Road 96 - İnceleme

Mehmet Tandoğan

 
 
Digixart tarafından geliştirilen ve Digixart, Ravenscourt tarafından 2021 yılında yayınlanan hikaye odaklı macera keşif hayatta kalma oyunu Road 96, bizlere gayet güzel bir deneyim sunuyor. Firewatch oyununun grafiklerini ve çizimlerini andıran bir dünyaya atıldığımız bu macerada çeşitli karakterleri kontrol ediyoruz. Oyun içerisinde kontrol ettiğimiz bu karakterler 18 yaşından küçük olarak karşımıza çıkıyor yani çocuk diyebilirim (Aslında bunlar kayıp çocuklar).
 
Oyunda arka planda bizlere bir hikaye anlatılıyor. Bu hikaye kapsamında yaşadığımız ülkede büyük bir seçime gidiliyor, seçime gitmeden önce ortalık kaosa sürükleniyor ve mevcut hükümetin bu kaosa neden olduğu bildiriliyor. Dolayısıyla biz de ortalığı kaosa sürüklediğini düşündüğümüz bu hükümeti durdurmak veya devirmek için çeşitli hamlelerde bulunmaya çalışıyoruz.
 
Yaptığımız hamleler arasında ise karşımıza çıkan karakterlerle konuşmak, onların düşüncelerini ve fikirlerini almak, sağa sola çeşitli sprey boyalarla kendi fikirlerimizi yazmak, toplumun düşüncelerini dile getirmek, oyun içerisinde yer alan medya aracını kullanmak ve daha fazlası yer alıyor. Oyunun özü kısacası toplumu düzene getirmek ve bu uğurda elimizi taşın altına koymak.
 
Sınıra kaçış macerası
 
 
 
Oyunda temel amacımız yukarıda da ufaktan bahsettiğim gibi üzerinde yaşadığımız ülkeden kaçmak. Bu uğurda ailemizi ve sevdiklerimizi geride bırakıyoruz ve kayıp çocuklar olarak yetkililer tarafından aranıyoruz. Oyun içerisinde çeşitli karakterler seçebiliyoruz, bu karakterler ise yetkililer tarafından çocuklar olarak karşımıza çıkıyor. Bu karakterlerin her birinin de olaylara bakış şekli, başlangıç konumları farklı gösteriyor. Burada amacımız kontrol ettiğimiz karakterle sınıra ulaşmak ve sınırdan başka bir ülkeye geçiş yapmak. Oyun tamamen bunun üzerine kurulmuş durumda.
 
Tabii sınıra ulaşmak ve sınırdan geçmek kolay bir iş değil. Dolayısıyla buraya gitmek için çeşitli seçimler yapmamız gerekiyor. Bu seçimlerin her birinin farklı farklı sonuçları bulunuyor. Bazen zor durumda kalabiliyor bazen de işin içinden çıkılmaz konumlara gelebiliyoruz. Hatta karakterimiz ölümle burun buruna gelebiliyor ve hatta ölebiliyor. Dolayısıyla yapacağımız seçimler ve uygulayacağımız hamleler oyun içerisinde çok önem arz ediyor diyebilirim.
 
Seçim odaklı bir yapım
 
 
 
Oyun içerisinde yukarıda özet şeklinde bahsettiğim detayları bir kenara koyarsak; yaşadığımız bir ülke var, ülke kaosa sürüklenmiş, bu ülke şu anda seçime gidiyor, seçim öncesi çeşitli propagandalar ve çalışmalar bulunuyor. Biz de burada yaşayan bir insan olarak bu kaosun ortadan kalkmasını ve işlenen insanlık suçunun faillerinin bulunmasını istiyoruz. Bu esnada çeşitli grupları veya karakterleri destekleyebiliyoruz. Oyun bizlere bu yolda seçim odaklı bir yapı sunuyor.
 
Road 96 içerisinde seçimler oldukça önem arz ediyor. Örneğin bir yere vardığımız zaman bu bölgeyi araştırabiliyoruz, araştırıp araştırmamak tamamen bize kalmış durumda. Burayı araştırdığımız takdirde yeni öğeler elde edebiliyoruz, bu öğeler de ileride karşılaştığımız karakterlerde veya olaylarda çok işimize yarıyor.
 
Oyun içerisinde yine bir mekanı tamamen keşfettikten sonra çıkış yapabiliyoruz. Yolumuza tekrar devam etmek ve sınıra ulaşmak için de üç dört farklı seçim bulunuyor. İstersek telefon kulübesinden taksi çağırabiliyor (keşfetmek işte burada önemli oluyor, çünkü keşfederken çevreden para da bulabilme şansımız var) istersek otostop çekebiliyor istersek yürüyerek gidebiliyor istersek de etraftan keşfettiğimiz ve anahtarını bulduğumuz aracı çalabiliyoruz. Bunların seçimi tamamen bize kalmış durumda. Her birinin ayrı ayrı sonuçları bulunuyor ve doğrudan bize etki ediyor diyebilirim.
 
Sınırda yaşanan karmaşa
 
 
 
Oyunda yukarıda da bahsettiğim gibi temel amacımız sınıra ulaşmak ve bu ülkeyi bir şekilde terk etmek. Her bir karakteri aslında sınıra getirmeye çalışıyor ve bu uğurda hayatta kalmaya çalışıyoruz. Yapacağımız seçimlerin önemli olduğu bu oyunda her bir karakter sınıra ulaşabiliyor ve bunların ulaşıp ulaşmaması tamamen bizim elimizde oluyor. Oyunun bu kısımda bana göre bir eksi tarafı bulunuyor. Ulaştığımız sınır hattında her zaman aynı kısımlara ilerleyebiliyor ve aynı sekansları yaşayabiliyoruz. Bu da biz oyuncuları bir yerden sonra sıkabiliyor. Ancak sınır hattında farklı farklı kaçış sekansları bulunuyor; yani sınıra ulaştık, buradaki sınırda istersek tırın arkasına saklanıp öyle ülkeden kaçmaya çalışıyor istersek de memurları ikna edip ilerleyebiliyoruz. Yine bunun dışında dağ tarafına yönlenip dağ bayır tırmanarak ilerlemeye çalışıyor dilersek de yer altındaki tünellerden sınırı geçmeye çalışabiliyoruz. Bunların her birinin farklı zorlukları ve sonuçları bulunuyor, bunlara dikkat etmemiz gerekiyor.
 
Farklı mekanlar ve olaylar
 
 
 
Oyun içerisinde sınıra ulaşmak için büyük bir mücadeleye atılıyoruz. Bu macerada farklı farklı mekanlara uğrayabiliyoruz ve buradaki farklı olaylarla karşılaşabiliyoruz. Road 96'da karşılaşabileceğimiz çeşitli karakterler bulunuyor. Bu karakterler arasında polis, intikam peşinde olan gizemli kişi, grup üyesi ve daha fazlası yer alıyor. Bunlarla her bir karakter aslında bir noktada denk geliyor ve bu karakterlerle daha fazla sohbet etme ve onları tanıma imkanı buluyoruz. Oyun bu kurguyu ve hikayeyi gayet güzel bir şekilde bağlıyor diyebilirim.
 
Oyunda her bir karakter farklı mekanlara gidebiliyor, burada farklı olaylarla karşılaşabiliyor, karşılaştığımız bu olaylar içerisinde yine çeşitli seçimler yapabiliyor ve maceramız buna göre şekilleniyor. Oyun içerisinde atıldığımız bu macerada seçimlerinizin ne kadar önemli olduğunu oynarsanız siz de fark edersiniz; Örneğin bir hırsızlık olayında hırsızlarla ortak olabilir veya onlara karşı gelerek tamamen düşman olabiliyorsunuz. Bu tamamen sizin seçimlerinize kalmış durumda. Her iki durumda da farklı sonuçlar bizleri bekliyor. Dolayısıyla oyunda her zaman karlı bir şekilde ayrılmaya bakın.
 
Gece ve gündüz döngüsü
 
 
 
Oyun içerisinde sınıra ulaşmaya çalıştığımız bu macerada dinamik hava unsurları da yer alıyor. Oyunda gece ve gündüz döngüsü gün boyunca devam ediyor. Bu süreçte çeşitli karakterlerle konuşabiliyor, onları tanıyabiliyor ve amaçlarını öğrenebiliyoruz. İstersek onlarla ilişkilerimizi iyi şekilde ilerletiyor istersek de tamamen zıt bir şekilde onlara karşı durabiliyoruz. Yağmur altında ıslandığımız dakikalardan güneşin alnında kavrulduğumuz dakikalara kadar yine bu macerada boş bulduğumuz bir vakitte uyuyabiliyor, dinlenebiliyor ve daha fazlasını yapabiliyoruz. Bu sayede eğer gündüzse uyuyup geceye çevirebiliyoruz. Geceyi seven biri iseniz maceraya gece devam ediyorsunuz, eğer gündüz ve aydınlığı seviyorsanız da gündüz bir şekilde ilerliyorsunuz. Ancak oyunun bazı kısımlarında durumlar farklılık gösterebiliyor. Dolayısıyla hikaye gereği gündüz ilerlememiz gerekiyorsa gündüz ve aydınlıkta ilerliyoruz.
Tanıştığımız karakterler bir noktada bağlanıyor
 
Oyunda tanıştığımız her bir karakter aslında bir noktada hikaye gereği bağlanıyor. Yani tanıştığımız ve diyaloğa girdiğimiz bu kişilerle aslında boş bir diyaloğa girmiyoruz, her bir diyaloğun arkası aslında dolduruluyor diyebilirim. Oyun bu konuda çok iyi iş çıkartmış. Dolayısıyla diyalogların altının boş olmaması, bir noktada bunların sonlara doğru daha da iyi bağlanması, kendi yaptığımız seçimlerin sonuca etki etmesi gibi durumlar gerçekten de ilgimizi çeken ve oyunu oynatan unsurlardan bir tanesi.
 
Aksiyon ve dövüş öğesi yok
 
 
Sınır macerasında ilerlerken yukarıda da bahsettiğim gibi karakterlerle diyaloğa girebiliyor, çeşitli sırları açığa çıkarabiliyor ve kimin neye hizmet ettiğini öğrenebiliyoruz. Ancak bunların dışında oyun içerisinde herhangi bir aksiyon veya dövüş unsuru bulunmuyor. Tabii yer yer elimize sopa alabiliyor ve çevredeki nesneleri (şişeleri vs.) devirebiliyoruz ve ekstra çeşitli etkinliklere katılarak burada havalı silahlar vb. kullanabiliyoruz. Bunların dışında oyun içerisinde herhangi bir aksiyona giriş yapmıyoruz. Oyun sinematik ve hikaye unsurlarını bünyesinde barındıran bir macera keşif deneyimi sunuyor. Dolayısıyla arkanıza yaslanarak oyunu oynayabiliyorsunuz.
 
Road 96'da ilgimi çeken olaylardan biri de her görüştüğümüz ve buluştuğumuz karakterle diyaloglarımızın ilerlemesi ve aslında bunun bir noktada birleşmesi. Bu gerçekten de gayet ilgimi çeken ve beni nereye götüreceğini merak ettiğim kısımlardan bir tanesiydi. Oyun gerçekten bunu çok iyi başarmış durumda. Çünkü, aslında öyle zannettiğimiz bir karakterin sonradan çok farklı birisi olduğunu öğrendiğimiz kısımlar da karşımıza geliyor. Dolayısıyla oyunda tanıştığımız karakterlerle belli oranlarda diyaloğa girebiliyor, bunlarla beraber aramızın iyi veya kötü olmasını biz seçebiliyor ve çeşitli seçimler karşılığında da oyunun sonucu değişkenlik gösteriyor diyebilirim.
 
Oyunun grafikleri gayet ilgi çekici ve renkli
 
 
 
Oyunun grafiklerinden de ufaktan bahsedecek olursam tatmin edici bir şıklığa sahip. Bunu gece ve gündüz döngüyle anlatacak olursam: Bu döngü gerçekten güzel bir şekilde aktarılmış durumda. Oyun içerisinde yine ilgimizi çeken ve biraz da çizgi tadında bir sanat tarzı benimsenmiş. Renkli ve ilgi çeken bir grafik stiline sahip olan bu oyunda gerek animasyonlar gerekse oyun içi diyaloglar ve hikaye şahsen benim ilgimi çeken unsurlardan bir tanesi oldu.
 
Oyun içerisinde yer alan özellikle gece etrafın aydınlanması, ortaya çıkan manzara, ateşin vermiş olduğu hissiyat çok iyi bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yine yağan yağmurun sesleri, etrafı ıslatması ve daha bu tarz unsurlar gayet güzel ve tatmin edici bir deneyimi bizlere hissettiriyor  diyebilirim. Yani grafik ve animasyon konusunda bizleri hayal kırıklığına uğratmayan bir yapım olduğunu söyleyebilirim.
 
Zaten oyun grafik ve animasyon konusunda bizlere en iyisi olduğunu söylemiyor, oyunun bizlere sunduğu ana unsur hikayesi ve bu gidişatın değişmesi üzerine karakterlere girdiğimiz diyaloglar diyebilirim.
 
Her bölgede farklı etkileşim unsurları, olaylar, karakterler ve diyaloglar
 
 
 
Oyun içerisinde yukarıda da bahsettiğim gibi farklı farklı aranan çocukların kontrolü elimize alıyoruz. Bu aranan çocuklar aslında sınıra ulaşmaya çalışıyor ve her biri farklı yerlere ve mekanlara uğramak durumunda kalıyor. Biz de bu atıldığımız macerada farklı yerlere adım atıyoruz. Örneğin bir karakterle benzin istasyonuna diğer bir karakterle otele giriş yapabiliyoruz. Burada farklı karakterler, farklı olaylar ve diyaloglar gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu yaşanan farklı durumlar da bizlere güzel bir şekilde aktarılıyor ve ilgi çekiyor.
 
Oyun içerisinde vardığımız bu bölgelerin her birinde farklı bir şekilde etkileşime girebileceğimiz kısımlar, öğeler ve daha fazlası bulunuyor. Oyunda burada daha önce karşılaşmadığımız karakterler yer alıyor, bunlarla yine etkileşime girebiliyor ve diyaloglarımızı ilerletebiliyoruz ve buradan çeşitli bilgiler almaya çalışıyoruz.
 
 
 
Yine bu mekanlardan sınıra ulaşmak için yanımıza almamız gereken unsurları bulabiliyoruz,. Örneğin buradan çıktıktan sonra ve çeşitli olaylar yaşadıktan sonra bir anahtar bulabilirsek bu bölgenin yakınlarında bir terk edilmiş araba bulacağız, bu araç ile gideceğimiz yere yani sınıra doğru daha hızlı bir şekilde ve güvenli bir şekilde gidebileceğiz. Dolayısıyla bu da oynanışı ve gidişatı etkileyen unsurlardan biri. Eğer anahtarı bulamazsak da ya otostop çekeceğiz ya taksi çağıracağız ya da ayağımıza kuvvet diyerek yürüyeceğiz. Oyun içerisinde bu tarz seçenekler bulabileceğimiz ve etkileşime girebileceğimiz durumlara bağlı diyebilirim.
 
Road 96 oyununu oynamanızı tavsiye ederim çünkü oyun içerisinde arka planda güzel bir şekilde bir hikaye anlatılıyor, bu hikaye örgüsü oyun içerisinde yer alan karakterlerle güzel bir şekilde harmanlanıyor ve yaptığımız seçimlerle de hikayeye doğrudan etki ediyor ve sonucu değişkenlik gösteriyor. Dolayısıyla hikaye tabanlı macera oyunlarına düşkünseniz ve bu tarzı seviyorsanız muhakkak denemeniz gerekiyor. Bu tarzı sevmeseniz bile oynayabileceğiniz ve güzel bir macera yaşayacağınız oyunlar arasında yer alıyor. Eğer gerçekçi bir grafik takıntınız yoksa ve bu tarza giriş yapmak istiyorsanız da bu oyun size gayet rahatlatıcı ve eğlenceli deneyim sunabilir.