Türkiye'ye birçok kupa getiren e-spor koçu Yıldıran: 3 yılda 700 bin dolar kazandık

Hamit Can Sayılgan

 
 
     Günde 8 saat işe gider gibi evde bilgisayar oyunu oynayarak ekibini turnuvalara hazırlayan Canpolat Yıldıran, tamamı Türk oyunculardan oluşan ekibi ile birlikte dünya çapında yarışmalara katılarak Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor.

     Elektronik sporlar anlamına gelen 'e-spor', oyuncuların profesyonel takımlar bünyesinde resmi etkinliklerde oyun oynayarak hayatlarını kazandığı bir spor dalı olarak biliniyor.

     5 yıldır profesyonel olarak e-spor koçu olarak hayatını sürdüren Belçika'nın Dendermonde şehrinde yaşayan 37 yaşındaki Yıldıran'ın evine konuk olduk. Kendisi profesyonel olarak 'Counter Strike Global Offensive' oyununda koç ve menajer olarak görev yapıyor.

     5 kişilik ekibiyle yarışmalara hazırlanıyor, elemelerden geçtikten sonra dünyanın farklı ülkelerinde turnuvalara katılıyor. Türkiye'de bir süre çalıştıktan sonra bağımsız olarak aynı işe devam eden ve kendi ekibini kuran Yıldıran, bu sektör içerisinde "Hardstyle" adıyla biliniyor.

     Canpolat Yıldıran, Fransa ve Almanya'da bulunan ekip arkadaşları ile internet üzerinde buluşuyor.

'3 yıl içinde 700 bin dolar kazandık'
 
     Yıldıran, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Çin'de ve birçok Avrupa ülkesinde çeşitli turnuvalara katılarak 2015-2018 yılları arasında en az 700 bin dolar kazandıklarını söylüyor. Avrupa'nın bu sektörde çok iyi olduğunu ifade eden e-spor oyuncusu, "Bu kazanç turnuvalardan toplam elde ettiğimiz gelir. Oyuncuların sağlık sigortaları ve maaşları da ödeniyor" diyor.

     "Bilişim sektöründen geliyorum. 2015'in sonlarında Türkiye'de bulunan bir şirkette koç ve menajer olarak başladım bu işe" diyor Yıldıran ve ekliyor, "Çeşitli turnuvalarda rekabet etme şansı yakaladık. Belli başarılar elde ettik".

     Oyuncu sadece Counter-Strike'a yoğunlaşmış durumda. Türkiye'de birçok başarılı oyuncu bulunmasına rağmen internet altyapısının 'yetersiz olmasından dolayı', oyunlarda zaman kaybı yaşandığı için başarılı olamadıklarını ifade ediyor. Türkiye'de Counter-Strike oyununa bazı firmaların yatırım yapmak istediğini ancak bazı endişelerin giderilmediğini söylüyor, zira oyunda silah kullanıldığı için 'terörle bağdaştırıldığını' ayrıca 'islamofobik' kaygılardan dolayı yasaklı oyun listesinde bulunduğunu belirtiyor.

'Türkiye'yi en iyi şekilde dünyada temsil etmek istiyoruz'
 
     Devlet ve Türkiye'deki firmalardan destek bekleyen Yıldıran, "Türkiye'yi dünyada en iyi yerlere taşımak istiyoruz. Organizatörler başlangıçta bizi Orta-Doğu ülkeleri ile yarıştırmak istiyordu ancak rekabet çok düşüktü. Daha sonra tekrar Avrupa bölgesine dahil ettiler" diyor.

'Normal sporlardan çok büyük farkı yok'
 
     20 yıldır oyunlar ile iç içe olan oyun menajeri, "Bunun normal sporlardan çok büyük farkı yok." diyor.

     Teknik olarak ekiplerin genişlemeye başladığını ifade eden Yıldıran, "İlk başlarda evlerinden oynayan beş genç vardı, şimdi ise günlük bir iş gibi oldu. Ofisler kuruluyor, antrenman yapabilecekleri yerler var, yemek yiyebilecekleri, spor yapabilecekleri bir alan var. Psikologları, fizyoterapistleri her türlü imkana sahipler. Geleneksel sporlardan çok büyük bir farkı yok." ifadelerini kullanıyor.
 
Kaynak: euronews