Sony'den Tüm Konsollara Uyumlu Evrensel Gamepad

Levent Polater

 
Birden fazla konsolu olanların aklına gelmeyen bir konu var, Xbox 360 için kullandığınız kontroller'ının PS3'de, PS3'de kullandıklarınızın da Xbox 360'da çalıştıklarını hayal edin. Ya da her iki kontroller'ın Wii'de çalıştığını...
 
Eğer böyle bir şey olabilseydi, ne extra kontroller'lara tonlarca para vermek zorunda kalırdık ne de kontroller eksikliği yaşayıp daha fazla oyuncuyla oynayamamak zorunda kalmazdık. 
 
Sony'de oyuncu mantığıyla düşünmüş olacak ki, "Universal Game Console Controller" (Evrensel Oyun konsolu kontroller'ı) adı altında bir patent satın aldı.
 
Sony'nin amacı az önce bahsettiğim gibi tüm konsollarda çalışabilecek bir kontroller yaratmak... Playstation 3, Nintendo Wii ve Xbox 360 ile de sınırlı kalınmıyarak, geçtiğimiz neslin efsane konsollarında da çalışabilecek bir gamepad yaratmak isteniyor. 

Şimdiden heyecanlandığınız değil mi? Son zamanlarda dev oyun şirketleri artık paranın nereden akabileceğini güzel tahmin ediyorlar, ve yeni aksesuarlar piyasaya sürüyorlar.
 
 
Her ne kadar resimlerden pek bir şey anlaşılmasa da, Evrensel Kontroller'ın konsept resimlerine yukarıdaki resimlere tıklayarak yakından bakabilirsiniz.
 
Patent'de yazan metin aynen şöyle;  "Popüler oyun konsolu kontroller'larını herhangi bir sınır olmadan emüle (taklit) edebilir, Nintendo, Xbox, Amiga, Atari, Gravis, Sega ve Turbographics kontroller'larına uyumludur."

Burada yazmayan farklı bir konsol aklına gelenler için de şu açıklama dikkatinizi çekebilir "Kontroller'ın "Geriye Dönük Uyumluluğu" mümkündür, böylece herhangi kullanılmayan bir kontroller'ın tuş dizilimi Evrensel Kumanda üzerinde ayarlanabilir"

Ayrıca kablosuz olacağı açıklanan Evrensel Kontroller'ın "Dual Shock" a yani titreşime sahip olacağı ve Wii-mote'daki gibi hoparlörü olacağı belirtiliyor.
 
Henüz bir çıkış tarihi olmayan bu proje ile ilgili yakın zamanda Sony'den duyuru bekliyoruz. Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi duymak isteriz....
 

 
Kaynak