What Remains of Edith Finch Türkçe Başarım Rehberi

Mehmet Tandoğan

 
 
Hikaye tabanlı yürüme simülasyonu oyunu What Remains of Edith Finch için çeşitli başarım rehberleri yer alıyor. Ancak bunlar için de Türkçe bir rehber bulunmuyor. Her ne kadar başarımları kazanmak ve yabancı kaynaklar aracılığıyla elde etmek kolay olsa da yine de bu konuda daha fazla yardımcı olmak istedim. Bu başarım rehberi Steam'de bulunan @Sinnoware adlı kullanıcının izni ile oluşturuldu. Kaynak olarak bu kişiyi baz aldım.
 
Bu kısım Steam üzerinde bulunan başarı avcılarına hitap ediyor. Burada bu oyunda yer alan başarımları elde edebileceğiniz ufak bir liste hazırladım. Oyun içerisinde 9 adet başarım bulunuyor ve bu başarımları tek bir seferde elde edebiliyorsunuz. Şimdi geçelim ilk başarıma:
 
1/9 - "All Roads"
 
Bu başarım ilk kısımda karşılaşacağınız ve ikiye ayrılan bir patikadan alınabilir. Yani oyunun en başında dümdüz ilerleyeceksiniz, burada bir patika çıkacak, bu patika ikiye ayrılacak: Sağa ve sola. Bu patikanın iki tarafına da yürümeniz gerekecek ve karakterin konuşmasına şahitlik etmeniz gerekecek. Dolayısıyla sağ veya sol fark etmez bir yoldan ilerleyin, daha sonra ilerlemediğiniz yola doğru geri dönün oradaki konuşmalara da şahit olun. Ardından bu başarımı kolayca elde etmiş olacaksınız.
 
 
 
 
 
2/9 - "A Closer Look"
 
Bu başarın oyun içerisinde yer alan gözetleme deliklerine bakma ile alakalı. Oyunda toplamda 9 adet gözetleme deliği bulunuyor ve 1 adet de teleskop yer alıyor. Oyunda bulunan bu gözetleme deliklerinin her birine bakmamız gerekiyor ve en sonunda da teleskobu gözümüze dayamamız lazım (sırası önemli değil). Bunları yaparken de karakterin konuşmasına şahitlik etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu noktalara dikkat etmemiz lazım.
 
Oyunda bulunan bu 9 adet gözetleme deliği çitlerin üzerinde ve taşların üzerinde bulunabiliyor. Bunun yanı sıra kapı gözetleme delikleri de bunlara dahil oluyor. Ek olarak zaten oyun içerisinde sadece bir teleskop bulunduğundan onu da kolayca görebiliyorsunuz.
 
Gözetleme deliklerini bulabileceğiniz görselleri aşağıya bırakıyorum. Bu kısımdan her bir gözetleme deliğine tek tek baktığımızdan ve karakterin konuştuğundan emin olun. Sonuncu gözetleme deliğine baktığınız zaman bu başarımı elde etmiş olacaksınız.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
3/9 - "Great Owl"
 
Bu başarım Molly bölümünde bulunuyor. Öncelikle Molly'nin odasına giriş yapıyor ve onun hikayesine başlıyor olacağız. Molly bölümünde baykuş olarak başladığımız kısımda karnımız çok acıkıyor ve bizim de bir av bulmamız gerekiyor. Baykuşla beraber uçtuğumuz esnada aşağıda belli bir müddet sonra tavşanları görüyoruz. Bu tavşanları avlamamız gerekiyor ancak hata yapmadan bunu halletmemiz lazım.
 
Bu kısımda tavşanları avlamak için aşağıya doğru süzülme hareketini yapıyoruz ve saldırı pozisyonuna geçiyoruz. Bu başarımı elde etmek için hata yapmadan iki kere başarılı bir şekilde tavşanları avlamamız gerekiyor. Eğer başarılı olursak bu başarımı elde etmiş oluyoruz. Yani saldırı pozisyonuna geçip aşağıya doğru hareket ederken bir tavşanı muhakkak yakalamamız gerekiyor. Dolayısıyla es geçmememiz lazım. İki kere bunu başardığımız zaman bu başarımı elde etmiş olacaksınız. Eğer elde edemezsiniz bölümü tekrar yükleyip tekrardan yapmanız gerekiyor.
 
 
 
4/9 - "Let Him Finish" 
 
Bu başarımı elde etmek için yine Molly bölümünde olmamız gerekiyor. Daha önce baykuş ile yakaladığımız tavşan avı sonrasında yine bu bölümde ikinci bir başarım yer alıyor. Bu başarımda yapmamız gereken tek şey ahtapot olduğumuz zaman geminin merkez kamerasına ilerlememiz. Zaten oyunda gitmemiz gereken yer burası. Dolayısıyla ekstra araştıracağınız ve giriş yapabileceğiniz bir kısım değil. Yolumuzun önünde yer alan bir yer.
 
Ulaştığımız bu merkez kamerasında sarhoş bir denizci burada şarkı söylüyor. Bir ahtapot olarak bu şarkının bitmesini beklememiz gerekiyor. Şarkı bittiği zaman zaten bu sarhoş denizci susuyor. Denizci şarkısını bitirdiği ve sustuğu zaman onu ahtapot ile yememiz gerekiyor. Yediğimiz anda da başarımı elde etmiş oluyorsunuz.
 
 
 
5/9 - "Clear the Table"
 
Süper yıldız Barbara ile oynadığımız kısımda bu başarımı elde edeceğiz. Oyunun Barbara kısmında elimize bir koltuk değneği alıyoruz (aşağıda görseller yer alıyor).Bilardo masasının önünde alacağımız bu değnek ile masanın üzerindeki topları aşağı düşürmemiz gerekiyor. Tüm topları düşürdükten sonra bile başarımı elde etmemiş olursanız orada bulunan konserve kutuları da aşağıya düşürün. O zaman kesinlikle bu başarımı kolayca elde etmiş olacaksınız. Bunun dışında yapacağınız herhangi bir eylem yer almıyor.
 
 
 
 
 
6/9 - "G-R-E-G-O-R-Y"
 
Oyun içerisinde yer alan belki de en zor başarımlardan birisi. Bu oyunda GREGORY ile oynarken kendimizi bir küvette buluyoruz. Bu küvette bir miktar su bulunuyor ve çeşitli oyuncaklar yer alıyor. Burada oyuncaklar arasındaki kurbağayı kontrol ediyoruz.
 
Bu kısımda yapmamız gereken şey sağ tarafta GREGORY kelimesinde yer alan harfleri suya düşürmek. Suya düşürmek için kurbağa ile harflerin olduğu kısma zıplamamız ve onlara dokunmamız gerekiyor. Harflere kurbağa ile dokunduğumuzda suyun içerisine düşüyor. Dolayısıyla yapmamız gereken tek şey bundan ibaret. Tüm harfleri aşağıya düşürdüğümüz zaman da bu başarımı elde etmiş oluyoruz.
 
Ancak şöyle bir zorluk bulunuyor. Oyun içerisinde zıplama tuşuna çok fazla basarsanız kurbağa oldukça fazla yükseğe çıkıyor. Dolayısıyla  zıplama tuşuna mümkün olduğunca ne az basılı tutun ne de çok basılı tutun: Tam orta kararda kendinize göre ayarlayın.
 
Bunun dışında yine yapmamamız gereken şeyler arasında balina oyuncağını dokunmamamız ve suya düşürmememiz yer alıyor (balina küvetin üstünde yer alıyor). Dolayısıyla sadece bu kısımda bu harflere odaklanın ve oyuncak kurbağa ile bu harfleri düşürmeye bakın. Son olarak bu kısımda herhangi bir zaman sınırı yok Dolayısıyla harfleri düşürene kadar tekrar tekrar deneyebilirsiniz.
 
 
 
7/9 - "The End of Everything"
 
Bu başarımı elde etmek için oyun içerisinde bulunan tüm Finch ailesi üyelerinin hikayesini bitirmek gerekiyor. Oyunda eğer bir karakteri atlarsanız bu başarımı elde edemezsiniz. Dolayısıyla aşağıya bir sıralama bırakacağım. Bu sıralama dahilinde tüm hikayeleri bitirebilir ve bu sayede bu başarımı da elde etmiş olursunuz.
 
Molly-Odin-Calvin-Barbara-Walter-Sam-Gregory-Gus-Milton-Lewis-Edie-Dawn-Edith.
Oyun ben başarımı elde etmeden önce bir karakteri kaçırmıştım. Oyun bittiği zaman dilediğiniz gibi herhangi bir bölümden - hikayeden başlayabiliyorsunuz. Eğer bir karakteri kaçırırsanız herhangi bir karakterden başlayabilir ve o gitmediğiniz karakterin hikayesini yapabilirsiniz. Ancak bu her zaman işlemeyebiliyor. Ancak denemekte fayda var.
 
8/9 - "Thanks, Johann!"
 
Bu başarımı elde etmek için öncelikle oyunu bitirmeniz gerekiyor. Oyunu bitirdikten sonra bir bitiş jeneriği karşımıza geliyor. Bu bitiş jeneriğini sonuna kadar değil de sadece Johann'ın isminin göründüğü yere kadar beklemeniz gerekiyor. Johann'ın ismini gördüğünüz zaman bu başarımı elde etmiş olacaksınız.
 
Dolayısıyla oyunu bitirdikten sonra bir ufak evin içerisinde gezintiye çıkabilir veya telefonunuz ile vakit geçirebilirsiniz. Kısa bir aradan sonra zaten o isim görünecek ve başarımı elde etmiş olacaksınız. Bitiş jeneriği içerisinde yer alan Johann, oyunun sesleriyle ve programlamasıyla ilgilenen ekip üyesi olarak karşımıza çıkıyor.
 
 
 
9/9 - "Loop-de-loop-de-loop"
 
İlgi çekici hikayesi ile ve absürt anlatımı ile ön plana çıkan bu oyunun son başarımına gelmiş bulunmaktayız. Oyunda bu başarımı elde etmek için öncelikle oyunu bitirmemiz gerekiyor. Oyunu bitirdikten sonra yukarıda da belirttiğim gibi oyundaki her bir bölümü tekrar tekrar oynayabiliyoruz ve karakterlerin hikayesini tekrardan deneyimleyebiliyoruz. Her bir karakteri tekrardan deneyimleyebileceğimiz bu oyunda bu başarımı elde etmek için Calvin'in hikayesini tekrardan oynamamız gerekiyor. Calvin, biliyorsunuz ki bir salıncakta sallanıyor ve kendisini bir kuş gibi hayal ediyor. Bu salıncak ile inanılmaz bir hıza ulaşarak kendisini boşluğa doğru bırakıyor. Bu hikaye sona erdikten sonra bu başarımı elde etmiş oluyorsunuz.
 
 
 
 
 
Oyun içerisinde tüm başarımlar bundan ibaret. Toplamda 9 adet başarın bulunuyor ve tüm başarımları kolayca edebiliyorsunuz. Eğer bu başarımlar içerisinde takıldığınız bir kısım varsa bunları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.