The Closing Shift - İnceleme

Mehmet Tandoğan

 
 
Chilla's Art tarafından geliştirilen ve yayınlanan korku türündeki bu gerilim macera oyunu bizlere eski tarz bir uzak doğu deneyimi sunmaya çalışıyor. Oyun içerisinde bir kadın karakteri kontrol ediyor ve bu kadın karakterin günlük rutin çalışma mesaisini deneyimliyoruz. Oyunda bir kafede çalışıyor ve  burada gelen siparişleri tek tek hazırlıyor ve müşterilere iyi bir hizmet kalitesi sunmaya çalışıyoruz. Oyunda tabii ki bu günlük rutin işimizi yaparken yavaş yavaş farklı farklı olaylar meydana gelmeye ve gerilimin dozu ufaktan artış göstermeye başlıyor.
 
Eski ve karanlık bir atmosfere sahip bu oyun içerisinde görüntüler biraz bulanık gelebiliyor. Ancak bu geliştirici ekibin seçtiği bir sanat tarzından kaynaklanıyor. Bu tarz genellikle uzak doğu korku filmlerinde kullanılıyor ve bu tarz bir filtre ile karşımıza çıkan bu oyun her oyuncuya hitap etmiyor diyebilirim.
 
Atıldığımız bu korku macerasında sıradan işlerle ilgileniyor ve normal günlük herkesin yaptığı gibi biz de vardiyamıza standart bir şekilde başlıyor ve günü geçirmeye çalışıyoruz. Oyunda günü geçirmeye çalışırken farklı farklı müşteriler geliyor ve onlarla bir takım sohbetler ediyoruz. Sohbetlerde herhangi bir seçenek yer almıyor, karşılıklı konuşma şeklinde konuşmaları dinliyor ve atlıyoruz. Oyunda karşımıza farklı farklı müşteri tipleri geliyor ve bu müşteriler bazen tek bazen de toplu olarak karşımıza çıkıyor ve birçok istekte bulunabiliyor.
 
Kahveler benden
 
 
 
Grafik beklentinizin olmayacağı bu yapım içerisinde kafe işlerine başladığımız esnada her bir siparişi kendimiz tek tek hazırlıyoruz. Oyunda bir kahve istendiği zaman bu kahvenin türü ve içeriği tamamen bizim tarafımızdan hazırlanıyor ve bu kahvelerin içerisine aromasını - ekstra öğelerini biz katıyoruz. Tabii bu işin zor kısmı. Yani oyunda bu yiyecek ve içecek hazırlama sekansı belki ilk etapta zor gelebilir ancak alıştıktan sonra hızlı bir şekilde siparişleri hazırlayabilir ve müşterilere sunabilirsiniz. Oyunun alıştırma kısmı belki de canınızı sıkabilir.
 
Eğer oyun içerisinde hangi siparişi nasıl hazırlanacağını bilemiyorsanız oyunda en başta iş yerine girdiğiniz kısımda beyaz bir tahta bulunuyor. Bu tahta üzerinde neler yapılabileceği yazıyor. Bunun yanı sıra tahtaya varmadan hemen köşede üç farklı kaset bulunuyor. Bu kasetler sayesinde yemek nasıl sipariş edilir onu öğrenebiliyor bunun yanı sıra soğuk ve sıcak içecekler nasıl hazırlanır bunları görebiliyoruz. Burada üç adet kaset bulunuyor ve yiyecek, sıcak ve soğuk içecek türleri bu kaset içerisinde tek tek anlatılıyor. Eğer takılırsanız bu kısımdan nasıl yapıldığına bakabilirsiniz.
 
Yer yer müziklerin tavan yaptığı bu yapım içerisinde korku dolu anlar can sıkan tarzda. Normal bir müşterinin bile gözümüze korkutucu gelmeye başladığı ancak korkutucu olmadığı bu oyun içerisinde korku anları bir anda karşımıza birilerinin çıkmasından ibaret.
 
 
 
Sürekli geç kaldığımız ve yer yer de azar işittiğimiz bu yapım içerisinde geç kalmamaya söz veriyor ve işinize zor da olsa devam etmeye çalışıyoruz. Yapay zekanın ve animasyonların göze çarptığı ancak biz oyuncular tarafından geri plana atılmaya çalışıldığı bu yapımda sadece korkmak ve gerilmek için giriyor ve burada hikayeyi deneyimlemeye çalışıyoruz.
 
Oyunun hikayesine ufak bir göz atacak olursak: Bulunduğumuz civarda tuhaf olaylar meydana geliyor. Birtakım tuhaf olayların meydana geldiği bu yerde bir kişi tarafından izleniyor ve takip ediliyoruz. Yer yer müşteriler de bu tuhaf olaylardan bahsediyor ve bizlere bu tuhaf olaydan haberdar olup olmadığımızı sorabiliyorlar. Biz de ilk başta bu durumdan haberdar olmadığımızı ve bir sorunun olmadığını belirtiyoruz ancak işler gitgide sarpa sarıyor ve sarpa sardığı bu esnada müziğin ritmi bir anda artış gösteriyor ve farklı gerilim seansları bizlere aktarılmaya çalışılıyor.
 
Çayları, kahveleri ve yiyecekleri tek tek hazırladığımız bu yapım içerisinde gerilimin dozu yavaştan yukarıya doğru artış gösteriyor. İlk başta normal iş yerinde çalışır gibi bu yapım içerisinde yer alıyor ve daha sonra işler daha da garipleşiyor. Gerek müşteriler gerekse oyun içerisindeki atmosfer bizleri gerilim anlarının geleceğini haberdar ediyor. Oyunun anlatmak istediği ve gerilim anları yavaş yavaş açılmaya başlıyor ve biz de bu esnada günlük rutin işlerimizi yapmaya çalışıyor ve tabii ki her ne kadar beceremesek de işe geç kalmamaya özen gösteriyoruz.
 
Korku oyunu gibi gibi
 
 
 
Oyun içerisinde korkudan ziyade daha çok jumpscare tarzında karşımıza çeşitli insanlar çıkabiliyor ve karakterimiz de buna tepki gösteriyor. Ancak bu kısımlarda belki birazcık irkilebiliyor ve korkabiliyoruz. Oyun içerisinde yine zaman zaman gerilimi artırmak için elektrikler kesilebiliyor ve kendimizi bir anda karanlıkta bulabiliyoruz ve bu da ortamı geren unsurların arasında yer alıyor diyebilirim. Oyunda bunun dışında bizi gerecek ve korkutacak pek unsur bulunmuyor. Dolayısıyla oyunda korkacağımız anlar çok sınırlı diyebilirim.
 
Biri bizi gözetliyor
 
 
 
Kafe çalışanı olarak atıldığımız bu macerada aslında arka planda bizi gözetleyen birinin olduğunun farkına varıyoruz. Farkına vardığımız ilk esnada belki bunu umursamıyoruz ancak ilerleyen süreçte bu durum daha da zorlu hale gelebiliyor. Çünkü bizi takip eden kişinin yaptığı hamleler ve gösterdiği efor gerçekten de bizim oyun içerisindeki canımızı sıkabiliyor. Oyun zaten bu temel esnasında dönüyor ve biz de bizi izleyen kişiden aslında kurtulmaya çalışıyoruz. Oyunun ana hikayesi bundan ibaret diyebilirim.
 
Yaptığımız hamleler oyun içerisinde aslında değişiklik gösterebiliyor. Şöyle ki; oyunun sonlarına doğru geldiğimizde gerilim ve aksiyon dozajında artış gerçekleşiyor. Oyunun son kısımlarında birden fazla hamle yapabiliyor ve bizi izleyen kişiyi aslında alt etmeye çalışıyoruz. Burada farklı farklı yollara gidebiliyoruz ancak bu gittiğimiz yollar çıkmaza denk gelirse başarısız oluyoruz ve o kısmı tekrardan oynamamız gerekiyor. Dolayısıyla oyunun sonlarında böyle bir mekaniğe doğru gidilmiş durumda ancak tabii ki başka bir özgürlük sunulmuyor. Oyunun sonu ve yolu belli. Oyunda birden fazla son vesaire yer almıyor diyebilirim.
 
Oyunsuzluğun dibine vurduğunuzda oynanır
 
 
 
Kısaca toparlayacak olursam oyunda grafik beklentiniz olmasın, görüntüler belki biraz bulanık gelebilir. Dolayısıyla burada oyun gözünüzü rahatsız edebilir. Bunun dışında oyunda yine yukarıda da bahsettiğim gibi gerilim ve korku anları çok az. Onlar da karşımıza zaten bir anda jumpscare tarzında çıkıyor. Onun dışında korkacak anlarımız bulunmuyor. Ara ara elektriklerin kesildiği veya etrafın karanlıklaştığı zamanlarda gerilim hissedebiliyoruz. Bunun dışında bir kafe çalışanı olarak rol alıyoruz ve bu kafe çalışanı olarak standart bir hizmet sunuyoruz. Bu hizmet karşılığında da günden güne kendimize idame etmeye çalışıyoruz. Oyun tamamen bunun etrafında dönüyor.
 
Evimizden iş yerimize iş yerimizden de evimize doğru sürekli olarak git gel yaptığımız bu oyunda standart bir yaşam tarzını aslında oyun içerisinde deneyimleyebiliyoruz.
Oyun muhakkak oynanması gereken yapımlar arasında yer almıyor ancak boş zamanlarınızda ve oyunsuzluk dönemlerinde bu yapıma bir göz atabilirsiniz. Oyundan herhangi bir beklentiniz olmasın hele ki korku unsurları konusunda.
 
Steam fiyatı
 
 
 
Oyunun Steam fiyatı 11.50 Türk lirası. Yüksek fiyata sahip olmayan bu yapım bağımsız bir geliştirici tarafından bizlere sunuluyor. Fiyatı nedeniyle f/p ürünü diyebilirim.