Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Bağımsız Oyun Yapımcılığında Şansın Yeri Yoktur


     Bağımsız oyun yapımında şans eseri başarılı olmuş geliştirici görmek çok nadirdir. Bazı geliştiriciler gözümüze şans eseri bu noktaya gelmiş gibi gözükebilir. Ama hepsinin ardında, kan ve terle çalışarak, tırnaklarla kazıyarak yükselmenin hikayesi vardır.

     Genelde bir çok başarısız bağımsız yapımcı, diğerlerinin başarısı karşısında, "Çünkü internet/basın ilgi gösterdi" gibi bir çamur atma eğilimindedir, ama emin olun, eğer internet ve basın ilgi gösteriyorsa, bu yapımcıların emeğinin ve pazarlama stratejisinin bir sonucudur.

     Şans hiç mi etken değil? Elbette ki bir etken, ama şans, uzun saatler, günler, bazen yıllar süren yoğun çalışma temposu sonucunda, sizi başarıya iten bir yan etken.

     Aşağıdaki video, bağımsız yapımcı Simon Roth tarafından çekilmiş. Videoda Simon, nasıl oyun yapılır konusuna değinmiyor. Daha çok birçok kişiye sıkıcı gelebilecek olan ama aslında konunun en önemli noktalarına değiniyor. Bunlar, pazar araştırması, oyununuz satacak mı sorusuna aranan cevaplar, size ne kadara mal olacak?, bilgi paylaşımı nasıl olmalı? gibi konular ve sorular.

     Oyun yapımcısı olmak isteyenlerin kafasındaki hep yaratıcı bir oyun yapmak, sanatsal açıdan başarılı bir oyun yapmak gibi düşüncelerdir. Ama başarıya ulaşan yapımcılar, daha çok pazarlama, promosyon gibi konuları da halledebilecek bir ekibe sahip olanlardır.
 
     Videoda detaylıca anlatıldığı üzere, bir oyun stüdyosu yönetmek, oyun yapmaktan çok, stüdyoyu ayakta tutmak üzerinedir. Zaman zaman rastladığımız ve mükemmel bulduğumuz oyunlar, hiç duyulmamış olabiliyor, veya da bu oyunda ne var ki dediklerimiz çok popüler hale gelmiş olabiliyor.

     Oyun yapımcısı olmayı düşünmeseniz bile bu videoyu izlemenizi öneririm, başarının  çok çalışmadan gelmesinin zor olduğunu bir kez daha özetliyor.

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Polygon bağımsız yapım video indie games simon roth
Quantum Break'in Live-Action Dizisi Oynanışla Birebir Etkileşimli Olacak Diablo 3'ün Bir Sonraki Ek Paketi Göründü
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

angela99

8.8.2015 05:38:05

-3
Lan İngilizce bilmeyen nasıl bu videoyu izleyecekler. Ya bırakın ya!!! Ya bırak oyun yapmayı, İngilizceyi kimse bilmiyor. Oyun yapmak şöylemiş, böylemiş, böyle yapmak gerekiyormuş. Olanaklar olmasın bakalım, sektörünüz olmasın bakalım, bütçeniz olmasın bakalım, teknoloji olmasın bakalım. Al oyun yaparsınız siz, çakiler. Aklı sıra bize ders veriyorlar. Biz Türk milletiyiz. Bize kimse, dünyada hiçbir ülke ders veremez. Alın oyun sektörünüzü başınıza çalın. Havatarlar sizi!!!

hayansame

8.8.2015 04:02:04

0
quote:

Orijinalden alıntı: Loreathan Yazı ile ilgili yorumunuz bana yönelik mi yoksa Simon Roth'a yönelik mi anlamadım? Ama hayal dünyasında yaşamanın bir anlamı yok, yazı da dediğiniz gibi oyun yapımı ile uğraşanların hevesini kırmak amaçlı da değil, aksine onların nelerle karşılaşabileceğine ve buna hazırlıklı olmalarına yönelik bir tavsiye. Herkes oyun yapmaya hevesli olabilir, hatta bir dönem ben de bu hevesi yaşadım, ama yaptığınız oyunun hedefi büyükse ve bir oyun yapım firması olarak hareket ediyorsanız bu tavsiyeleri göz ardı edemezsiniz. Bireysel olarak oyun yapan ve bunu hobi amaçlı yapacak olanlar için çok önemli olmayabilir, ama ticari olarak düşündüğünüz andan itibaren hayal dünyasından çok somut örnekleri göz önüne almanız gereklidir. Ben bireysel ve bağımsız oyun yapımcılığını ve buna cesaret edenleri sonsuz destekliyorum. Bağımsız oyunları AAA oyunlardan çok daha fazla seviyorum. Videonun oyun yapımı ile ilgili değil, arka plandaki konular ile ilgili olduğunu da belirttim. Umarım şimdi farklı bir açıdan tekrar okursunuz.
Hayir tabiki size yonelik degildi cevabim. Genelde forumlarda gordugum kotumser yazilara karsi genel bir cevapti , lutfen siz ustunuze alinmayin.

obantr

8.8.2015 00:15:21

0
Ergen oyunu yapın kesin satış rakamlarınız patlar BKNZ: Wolfteam

cemecem21

8.8.2015 00:01:38

0
quote:

Orjinalden alıntı: Loreathan "Bağımsız oyun yapımında şans eseri başarılı olmuş geliştirici görmek çok nadirdir." Yazının ilk cümlesi:)
Burada yazınca cümleyi tekrar okuma ihtiyacı hissettim. Arada ben de yaşıyorum bu durumu. İlk bir yazıyorum normal geliyor ama sonrasında kendi kendime "ne yazdım lan ben?" diyorum. :D

Loreathan

7.8.2015 21:28:57

0
r0ket ne bakımdan acaba?

Loreathan

7.8.2015 21:18:55

+1
"Bağımsız oyun yapımında şans eseri başarılı olmuş geliştirici görmek çok nadirdir." Yazının ilk cümlesi:)

OnrGrTR

7.8.2015 20:03:35

0
i make my own luck :D

BSC Misafiri

7.8.2015 18:48:53

0
Oyun yapmak çok zor değildir gerekli donanıma sahip kişiler bir arada iyi işler çıkarıyor. Programlama bilen bir kişi, iyi bir sanat tasarımcısı ve bir modellemeci bunların az çok birbirinin konularından ve animasyondan anladığını farz edersek yapılabiliyor ancak herkes kendi başına birşeyler yapmaya çalışıp, takıldığından pek birşey yok ortalıkta bunların bir kısmı ise dönemin hangi oyunu ünlü ise ona yöneliyor onun kopyasını yapma uğraşında. 1) Call of Duty gibi birşey yapmak 2) minecraft kopyası 3) zombili dayz gibi oyun yapma düşünceleri.

r0ket

7.8.2015 18:36:07

0
yalan

dreameren

7.8.2015 18:36:07

+1
quote:

Orijinalden alıntı: kdrcnrbyrm Ya tamam şans önemli değil diyorsunuz da minecraftı yapan adam boş bir oyun yaratıp veletler sayesinde oyunu popüler oldu ve şu an milyarder. Bir çok iyi yapımın adı bile duyulmazken minecraft çöpünün böyle popüler olması hiç adil değil.
Yalnız sadece çocuklar oynamıyor.

orangeblu

7.8.2015 18:24:56

-1
Ya tamam şans önemli değil diyorsunuz da minecraftı yapan adam boş bir oyun yaratıp veletler sayesinde oyunu popüler oldu ve şu an milyarder. Bir çok iyi yapımın adı bile duyulmazken minecraft çöpünün böyle popüler olması hiç adil değil.

Loreathan

7.8.2015 17:24:15

+1
Yazı ile ilgili yorumunuz bana yönelik mi yoksa Simon Roth'a yönelik mi anlamadım? Ama hayal dünyasında yaşamanın bir anlamı yok, yazı da dediğiniz gibi oyun yapımı ile uğraşanların hevesini kırmak amaçlı da değil, aksine onların nelerle karşılaşabileceğine ve buna hazırlıklı olmalarına yönelik bir tavsiye. Herkes oyun yapmaya hevesli olabilir, hatta bir dönem ben de bu hevesi yaşadım, ama yaptığınız oyunun hedefi büyükse ve bir oyun yapım firması olarak hareket ediyorsanız bu tavsiyeleri göz ardı edemezsiniz. Bireysel olarak oyun yapan ve bunu hobi amaçlı yapacak olanlar için çok önemli olmayabilir, ama ticari olarak düşündüğünüz andan itibaren hayal dünyasından çok somut örnekleri göz önüne almanız gereklidir. Ben bireysel ve bağımsız oyun yapımcılığını ve buna cesaret edenleri sonsuz destekliyorum. Bağımsız oyunları AAA oyunlardan çok daha fazla seviyorum. Videonun oyun yapımı ile ilgili değil, arka plandaki konular ile ilgili olduğunu da belirttim. Umarım şimdi farklı bir açıdan tekrar okursunuz.

hayansame

7.8.2015 17:15:36

0
Oyun yapmak çoook zorr, acayip zorr, başlamadan önce bir tavsiye vereyim (bu iş çoook zor) işiniz gücünüz zor zor zor demek, biraz heveslendirmek, yapıcı olmak ne kadar zor değil mi ? Arkadaşlar oyun yapmak isteyip, hatta kafasında böyle bir düşünce olan biriyseniz, bu tür yazıları okuyup hevesinizin kırılmasına asla ama asla izin vermeyin, bu yazılar bencil beyinlerden çıkmış saldırganca yazılar bence, hiç öğüt içermez, nasıl başlanacağından, küçük adımları nasıl atacağınızdan hiç ama hiç bahsetmezler, varsa yoksa oyun yapmak, çok zor , başlamadan önce iyi düşünün, sonra hayalkırıklığına uğramayın. Bu tür yazıları yazanları samimiyetsiz iki yüzlü insanlar, olduğunu düşünüyorum... Kısaca bu çok bilmiş kötümser adamların sözleri kimsenin hevesini kırmasın!!!
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız