İstanbul'da Manga'yı Keşfet

Ersin Kılıç


 
     Türkiye'de 2010 yılı Japonya yılı olarak çeşitli etkinlikler ile kutlanmaya devam ediyor. Daha önce yaptığımız bir haberde Japon oyunlarının bir sanat eseri olarak sergilendiği bir etkinliği sizlerle paylaşmıştık. Yeni etkinlik haberimiz ise oyunlardan çok kendini Anime ve Manga dünyasına yakın hissedenler için.
 
     İstanbul Modern'de 5 - 17 Ekim tarihleri arasında "Manga’yı Keşfet!: SHONENJUMP Dünyası" adlı bir sergi açılıyor. Resimden de göreceğiniz gibi Shonen Jump'ta yayınlanan Naruto ve One Piece gibi bir çok eseri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Konu ile ilgili dağıtılan basın bültenine aşağıdan göz atabilirsiniz.
 
"İstanbul Modern, “2010 Türkiye’de Japon Yılı” etkinlikleri kapsamında, Japon kültürünün farklı yüzlerinin ve manga sanatından örneklerin sunulduğu Manga’yı Keşfet!: SHONENJUMP Dünyası sergisine ev sahipliği yapıyor. 5– 17 Ekim 2010 tarihleri arasında müzenin alt katında yer alacak sergiyle İstanbul Modern, Türkiye ve Japonya dostluğunun 120. yılında, kısa süreli sergilerini dünyada milyonlarca hayranı olan Japon mangasını genç kuşaklara tanıtarak sürdürüyor.

Japonya’nın en büyük yayın kuruluşlarından olan Shueisha Inc.’in katkılarıyla düzenlenen sergi, ülkede gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiş büyük bir kültürel fenomen olan ve dünya çapında giderek yaygınlaşan çizgi roman sanatı mangayı kapsamlı biçimde tanıtıyor. Proje yöneticiliğini Türkiye’den Lora Sarıaslan Japonya’dan ise Yu Omura yapıyor. Japonların geleneksel rulo resimleri gibi sanat formlarıyla aynı üslubu taşıyan özgün bir tür olan manga, bugün Japonya’daki yeni yayınların büyük bölümünü oluşturuyor. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik olarak yayınlanan mangalar okuyucuları aksiyon, macera, komedi, dram, fantezi, aşk ve bilim kurgu dünyasına taşıyor.

Manga’yı Keşfet!: SHONENJUMP Dünyası
sergisinde bir manga eserinin yaratım aşamaları, ilk çizimden yayına uzanan yolculuğu, orijinal eskizler, manga yaratım sürecini manga ustalarının ağzından dile getiren bir belgesel, çizimler ve enstalasyonlarla sunuluyor. Japonya’da “manga sanatçısı” anlamına gelen mangakaların dünyasını da gözler önüne serecek bu sergide, izleyiciler manga kitapları, manga karakterleri üzerine kurulu oyunlar, VOMIC (sesli çizgi roman) ve animasyon gösterilerinin yanı sıra düzenlenen yaratıcı atölyeler ve manga editörleriyle söyleşilerle bu renkli dünyayı keşfetme olanağı buluyor.

Sergide, karakterlerin büyük boy maketleri, izleyiciyi içine katan bilgisayar oyunu, özellikle gençlerin önünde fotoğraf çektirebileceği manga karakterlerinden oluşan görseller, ses ve çizgi filmi bir araya getiren VOMIC’ler, SHONENJUMP’ın Japon popüler kültürünü yansıtan ve aynı zamanda etkileyen mangalarının kronolojisi, manga yaratım sürecinde kullanılan malzemeler, monokrom çizimlerin yanı sıra, yıllar boyunca basılmış mangaları okuyabilecekleri ve aynı zamanda Japon kültürü hakkında bilgi alabilecekleri mekânlar bulunuyor.

Ziyaretçiler sergide, Türkiye’de daha önce hiç basılmamış mangaları okuyabiliyor ve değişik ülkelerde manganın nasıl sunulduğunu, İngiltere’den Japonya’ya 16 farklı ülkede yayınlanmış mangalarda görebiliyor. Sergide Dragon Ball’un yaratıcısı Akira Toriyama’nın (d. 5 Nisan 1955) çizimleri ve ondan etkilendiğini belirten, One Piece mangasının yaratıcısı Eiichiro Oda’nın (d. 1 Ocak 1975) orijinal çizimleri de yer alıyor.

Sergi etkinlikleri

• 5 Ekim’de saat 18.30’da sinema salonunda SHONENJUMP Baş Editörü Sasaki Hisashi ile serginin proje yöneticisi ve İstanbul Modern Küratörü Lora Sarıaslan bir söyleşi gerçekleştirecek. "JIGOKU SENSEI NUBE" serisinin editörlüğünü üstlenen ve "Rurouni Kenshin" serisinin popülaritesinde önemli bir payı bulunan Sasaki, etkinlikte manga yaratım sürecini ve kendi deneyimlerini anlatacak.

• İstanbul Modern Sinema, ‘Manga’yı Keşfet!’ sergisine paralel olarak 5-17 Ekim tarihleri arasında üç büyük manga kahramanının ekrandaki maceralarından bir seçki sunuyor. Naruto, One Piece ve Dragon Ball’un her biri 30 dakikalık televizyon dizilerinden üç bölümlük bu program manga meraklılarını bekliyor.

• İstanbul Modern, Manga’yı Keşfet!: SHONENJUMP Dünyası sergisine paralel olarak 5-17 Ekim 2010 tarihleri arasında çocuklar ve gençler için bir eğitim programı düzenliyor. Manga yayınevi Shueisha Inc. ile birlikte tasarlanan bu eğitim programında katılımcılar kendi manga dergilerini yaratıyor.


İstanbul Modern Sinema’da Manga Filmleri

Program İstanbul Modern Sinema Salonu’nda 5 Ekim Salı, 6 Ekim Çarşamba, 12 Ekim Salı ve 13 Ekim Çarşamba saat 12.00, 13.30, 15.00 ve 16.30’da; 7 Ekim Perşembe,8 Ekim Cuma, 9 Ekim Cumartesi ve 10 Ekim Pazar saat 12.00’de; 15 Ekim Cuma saat 13.30, 15.00’da; 16 Ekim Cumartesi ve 17 Ekim Pazar ise saat 12.00, 13.30’da gösterime sunulacak.

• NARUTO
Yaratıcısı: Masashi Kishimoto
Bir başka dünyada en büyük güç ninjalardır ve dünyanın en sinsi ninjası Konohagakure köyünde yaşamıştır. Ama on iki yıl önce Konohagakure’ye korkunç bir saldırı olur ve Dokuz Kuyruklu Tilki canavarı, köyün şampiyonu Hokage’yi öldürür. Hokage ölmeden önce tilkinin ruhunu masum bir çocuğun, Naruto Uzumaki’nin bedenine hapseder. Bugün köye artık barış hâkimdir. Yaramaz Naruto Uzumaki ise Ninja Akademisi’nden mezun olmak için uğraşmaktadır. Amacı bir sonraki Hokage olmaktır. Ama içinde korkunç bir gücün gizlendiğinden ne kendisi, ne de sınıf arkadaşları haberdardır.

• ONE PIECE
Yaratıcısı: Eiichiro Oda
Monkey D. Luffy’nin en büyük çocukluk hayali Korsanların Kralı olmaktır. Ama kazara lastik gibi esneme yeteneğini kazandığında hayatı değişir. Bunun için büyük bir bedel de ödemiştir: bir daha asla yüzemeyecektir. Luffy, korsan olmak isteyen bir grupla birlikte, dünyanın en büyük hazinesi olduğu söylenen One Piece’in peşine düşer.

• DRAGON BALL
Yaratıcısı: Akira Toriyama
Dragon Ball, Goku adında maymun kuyruklu bir çocuk hakkındadır (Bu, Çin’in klasik “Maymun Kral” efsanesine güncel bir göndermedir). Goku’nun sakin hayatı, yedi ejder topunu toplamaya çalışan Bulma adlı bir kızla tanışmasıyla değiştir. Bulma topların hepsini topladığında çok güçlü bir ejder belirecek ve onun bir dileğini yerine getirecektir. Ama değerli küreler dünyanın her yanına dağılmıştır ve Bulma’nın bu güçlü çocuğun yardımına ihtiyacı vardır.

Manga Eğitim Sergisi: “Kendi Manganı Yarat”

Müzenin eğitim odasında çocuklara ve gençlere özel hazırlanan Manga Eğitim Sergisi’nde manganın büyülü dünyası, usta manga yaratıcısı Eiichiro Oda ile gerçekleştirilen röportajın videosu ve manga yaratım süreçlerini aşamalı olarak anlatan grafik tasarımlar bir araya geliyor. Katılımcılar bu eğitim sergisinde ilk olarak manga üretim sürecinin aşamalarını izliyor, ardından kendi mangalarını yaratmaya başlıyorlar. Program 5-17 Ekim 2010 tarihleri arasında hafta içi ve hafta sonu her gün 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatleri arasında, 7-12 ve 13-17 olmak üzere iki farklı yaş grubu için düzenleniyor.

• 7-12 Yaş Grubu
Çocuklar bu eğitim sergisinde kendilerine dağıtılan çalışma kâğıtlarını boyayarak iki manga ile tanışıyor: Masaşi Kişimoto tarafından yaratılan NARUTO ve Eiichiro Oda tarafından yaratılan ONE PIECE. Japonya’da “manga sanatçısı” anlamına gelen mangakaların eğitimlerinde kullandıkları özel çalışma kâğıtları, çocukların ellerinde kendi yorumlarını kattıkları NARUTO ve ONE PIECE sayfalarına dönüşüyor. Çocuklar bu kâğıtlardaki çizimleri renklendiriyor, konuşma balonlarını sözcüklerle dolduruyor. Ardından tamamladıkları sayfaları bir araya getirerek NARUTO ve ONE PIECE özel sayıları oluşturuyorlar.

Program hafta içi okul grupları için 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatlerinde, hafta sonu çocuklar için 9 Ekim, 10 Ekim, 16 Ekim ve 17 Ekim tarihlerinde 10.00-11.30, 13.00-14.30 saatlerinde gerçekleştirilecek.

• 13-17 Yaş Grubu

Gençler bu eğitim sergisinde bir manga yaratmanın incelikleriyle tanışacak. Manga yaratım sürecine dair örnekleri inceledikten sonra, karakterler yaratacak, hikâyeler oluşturacak, taslaklar hazırlayacak, çizimler yapacak, arka planları oluşturacak, konuşma balonlarını dolduracak ve gölgelendirmelerle kendi mangalarını yaratacaklar.

Program hafta içi okul grupları için 10.00-11.30, 13.00-14.30, 15.00-16.30 saatlerinde, hafta sonu çocuklar için 9 Ekim, 10 Ekim, 16 Ekim ve 17 Ekim tarihlerinde 15.00-16.30 saatlerinde gerçekleştirilecek."