Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Cevat Yerli'nin Crysis 2 Röportajı Huzurlarınızda

 

crysis2nyevent2

 

   
     Geçtiğimiz günlerde Times Square'de gösterime sunulan Crysis 2'nin meğerse kapalı kapılar ardında bir de 360 oynanışını göstermek üzere demosu da sunulmuş...
 
    Bunu nereden mi çıkarıyorum, aktivitenin hemen ardından milli gururumuz Crytek CEO'su Cevat Yerli ile yapılan röportajdan... Cevat Yerli röportajının tamamını sizler için çevirerek altın tepsiyle önünüze sunuyoruz. Bu arada Crysis 2'nin ilk trailer'ının uzun versiyonunua da buradan ulaşabilirsiniz
 
     Bu arada önemli bir not; EA games yaptığı açıklama ile Altered Carbon ve Broken Angels gibi Sci-Fi kitapların yazarı Richard Morgan'ın Crysis 2'nin baş yazarı olduğunu açıkladı. Yani Morgan'ın Crysis 2'nin ana hikayesinde önemli bir rolü olacağı belli oldu.
 
    Gösterilen demonun hemen ardından röportaja tabi tutulan Cevat Yerli şöyle konuştu;
 


Sizce herşey yolunda gitti mi?
 
Cevat Yerli: Bence harika gitti. Çok mutluyum. Oyun harika görünüyor. Biliyorsunuz, bu bir sandbox (Serbest Harita) oyunu ve bir sandbox oyununun demosunu yapmak gerçekten zordur ve bu tarz bir demoyu oynayarak gösterime sunarken eğer oyunu o an kötü oynayarak sunarsanız, oyun kötüymüş izlenimi verir, iyi oynanırsa iyi izlenimi verir. Fakat Nathan gerçekten iyi oynadı ve oyun iyi göründü. Bu yüzden çok mutluyum.  
 
Oyunu Xbox 360'a çıkarma konusunda endişeli miydiniz?
 
Cevat Yerli: Evet. Xbox 360 bir konsol platformu ve bu zor bir aşama, öyle değil mi? Biz de "Bunu doğru yapmalıyız!" dedik. PC demosu yapıp sonra "şimdi de konsol demosu gösteriyoruz" diyemezdik. Bunu risk edeceğimizi söylemiştik, yani sınırları zorlama anlamında... Hala yapım aşamasındaki bir teknolojiden bahsediyoruz, o yüzden herşey iyi gittiği için çok mutluyum.  
 
Konsollara, PC için geliştirdiğiniz oyun teknolojisinin kapasitesini biraz aşağı çekerek uyarlama konusunda sıkıntı yaşadığınızı söylemiştiniz, öyle değil mi? 
 
Cevat Yerli: Sadece kapasiteyi düşürme konusu değil, bizim yapmaya çalıştığımız en önemli şey, PC ve konsolların aynı anda oynanışının sorunsuz olmasını sağlamaya çalışmak. Oyuncuların yaşayacağı deneyim muazzam olmalı. Ormanlar, yükseklikler, tüm çekici deneyim, genel olarak aksamadan oyuncuya sunulmalı. Yüksek kapasite grafikler Xbox 360 içinde geçerli olmalı.
 
Konsollarda hedeflediğiniz Framerate kaç?
 
Cevat Yerli: Saniye başına 30 frame... Hedefimiz 30. Bunun altına düşmemeli. Hala yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Oyun çalıştığı için çok mutluyum [Gülerek] Oyunu zorlamamız ve aldığımız sonuç doğrultusunda yakaladığımız nokta beni çok mutlu ediyor. 
 
Doğrusunu söylemek gerekirse oyun harika görünüyor. Muhteşem. New York'daki çevreyi ve binaları yaratırken ne kadar ileri gittiniz? Tamamen bitirdiğinizi söyleyebilir misiniz?
 
Cevat Yerli: Böyle bir atmosferi yaratmak için ilk kısım olarak üretim araçları gerekiyor ve o kısmı bitirdik. Şimdi geriye kafamızdaki dünyayı oluşturmak kaldı. Bu kısım ise halen geliştirilme aşamasında... Bir adım attığımız zaman, geride bıraktığımız tüm alanları da aynı kalitede geliştirmek zorunda kalmak çok zor olabiliyor. Ama biz kaliteden asla ödün vermeyen bir firmayız ve bu bizim önümüzdeki birkaç ay için büyük savaşımız olacak.
 
Demodan anladığımız kadarıyla oyunda yıkım öğesi büyük bir rol oynuyor.
 
Cevat Yerli: Kesinlikle.
 
Böyle harika bir Sci-fi kitap yazarıyla çalışmak nasıl bir duygu?

Cevat Yerli: Aynen böyle (Ellerini yumruk yapıyor). Bu aşama sürecinde çok şey öğrendim ve o da çok şey öğrendi. Tam anlamıyla kenetlendik. Hem senaryo anlamında hem de yaratıcılık konusunda büyük bir sinerji yaratıyoruz. FPS oyunları genel olarak hikayeye çok bağlı kalmazlar. Biz birbirimizin sınırlarını zorlayarak varımızı yoğumuzu ortaya koyuyoruz.
 
Sizce FPS kategorisi biraz yoruldu mu? Oyununuza yıkım özelliği ve oyuncu geliştirme yetkisi getirmenin bu kategoriye yeni bir şeyler kattığını mı düşünüyorsunuz?
 
Cevat Yerli: Yıkım sadece bir "özellik" ya da, "Tamam, hadi şimdi de bu dünyayı yıkılabilir hale getirelim" olayı değil. Yıkım demek deneyim demek. Oyunun tam anlamıyla dinamik olmasını ve oyuncunun yaptığı her harekete duyarlı olmasını istiyorum. Oyunun savaşa göre değiştiğini hissetmek istiyorum. Dünyaya adapte olmak ve dönüp arkama baktığımda az önce neler yaptığımı görmek istiyorum, geçtiğim yerlerde iz kalmasını istiyorum. Tekniksel yönde elimizden geleni bu konuda ardımıza koymuyoruz ve gayet zor bir şey olduğunu söylemeliyim. Mekanlar değiştikçe karşımıza farklı sorunlar çıkıyor, ancak üstesinden gelemeyeceğimiz bir şey değil...
 
Konu olarak, karanlık bir oyunla mı karşılaşacağız? Richard konferansta oyunun karanlık öğelere sahip olacağını belirtmişti.
 
Cevat Yerli: Sanırım hem karanlık, hemde aydınlık olacak, dürüst olmak gerekirse oyunda karanlık anların yanısıra aydınlık anlarda olacak. Sizde acaba sırada ne olacak, nereye sürükleniyorum diye düşüneceksiniz. Benim için oyunun en önemli yönlerinden biri oyunun sizi yönlendirme tarafıdır. Örneğin oyuncu olarak ben bir uzaylıyı öldürmek isterken senaryo ise benim devam etmemi istiyorsa, bunu o anda tam anlamıyla hissederek yapmam gerekiyor. Bu çok zordur, çünkü genellikle - bu filmler içinde geçerli - oyuncuya farklı bir şeyler hissettirmeye çalışılırken oyuncu bundan ayrı bambaşka bir şey hisseder. Bana göre film tarihinin bu yönde en iyi örneği Saving Private Ryan'dı (Er Ryan'ı kurtarmak).
 
Kesinlikle
 
Cevat Yerli: İlk 20 dakikasında…
 
Herkes ölüyor.
 
Cevat Yerli: Evet. Bu izleyicinin ve hikayenin motivasyonunun birleştiği kusursuz bir an, orada o anda herşeyi hissedebiliyorsunuz. Sırada neler olacağını bilmek istiyorsunuz. Crysis 1'de bir görevin oynanışı o kadar eğlenceliydi ki, oyuncuların özellikle o bölümde ölüp ölüp tekrar başladıklarını ve görevlerinin ne olduğunu unuttuklarına şahit olmuştuk. Çünkü hikaye o anda dibe vurmuştu.
 
Crysis 1'de PC platformuna çok bağlıydınız...
 
Cevat Yerli: Ben oyunculara bağlıyım, PC veya konsol. Bu benim için farketmez.
 
Crysis 2'yi özellikle neden konsollara getiriyorsunuz?
 
Cevat Yerli: Daha fazla oyuncu var.
 
Satışlarla mı alakalı yoksa ...
 
Cevat Yerli: Hayır, hayır. Eşimle bazen evimizdeki konsol ile oyun oynuyourz ve aramızda şöyle konuşmalar geçiyor. Eşim "Crysis'in olmaması çok yazık olmuş." diyor. Bende şöyle cevap veriyorum; "Biliyorum, biliyorum." Konsoların PC platformuna göre çok daha sıkı bir oyuncu kitlesine sahip olduğu tartışmasız bir gerçek. Bazen onları hedeflemek daha zor oluyor. Konsol oyuncularını memnun etmek çok zor ve eleştiri konusunda daha acımasız olabiliyorlar. Fakat PC oyuncusu size zaman tanıyor, ne demek istediğimi anlayabiliyor musunuz? Kesinlikle satışlarla alakalı değil. Satışlar EA'in işi...
 
Son soru. Crysis 2, PC oyuncularının donanımlarını geliştirmek zorunda kalabileceği en üst nokta bir oyun mu olacak?
 
Cevat Yerli: PC oyunculuğunda daha önce olduğu gibi yine sınırları zorlayacağımıza inanıyorum.
 
Olabilecek en pahalı donanım bile gerekecek mi? Bu konuda zirveyi mi hedefliyorsunuz? 
 
Cevat Yerli: Öyle diyemem. Fakat olabilecek en iyi PC deneyimini sağlayacağımıza bahse girerim. Crytek bakış açısından, biz olabilecek en iyi PC tecrübesini getirmek için elimizden geleni yapacağız.

    Gerçekten çok hoş bir sohbet olmuş. Haftasonu gelmek üzere yeni bir Cevat Yerli röportajı daha olacak. Bu röportajda yayınlanınca sizlere sunacağımızdan emin olabilirsiniz. Crysis 2, bu yıla damgasını vuracak gibi görünüyor, ne dersiniz?
 
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak fps pc ps3 xbox 360 röportaj Cevat Yerli
Epic Games'in 2 Oyun Projesi Bulunuyor Saw 2 Xbox 360 ve Playstation 3 için Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

9.9.2010 01:55:53

0
sistem gerksinimleri nasıl şimdi bu crysis 3 hd olarak çıkıcakmış benim pc core 2 cuad önbellek 6 mb ekran kartı nivida 2 gb 1 gb paylaşımsız kaldırırmı cevat yerliye söyleseniz crysise2 nin özelliklerinde bi oyun yapsa çok güzel olur zati bu bilgisayarı toplamalı topladım tam 2450 tl param gitti bu seferde bu crysis 3 de bu özellikler desteklemese yandığımın resmiyetidir valla şimdiden teşekkürler.

BERGX

16.4.2010 18:01:23

0
bolumsonucanavari yetkililerine: Türkçe dublaj olucakmı ogrenebılırmısınız oyunda 10 kat daha fazla zevk alırız ve satıs cook cok daha yuksek olur emınım Tırkıyede.. bunu email veya telefonla sorma ımkanınız varmı herkes umutla bekliyor --

BSC Misafiri

10.4.2010 21:44:50

0
olabilecek en iyi grafikler hangi sistem açacak peki bu oyunu .. bizi düşünen yokmu hiç pc de ne isteyeceksn sistem olarak şırı bi işe kaçarsa harbi pes derim .. tamam iyi şeyler hedeflemişsin ama en yükseğide bizi aşar bi core 2 duo ile bunu oynayamazsak yazık ...

Selfroot

10.4.2010 18:36:00

0
Xbox ve ps3 de türkçe dil desteği olcakmı bi sorarmısınız?

atakala

10.4.2010 17:30:36

0
türkçe dil desteği olacak mı acaba ?

the_imam912

10.4.2010 00:55:32

0
güzel inceleme ;)

BSC Misafiri

10.4.2010 00:28:16

0
birde oyun ps3de türkçe olcakmıymış bi sorun.

aydogdu1453

9.4.2010 20:51:05

0
Ah be hocam bir de bsc gitse de cevat ustayla söyleşi yapsa biz de sorularımızı yöneltsek.

LeVO

9.4.2010 19:33:09

0
@lambshit Evet güzel bir noktaya değinmişsin, emin ol röportajı biz yapsaydık böyle bir soruyu kesin sormuştuk. Ama yabancıların röportajı olduğu için Türkçe dil desteği akıllarının ucundan bile geçmiyor doğal olarak. Umarız röportajın devamında buna yakın bir söyleşi gerçekleşir.

lambshit

9.4.2010 19:30:13

0
bide konsollarda türkçe dil desteği olacak mı onu sorsalar

In Isaac We Trust

9.4.2010 18:47:32

0
Elinize sağlık süper olmuş.

Lincourt

9.4.2010 17:37:17

0
Eline sağlık levent, Çok güzel ve açıklayıcı bir haber olmuş.
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Crysis 2
+ TAKİBE
AL
243 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız