Wii Hayatta Kalabilecek mi?

Buğra Çiftçi

    
 
     Wii, 2006 yılında duyurulduğunda, yenilikçi kablosuz sistemi, harekete duyarlı kontrolleri ve gerçekçi oynanış yapısıyla oyuncular tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştı. Bu etki Wii-fit ile de dahada pekişti. Ve tabi ki bu kadar orjinallik, Nintendo Wii'ye bu neslin en çok satan ev konsolu ünvanını getirdi.
 
     Microsoft ve Sony ise, heralde en başta konsollarının grafik ve online özellikler açısından daha üstün olmasından dolayı, Wii'den daha başarılı olacaklarını düşünmüş olcaklar ki, ancak Wii'nin satış rakamlarıyla, kendi konsollarını ikiye katlamasından sonra hareket kontrolü eklentilerini açığa çıkarmaya başladılar. Ve bu durum, şuan için Wii'nin grafik gücünüde ele alırsak:
 
PS3/Xbox 360 = Hareket Kontrolü + HD Grafikler ve Wii = Hareket Kontrolü + Standart Grafikler ise PS3/Xbox 360 > Wii
 
Denklemini ortaya çıkartıyor, yani bu durum en azından kağıt üzerinde böyle görünüyor. Şimdi birde diğer etkenlere bakalım. 
 
     Xbox 360 ve PS3'ün bir diğer büyük avantajıda, hareket kontrol sistemlerini, Wii'nin aksine neredeyse bir zorunluluk olmaması ve  bir eklenti şeklinde çıkarmaları. Sonuçta hala koltuğuna oturarak sadece bir kumanda cihazıyla oynamak isteyen oyuncular bulunmakta. Ama bu koşullar Wii'de bu kadar gelişmiş değil, Wii'de Sixaxis'e ve Xbox'ın Game Pad'ine alternatif olabilir dediğimiz Gamecube Controller ve Classic Controller bulunmakta fakat bu oyun kumandalarını kullanabileceğimiz oyunlar gerçekten sınırlı. Bu kontrollerin daha fazla oyunda kullanılarak yaygınlaştırılması, Wii'nin ömrünü de uzatabilir.
 
 
 
     Grafiklerde diğer önemli etkenlerden birisi. Hepimizin bildiği gibi, PS3, Blu-Ray diskler üzerinden grafik limitlerini zorlarken, Wii, standart DVD diskleri kullanıp PS2 kalitesinde grafikler verebiliyor. Nintendo şimdiye kadar bu eksiğini, hareket kontrol sistemi ve eğlenceli oyun yapısıyla kapatıyordu fakat, çoğumuzun farkettiği üzere hem Sony hem Microsoft, sadece hareket kontrol sistemine geçmekle kalmıyor, aynı zamanda Wii'nin lansman oyunlarına aşırı derecede "benzeyen" oyunlarıda piyasaya sürüyorlar.
 
     Tabi ki Wii'de bazı avantajlara sahip, örnek olarak, Wii Virtual Console, üzerinden indirilebilen eski "Atari" zamanı oyunları, o zamanın çocukları olan şimdinin 18 yaş üstü kitlesinin dikkatini çekmekte.
 
      Wii'nin bir diğer önemli avantajı ise, asla Nintendo konsollarını bırakmayacak olan Mario ve Zelda oyunları. Tüm zamanları en çok satan serisi olan Mario, değişik varyasyonlarıyla sürekli olarak Nintendo konsollarında yer almayı sürdürecek. Tüm zamanların en başarılı oyununu da barındıran Zelda serisi ise pek çok oyuncu için vazgeçilmezlerin başında geliyor.
 
     Bir gerçekte şu ki: henüz ne Sony ne de Microsoft, hareket kontrollerini piyasaya sürmedi ve gerçek oyuncu henüz bunları deneyemedi. Yani bu 2 sistemin henüz kullanılabilirliği, hareket tanıma ve uygulama başarıları açığa çıkmış değil. Wii'nin hareket kontrol sisteminin ise 5 yıldır piyasada olduğunu ve geçtiğimiz sene piyasaya sürdüğü Motion Plus eklentisiyle, oyuncunun hareketlerini neredeyse %100 başarı seviyesi ile oyuna yansıtabildiğini gördüğümüzden en azından şuan için Nintendo avantajlı durumda, fakat bu durum, Microsoft'un Kinect'i ve Sony'nin Move'u piyasaya sürdüğü gün sona erebilir.
 
Kaynak 1
Kaynak 2
Kaynak 3