2010'lu Yılların En İyi 20 Oyunu - Bölüm 1

Özgür Eroğlu

 
Oyun dünyası için gerçekten muazzam diyebileceğimiz bir dönemi geride bırakıyoruz. Bu yılın bitmesi ile birlikte 2010'lu yılları da geride bırakacağız ve 2020'li yıllara giriş yapacağız. Bu geçtiğimiz 10 yılda 2 farklı jenerasyon ve bolca oyun gördük. Biz de 2010'lu yılların en iyi 10 oyununu listelemek istedik. Listeyi yaparken düşündük ki bu oyunların neden iyi olduğunu zaten biliyorsunuz. O yüzden bu oyunların kötü taraflarını yazdık. 

Her oyunu listeye alamıyoruz sizin de tahmin edebileceğiniz gibi. O yüzden şunu hatırlatalım az da olsa subjektif bir sıralamadır bu ve listeye alamadığımız her oyun için özür dileriz.
 
10- Portal 2 

Üçüncüsünün uzun zaman gelmeyeceğini bildiğimiz oyunlardan birisi Portal 2. Valve'in ve oyun dünyasının en iyilerinden olan oyun, mükemmel bulmacalarıyla, 2010'lu yılların en iyilerinden biri olduğu kesin. En iyilerden biri olduğu kesin oyunun neredeyse hatası yok ama bulmaca oyunu. O yüzden ne kadar çabalasa da ne kadar iyi olsa da oyun dünyasını çok da değiştirebilecek bir oyun değil.
 
 
 
 9- The Elders Scrolls V: Skyrim
 
Çok güzel bir oyun olduğu tartışmasız bir gerçek. Oyun sanki bitmiyormuş gibi uzun ve detaylı yan görevlere sahip olsa da ana görevlerin kalitesizliği ve açık dünyadaki insanların yaşamıyormuş gibi hissettirmesi yüzünden Skyrim, son yılların en iyi oyunu unvanını alabilecekken listemizde 9. sıraya kadar geriledi.
 
 
 
8- The Last of Us 

The Last of Us her ne kadar atmosferiyle bizi içine çekse de bazı noktalarda atmosferden bizi çok uzaklaştırıyor. Oynanış olarak neredeyse eksiksiz diyebiliriz. Oyun, dünyanın ne kadar kötüleştiğini ve asıl düşmanların yaratıklar değil de insanlar olduğu mesajını oyunun sonuna kadar vermeye çalışıyor. Ama her nasılsa insan gördüğümüz her bölümde acımadan öldürüyoruz. Tabii yine rahat rahat öldürelim ama bunun psikolojik bunalımını bize verebilselerdi keşke. Aksiyondan çok az da olsa uzaklaşıp biraz daha dramaya ağırlık vermeleri oyunun vermeye çalıştığı mesajı daha güçlendirirdi. 
 
 
 
7- GTA 5 

Rockstar Games ve oyun dünyası için inanılmaz bir yapım GTA 5. En iyi oyunlardan biri olduğu kesin. Araba sürme ve aksiyon mekanikleri gerçekten muazzam. Bundan sonrasını sadece çevrimdışı mod için düşünün. Evet oyun inanılmaz büyük, hikayesi görece iyi ama oyunda istediğiniz şeyi gerçekten yapabiliyor musunuz bir düşünün. Ne zaman açık dünyada gezmeye başlasak ya arabayla saçma saçma geziyoruz ya da silahla birilerine saldırıyoruz. Sanki bu ikisinden başka keyifli bir etkinlik yok gibi. 
 
 
 
6- Red Dead Redemption 2 

Rockstar Games'in bir diğer muazzam yapımı Red Dead Redemption 2. Oyun simülasyon diye oldukça fazla eleştirildi. Oyun bir simülasyon değil ancak oyun ağır başlıyor, ağır ilerliyor hatta ağır bitiyor. Gerçekten muazzam bir yapım ama bu ağır geçen bölümlere herkes katlanmak zorunda değil. Özellikle ülkemizde bu kadar yüksek bir fiyata oyun alırken, günümüzün sadece 1, 2 saatlik boş vaktini at sürerek geçirmek istemeyebiliriz.
 
 
 
5- The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 
The Legend of Zelda serisine küçük de olsa yeni bir soluk kazandıran oyun. Oyunun açık dünyası övmekle bitmiyor. Ancak belirli bir yerden sonra oyun sizi ana hikayeden uzaklaştırıyor ve ana hikayeyi umursamıyorsunuz. Her ne kadar açık dünya muazzam olsa da ana hikayeden uzaklaşmak bu oyun için bir eksi. Yeni "Dungeon" sistemi güzel olsa da insan eski sistemi aramıyor değil.
 
 
4- Bloodborne
 
Dark Souls serisinin getirdiği yeniliği belki de en iyi kullanan oyun. Güzel bir arka plan hikayesi, muazzam savaş mekanikleri ve tabii ki zorluk seviyesi. Oyunda klasik düşmanları öldürürken büyük bir mücadele bulunmuyor. Ama kayıt sistemi ve bossların zorluğu yer yer oyundan bıktırıyor. Bu durum tabii herkes için eksi bir durum sayılmıyordur ancak bunu eksi olarak gören insanların sayısı da bir hayli yüksek.
 
 
3- God of War
 
Geçtiğimiz yılın en iyi oyunu seçilen serinin en önemli özelliklerini sıfırlayıp baştan yarattıkları oyun. Oyun savaş mekaniği, grafikler, hikaye olarak gerçekten muazzam. Oyunun eksisini bulamadık. Tabii ki eksiksiz bir oyun değil ama eksik bir nokta göremedik. Her şeyi çok iyi olmasa da iyi yapan bir oyun.
 
 
 
2- The Witcher 3: Wild Hunt
 
Oyunun zorluk seviyeleri biraz dengesiz. Alışıp rahat oynadığınız bir seviyedeyken 1 seviye yükseltince oyun inanılmaz zorlaşıyor ve oyunun temel özelliği olan meditasyon sırasında can yükseltme özelliğini elinizden alıyor. Evet oynanış mükemmel ama, yetenek ağacı sistemi kabul edelim ki kötü. Oyun da bazı yetenekleri kazandıktan sonra oyun çok kolaylaşıyor. Oyunu uzun ama çok uzun oynadığınız zaman açık dünyası sıkıyor.
 
 
 
1- Mass Effect 2
 
Objektiflikten uzaklaşıp kendimizi subjektifliğe kaptırdığımız için özür dileriz. Herkes için birinci sırada olması gereken bir oyun olmayabilir ama oyun gerçekten muazzam bunu kabul edelim. Subjektifliğimize sığınarak söylüyoruz ki eksiksiz bir oyun Mass Effect 2. Çok daha uzun bir oyun olabilirdi.