AMD: "Nvidia GameWorks Oyunların Performansını Sabote Ediyor"

Samet Konuksal


    Nvidia'nın özel grafik kütüphanesi Gameworks, oyuna Nvidia kartlarına özel optimize edilmiş grafik seçenekleri ekliyor. AMD'ye göre bu seçenekler son çıkan Project Cars ve The Witcher 3 gibi oyunlardaki genel performansı sabote etti.
 
    İlk başta bu konuyu oyuncular ortaya attı. Geçtiğimiz hafta çıkan Project Cars'ın AMD kartlarında sorunlu bir performans ortaya koyduğu belirtilirken, Reddit üzerinde Nvidia'nın bu rekabeti önleyen tavrını bırakması istendi. Nvidia Gameworks kullanan birçok oyunun AMD kartında kötü performans sunması da bu isteğin kaynağı oldu haliyle.
 
    Açılan Reddit başlığı AMD yetkilisi Roy Taylor tarafından destek görünce Nvidia kanadından hızlı bir açıklama yapılarak Gameworks'ün diğer kartlardaki performansı ciddi bir şekilde etkilemediği söylendi. Project Cars yapımcısı Slightly Mad Studios'tan gelen açıklama ise şu şekilde oldu,
 
"Oyunun çıkışından önce AMD'ye ekran kartı sürücüleri üzerinde çalışırken test etmeleri için 20 tane Project Cars kopyası gönderdik. Bunun haricinde konsol cephesinde de zaten oyunu AMD tabanlı çiplere uygun olarak optimize ettik. Oyun yapılırken de kendilerini birçok kez bizimle ortak çalışmaları için davet ettik. Ama AMD'den aldığımız son mailin tarihi geçtiğimiz senenin Ekim ayına ait. Öte yandan Nvidia bize bir kuruş bile ödemedi. Ancak her zaman bize destek oldu ve oyunun tanıtımında yardım etti."
 
    Şimdi ise aynı şey The Witcher 3 için geçerli. Gameworks'ün grafik kütüphanesinden HairWorks ve HBAO+ özelliklerini kullanan The Witcher 3'ün AMD kartlarında sorunlu çalıştığı belirtiliyor. Peki bu sorun neden kaynaklı? Kısaca şöyle anlatalım. Bu gibi grafiksel özellikleri Nvidia geliştirdiği için firma, özelliklerin kaynak kodlarını direkt olarak diğerleriyle paylaşmıyor. Kaynak kodları paylaşılmadığı için de AMD oyunları ekran kartı sürücülerinde tam anlamıyla optimize edemiyor.
 
    The Witcher 3 konusunda AMD yetkilisi Richard Huddy'nin söyledikleri ise şöyle,
 
"Gerçekten şanssızlık. Başından beri CD Projekt Red ile iletişim halinde, ortaklaşa çalışıyoruz. Yaptıkları üzerinde haberleşerek geribildirimler veriyoruz. Ancak oyunun çıkışından iki ay kadar önce oyuna GameWorks kodları eklendi ve The Witcher 3'ün AMD kartlarındaki performansı tamamen sabote edildi. Bunun öncesine kadar her şey güzel giderken bir anda performans yerle bir oldu."
 
    AMD'nin Nvidia GameWorks karşısında durabilmek için geliştirdiği TressFX gibi özel seçenekler de mevcut tabii. Ancak ortada olduğu üzere oyun firmaları bu teknolojileri kullanmaya pek de istekli değil. Siz ne düşünüyorsunuz? Nvidia gerçekten de rekabeti önleyecek hamleler mi yapıyor yoksa AMD artık benzer destekler sunmak için elini taşın altına koymalı mı?