Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

2012'de Oyun Dünyasını Sarsan 3 Olay


     2012 yılında da oyun dünyası önemli haberlerle sarsıldı. Her ne kadar bu yılki bazı olaylar "popülerleşemese de" oyun dünyasını yakından takip edenler için gerçekten de sarsıcı nitelikteydi. Biz de BSC olarak 2012 yılında oyun dünyasını sarsan 3 olayı seçtik. Bu olaylar çok sayıda oyuncunun yanı sıra, oyun dünyasını da derinden etkileyecektir. Bu haberler arasında Wii U'nun piyasaya çıkması gibi beklenilen gelişmelere yer vermedik; daha çok şok etkisi yaratan olayları ele aldık. O nedenle bazı oyunların beklenenden düşük puan alması veya ertelenmesi de listede yer almıyor. İşte o olaylar:
 
1- Bioware'in Kurucularının İstifa Etmesi
     Bioware'in Electronic Arts tarafından satın alınmasından sonra bu şirkette işlerin pek de yolunda gitmediğini söyleyebiliriz. Şirketin EA'e satılmasının ardından Bioware, her ne kadar Mass Effect 2 ve Dragon Age: Origins gibi başarılı oyunlar geliştirse de EA'in firmaya müdahale ettiği ve projelerin geliştirici firmanın istediği zaman ve kaynaklarla geliştirilemediği söyleniyordu.
 
     Oyun dünyasına Baldur's Gate ve Neverwinter Nights gibi efsaneleri de kazandıran Bioware'in oyunlarının artık eski tadı vermediği (Mass Effect 3 ve Dragon Age 2 gibi) konuşulurken firmanın kurucuları olan Ray Muzyka ve Greg Zeschuk oyun enüstrisinden emekliye ayrıldıklarını açıkladılar. Kuşkusuz bu ikilinin ardından Mass Effect ve Dragon Age serilerinin eski kaliteyi yakalamalarının mümkün olmadığını düşünenlerin sayısı arttı. RPG hayranları bu ikilinin gitmesi ile sarsıldı.
 
2- Ouya için Başlatılan Kampanyanın Başarılı Olması
     Bir zamanlar Nintendo ve Sega arasındaki konsol yarışının sonsuza kadar süreceği tahmin ediliyordu. Şimdi ise Nintendo gücünü korurken Sega konsol geliştirme işinden tamamen çekildi, hatta oyun yapım işinde eskisinin 10'da 1'i kadar bir performans sergileyemiyor. Şimdi de Nintendo, Microsoft ve Sony arasındaki yarışın çok uzun süre süreceği düşünülüyor, peki gerçekten de öyle mi olacak.
 
     Kickstarter projesi olarak başlayan ve 8.6 milyon dolar ile çok büyük bir yardım alan Ouya adlı Android işletim sistemine sahip konsola gösterilen büyük ilgi bu durumun değişeceğine işaret ediyor. Ouya'ya gösterilen bu ilgi oyuncuların artık değişim istediğini ve klasik konsol modelinin yeterli gelmediğinin de göstergesi. Eğer Sony, Microsoft ve Nintendo bazı köklü değişiklikler yapmazlarsa Ouya'nın yanı sıra Steam'in "PC-konsol" projesi de konsol firmalarını tehdit edecektir. 2012 yılı farklı konsol ve platformlara ilgi gösterilebileceğinin ilk sinyallerinin verildiği yıl oldu diyebiliriz. Bu da oyun dünyasının seyrinin değişebileceğini gösteriyor.
 
3- "38 Studios'un Kapanması"
    38 Studios belki çok büyük bir geliştirici değildi. Belki de oyun dünyasında çok önemli bir yer de kaplamıyordu, ama bu stüdyonun kapanması bir şeylerin göstergesi oldu. Bundan sonra bağımsız büyük geliştiricilere oyun dünyasında pek yer yok. Kingdoms of Amalur: Reckoning adlı ilk oyunlarının ardından kapatılan 38 Studios'un durumu gerçekten de oyun dünyasının tamamını endişelendirdi. Genel olarak başarılı bir oyun geliştiren 38 Studios, Kingdoms of Amalur'un satışlarının beklenen düzeyde olmaması nedeniyle kapandı.
 
    Bölgesel yönetimden 75 milyon dolarlık katkı alan 38 Studios'un başarılı bir oyun geliştirmesine rağmen kısa süre içinde kapanması geliştiricilerin gözünü de korkutuyor. Artık EA, Activision, Ubisoft gibi firmaların kanatlarının altında değilseniz ayakta kalmanız çok zor. The Witcher serisinin yaratıcısı olan CD Project Red gibi firmalar bile tehdit altında görünüyorlar.
 
     Eğer bu tür firmalar ayakta kalamazsa korkarız ki sonları Bioware gibi büyük firmaların kontrolünde yok olmaya değin gidecektir. Oyun dünyasının tamamen "maddi" temeller üzerinde kurulduğu bir döneme girdiğimizin en önemli göstergelerinden biri de 38 Studios'un durumu oldu. Bu nedenle 2012'nin en sarsıcı olayları arasında bu stüdyonun kapanmasını da sayabiliriz.

Bu haberin bağlantısı
URL
2012'de Oyun Dünyasını Sarsan 3 Olay Ouya 38 Studios Ray Muzyka Greg Zeschuk
Metal Gear Rising'in Bir Kapak Tasarımı Yayınlandı Oyun Endüstrisinde Çalışanların Sadece %10'u Kadın
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

- The Stig -

17.12.2012 04:51:32

0
şey nederler, hah evet ondan..

BSC Misafiri

16.12.2012 22:37:03

0
PS3 600 TL aldım. 100 TL'ye red dead redemption almıştım. Kime kopyacı diyorsun?

cengizhan1903

16.12.2012 21:08:43

0
olaylar olaylar

itachi237

16.12.2012 19:27:11

0
quote:

Orijinalden alıntı: Acness Ouyadan daha önemlisi Gears of war serisinin yapımcısı "Cliff Blezinski" nin oyun dünyasından çekilmesi olmasıydı...
bende bunu söylücektim. ama cliff epic'ten ayrıldı oyun dünyasından çekilmedi.

Rai-gy

16.12.2012 18:29:12

0
Amalur efsane oyundu,nasıl beğenilmedi satmadı anlamadım..Gidip saçma salak oyunlara para verir millet,kaliteli yapım çıkınca satmaz..

BlackBeasT

16.12.2012 18:08:12

+1
Bu jenarsanyon'da Oyun dünyasında para daha ön planda çıktığını gördük PS2'de dönemimde gördüğümüz özgün yapımları Bu neslin konsolarında göremedik gelen özgün oyunlar ise üreticisi altında çalışan geliştiricilerin masalarında açık çek olması 1 sonraki nesilde para getirmezse action yap kafası ile giderlerse 3 high-end PC gücünde olsa cazip 1 yönleri kalmıyıcak....şuan 1000tl'ye PS3+CFW+2tb usbHDD+HDD oyun dolumu ile PS3 hazırlanmış bütün oyunları oynarsın....Burda PS3 oyun alıyorum diyenler nerden nasıl alıyor 1 açıklasa.., sizi gidi kolpa kopyacılar sizi...:D

Kaya.

16.12.2012 16:31:05

0
38 studios hakikaten şok edici. reckoning çok iyiydi. yazık olmuş .

FORZAFATHER

16.12.2012 15:47:10

0
3 olayın 2'sinde EA'nın(2 firmanın da yayıncısı EA'ydı) ismi geçiyor.. Ah EA ah.

Master_Evil

16.12.2012 15:38:56

0
3 olayın sorumlusu da para para para, ruh kalmadı hiçbirşeyde

Acness

16.12.2012 14:41:03

0
Ouyadan daha önemlisi Gears of war serisinin yapımcısı "Cliff Blezinski" nin oyun dünyasından çekilmesi olmasıydı...

Royer

16.12.2012 14:37:26

0
38 Studios'un kapanması beni çok üzdü amalura aşık olmuştum oysaki.RPG oyunlar bu kadar gelişim göstermişken neden hâlâ TPS,FPS gibi oyunlar rağbet görüyor anlamıyorum.

BSC Misafiri

16.12.2012 14:22:36

-1
Oyun dünyası bence fps ve futbol oyunlarının yükselişi ile buna mukabil büyük şirketlerin oyunlarında derin hikayeden çok online ağırlık vermesi akabinde diğer büyük müteşebbis firmaların kült serilerinde kimi köklü farklılığa gitmeleri ve aşama aşama oyunlarda bir Hollywood filmi havası hakim olmaya bunu takiben oyun türleri arasında büyük oranda benzerlik ,taklitçilik yada kaba tabirle çakma oyunlar bu güzel sektörü sarsmaya başlamıştır. Lakin yenilikçi,yetenekli özünü koruyan ve gözünü sadece para hırsı bürümeyen , asil şahsiyetlere sahip olduğunu düşündüğüm ,istikbal vâteden kimi firmalarda yok değil. Zaten onlarda olmasa, herhalde oyun cihanı monoton ve can sıkıcı bir dünya olurdu. Saygılar.

BSC Misafiri

16.12.2012 12:26:47

0
38 studios tam bir şok oldu ya la. amalur 2 yi beklerke amalur online ı beklerken taklaya geldik olmadı :(
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız