Oynanış Videosu İzleyerek Bölüm Tasarlayan Yapay Zeka!

Talha Aynacı

 
     Atlanta'da bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları bu hafta Kurucuların Dijital Oyun Konferansı'nda geliştirilen yeni bir yapay zekanın sunumunu gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bahsi geçen yapay zeka, varolan video oyununu analiz etme, kurallarını öğrenme ve bu bilgilerin ışığında oyuna uygun yeni bölümler tasarlama yetisine sahip.
 
Kuralları nasıl öğrendiği ise işin en ilgi çekici kısmı: bugün pek çok oyuncunun yaptığı gibi yapay zeka sadece YouTube'da oyun oynayanların videolarını izliyor. Örnek vermek gerekirse: Shigeru Miyamoto'nun orjinal el yapımı  bölümlerini düşünün. Yapay zeka önce Mario'nun bölüm tasarımı içindeki rolünü öğreniyor. Boşlukların Mario'nun atlayabileceği uzaklıkta olması gerektiği ki böylece başarılı şekilde atlama gerçekleşsin, mürekkep balıkları sualtı bölümlerine ait olduğu ve Goomba'ların normal yerde konuşlanması gerektiği temel düzeni anlıyor. Aşağıda bu şekilde oluşturmuş bölümlerden bir kaç kare görebilirsiniz:
 
 
 Super Mario Bros. sunum için seçilen yapım ama sistem benzer oyunlar için de analizler yapabilme kabiliyetine sahip. Sistem gerek YouTube gerek Twitch veya herhangi bir videoyu izliyor ve  oyunun tasarım mantığını anlayarak ona göre bölüm tasarlamaya çalışıyor.
 
Acaba ilerleyen yıllarda gerçek zamanlı olarak bir yapay zeka oyun için hareketlerimizi algılayarak buna göre tepkiler veren NPC'ler oluşmasını sağlayabilir mi?