Red Dead Redemption ve Gerçek Tarihi Olaylar

Alkan Adakaner


 
      Kotaku'da Luke Plunkett tarafından yayınlanan makalede Red Dead Redemption'ın geçtiği tarih sorgulanmış.

     Red Dead Redemption, 1908 yılında geçiyor ve Vahşi Batı'nın bir çok klasik unsurunu oyunda bulmak mümkün. Hükümete karşı ayaklananlar, altına hücum edenler, kargaşanın hakim olduğu kasabalar, düellolar, Meksikalı çeteler ve Kızıldereliler gibi bir çok tanıdık olay ve grup ana senaryoda bolca yer bulacak.
 
     Buna rağmen Red Dead Redemption'ın geçtiği tarih gerçek zamanla uyuşmuyor. Klasik Western filmleri genel olarak 19. yüzyılın 2. yarısında Amerikan İç Savaşı'nın bittiği bir dönemde 1870'li yıllar civarında geçiyor.
 
     Oyunun geçtiği tarih 1908'de hava araçlarının bile ortaya çıktığını, tankların, savaş gemilerinin kullanılacağı 1. dünya savaşının birkaç yıl sonra başlayacağını göz önüne aldığımızda bu işte bir yanlışlık var diyoruz. Yani 1908 yılında Vahşi Batı efsanesinin çoktan ortadan kalktığını söyleyebiliriz.
 
 
     20. yüzyılın ilk yarısı modern dönem olarak bile görülebilir. Oyunun geçtiği tarihte Ford Model T adlı otomobil dahi kullanıma sunulmuştu.1908 yılı, endüstri ve demiryolu ağlarının geliştiği, Washington kurallarının baskısını hissettirdiği bir dönem. Yani oyundaki gibi kargaşa ortamının olduğunu pek söyleyemeyiz.

     Peki, Rockstar San Diego tarihler konusunda hata mı yapmış? Aslında bu sorunun yanıtı hayır. Firma bir bakıma oyuna post-apocalyptic (kıyamet sonrası) Western havası katnak istemiş. Zaten kimse oyunların gerçek tarihi olaylara ve zamanlara dayanmasını beklemiyor.
 
     Tabi oyunu oynamadan ayrıntılı bilgi edinemeyeceğimizden oyundaki dünyaya sadece dışarıdan kısıtlı olarak bakabiliyoruz. Sonuçta  Red Dead Redemption, 23. yüzyılda geçse de oyunu merakla bekleyen kitlenin fikri değişmeyecektir.