Microsoft: 1. Parti Oyunlarımız Daha İyi

Alkan Adakaner

Forza Motorsport 4 yarış oyunlarında çıtayı yükseltecek gibi görünüyor


      Bu nesilde konsollar arasındaki yarış henüz son ermedi. Önceki nesilde Playstation 2 çok açık farkla rakiplerini geride bırakmıştı. Bu nesilde ise Nintendo Wii rakiplerini oldukça geride bıraksa da Wii U'nun çıkması bu konsolun satışlarını durduracaktır. Xbox 360 ise Playstation 3'ten birkaç milyon daha fazla sattı.
 
     Konsolların önümüzdeki iki yılki performansları bu yarışı kimin kazanacağını belirleyecek, bu süre içinde firmalardan da "en iyi biziz" türü şeklinde açıklamalar gelmeye devam edecek. Bu defa benzer bir açıklamayı Microsoft'tan Dennis Durkin yaptı. Durkin'e göre Xbox 360'ın 1. parti oyunları kalite ve konsol başına satış performansı bakımından rakiplerinden daha iyi durumda.
 
     "Kesinlikle birinci partinin önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz ve belli aralıklarla gelip milyonlarca satan Forza gibi oyunları reddedemezsiniz. Örneğin Fable gibi 2-3 milyondan fazla satan ve sürekli çıkan oyunları da reddetmeniz mümkün değil."  açıklamasını yapan Durkin'e göre sadece varolan isimlerle değil, Kinect Sports gibi 3 milyondan fazla satmış yeni yapımlarla da piyasada etkili olmanın planları yapılıyor.
  
     Birinci parti oyunların kendi eko sistemleri içinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Durkin'in açıklamasına göre Microsoft Game Studios'un oyunlarının Metacritic'teki puan ortalaması %75 imiş. Nintendo %77 ve Sony de %74 puan ortalamasına sahipmiş.
       
     Microsoft'un güçlü 1. parti oyunlara sahip olduğu bir gerçek, ama Nintendo ve Sony'nin de bu konuda çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 1. parti oyunların satışlarına baktığımızda Nintendo'nun açık ara önde olduğunu söyleyebiliriz; çünkü bu firmanın konsollarını kullanan oyuncuların asıl hedefi 1. parti oyunlar.