Nvidia: "Konsollar Artık PC ile Yarışamaz"

Alkan Adakaner


     Bildiğiniz gibi Sony ve Microsoft yeni nesil konsollarında AMD'nin grafik çiplerini  kullanıyorlar. Konsol firmalarının AMD ile çalışmayı seçmesinden sonra Nvidia cephesinden "ucuza kaçtılar" açıklaması gelmişti. Nvidia bu konuda açıklama yapmaya devam ediyor.
 
     Nvidia'nın yöneticisi Tony Tamasi, konsolların artık PC ile yarışamayacağını söylüyor. Geçmişte ise durum öyle değilmiş. Tamasi'nin açıklamaları tam olarak şöyle:
 
    "Artık konsolların PC'den daha iyi grafikler sunması mümkün değildir. Kesinlikle PS1 ve PS2 döneminde PC'de grafikler pek de iyi değildi. PS2 döneminde PC'lere tam olarak 3D grafikler geldi, ama ondan önce 3D Silicon Graphics ve diğer 3D çalışma alanlarında vardı.  Sony, Sega ve Nintendo 3D grafikleri müşteriye getirmek için yatırım yapabiliyorlardı. Aslına bakacak olursanız PS2, PC'lerden hızlıydı."
 
    "Playstation 3 ve Xbox 360 döneminde konsollar PC'ye eşit düzeydeydi. Konsolların donanımlarına bakınca her ikisinin de AMD veya Nvidia grafik teknolojisi ile donatıldığını görebilirdiniz; çünkü o sırada bütün grafiksel keşifler PC grafik firmaları tarafından yapılıyordu. Nvidia her yıl grafik araştırmalarına ve geliştirmelerine 1.5 milyar dolar harcıyor; konsolların 10 yıllık ömürleri boyunca grafik geliştirmelerine neredeyse 10 milyar dolar harcıyoruz."
 
   "Sony ve Microsoft bu kadar parayı harcama imkanına sahip değil. PC firmaları kadar yatırım yapma imkanına sahip değiller. Bu alandaki ekonominin büyüklüğüne minnettarız; her yıl yüz milyonlarca çip satıyoruz"
 
     Şu an olabilecek en yüksek kapasitedeki GPU'ları ürettiklerini söyleyen Tamasi, teorik olarak bile geliştirilebilecek en iyi konsolun ancak PC'ye eşit olabileceğini söylemiş. Bu tür açıklamalar çok sayıda PC oyuncusunun hoşuna gidecektir. Diğer taraftan bu açıklamaları konsol firmalarının AMD'yi seçmesi sonucunda Nvidia'nın sinirli ve üzgün açıklamaları olarak da yorumlayanlar da olacaktır.