Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bu Oyun Dergisine Güvenmeyin!


 
     Famitsu Magazine Japonya'da haftalık olarak piyasaya çıkan ve özel oyun duyuruları ile ülkenin en büyük dergisi olmayı başarmıştır. Derginin Japonya'da geliştirilen oyunlar için verdiği inceleme notları da Japonya'da olduğu kadar Batı'da da ilgi görüyor. Eskiden çok güvenilir bir kaynak olan Famitsu dergisi son dönemlerde güvenilirliğini kaybetmeye başladı, hatta kaybetti.
 
      Famitsu'da inceleme notları 4 editör tarafından 10 üzerinden veriliyor ve bu notların toplamı da 40 üzerinden (10/9/9/8 = 36 gibi) hesaplanıyor. Eskiden bir oyunun 40 üzerinden 40 alması için kalitesinin çok üst düzeyde olması gerekirken, son dönemlerde derginin puanlamalar konusunda elinin çok açık olması doğal olarak bazı eleştirilere yol açtı.
 
      Kotaku'dan Brian Ashcraft ise Metal Gear Solid: Peace Walker'a yüksek puan (40 üzerinden 40) verilmesinden yola çıkarak "Bu Oyun Dergisine Güvenmeyin" başlığı ile kısa bir makale yayınladı. Bu makalede firmaların aralarındaki ticari bağlantılara dikkat çekildi.
 
      Şu anki Enterbrain başkanı Hirokazu Hamamura daha önce Famitsu dergisinin baş editörüydü. Enterbrain'in ise Famitsu'yu basan şirket olduğunu hatırlatalım. İlginçtir ki Hamamura, Peace Walker'ın reklam kampanyalarında önemli bir görev alıyor. (bkz yukarıdaki foto) Famitsu Dergisinde 2 tam sayfa Hamamura'nın yer aldığı reklam bulunuyor. Hatta hamaru-gear adlı bir web sitesi bile Konami tarafından açıldı. Bu durum doğal olarak bazı söylentilere yol açıyor.
 
 
     Hamamura, Japon oyun endüstrisinde tanınan bir kişilik, bu tür bir reklam kampanyasında oynaması ve dergisinin Metal Gear Solid: Peace Walker'a tam puan vermesi garip değil mi? Dergisinin Metal Gear Solid: Peae Walker tanıtımlarında (bkz yukarıdaki fotoda sol tarafta Japonca Famitsu Weekly yazıyor) sponsor olarak yer almasının anlamı nedir?
 
     İddialar bununla da sınırlı değil. Oyunların duyuruları ile ilgili yazıların yayıncı firmalar tarafından yazıldığı da ciddi olarak konuşuluyor.
 
      Peace Walker'da Doritos, Mountain Dew, Axe gibi markaların reklamı bulunuyor. Metal Gear Solid gibi bir seride bu kadar çok reklam olmasının nedeni nedir? Bu reklamlar kafalarda soru işareti oluştur muyor mu? Kotaku'daki makalenin sonuç bölümdeki sözler bu konuyu çok daha iyi özetliyor.
 
     Peace Walker bundan daha iyisini hak ediyor. Kojima bundan daha iyisini hak ediyor. Görünen o ki Famitsu değil.


Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Metal Gear Solid: Peace Walker PSP Sony Kojima Production Konami
Batman: Arkham Asylum İçin Yeni DLC Mi Geliyor? Bioshock Yaratacısı Bölüm Tasarımcıları Arıyor
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

.:SyLaR:.

24.4.2010 17:13:02

0
Aynen :):):)

BSC Misafiri

22.4.2010 11:30:19

0
@harunsuv Çok iyi söyledin x)

harunsuv

22.4.2010 10:25:23

0
Türkiye'nin level'i varsa Japonyanında famitsu'su var yani...
    Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

KÜNYE
Metal Gear Solid: Peace Walker
+ TAKİBE
AL
4 kişi bu oyunu takip ediyor.
Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız