Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

ASUS, Gamescom 2023’te WiFi 7 Desteğine Sahip Yeni Nesil Z790 Anakartlarını Tanıttı!

 
 
ASUS, Gamescom 2023’te üç yeni Intel® Z790 anakart modelini tanıttı. ROG Maximus Z790 Dark Hero, ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II ve TUF Gaming Z790-Pro WiFi adlı modellerin tümü 12. Nesil, 13. Nesil ve Yeni Nesil Intel Core™ işlemcilere destek veriyor. PCIe® 5.0 ve DDR5 bellek desteği veren bu anakartlar gelişmiş bağlantı seçenekleri, performans ayarı olanakları, verimli soğutma çözümleri, sistem toplamaya yönelik kolaylıklar ve daha birçok ekstra özellik sunuyor.
 
Intel LGA 1700 CPU soketi yine aramızda
 
Intel 12. ve 13. nesil Core işlemciler LGA 1700 sokete takılabiliyor. Kullanıcılar bu sayede geniş CPU seçenekleri arasından istediklerini alıp ister Z690 ister Z790 anakartlarla kendi sistemlerini kurabiliyor. LGA 1700 soketin dönemi henüz bitecekmiş gibi de durmuyor. Bu soket Intel’in Yeni Nesil işlemcileriyle de uyumlu olacak.

Bu da kullanıcıların yeni bir sistem kurarken veya ellerindeki sistemi yenilerken önlerinde birçok farklı seçeneğin olacağı anlamına geliyor. Kullanıcılar anakartlarını yenileyerek en yeni ASUS Z790 anakartların yüksek performanslı ağ bağlantısından, zengin bağlantı seçeneklerinden ve en uygun hale getirilmiş bağlantı seçeneklerinden yararlanabilirler. Dilerlerse de sahip oldukları Z690 veya Z790 anakartlarıyla Intel’in Yeni Nesil işlemcilerini deneyebilirler. Bunun için kullanıcıların yapması gereken tek şey yeni gelecek Intel CPU’lar için eski anakartlarının BIOS’unu güncellemek olacak.
 
WiFi 7 ile bant genişliğinde yeni seviye

2023’ün başında ilk WiFi 7 router’larımızı duyurmuştuk. Ultra hızlı Wi-Fi 7 (802.11be) tüm sınırları aşarak kullanıcılara oyun, eğlence ve daha fazlası için olağanüstü ağ bağlantısı hızları sunuyor. Daha fazla hız isteyen kullanıcılar WiFi 7 ile aradıklarını buluyor. Kalabalık ağlarda sıkışıklığı gideren teknolojilerle donatılmış WiFi 6’dan sonra WiFi 7 her zamankinden yüksek hızlara ulaştıran yepyeni özelliklerle çıtayı daha da yükseğe çıkarıyor. Tüm bunları yaparken de WiFi 6 ve WiFi 6E’nin sunduğu tüm avantajları koruyup geliştiriyor.

WiFi 7’de bu yüksek hızlara ulaşabilmek için yepyeni teknolojilerden yararlanılıyor. Bunların başında WiFi 7 router’ların yüksek performans ve geniş kapasite sunmalarını sağlayan ultra geniş 320 Mhz kanallar geliyor. 4096 Quadrature Amplitude Modulation (QAM) teknolojisi sinyallere daha fazla verinin daha yoğun bir şekilde sıkıştırılmasını sağlıyor. Buna ek olarak çok bağlantılı operasyon (MLO) teknolojisi de cihazların farklı bantlar ve kanallar arasında aynı anda aktarım ve/veya alım yapmasına imkan veriyor. Bu da verinin ve kontrol düzlemlerinin ayrılmasıyla gerçekleştiriliyor. Paralel bağlantılar bant genişliğini birleştirerek daha yüksek hızlara ulaşma imkanı veriyor, aynı anda kullanılan bantlarda daha güvenilir WiFi bağlantıları oluşturuyor.

WiFi 7 ayrıca mevcut tayfı daha verimli kullanıyor. Multi-RU ve Puncturing teknolojileri sayesinde WiFi 7 cihazları kanalların kullanılmayan veya kesintiye uğramayan bölümlerinden tamamen yararlanabiliyor. Bu sayede WiFi bant genişliği veri aktarımını hızlandırmak ve daha güvenilir hale getirmek için verimli bir şekilde kullanılabiliyor.

En yeni kablosuz bağlantı standardının tüm avantajlarından yararlanmak isteyen kullanıcıların WiFi 7 cihazın yanı sıra WiFi 7 router’a da sahip olması gerekiyor. En yeni ROG Maximus ve ROG Strix Z790 anakartlar WiFi 7 ile donatılmış ilk ASUS ürünleri arasında yer alıyor. En iyi kablosuz bağlantı deneyimi için ROG Maximus Z790 Dark Hero öne çıkıyor. 5,8 Gbps’e ulaşan bağlantı hızları sunan bu anakart gigabit seviyesini aşan internet bağlantısına sahip veya bir NAS cihazına yüksek hızlı kablosuz bağlantıyla erişmek isteyen kullanıcılar için mükemmel çözüm sunuyor.

ASUS kullanıcıların WiFi 7 bağlantısından en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için WiFi Q-Antenna özelliğini de duyurdu. PCB üzerindeki devreler için optimizasyon yapılmış ve gelişmiş iç pim bağlantıları içeren bu yepyeni tasarım 5 Ghz ve 6 Ghz bantlarında sinyal performansını büyük ölçüde artırıyor. Tek adımlı sadece tasarımla kullanıcıların müthiş bir deneyim yaşamaları için yapmaları gereken tek şey anteni yerine takmak. Yönlü bir anten olduğundan kullanıcılar Armoury Crate uygulamasında sunduğumuz kullanışlı araçlarla pozisyonu değiştirerek sinyal kalitesini ve menzilini geliştirebiliyorlar. Yön Bulucu özelliği sinyal gücünü tespit edip birkaç adımda anten için en ideal pozisyonu belirliyor, Hızlı Kontrol özelliği ise sinyal gücünü hızla kontrol etmeye ve kullanıcıların bağlantıyı en iyi şekilde almalarına yardımcı oluyor.
 
Kullanıcıların istediği daha yüksek hızlı depolama
 
 

İlk ASUS Z790 anakartların piyasaya çıkmasını takip eden aylarda ilk PCIe 5.0 M.2 SSD’ler de piyasaya sürüldü. Rakipsiz maksimum aktarım hızlarına ulaşan bu sürücüler büyük dosyalara ve veri setlerine yüksek hızla erişmeye ihtiyaç duyan kullanıcılar ve mümkün olan en hızlı açılış ve uygulama yükleme sürelerini isteyenler için mükemmel birer seçenek sunuyor.

Bu son teknoloji sürücülerden yararlanmayı daha da kolaylaştırmak isteyen ASUS, daha fazla Z790 anakart modelinde yerleşik PCIe 5.0 M.2 yuvalarına yer veriyor. ROG Maximus Z790 Dark Hero bu yüksek performanslı M.2 yuvalarına ihtiyaç duyan kullanıcıları bekliyor.

2023’te yeni bir PC toplayan kullanıcılar için sunulan M.2 yuvası sayısı kadar bu yuvaların bant genişliği de önem taşıyor. Geniş bir depolama arşivi oluşturmak veya önceki sistemlerinden kalan kullanılır durumdaki M.2 sürücülerinden yararlanmaya devam etmek isteyen kullanıcıların olabildiğince fazla M.2 yuvasına ihtiyacı oluyor. ASUS, Z790 serisini daha fazla seçenekle zenginleştiriyor. Bunlar arasında, birinci sınıf soğutma bloklarına ve uyumlu tasarıma sahip beş adet M.2 yuvası içeren ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II modei de yer alıyor.

Ön panelden rahat şarj

Çoğu kullanıcı olabildiğince fazla şarj noktasına sahip olmayı tercih ediyor. Günümüzün bağlantılı evlerindeki cihazların yanı sıra kullanıcıların neredeyse tamamında bir akıllı telefon, tablet veya elde kullanılan bir cihaz bulunuyor. Kullanıcılar bilgisayarlarının başına oturduklarında cihazlarını da şarj edebilmek istiyor. En yeni Z790 anakartlarda kullanıcıların uygun kasaların ön panelinde tam işlevli bir USB Type-C® bağlantı noktasına sahip olmasını sağlayan bir konnektör yer alıyor. USB 3.2 Gen 2x2 sayesinde 20 Gbps’e varan hızlarla veri aktarımı yapılabiliyor. Anakartta tercih edilen Quick Charge 4+ veya USB Power Delivery 3.0 teknolojileriyle kullanıcılar cihazlarını hızla şarj edebiliyor.

Hepsi bununla sınırlı değil elbette. Biz ayrıca USB Wattage Watcher adlı yerleşik bir özellik de sunuyoruz. USB Wattage Watcher, USB 20 Gbps Type-C ön panel konnektörüne bağlı cihaza sunulan watt değerinden gücü takip etme olanağı veriyor. USB Wattage Watcher ile kullanıcılar cihazlarının kaç watt ile şarj edildiğini gerçek zamanlı olarak görebiliyor ve cihazlarının hızlı şarj durumunu kontrol edebiliyor.

AEMP II ile hızlı bellek optimizasyonu

Sistem toplayan kullanıcılar bir dönem uygun fiyatlı DDR4 ile yüksek performanslı DDR5 RAM arasında kalmışlardı. Günümüzde daha oturmuş bir hale gelen DDR5 pazarında çok sayıda bellek kitini son derece çekici fiyatlarla görmek mümkün. Kullanıcılar da artık yeni nesil belleklerin performans potansiyelini görmezden gelemiyorlar. İçerik üreticileri, oyuncular, büyük veri setleriyle çalışan mühendisler ve aynı anda çok fazla sayıda uygulama kullananlar çok iş parçacığı performansı yüksek olan çok çekirdekli işlemcilerden yararlanıyor. DDR5 de Intel’in Yeni Nesil Core işlemcileri için DDR4’e kıyasla çok daha iyi bir seçenek.  
Kullanıcıların bellek kitlerini zahmetsizce hızlandırmaları için, DDR5 destekli tüm ASUS Z790 anakartlarda AEMP II profillerine erişim sunuluyor. Esnek bir eğitim yöntemiyle geliştirilen bu profiller, kullanıcıların belleklerini temel hızların üzerine kolayca çıkarmasına olanak verirken sistemin de kararlı çalışmaya devam etmesini sağlıyor. AEMP II ile en uygun bellek ayarlarına tek tıkla ulaşılabiliyor. Bu yolla, giriş seviyesindeki modellerden en iyi şekilde yararlanmak veya yüksek hızlı bir kitten üstün performans elde etmek mümkün. Üst seviye ROG Maximus Z790 Dark Hero ve ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II, DRAM sıcaklıklarını takip eden ve termal duruma göre performansı ayarlayan DIMM Flex adlı bir BIOS özelliğiyle daha da fazla imkan sunuyor.

Akıllı kontrollerle her şey kontrol altında

Akıllı anakart kontrolünün ilk adımı AI Overclocking. Test laboratuvarlarımızda binlerce gerçek işlemcinin performans potansiyelini ve karakteristik özelliğini belirlediğimiz yoğun araştırmalar sonucunda, bu araç hız aşırtma performansı ve kullanım kolaylığı alanlarında sektörde lider konumda. Tek tıkla işlemci saat hızlarını artırmak mümkün oluyor. AI Overclocking teknolojisinde kullanılan gelişmiş yapay zeka ayrıca işlemci soğutucularının verimini ve bilgisayarın çalışma ortamındaki değişimleri takip ederek sistemdeki her bir bileşenle en iyi performansı elde etmeyi sağlayacak şekilde ince ayar yapıyor. ROG Maximus ve ROG Strix Z790 anakartların tümünde AI Overclocking teknolojisi kullanılıyor. İlk kez bir Intel tabanlı TUF Gaming anakartta da AI Overclocking teknolojisine yer veriliyor.

Bu akıllı teknoloji soğutmayı da optimize ediyor. AI Cooling II, büyük miktarda hava akışı sağlayan yüksek devirli kasa fanlarını tercih eden sistem toplayıcıları için mükemmel çözüm. Bu fanlar yüksek performanslı bileşenleri yük altındayken serin tutmayı sağlarken makale okumak, çevrim içi yayın izlemek veya e-posta göndermek gibi yoğun işlem gücü gerektirmeyen işler sırasında ise çok fazla gürültü çıkarabiliyor. AI Cooling II, kullanıcılara yük altında etkili hava akışı ve hafif yükte sessiz çalışma için sade bir araç sunuyor.

Armoury Crate uygulamasındaki FanXpert üzerinden etkinleştirilen bu araç, bir makine öğrenimi algoritmasından yararlanarak kısa bir stres testiyle sistem hakkında veri topluyor. Bu işlemden sonra AI Cooling II teknolojisi işlemciyi izliyor ve stres testinden elde ettiği verileri kullanarak sistemi verimli soğutmak için gereken en düşük fan hızını hesaplıyor ve gürültü seviyesinin düşük kalmasını sağlıyor. Bu fan kontrol sistemi fan gürültüsünü sürekli yük altındayken 5,7 dB kadar düşürebiliyor. Bu kendi kendine uyarlanabilir sistem sayesinde kullanıcılar istedikleri zaman soğutma gücüne istedikleri zaman ise sessizliğe kavuşabiliyor. ASUS ayrıca FanXpert’i eksiksiz kalibrasyon ve denetim seçenekleriyle güncelledi. Kullanıcılar sıcaklık giriş haritası ve fan tepki haritasına Windows üzerinden kullanışlı Armoury Crate uygulamasıyla erişebiliyor.

İster çevrim içi oyunlarda takım arkadaşlarıyla konuşurken ister iş arkadaşları veya potansiyel müşterilerle video konferans yaparken net iletişim vazgeçilmez bir ihtiyaç. İki Yönlü Yapay Zeka Destekli Gürültü Engelleme teknolojisi bu ihtiyacı karşılıyor. Bu teknoloji geniş bir derin öğrenme veri tabanından yararlanarak mikrofondaki ve gelen sesteki arka plan gürültüsünü azaltıyor. Dikkat dağıtıcı klavye ve mouse sesleri ve diğer ortam gürültüleri akıllı bir şekilde azaltılıyor. Böylece oyunlarda veya görüşmelerde hem sesiniz net bir şekilde duyuluyor hem de gelen sesleri tam olarak alabiliyorsunuz.
 
Kendi sistemini kurmak isteyenlere yönelik kullanışlı özellikler

Bilgisayar bileşenlerinin her neslinde sistem toplamayı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. ASUS Z790 serisindeki benzersiz ASUS Q-Design yenilikleri bir bilgisayar toplama veya yenileme işlemini son derece basitleştiriyor.

Günümüzün son teknoloji ekran kartlarında genellikle büyük soğutma çözümleri ve sağlam arka plakalar yer alıyor. Üstün performansa ulaşmayı sağlayan bu parçalar, PCIe mandalını açmayı zorlaştırabiliyor. ASUS PCIe Slot Q-Release düğmesi, kullanıcıların tek dokunuşla ekran kartlarını çıkarmasına imkan veriyor. ASUS’un ilk kez en üst seviye Z690 anakart modellerinde sunduğu bu kullanışlı özellik şimdi orta seviye TUF Gaming anakartlarda da bulunuyor.

Benzer bir şekilde, geleneksel DIMM yuvası tasarımlarında kullanıcıların belleklerin her iki tarafını da kilitlemesi gerekiyor. Parmakları kalın olan kullanıcılar için ekran kartına en yakın konumdaki yuvanın mandalını açmak zor olabiliyor. ASUS bu nedenle tüm Z790 anakartlarda yeni tek taraflı bir Q-DIMM mandal tasarımı kullanıyor. Bu parçalar sayesinde kullanıcılar mandalın ekran kartına yakın olmasından doğabilecek sıkıntıyı yaşamıyor. DIMM yuvasının daha kolay ulaşılabilen tarafındaki tek mandal, bellek modüllerini sağlam bir şekilde yerine oturtabilmek için yeterli oluyor. RAM takmak ve yenilemek şimdi çok daha kolay.
En yeni Z790 anakartlar kullanıcılara RAM’i düzgün takamadıklarında bile yardımcı oluyor. Sistemi çalıştırmaya başlamadan önce yanmaya başlayan Q-LED göstergesi sayesinde kullanıcılar belleğin tam oturmadığını anlayabiliyor.

ASUS ayrıca M.2 sürücü takmayı da kolaylaştırdı. M.2 Q-Latch sayesinde kullanıcılar küçük ve kolayca kaybolabilen M.2 vidalarını kullanmak zorunda kalmıyor. M.2 sürücüleri yalnızca parmak ucuyla takıp çıkarmak artık mümkün. M.2 Q-Latch tüm ROG Maximus, ROG Strix ve TUF Gaming Z790 anakartlarda bulunuyor.

Sade ve şık görünüm, üstün performans: ROG Maximus Z790 Dark Hero
 
 

Bazı renklerin modası gelir geçer fakat siyah her zaman popülerliğini korur. ROG Maximus Z790 Dark Hero gölgeli tonlarıyla etkileyici bir tasarıma sahip. Giriş çıkış kapağındaki Polymo aydınlatma mükemmel hatlar oluşturuyor. Bu renkli ve ışıklı yapı iki farklı RGB aydınlatma düzenine sahip. Böylece sistem toplayanlar başka hiçbir yerde olmayan parlak bir RGB stiliyle dikkatleri üzerine çekebilecek.

ASUS, ROG Maximus Z790 Dark Hero’nun sade ve şık görünümünü son teknoloji özelliklerle tamamlıyor. Arka paneldeki Thunderbolt™ 4 konnektörleri yeni nesil çevre birimlerini tüm hızıyla desteklemeye hazır. ROG SupremeFX ve ESS® ES9218 Quad-DAC ön panel konnektörlerine bağlı kulaklık veya hoparlörlerden net ve berrak sesler alınmasını sağlıyor. USB 20 Gbps konnektörü kullanıcılara ön panelde yüksek bant genişlikli USB Type-C bağlantı noktası sunuyor. Quick Charge 4+ desteğiyle bu bağlantı noktası akıllı telefonlar gibi cihazları hızla şarj edebiliyor. Üç adet adreslenebilir RGB LED başlık ve bir adet geleneksel dört pimli aydınlatma başlığı sistemin aydınlatmasını Aura Sync ile koordine ediyor.

Birinci sınıf Intel işlemcilerinin hızını artırmayı planlayan kullanıcılar için ROG Maximus Z790 Dark Hero’da CPU Vcore ve dahili grafik işlemciye güç veren 20+1 eşli güç aşamaları topolojisi yer alıyor. Her güç aşaması 90 A çıkış veriyor ve en yüksek yüklerde bile işlemciye gücü mümkün olan en temiz şekilde iletiyor.

ROG Maximus Z790 Dark Hero’nun yeterli M.2 desteği kullanıcılara hızlı ve geniş bir depolama sistemi için üst düzey seçenekler sunuyor. Yerleşik PCIe 5.0 M.2 yuvalarına piyasadaki en hızlı sürücüler takılabiliyor. Ayrıca dört adet PCIe 4.0 M.2 yuvası da depolamaya ekstra sürücü ekleme imkanı veriyor.

ROG Maximus Z790 Dark Hero kullanıcılara üst düzey ağ bağlantısı seçenekleri de sunuyor. WiFi 7 desteği ile kullanıcılar WiFi 7 router’larla birlikte en son nesil kablosuz ağ özelliklerinden yararlanabiliyor. Kablolu bağlantı tercih edenler ise yüksek bant genişlikli 2,5 Gb Ethernet bağlantı noktasını tercih edebiliyor.

Son olarak, bu anakart sistem toplama sürecini kolaylaştırıyor ve faydalı hata tespit araçları sunuyor. Önceden monte edilmiş giriş çıkış kalkanı kurulumda önemli bir aşamayı sadeleştirirken PCIe Slot Q-Release düğmesi ve M.2 Q-Latch sistemi de ekran kartı ve depolama sürücüsü takmayı çok daha kolay hale getiriyor.

Beyaz yüzeyler ve oyunlar için yeterli güç: ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II
 
 

ROG Strix anakartlar, ROG Maximus serisinin temel DNA’sını alıp daha ulaşılabilir tasarımlara aktararak olağanüstü oyun performansı ve dikkat çekici stil sunuyor. ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II modeli daha fazla bağlantı seçeneği, gelişmiş VRM soğutması ve daha geniş depolama seçenekleriyle seriyi ileri taşıyor.

ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II etkileyici beyaz ve gümüş hatlı giriş çıkış kapağı ve soğutma blokları ve göz alıcı bir kontrast oluşturan siyah PCB’si ile beyaz renkli sistemlere uygun bir temel oluşturuyor. ASUS WiFi Q-Antenna da şık beyaz rengiyle estetik uyumu sürdürüyor.

WiFi 7 desteği bu anakartın özellikler listesinin ilk sırasında yer alıyor. Elbette ROG Strix Z790-A Gaming WiFi Iı’nin sundukları bununla sınırlı değil. ASUS, M.2 yuvası sayısını beşe çıkarıyor. Bu yuvaların her biri yerleşik soğutma bloğuyla sağlam bir şekilde soğutuluyor. Arka taraftaki giriş çıkışlar arasında yer alan toplam on iki USB bağlantı noktası sayesinde kullanıcılar ihtiyaçları olan bağlantı seçeneklerine kavuşuyor. ASUS ayrıca devasa soğutma blokları ve son derece iletken termal dolgular ile VRM soğutmasını da çözüme kavuşturuyor.

Yeni özellikler, aynı temel: TUF Gaming Z790-Pro WiFi

Kendi sistemlerini kuranlar TUF Gaming’in vazgeçilmez oyun özelliklerini, abartısız stil ve güvenilir performansla sunduğunu biliyor. TUF Gaming Z790-Pro WiFi daha önce yalnızca en son teknoloji ASUS anakartlarda yer verilen özellikleri dahil ederek seriyi yeni bir boyuta taşıyor.

TUF Gaming Z790-Pro WiFi, Intel tabanlı TUF Gaming anakartlarda ilk kez AI Overclocking teknolojisine yer veriyor. Sistem toplama konusunda tecrübesiz olanlar bu teknolojinin performansı nasıl kolay bir şekilde artırdığını görünce buna bayılacak. Tecrübeli bilgisayar meraklıları ise AI Overclocking teknolojisinden yararlanarak yapacakları ayarlara sağlam bir temel oluşturabilecek. Fanın bozulması gibi beklenmedik durumlarda ise performansı eski haline getirebilmek de kullanıcılara güven veren bir özellik.

Çoğu bilgisayar kullanıcısı akıllı telefonlarını ön paneldeki bağlantı noktasından şarj etmeyi tercih ediyor. TUF Gaming Z790-Pro WiFi; ön panelindeki USB Power Delivery 3.0 özellikli USB 20 Gbps Type-C konnektörü sayesinde kullanıcıların cihazlarını yüksek hızla şarj etmelerine imkan veriyor.

Son olarak, ASUS yepyeni WiFi Q-Antenna teknolojisini TUF Gaming Z790-Pro WiFi modeline de getiriyor. Bir WiFi 6E router ile beraber bu anakart, WiFi 6E bağlantısı sayesinde kullanıcıların yeni açılmış 6 Ghz bandından yararlanmasını ve kablosuz ev ağlarını yavaşlatan yoğunluğun üstesinden gelmesini sağlıyor. ASUS WiFi Q-Antenna da mümkün olan en iyi sinyali almak için gereken araçları sunuyor.
 
basın bülteni 

Bu haberin bağlantısı
URL
ASUS Z790 Anakart
Amazon'da Yayınlanacak Fallout Dizisi 2024'te Geliyor Homeworld 3 için Co-op Modu Tanıtan Yeni Fragman Yayınlandı

İçeriğe ait yorum yok

Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız