Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Casual Oyun Nedir, Hangi Oyunlar Bu Türe Girer?

Pacman Casual oyunların ilk örneklerinden biridir

     Günümüzde "Casual" denilen oyun türü hakkında yanlış bilgiye sahip olan çok sayıda oyuncu var. Öncelikle bu terimden yola çıkarak "Casual" denilen oyun türünün özelliklerini, sonra "Casual" olduğu sanılan ve aslında olmayan oyunların neler olduğunu açıklamaya çalışacağız.
 
      Öncelikle "Casual" terimini açıklamakta yarar var. İngilizce bir sözcük olan Casual'ın Türkçe'de çok sayıda karşılığı var, oyun dünyası açısından bakarsak Türkçe'ye karşılığı "üstünkörü, sıradan" olarak çevrilebilir. Tabi ki bunun nedeni bu tür oyunların diğer oyunlarla kıyasladığımızda daha "üstünkörü" olmalarıdır diyebiliriz. Bu türü tanımlayan en iyi sözcük ise "Az oyna, çok eğlen"dir. Tabi buradaki "daha az oyna"nın anlamının "yoğunluğu azaltılmış" olduğunu da belirtelim. Peki bu türdeki oyunların Hardcore olarak nitelendirilen oyunlardan farkı nedir?
 
Casual Oyunların Temel Özellikleri   
* Son derece basit oynanabilirlik: Bir puzzle oyununu tek bir tuşla oynanmak veya dokunmatik ekrana küçük dokunuşlar yaparak oyunu rahatça oynamayı bu duruma örnek verebiliriz. Oyuncular kendilerini çok kasmadan, bir veya birkaç komutla oyunu rahatça oynayabiliyorlar.
* Çok Kısa Bölümler ve GörevlerBu tür oyunlarda görevlerin oldukça kısa olması gerekir. Oyuncular otobüste, bir yerde sıra beklerken, hatta iş yerinde örneğin öğle arasında oyunu açıp birkaç bölümü geçebilmeliler. Angry Birds bu bakımdan Casual oyunlara harika bir örnektir diyebiliriz.
 
 
* Herkesin Oynayabileceği Oyunlar Bu tür oyunların en büyük özelliklerinden biri de herkesin oyunu oynayabilmesini (7'den 70'e) sağlamaktır. Örneğin bir StarCraft veya Diablo'yu 7 yaşındaki bir çocuk oynayamaz (belki 10 milyonda bir belki) ama Line Birds'ü herkes oynayabilir. 
 * Casual Oyunlar Belli Türlerdedir: Casual oyunlar genellikle belirli türlerde karşımıza çıkarlar. Farmville gibi simülasyon türünde olanların yanı sıra, 2D platform ve puzzle oyunları Casual kategorisinde öne çıkıyorlar. Casual bir korku veya strateji oyununu düşünmek pek mümkün değil.
Ayrıca kısa bölümlere sahip olan Worms serisi de derin oynanabilirliği ile "Casual" türe girmiyor.
 
      Yine de şunu belirtmek gerekir ki, bir oyunun yukarıda saydığımız özelliklerden bir tanesine sahip olması onun doğrudan "Casual" türüne girebilmesi için yeterli değildir. Örneğin son dönemlerde "hardcore" olarak adlandırılan oyunlar bile "herkesin oynayabilmesi için" çok kolay zorluk seviyeleri ya da basit oynanabilirlikle karşımıza çıkıyorlar. Bu onları "Casual" oyun yapmaz, ama hardcore özelliklerinden birşeyler kaybetmelerini sağlar.

Hangi Oyunlar "Casual" Olarak Görülebilir  
      Casual oyunların ilk örneğinin 1980 yılında piyasaya çıkan Pacman olduğunu söyleyebiliriz. 10 milyar kereden fazla oynandığını belirtilen bu oyun kolay oynanabilirliği, kısa bölümleri ile zaman geçirmek için bulunmaz bir fırsattı. Daha sonra ise 1989 yılında piyasaya çıkan Tetris "casual" oyuncu kitlesinin vazgeçilmez oyunu olmuştur. Tetris'e özel taşınabilir oyun konsollarını oyuncuların unutabilmesi mümkün mü?
 
 
    Günümüzden örnek vermek gerekirse; Angry Birds, Peggle, Plants vs Zombies gibi yapımlar "Casual" oyuncu kitlesinin vazgeçilmez oyunlarıdır. Bu oyunlar kısa bölümleri ve çok zorlamayan  yapıları ile türün önemli yapımları haline gelmeyi başarmışlardır. Tabi şunu da belirtmek gerek; Casual oyunlar başta, hatta oyunun yarısına kadar kolay olabilir, ama son bölümler çok zorlayıcıdır. Bunun nedeni ise oyunun tamamının çabuk bittiği izleniminin verilmek istenmemesi; çünkü bu tür oyunların senaryosu da "üstünkörü"dür.
 
Casual Oyunlarla İlgili Yanlış Anlaşılanlar
    Bazı oyuncular için "Casual" oyun denilince akla grafiklerin şirin olması veya oyunda hiç kan dökmemek geliyor. Sanırım Nintendo oyunlarının eleştirilmesindeki en büyük etken de budur. Aslında Nintendo oyunları "Casual" türünden oldukça uzaklar. Peki neden? Çünkü Nintendo'nun ünlü oyunlarının hemen hemen hepsi "Casual" özellikler taşımaktan uzaklar.
 
 
     Örneğin New Super Mario Bros, Donkey Kong Country Returns, Metroid ve The Legend of Zelda serisi sırf renkli görsellere sahip oldukları için "Casual" sanılıyorlar. Aslında bu oyunların hiçbiri kısa ve kolay bölümlere sahip değiller, ayrıca oldukça zorlayıcı ve derin oynanış dinamiklerinin olduğu su götürmez bir gerçek. Belki Super Mario Bros'un hikayesi derin olmayabilir, ama oyunun zorlayıcı bir yapıya sahip olması ve oynanış dinamiklerindeki başarı onu "Casual" olmaktan çıkarıyor. Zaten Super Mario Bros'un türü itibariyle bazı konularda derin olması mümkün olmuyor.
Sadece şunu söylemek isterim ki, Gamecube'te oynadığım Super Mario Sunshine'ı bitirmek, bulmacaları çözmek Resident Evil 2'yi veya Silent Hill'i bitirmekten kolay değildi.
 
     Örnek olarak The Legend of Zelda: Wind Waker'ı ele alalım. Bu oyun belki de oyuncuların gördüğü en şirin görsellere sahip, ama oynanış öğeleri, bulmacalar ve hikayesine baktığımızda "hardcore" bir oyun olarak nitelendirilmelidir. Wind Waker'ı genç yaştaki oyuncuların oynaması pek kolay değildir. Zaten The Legend of Zelda'ya ilgi gösterenlerin büyük kısmının yetişkin oyuncular olmasının nedeni de budur. Görsel tercihin oyunun "Hardcore" veya "Casual" olarak nitelendirilmesini sağlamayacağını söylemeliyiz. O nedenle Wii U için beklenen Pikmin 3'ün veya Playstation 3 için çıkacak Ni no Kuni'nin "hardcore" kitleye yönelik derin ve kaliteli yapımlar olduğunu da belirtmek gerekiyor.
 
 Grafikler ve Kanlı Oyunlarla İlgili Ön Yargılardan Kurtulmak Gerek
     Bu kısa makaleyi yazmamın nedeni aslında oyuncuların kafasında kalıplaşmış bazı şeylerin ne kadar yanlış olduğunu belirtmekti. Kendine Hardcore oyuncu diyen herkes öyle olmadığı gibi, Casual oyunları oynayan herkes de kötü oyuncu değildir. Örneğin Nintendo oyunlarını hiç oynamamış, hatta bu konuda hiç bilgisi olmayan birisi kolayca "Nintendo Hardcore kitleye yönelmeli" diyebiliyor. Hatta oyun otoriteleri arasında bile bu tür yanlış anlaşılmalar çok fazla. Sorun sadece Nintendo ile ilgili değil. Sony'nin de benzer sebeplerden dolayı zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Microsoft'un Rare'in markalarını oyunculara yeterince benimsetememesinin nedenlerinden biri de budur. Bu konuda da söylenecek çok şey var, ama "şu an için" en azından kalıpların yıkılması adına bu kadarını söyleyebiliriz.
 
 Not: Sonraki kısa makalemiz "hardcore" oyunlar ve bu türdeki oyunların son dönemlerde kaybettikleri şeyler üzerine olacaktır.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Casual Pacman Casual Oyun Nedir Angry Birds
Sonic & All-Stars Racing'in PC Görselleri BioShock: Infinite ile İlgili e-Book Duyuruldu
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

BSC Misafiri

22.8.2021 18:00:05

0
Çok iyi ozetlemissin??????

true456

5.3.2013 21:48:19

0
quote:

Orijinalden alıntı: Bernhard [html]<center><img src='http://www.bolumsonucanavari.com/ires.aspx?imgtype=news&id=34146&rs=550x250' /></center><br/><br /><div>     Günümüzde "Casual" denilen oyun türü hakkında yanlış bilgiye sahip olan çok sayıda oyuncu var. Öncelikle bu terimden yola çıkarak "Casual" denilen oyun türünün özelliklerini, sonra "Casual" olduğu sanılan ve aslında olmayan oyunların neler olduğunu açıklamaya çalışacağız. <br /></div><div> </div><div>  <strong>    Öncelikle "Casual" terimini açıklamakta yarar var.</strong> İngilizce bir sözcük olan Casual'ın Türkçe'de çok sayıda karşılığı var, oyun dünyası açısından bakarsak Türkçe'ye karşılığı <em><strong>"üstünkörü, sıradan" </strong></em>olarak çevrilebilir. Tabi ki bunun nedeni bu tür oyunların diğer oyunlarla kıyasladığımızda daha "üstünkörü" olmalarıdır diyebiliriz. Bu türü tanımlayan en iyi sözcük ise <strong>"Az oyna, çok eğlen"</strong>dir. <strong>Tabi buradaki "daha az oyna"nın anlamının "yoğunluğu azaltılmış" olduğunu da belirtelim.</strong> Peki bu türdeki oyunların Hardcore olarak nitelendirilen oyunlardan farkı nedir? <br /></div><div> </div><div align="center"><strong style="color: #0000ff;">Casual Oyunların Temel Özellikleri  </strong>  <br /></div><div><strong style="color: #ff0000;">* Son derece basit oynanabilirlik: </strong><strong>Bir puzzle oyununu tek bir tuşla oynanmak veya dokunmatik ekrana küçük dokunuşlar yaparak oyunu rahatça oynamayı bu duruma örnek verebiliriz.</strong> Oyuncular kendilerini çok kasmadan, bir veya birkaç komutla oyunu rahatça oynayabiliyorlar.<br /></div><div><strong style="color: #ff0000;">* Çok Kısa Bölümler ve Görevler</strong>:  <strong>Bu tür oyunlarda görevlerin oldukça kısa olması gerekir. </strong>Oyuncular otobüste, bir yerde sıra beklerken, hatta iş yerinde örneğin öğle arasında oyunu açıp birkaç bölümü geçebilmeliler. Angry Birds bu bakımdan Casual oyunlara harika bir örnektir diyebiliriz. <br /></div><div> </div><div><a href="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/531c42ba-8f5e-45dc-b1d3-de93f3d85213.png" rel="prettyPhoto[gallery1]" title=""><div align="center"><img src="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/531c42ba-8f5e-45dc-b1d3-de93f3d85213.png" alt="" style="width: 550px; height: 220px;" height="220" width="550" /></div></a></div><div> </div><div style="color: #ff0000;"><strong style="color: #ff0000;">* Herkesin Oynayabileceği Oyunlar</strong>: <strong> </strong><span style="color: #000000;"><strong>Bu tür oyunların en büyük özelliklerinden biri de herkesin oyunu oynayabilmesini (7'den 70'e) sağlamaktır.</strong> Örneğin bir StarCraft veya Diablo'yu 7 yaşındaki bir çocuk oynayamaz (belki 10 milyonda bir belki)</span><span style="color: #000000;"> ama Line Birds'ü herkes oynayabilir. </span> <br /></div><div style="color: #ff0000;"> <strong>* Casual Oyunlar Belli Türlerdedir: </strong><span style="color: #000000;">Casual oyunlar</span><span style="color: #000000;"> genellikle </span><span style="color: #000000;">belirli türlerde karşımıza çıkarlar. </span><span style="color: #000000;">Farmville gibi simülasyon türünde olanların yanı sıra, 2D platform ve puzzle oyunları Casual kategorisinde öne çıkıyorlar. Casual bir korku veya strateji oyununu düşünmek pek mümkün değil.</span><br /></div><div> <strong>Ayrıca kısa bölümlere sahip olan Worms serisi de derin oynanabilirliği ile "Casual" türe girmiyor.</strong> <br /></div><div> </div><div><strong>      <u>Yine de şunu belirtmek gerekir ki, bir oyunun yukarıda saydığımız özelliklerden bir tanesine sahip olması onun doğrudan "Casual" türüne girebilmesi için yeterli değildir.</u></strong><u><strong> </strong></u>Örneğin son dönemlerde "hardcore" olarak adlandırılan oyunlar bile "herkesin oynayabilmesi için" çok kolay zorluk seviyeleri ya da basit oynanabilirlikle karşımıza çıkıyorlar. Bu onları "Casual" oyun yapmaz, ama hardcore özelliklerinden birşeyler kaybetmelerini sağlar.<br /></div><div> <br /></div><div style="color: #0000ff;" align="center"><strong>Hangi Oyunlar "Casual" Olarak Görülebilir   </strong><br /></div><div>      Casual oyunların ilk örneğinin 1980 yılında piyasaya çıkan <strong>Pacman</strong> olduğunu söyleyebiliriz. 10 milyar kereden fazla oynandığını belirtilen bu oyun kolay oynanabilirliği, kısa bölümleri ile zaman geçirmek için bulunmaz bir fırsattı. Daha sonra ise 1989 yılında piyasaya çıkan <strong>Tetris</strong> "casual" oyuncu kitlesinin vazgeçilmez oyunu olmuştur. Tetris'e özel taşınabilir oyun konsollarını oyuncuların unutabilmesi mümkün mü? </div><div> <a href="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/86e85152-4aab-46e6-b68e-5a271073127c.jpg" rel="prettyPhoto[gallery1]" title=""><div align="center"><img src="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/86e85152-4aab-46e6-b68e-5a271073127c.jpg" alt="" style="width: 550px; height: 268px;" height="268" width="550" /></div></a></div><div> </div><div>    Günümüzden örnek vermek gerekirse; <strong>Angry Birds, Peggle, Plants vs Zombies </strong>gibi yapımlar <strong>"Casual" oyuncu kitlesinin vazgeçilmez oyunlarıdır. Bu oyunlar kısa bölümleri ve çok zorlamayan  yapıları ile türün önemli yapımları haline gelmeyi başarmışlardır. </strong>Tabi şunu da belirtmek gerek; Casual oyunlar başta, hatta oyunun yarısına kadar kolay olabilir, ama son bölümler çok zorlayıcıdır. Bunun nedeni ise oyunun tamamının çabuk bittiği izleniminin verilmek istenmemesi; çünkü bu tür oyunların senaryosu da "üstünkörü"dür. <br /></div><div> </div><div style="color: #0000ff;" align="center"><strong>Casual Oyunlarla İlgili Yanlış Anlaşılanlar </strong><br /></div><div><strong>    Bazı oyuncular için "Casual" oyun denilince akla grafiklerin şirin olması veya oyunda hiç kan dökmemek geliyor.</strong> Sanırım Nintendo oyunlarının eleştirilmesindeki en büyük etken de budur. Aslında Nintendo oyunları "Casual" türünden oldukça uzaklar. Peki neden? Çünkü Nintendo'nun ünlü oyunlarının hemen hemen hepsi "Casual" özellikler taşımaktan uzaklar. <br /></div><div> </div><div><a href="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/bb6edafa-7f1e-44d0-8a5b-bb0e48fbc3f8.jpg" rel="prettyPhoto[gallery1]" title=""><div align="center"><div align="center"><img src="http://img.bolumsonucanavari.com/images/Upload/bb6edafa-7f1e-44d0-8a5b-bb0e48fbc3f8.jpg" alt="" style="width: 575px; height: 228px;" height="228" width="575" /></div></div></a></div><div> </div><div> <strong>    Örneğin New Super Mario Bros, Donkey Kong Country Returns, Metroid ve The Legend of Zelda serisi sırf renkli görsellere sahip oldukları için "Casual" sanılıyorlar. </strong>Aslında bu oyunların hiçbiri kısa ve kolay bölümlere sahip değiller, ayrıca oldukça zorlayıcı ve derin oynanış dinamiklerinin olduğu su götürmez bir gerçek. Belki Super Mario Bros'un hikayesi derin olmayabilir, ama oyunun zorlayıcı bir yapıya sahip olması ve oynanış dinamiklerindeki başarı onu "Casual" olmaktan çıkarıyor. Zaten Super Mario Bros'un türü itibariyle bazı konularda derin olması mümkün olmuyor.<br /></div><div><strong>Sadece şunu söylemek isterim ki, Gamecube'te oynadığım Super Mario Sunshine'ı bitirmek, bulmacaları çözmek Resident Evil 2'yi veya Silent Hill'i bitirmekten kolay değildi. </strong><br /></div><div> </div><div><strong>     Örnek olarak The Legend of Zelda: Wind Waker'ı ele alalım. Bu oyun belki de oyuncuların gördüğü en şirin görsellere sahip, ama oynanış öğeleri, bulmacalar ve hikayesine baktığımızda "hardcore" bir oyun olarak nitelendirilmelidir. </strong>Wind Waker'ı genç yaştaki oyuncuların oynaması pek kolay değildir. Zaten The Legend of Zelda'ya ilgi gösterenlerin büyük kısmının yetişkin oyuncular olmasının nedeni de budur. Görsel tercihin oyunun "Hardcore" veya "Casual" olarak nitelendirilmesini sağlamayacağını söylemeliyiz. O nedenle Wii U için beklenen Pikmin 3'ün veya Playstation 3 için çıkacak Ni no Kuni'nin "hardcore" kitleye yönelik derin ve kaliteli yapımlar olduğunu da belirtmek gerekiyor. <br /></div><div> </div><div style="color: #0000ff;" align="center"><strong> Grafikler ve Kanlı Oyunlarla İlgili Ön Yargılardan Kurtulmak Gerek</strong><br /></div><div>     Bu kısa makaleyi yazmamın nedeni aslında oyuncuların kafasında kalıplaşmış bazı şeylerin ne kadar yanlış olduğunu belirtmekti. Kendine Hardcore oyuncu diyen herkes öyle olmadığı gibi, Casual oyunları oynayan herkes de kötü oyuncu değildir. <strong>Örneğin Nintendo oyunlarını hiç oynamamış, hatta bu konuda hiç bilgisi olmayan birisi kolayca "Nintendo Hardcore kitleye yönelmeli" diyebiliyor. </strong>Hatta oyun otoriteleri arasında bile bu tür yanlış anlaşılmalar çok fazla. Sorun sadece Nintendo ile ilgili değil. Sony'nin de benzer sebeplerden dolayı zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Microsoft'un Rare'in markalarını oyunculara yeterince benimsetememesinin nedenlerinden biri de budur. Bu konuda da söylenecek çok şey var, ama "şu an için" en azından kalıpların yıkılması adına bu kadarını söyleyebiliriz.<br /></div><div> </div><div><u><strong style="color: red;"></strong></u><span style="color: red;"><u><strong style="color: red;"> Not:</strong></u></span><span style="color: red;"> Sonraki kısa makalemiz "hardcore" oyunlar ve bu türdeki oyunların son dönemlerde kaybettikleri şeyler üzerine olacaktır.</span><br /></div><div> </div><br/>[/html]
casual game : offline oyunlardır yada lol tarzı oyunlar bağımlılık yapmaz ama zevklidir

Bowser Zeki

27.1.2013 13:10:46

0
Tebrik ediyorum tüm BSC ekibini. Gerçekten daha güzel açıklanamazdı bu.

artenis

27.1.2013 11:38:34

0
quote:

Orijinalden alıntı: lightsword5

Eğer yeterli kapasiteye sahipsen kendin de doldurabilirsin tabiki de neden olmasın.
angry birds bittimi, sıra zombies vs plants hadi bakalım

lightsword5

26.1.2013 22:55:02

0
quote:

Orijinalden alıntı: _RevO_

Bi bitmediniz ank dicektin, eksik olmuş ben senin yerine tamamlayıp sana iade edeyim
Eğer yeterli kapasiteye sahipsen kendin de doldurabilirsin tabiki de neden olmasın.

lightsword5

26.1.2013 22:53:54

-1
quote:

Orijinalden alıntı: P4R1S

Buyrun casual kafaya örnek adam bilgisi dahilinde yorum yapmış "Bir bitmediniz..." yazamazsın eğer ki karşı düşüncen varsa belirt 2 adet kelime ile kendini ifade ediyorsan buda senin nato casual nato mermer olduğunun kanıtıdır.
Söylemeye bile gerek duymuyorum artık 2-3 kişi geliyor şuraya hergün "EA mahvetti ortalığı" "Kahrolsun EA" yazmalarından başka birşey göremiyorum artık bu forumda. Olmuştur artık herhalde biraz daha yazabilirim -_-

S!rJohN

26.1.2013 21:18:27

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri strateji oyunundan casual olmaz demişsiniz ama plants vs zombies stratejik bir oyun değilmi?
Tower Defence türünde bir oyun o.

OTTOMAN_67

26.1.2013 17:59:30

+1
super mario sunshine ne oyundu yaw bu zamanda hardcore oyun bulmak çok zor malum heryer casual oyun kaynıyor tek oynadığım oyun ssf4 a.e kaldı ne res evil ne silent hill kaldı

BSC Misafiri

26.1.2013 17:22:18

0
strateji oyunundan casual olmaz demişsiniz ama plants vs zombies stratejik bir oyun değilmi?

BSC Misafiri

26.1.2013 17:21:57

+5
mesela cod. en iyi casual oyun örneği

lightsword5

26.1.2013 16:05:56

-1
quote:

Orijinalden alıntı: _RevO_ Günümüzdeki casual oyunlar makaledekinden farklı olsada, temel olarak aynı olduğu için, CoD da casual oyun sınıfına girer. Casual demenin asıl sebebi, casual oyunların her yaşa hitap etmesi ve kısa olmaları... E, CoD'un senaryosu malum... EA'nin de elindeki her oyunu casual'e (yani az senaryo, az zeka gerektiren oynanış, bol bol aksiyon) dolaylı olarak da orta bilmemnesine çevirmesi de casual oyunlaştırma oluyor. Mass Effect 3'teki diyalog sistemine aksiyon özelliği getirilmesi, kredi toplamak için kaldırılan sistem, sığ senaryo ve dalga dalga düşman öldürülmesi, RPG oyundan casual çöplük nasıl çıkarılır sorusuna güzel bir cevaptır. Her casual çöp değildir, ama bir FPS'yi, bir RPG'yi sırf 9 yaşından 15 yaşında kadar olan bebeler alsın diye, PacMan'a çeviriyorsanız o zaman çöp olur, her oyuncudan da 5 vakit beddua alırsınız.
Bir bitmediniz...

capoeira_GS

26.1.2013 15:34:11

0
Casual diyince aklıma ilk gelen oyun tetris

ageof98

26.1.2013 15:13:32

-1
Kısaca devamlılık gerektirmeyen oyunlar.Yani gir çık yapıp zevk alabildiğin oyunlar.

WiiSmash

26.1.2013 15:02:45

0
oh be sonunda beklenilen haber

artenis

26.1.2013 14:26:11

0
bütün hardcore cular hemfikir sanırım tanımlamalarda, bencede basarılı bir yazı, yorumlarda bir o kadar değerli, cod vb oyunların casual olmasını tanımlamak gerekli idi artık.

alemburda34

26.1.2013 14:08:55

0
Alkan bey tebrik ederim bence sitedeki en büyük açıklardan birini yakalamış durumdasınız bu tür temel bilgiler için portalda bilgi köşemizin olması gerekir diye düşünüyorum.

Pomeron_97

26.1.2013 13:30:27

0
Eline sağlık Alkan Abi, makalelerin çok iyi bence. Devamını bekliyoruz...

vfdg

26.1.2013 13:25:31

-2
Bence bu tür makaleleri videolara öenm veren bir site olarak video çekerek görüntülü olarak anlatsanız daha iyi olur..

[__Zahid__]

26.1.2013 13:15:44

0
mesela mayın tarlası keyjıl lagaluga legends hardcore. işte bütün fark burda.

BSC Misafiri

26.1.2013 13:11:42

0
=call of duty

Opricnik

26.1.2013 13:08:33

+1
CoD'da casual oyuna örnek aslında . Muli elleri 10 dakika sürüyor gayet eğlendiriyor 7/70'e herkes oynuyor

AyNaR

26.1.2013 13:06:54

+1
Güzel ve temiz bir anlatım olmuş ... Diyer oyun kateqorilerininde anlatımlarını bekleriz
  • 1
  • 2
  • 3
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız