Kasım 2022'de Çıkış Yapacak PC Oyunları

Mehmet Tandoğan

 
 
Her ay olduğu gibi Kasım ayında da birçok PC oyunu karşımıza çıkacak ve bu oyunları deneyimleme şansı elde edeceğiz. Yine bu ay da daha önce bilgisayara çıkmış oyunların konsol sürümleri çıkış yapacak ancak biz burada kasım ayı içerisinde çıkacak olan PC oyunlarına göz atacağız. İşte liste

- SpaceBourne 2 (1 Kasım)
 
 

Burak Dabak tarafından geliştirilen ve 1 Kasım 2022 tarihinde yayınlanacak olan rol yapma oyunu uçuş ve uzay simülasyonu SpaceBourne 2,  Kasım ayının ilk çıkış yapan oyunlarından biri olacak. Oyunun açıklamasına geçmeden önce geliştirici Burak Dabak’tan bahsetmem gerekiyor.İsminden de anlaşılacağı gibi Burak Dabak bir Türk geliştirici ve tasarımcı olarak karşımıza çıkıyor. Şu anda Steam üzerinde 2 oyunu bulunuyor. Kasım ayı içerisinde çıkış yapacak olan bu oyun ile toplamda 3 oyun çıkarmış olacak.

Oyun tasarımcısı ve geliştiricisi olarak karşımıza çıkan Burak Dabak hakkında kısaca şunları söyleyebilirim:

Burak, 1983 yılında Türkiye'de doğdu. 2003 yılında liseden mezun oldu ve 2010 yılında hukuk Fakültesinden lisans diplomasını aldı. Yıllardır bilgisayar ve oyun sektöründe faaliyet gösteren Burak, Merlin'in Kazanı, Chip ve GamerTR gibi dergilerde yazılar yazdı yine bu kapsamda yazarlık ve editörlük yaptı. Bunlar dışında Burak, Blizzard ve Microsoft gibi büyük şirketler için resmi veya resmi olmayan Beta testçisi olarak görevlendirildi. Yine katılmış olduğu yarışmalarda ve etkinliklerde (tasarım yarışmasında) ikincilik aldı. Türk oyuncular arasında Quake 3 turnuvasında birincilik aldı ve Warcraft Frozen Throne turnuvasında Türk oyuncular arasında ikincilik elde etti.

Birkaç yıl oyun programlama ve grafik tasarım üzerine çalıştıktan sonra ilk oyun projesi olan MESEL’i bizlere sundu.Yaklaşık 2 yıl sonra da Spacebourn’u tasarladı. Şimdi ise bu serinin ikinci oyunu yani devam oyunu geliyor.

Spacebourne 2’ye geçiş yapacak olursak şunları söyleyebilirim:

Uzay simülasyonu oyunlarından hoşlanıyorsanız bu oyunu da denemenizde fayda var. Yine bu devam oyununda rol yapma öğeleri içerisinde bulunuyor. Bunun dışında madencilik yer alıyor. Ticaret, korsanlık, zanaatkarlık ve derin keşif gibi düzinelerce rol yapma öğeleri yer alıyor. Yine bunların dışında oyun Üçüncü Şahıs kamera bakış açısına sahip. Bu da karakterimizi görmemize en azından üzerindeki değişikliklerine tanık olmamız demek.

Oyun hikaye anlamında bizlere birtakım özgürlükler sunuyor. İlk oyundan bu yana devam eden hikaye burada son bulacak mı hep birlikte göreceğiz. Yani şunu diyebilirim ilk oyunun hikayesi burada devam ediyor. Yine ilk oyundan bu yana hikaye ilerleme kat ediyor. Şimdi ise asıl hedefimiz galakside yeni bir imparatorluk kurmaktan geçiyor. Tabii bunu nasıl yaparız nasıl ederiz bu tamamen bize kalmış durumda. Çünkü oyun dediğim gibi içerisinde rol yapma öğeleri bulundurduğundan dolayı birtakım özgürlükler sunuyor.

Yine oyunun dünyasında binlerce Güneş Enerji sistemi bulunuyor. Tabii uzayda olduğumuz için bu çok normal bir durum. Her Güneş sisteminde farklı farklı yapılar bulunuyor. Yine bu oyunda yeni gezegenler ve sistemler keşfedebiliyorsunuz. Her gezegenin ve bölgenin inilecek farklı alanları ve bölgeleri bulunuyor. Oyun içerisindeki gezegenler ve dünya tamamen rastgele oluşturuluyor yani her oyuna başladığınız zaman bu alanlar değişkenlik gösteriyor ve sizlere farklı bir deneyim sunuyor. Dolayısıyla Güneş ve gezegen sistemiyle alakalı şunları söyleyebilirim tam bir rol yapma uzay simülasyonu oyunu gibi hissettiriyor.

Yine yukarıda her gezegenin farklı bölgeleri olduğundan bahsettim bunları biraz daha açacak olursam her gezegenin aslında kendine ait yapısı, iklimi, şehirler, köyleri, mağaraları, karakolları ve daha fazlası bulunuyor. Yine bu galaksi içerisinde keşfedebileceğiniz on binlerce farklı gezegen yer alıyor. Bunları keşfetmek ve deneyimlemek tamamen size kalıyor. Oyun içerisinde bir kahraman ve uzay aracınızı kontrol ediyorsunuz. Bu ikisi sizin oyundaki ana kahramanlarınız oluyor. Oyun içerisinde tamamen bunlarla vakit geçiriyorsunuz. Oyundaki karakterinizi veya geminizi kendi tercihinize göre özelleştirebilirsiniz ve görsel anlamda değişikliğe uğratabilirsiniz.

Şu anda ilk oyun Steam üzerinde 29 Türk lirasına satılıyor. Oyun çoğunlukla olumlu etiketine sahip. Devam oyunu yani ikinci oyun çıkmadan ilk oyunu denemek isterseniz aşağıya linkini bırakıyorum. Bu arada hem ilk oyun hem de ikinci yani devam oyunu Türkçe dillerini destekliyor. Bu oyunlar içerisinde isterseniz ana görevleri takip edebilir isterseniz de yan görevlerden ilerleyebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.

- Pawsecuted (2 Kasım)
 
 

Poking Water Games Tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan taktiksel rol yapma oyunu Pawsecuted,  2 Kasım'da oyuncularla buluşuyor. Oyun rastgele oluşturulmuş bir dünya ile karşımıza çıkıyor ve kıyamet sonrası bir deneyim sunuyor. Oyunun görsellerine baktığımız zaman ilk karşımıza çıkan şey taktiksellik. Yine bal peteği şeklinde altıgen bir haritada Savaş vereceğimiz bir yapı sunuyor oyun tam sürüm olarak değil de erken erişim olarak karşımıza çıkıyor. Oyun Ayrıca mod konusunda da özgür davranıyor. Yani mod geliştiricileri bu oyuna dilediği gibi mod yapabilir ve oyun içerisine uygulayabilir. Bu bakımdan zengin ve özgür bir yapı sunuyor.

Oyunun kısaca özelliklerine ve oyun içerisinde yer alan sistemlerine bakacak olursak:
Karşımıza çıkan ilk özellik yağma. Tabii harap olan bu kıyamet sonrası dünyada yağmacılık çok önemli bir faktör. Bu dünyada istediğimiz yerleri keşfederek burada toplanabilecek öğeleri elde etmemiz çok önem arz edecek. Bu da bizim hayatta kalmamızı sağlayacak. Ne kadar çok yağma yaparsak o kadar çok hayata tutunmamız kolay olacak.

İkinci özellik ise Craft sistemi yani zanaat. Zanaat sisteminde hayatta kalma araçlarını oluşturabiliyoruz. Burada birçok öğeyi bir araya getirip yeni nesneler ve öğeler oluşturabiliyoruz. Bu da bize bu dünyada hayatta kalmak ve ilerlemek için çok önemli avantajlar sunuyor. Bu yüzden bu tarz oyunlarda zanaat sistemi çok önem arz ediyor ve bizim de buna özen göstermemiz ve karşımıza çıkan tüm öğeleri toplamamız gerekiyor.

Oyun içerisinde bir de Karakolumuz yani savunmamız gereken bir bölge yer alıyor. Burada paralı askerlerimizi toplayabiliyoruz ve bunları savaşa göndermeye ikna etmeye çalışıyoruz. Ne kadar çok asker toplarsak o kadar çok güçlü olabiliyoruz. Dolayısıyla hem Karakolumuzu geliştirmek hem de asker toplamak bu oyunda çok önem arz ediyor.

Oyunun kabataslak diğer özelliklerine bakacak olursak: Oyun içerisinde gece gündüz döngüsü yer alıyor. Bunun yanı sıra ana hikayenin yanında yan görevler yer alıyor. Dilerseniz ana hikaye tamamen görmezden gelebiliyorsunuz ve tamamen yan görevlere ve keşif görevlerine odaklanabiliyorsunuz. Bu açıdan oyun bizlere özgürlük sunuyor. Yine yukarıda bahsettiğim gibi oyun modlamaya çok açık. Dolayısıyla mod geliştiricileri bu oyuna dilediği gibi mod yapabilir.
 
Oyunun dünyası kolaydan zora doğru ilerliyor. Dolayısıyla ilk başladığınız zaman size kolay gelecek ama daha sonraki süreçte bu zorluk seviyesi yaptığınız işlere göre artış gösterecek. Oyun yapısı taktiksel - rol yapma öğelerini bünyesinde barındırıyor. Bu oyunda taktik her zaman ön planda olacak. Bu sebeple hareketlerinizi düşünmeden yapmayın. Her mücadelede farklı strateji uygulayın ve düşmanları alt etmeye çalışın.

- WRC Generations (3 Kasım)
 
 

KT Racing tarafından geliştirilen ve Nacon tarafındany ayınlanacak olan yarış aksiyon oyunu WRC Generations,  3 Kasım'da oyuncularla buluşuyor.Oyun daha önce 13 ekim tarihinde çıkacaktı ancak geçtiğimiz süreçte erteleme haberi geldi. Dolayısıyla oyun artık 13 Ekim'de değil 3 Kasım'da karşımıza çıkacak.

Oyun iddialı bir şekilde karşımıza çıkmayı hedefliyor. Yeni yapı olarak da hibrit modelleri karşımıza çıkarmaya çalışacak. Oyun 13 farklı dil desteğine sahip ancak Türkçe dili yer almıyor.Kasım ayında çıkacak bu yarış oyunu ralli Dünyası için bir devrim niteliğinde olacağı belirtiliyor oyunun Açıklama kısmında da bu cümleler yer alıyor.

Bu yeni 2022 model yarış oyunu karşınıza yeni hibrit motorlar ve yeni mekanikler ile gelecek. Oyundaki yarışlarda motorunuzu ve akünüzü dikkatli bir şekilde yönetmeniz gerekecek. Yine oyun içerisinde çok farklı ve özel etaplar bulunaca. Ek olarak oyunda lig modu ve çevrimiçi meydan okuma görevleri yer alacak. Bu da oyun içinde sıralamanın olacağını ve yükselmen gerektiğini gösteriyor.

Bir yarış oyunundan biz oyuncular olarak akıcı ve dinamik bir sürüş deneyimi isteriz.  haliyle araba sürerken çok kütük bir animasyon ve sürüş sistemi istemeyiz. Dolayısıyla bunu yapan halihazırda birçok oyun var. Örneğin Forza serisi. Forza'nın çıkarmış olduğu son oyun gerçekten de bizlere çok iyi bir yarış deneyimi sunuyor. Tabii bu oyunu Forza veya diğer yarış oyunları ile kıyaslamak için öncelikle deyimlememiz gerekiyor. Bu yüzden oyunun çıkış tarihini bekleyelim ve oyun oynama fırsatımız var ise oynayalım. Daha sonra bu oyunu diğer yarış oyunlarını kıyaslayabiliriz. Şimdilik sadece beklemede kalalım.

- Die by the Blade (3 Kasım)
 
 

Triple Hill İnteractive tarafından geliştirilen ve Kwalee Tarafından yayınlanacak olan PVP 3D dövüş aksiyon oyunu Die by the Blade 3 Kasım'da oyuncuların karşısına çıkacak. Die by the Blade oyunu klasik 1v1 dövüşleri bizlere sunuyor. Oyunu sanat tarzı Uzak Doğu'dan esinlenilmiş ve oyun içerisinde geleneksel Japon silahlarını kullanabiliyoruz. Karşıdaki rakibi tek hamlede öldürebiliyoruz veya daha farklı modlarda kapışabiliyoruz. Oyunun asıl temeli tek vuruşta öldürme sanatı üzerinde ustalaşmak ve bunu gerçekleştirmek için oyunda birçok mücadeleye atılıyor ve karşılıklı olarak sert bir dövüşlere giriyoruz.

Oyunda gerçekten rakiple mücadele ederken tek vuruşta ölüyor veya öldürülüyoruz. Dolayısıyla  yapacağınız hamleler çok önemli. Gardınızı bir kere düşürdüğünüz zaman bu öldüğünüz anlamına geliyor.Aynı şekilde sizde rakibin gardını düşürdüğünü zaman ve tek bir hamle gerçekleştirdiğiniz zaman rakibi elemiş oluyorsunuz. Bu oyunda hayatta kalmak için savunma mekaniği üzerinde, seçtiğiniz silah veya kılıç üzerinde ustalaşmanız ve reflekslerinizi geliştirmeniz gerekiyor.Oyunda herhangi bir sağlık çantası veya sağlık barı bulunmuyor. Dolayısıyla ilk kim hamle yaparsa ve bu hamlede başarılı olursa mücadeleyi ve dövüşü kazanmış oluyor. Oyun bu kapsamda gerçekçi bir deneyim sunuyor diyebiliriz. Tabii bu oyunu Tekken veya Mortal Kombat gibi oyunlarla kıyaslamak olmaz. Çünkü bu oyunun sunmak istediği deneyim çok daha farklı. Şu anda zaten oyun çıkmadığı için arka planda hangi hikaye dönüyor veya oyun içerisinde herhangi bir hikaye var mı bunu bilemiyoruz. Ancak bunu oyun çıktığı zaman görebiliriz.

Oyunun temel mekaniklerinden ve yapısından bahsetmek gerekirsem: Elinizde bir kılıcınız var bu kılıcı çok düzgün kullanmanız gerekiyor. Kılıç kombinasyonları üzerinde ustalaşmanın ve gardınızı her zaman yukarıda tutmanız gerekiyor. Gardınızı bir kere düşerse bu sizin öldüğünüz anlamına geliyor. Dolayısıyla oyundaki Tek bir hata sizin evlenmenize sebep oluyor Bu yüzden hem refleksleriniz güçlü olması hem de kılıç kombinasyonu üzerinde ustalaşmanız lazım.  Yani kısacası oyunda bir süre vakit geçirmeniz ve bu kombolar üzerinde çalışmanız gerekiyor.
 
Tahminimce oyunun ilk kısımları çok sıkıcı gelecek çünkü tek hamlede öldüğümüzden dolayı sürekli ölüp ölüp dirileceğiz. Ancak daha sonra oyunu çözmeye başlayınca daha zevkli hale geleceğini düşünüyorum.
 
Oyun içerisinde hem tek oyunculu hem de çok oyunculu bir mod bulunuyor. Tek oyunculuda hikaye modunu deneyimleyebiliyorsunuz. Çok oyunculu mod da ise yerel veya çevrimiçi olarak mücadele edebiliyorsunuz. Bu çok oyunculu modda arkadaşlarınıza karşı meydan okuyabiliyor veya dünyanın dört bir yanından oyunculara karşı gücünüzü test edebiliyorsunuz. Oyun içerisinde yine 15'ten fazla farklı arena yer alıyor. Son olarak da oyun içerisinde yer alan silahınızı veya kılıcınızı özelleştirilebiliyorsunuz.

- Pro Basketball Manager 2023 (10 Kasım)
 
 

Umix studios Tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan spor strateji simülasyon basketbol oyunu Pro Basketball Manager 2023 3 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Oyun klasik menajerlik oyunu olarak karşımıza çıkıyor ve oyun içerisinde 160'dan fazla Basketbol Ligi ve turnuvası bulunuyor. Eğer menajerlik oyunlarını seviyorsanız ve bu tarz oyunları aşina iseniz denemenizde fayda var. Belki de en çok Futbol Menajer oyunlarını görmüşsünüzdür ancak bu basketbol menajerlik oyunu da gerçekten dikkat çeken yapımlardan biri.

Bir menajerlik oyununda neler bekleriz tabii ki derin bir istatistik sistemi, oyuncuları keşfetme, pazardan alma veya transfer etme sistemi, katılabileceğimiz geniş bir ana lig, derin bir ekonomi sistemi, oyuncuların gerçek değerinde olması ve abartıdan uzak olması, sade ve karmaşık olmayan bir arayüz, kendi oyuncularımızı yetiştirmemiz gereken bir altyapı sistemi ve daha fazlasını isteriz. Bu tarz unsurlar aslında menajerlik oyunlarında olmazsa olmaz. Ancak bunu işleyiş şekilleri gerçekten de çok önemli çünkü bazı menajerlik oyunlarında ekonomi sistemi çok kötü oluyor. Ekonomi ve pazar sistemi aslında oyuncuları en çok etkileyen unsurlardan biri.
Bir oyuncu gereğinden fazla pahalı oluyor veya bir diğer oyuncu çok daha ucuz oluyor. Bunun dengesi gerçekten çok iyi kurulması lazım. Ancak son zamanlarda bunun üstesinden gelinebiliyor. Çünkü bu ekonomi sistemi yapay zekaya bağlanıyor ve yapacağınız hamleler oyundaki pazar dengesini değiştirebiliyor. Yani oyun size temel olarak bir sistem sunuyor. Ancak bu sistemin gidişatı tamamen sizin hamlelerinize bağlı.

Oyun içerisinde kıta kıta çok farklı turnuvalar bulunuyor. Oyunda Amerika kıtası, Asya Kıtası, Avrupa kıtası ve okyanusya kıtası bulunuyor Bu kıtalar içerisinde her kıtanın kendine ait farklı farklı turnuvalar yer alıyor. Hem erkek hem kadın Ligi bulunuyor. FIFA 23 ile beraber İlk defa kadınlar ligi oyuna dahil edilmişti bu menajerlik oyununda da kadın Ligi veya turnuvaları oyunda yer alıyor.

Kısacası bir menajerlik türünün hayranı iseniz ve bu oyunları daha önce deneyim etmişseniz veya yeni yeni bir Başlangıç istiyorsanız bu oyunu denemenizi tavsiye ederim. Çünkü bir menajerlik oyunu içerisinde bulunacak tüm özellikler bu basketbol simülasyonu içerisinde yer alıyor. Siz de burada iyi bir takım oluşturarak iyi bir oyuncu kadrosu oluşturarak ana ligde en üst sıralara doğru yerleşebilirsiniz. Yine oyun içerisinde isterseniz üç boyutlu isterseniz de 2 boyutlu maç anlatım stiline geçiş yapabilirsiniz.

- Ghost Song (3 Kasım)
 
 

Old Moon tarafından geliştirilen ve Humble Games tarafından oyunculara sunulacak olan Metroidvania bilim kurgu 2B aksiyon oyunu Ghost Song 3 Kasım'da karşınıza çıkacak.Metroidvania türü aksiyon ve macera unsurlarının bir birleşiminden oluşuyor. Metroid ve Castlevania oyunlarının birleşiminden oluşan bir tür diyebiliriz.

Oyunun görsellerine baktığımız zaman karanlık bir atmosfere sahip olduğunu görebiliyoruz. Arka planda çeşitli manzaralar ve karanlık bir tema bizleri bekliyor. Oyun macera unsurlarını, bulmacaları ve keşif unsurlarını bizlere sunuyor. Oyunda karakterimizi ve becerilerimizi güçlendirebiliriz veya daha güçlü silahlar elde edebiliriz. Bunun yanı sıra gizli alanlara erişim elde edebiliyoruz. Etrafı keşfettikçe de yeni zorlukların ve silahların kilidini açabiliyoruz.
Oyunda her düşman farklılık gösteriyor. Daha zorlu ve daha zayıf düşmanlara karşı mücadele etmeye çalışıyoruz. Oyundaki dövüş ve aksiyon sistemine bakacak olursak düz bir yerden yukarıya veya aşağıya doğru ateş edebiliyoruz. Oyun zaten yandan görünümlü bir yapıyı bizlere sunuyor ve daha çok bilim kurgu türünü sunduğu için için üzerimize giydiğimiz kıyafet, arka plandaki atmosfer ve yaratıkların tasarımı bu temaya uygun olarak karşımıza çıkıyor.

Eğer platform tarzını macera ve bilim kurgu temasını seviyorsanız bu oyunu denemenizde fayda var oyun. 8 farklı dil destekliyor ancak Türkçe dil desteği yer almıyor. Oyunu şu anda Steam'de istek listesine ekleyebilir ve çıktığı zaman oyunu satın alabilirsiniz. Oyunun daha önce Next Fest etkinliği kapsamında bir demosu sunulmuştu. Bu da 14 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşmişti. O zaman demoyu deneyenler varsa bu oyunu nasıl bir yapıya sahip olduğunu görmüştür. Şu anda oyunun bir demosu bulunmuyor. Dolayısıyla çıkış gününü beklemekten başka bir şey yapamıyoruz.

Son olarak şunu söyleyebilirim oyunda hem menzilli aksiyon sistemi hem de yakın dövüş sistemi bulunuyor (Gördüğüm kadarıyla). Ancak biz büyük ihtimalle menzilli aksiyon sistemini kullanacağız. Çünkü düşman tasarımları gerçekten dikkat çekici ve ürkütücü.

- Kingshunt (3 Kasım)
 
 

Vaki Games tarafından geliştirilen ve A List Games Tarafından yayınlanacak olan erken erişim sürümündeki Moba ve hack and slash oyunu Kingshunt, 3 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Oyunun teması ve dünyası karanlık bir fantezi dünyasını bizlere aktarıyor. Moba oyunlarını biliyorsunuz: oyun içerisinde savunmanız ve yok etmeniz gereken kuleler yer alıyor. İlk kim kuleleri yok edip ana merkezi ulaşırsa ve ana merkezi de yok ederse oyunu kazanıyor. Moba türünün temel oyun mekaniği bundan ibaret.

Oyun içerisinde 5 kişilik bir ekip oluşturuyorsunuz ve 5 kişilik rakibe karşı mücadele etmeye başlıyorsunuz. Tabi bu tarz oyunlarda birçok karakter ve beceri ağacı yer alıyor. Bunlara aşina olmak ısınmak ve kavramak için uzun bir süre bu oyunu oynamak gerekiyor. Moba oyunlarının özü aslında tekrar tekrar oynamaktan geçiyor ve bu tarz oyunlar sürekli olarak hem yeni etkinliklerle hem de yeni içeriklerle destekleniyor. Oyun üçüncü şahıs bir kamera açısı ile karşımıza çıkıyor.

Bu tarz oyunları bilirsiniz hem içerisinde özelleştirilebilir kahramanlar hem de açabileceğiniz yeni yetenekler bulunuyor. Tabii bu oyun 3. şahıs bir kamera açısına sahip olduğu için diğer Moba oyunlarından biraz daha sıyrılıyor. Genellikle bizim moba oyunlarını mobil platformlarda oynuyoruz, karşımıza bu şekilde çıkıyor ancak bu oyunda üçüncü şahıs bir kamera açısı bulunuyor ve karakteri bizzat kendimiz kontrol ediyoruz.

Oyunun dünyası gayet iyi tasarlanmış gibi görünüyor ve bölü  tasarımlarının da tatmin edici olması gerekiyor. Tabii şu anda oyun oynamadığımız için herhangi bir yorum yapmak mümkün değil. Ancak bu tarz oyunların içeriklerinin bol olması gerek. Farklı farklı modların da yer alması gerek. Dolayısıyla oyun sürekli olarak kendisini yenilemesi ve yeni içerikleri oyunculara sunması lazım.

Moba oyunlarına uzak bir oyuncu olarak bu oyun dikkatimi çekti diyebilirim.Gerek kamera açısı gerekse dünyası ve oyun içerisindeki efektler gördüğüm kadarıyla gayet iyi uygulanmış. Ancak bunu tabii ki oyun çıktığı zaman göreceğiz. 3. şahıs kamera bakış açısının üzerine basıyorum çünkü sanki oyunu oynarken bir rol yapma oyunu oynuyorsunuz gibi hissettiriyor. Bu yüzden bu bakış açısı üzerinde biraz fazla durdum.

Son olarak şunları söyleyebilirim oyun içerisinde birden fazla karakter sınıfı bulunuyor. Bu sınıfların her birinin kendine ait özel yetenekleri bulunuyor. Sınıflar arasında tank yani düşmanlara karşı dik durabilen ve daha fazla canı olan sınıf, diğer taraftan kendi takımlarını iyileştirebilen bir büyücü sınıfı, öte yandan menzilli bir sınıf bulunuyor. Bunların seçimi tamamen size kalıyor. İsterseniz tank sınıfından bir karakter seçerek düşmanlara karşı takımınızı daha iyi savunabilirsiniz. Tark sınıfları genellikle çok tercih edilen bir sınıf çünkü buradaki karakterlerin gerek canı olsun gerekse dayanıklılığı olsun düşmanlara karşı en çok karşı gelebilen sınıf.

Tabii oyun içerisinde her bir sınıfın önemi var. 5 kişilik olarak oluşturduğunuz bu grupta aslında her bir sınıftan bir karakterin olması gerekiyor. Canınız azaldığı zaman bir büyücü karakteri, düşmanları uzaktan rahatsız etmek için menzilli bir karakter, yakın savaşlara girmek için tank sınıfından bir karakter olması gerekenler arasında. Dolayısıyla bu seçimlerin dağılımı sizin gruptaki konuşmalarınıza ve tamamen sizin seçiminize bağlı. Kısacası bu oyundan eğlenceli bir yapı bekliyorum ve bol içeriklerinin olmasını umuyorum. Arkadaşlarla beraber Moba tarzı oyunları oynamak zaten genel olarak eğlenceli.

- Bratz: Flaunt Your Fashion (4 Kasım)
 
 

Petoons Studio tarafından geliştirilen ve Outright Games Ltd.Tarafından yayınlanacak olan basit eğlence keşif ve macera oyunu Bratz: Flaunt Your Fashion 4 Kasım'da hayranları ile buluşuyor. Adından da Anlaşılacağı gibi bu oyun Bratz kızlarını sergiliyor oyunda 4 ikonik moda bebek olan Bratz  karakterleri yer alıyor.

Adından da anlaşılacağı gibi bu oyunun temelinde moda var. Bu oyunda modanın kalbine giriş yapacak ve çeşitli bölgelere seyahat edeceksiniz. Çıkacağınız bu macerada yeni arkadaşlar edinecek ve çeşitli keşif gezilerine katılacaksınız. Oyundaki modayı belirlemek tamamen size kalmış

Bu oyunda dört Bratz karakterinden birini seçebilir, kendi moda tarzınıza göre şekillendirebilir ve modanın kalbine inebilirsiniz.

4 Kasım'da çıkış yapacak bu oyun tamamen hayranları ilgilendirecek bir yapım diyebiliriz.

- HARVESTELLA (4 Kasım)
 
 

Square EnixTarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan simülasyon keşif tarım oyunu HARVESTELLA,  4 Kasım'da nihayet geliyor. Uzun süredir tanıtımları yapılan bu oyun sonunda çıkışını yapıyor ancak oyun ne kadar dikkat çeker ne kadar oynanır bu konu tartışılır.
Bu oyunda farklı farklı mekanikler yer alıyor. Bir yandan müttefik sistemi bir yandan savaş ve aksiyon sistemi, diğer yandan ise günlük yaşamda yapabileceğiniz tarlaları hasat etme, sebze ve mahsul yetiştirme, zanaat malzemeleri ile yeni şeyler yapma vb.gibi unsurlar bulunuyor. Oyun dolayısıyla birden fazla mekaniği bünyesinde barındırıyor. Oyun içerisinde dört mevsim yer alıyor ve bu mevsim geçişleri oyunculara hissettiriliyor. Oyunun görsellerine baktığımız zaman gerçekten de uzak doğu yapısını hissedebiliyoruz. Gerek karakter çizimleri gerekse dünya tasarımı bu hissiyatı bizlere veriyor. Geniş bir dünyaya sahip olacağı belirtilen bu dünyada bakalım bizleri neler bekliyor olacak. Bu tarz, içerisinde yaşam simülasyonu bulunan ve bunun yanı sıra aksiyon ve savaş sistemi olan oyunlardan hoşlanıyorsanız bu oyuna da şans verebilirsiniz.

Oyunun şu anda sistem üzerinde ön siparişi açık ve 499 TL'den ön sipariş verebilirsiniz. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve içerisinde başarımlar yer alıyor. 8 farklı dil desteği olan bu aksiyon simülasyon oyununda Türkçe dil desteklenmiyor.

- Soulstone Survivors (7 Kasım)
 
 

Game Smithing Limited Tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan erken erişim sürümündeki aksiyon roguelike oyunu Soulstone Survivors 7 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Oyun içerisinde yapılabilecek birçok mekanik yer alıyor bir dövüş sistemi karakter sisteme Demirci ve ürün sistemi bulunuyor Bunun yanı sıra yetenek ağacı muz bulunuyor ve çeşitli başarımlar yer alıyor yine yetenek ağacında açabileceğiniz birçok beceri ve daha fazlası sizleri bekliyor
Bu oyunda hem karakterinizi geliştirecek hem yeni beceriler öğrenecek hem de yeni rünlerle karakterinizi destekleyeceksiniz. Bu yapım içerisinde bir patron savaşı, ganimet toplama, silah üretimleri, yeni karakterlerin kilidini açma, beceri ağaçları ve daha fazlası yer alıyor. Oyunda tüm bu unsurlar ve dahası bulunuyor Oyunculara geniş bir içerik sunmayı hedefleyen bu oyun içerisinde roguelike unsurları ile beraber bir de rol yapma unsurları yer alıyor.

Oyun içerisinde gerçekten de çok fazla beceri bulunuyor. 150'den fazla benzersiz aktif yeteneğin olacağı belirtilen bu oyunda 14 farklı karakterin de kilidini açabiliyorsunuz. Yani oyun içerisinde birden fazla karakteri deneyimleyebiliyor ve kendi stratejinizi uygun karakteri seçebiliyorsunuz. Oyundaki rün taşlarına bakacak olursak tabii herkesin bildiği gibi bu taşlar karakterlerin hem silahlarına hem de kıyafetlerine takılabiliyor. Bu rün taşları oyunculara ekstra güç veya etki sağlıyor. Dolayısıyla bunları bulmak, yağmalamak ve kullanmak çok önemli.
Bu tarz oyunlarda karakterleri geliştirmek, karakterlerin becerilerini yükseltmek ve rün taşlarını doğru bir şekilde kullanmak çok önemli. Dolayısıyla bu oyun tamamen karakter odaklı bir yapı sergilediğinden ötürü karakteriniz her şeydir diyebiliriz. Karakteriniz ne kadar güçlü olursa karşınıza çıkan düşmanları da kolaylıkla alt edebilirsiniz. Her çıktığınız yeni macerada yeni yağmalar yaparak birçok öğeyi ve beceriyi kazanabilirsiniz. Bu da karakterinizin daha güçlü olabileceği anlamına gelir.

Oyun 7 Kasım'da erken erişim sürümü olarak karşımıza çıkacak ancak geliştirici ekip erken erişim sürümünden tam sürüme kadar bir yol haritasını paylaşmış. Bu yol haritasına bakacak olursak ön bölümde 345 beceri arasından 45 tanesi oyunculara sunulacak. Erken erişim sürümünde bu becerilerden 142 tanesi bizlere sunulacak. Tam sürümde ise 345 yetenekten 345’i  bizlere sunulacak. Harita konusuna gelecek olursak ilk etapta oyunda 10 haritadan 3'ü bizlere aktarılacak. Erken erişim sürümünde ise bu harita sayısı 5'e çıkıyor ve tam sürümde ise 10 haritadan 10’unun bizlere sunulması planlanıyor. Yine oyun içerisinde toplamda 21 tane karakter olacak. Ön bölümde bu karakterlerden 3 tanesi bizleri sunulacak. Erken erişim sürümünde 14 tanesi, tam sürümde ise 21 tane karakterin 21'i de bizlere sunulacak.

Oyun içerisinde yer alan silahlar konusuna geçecek olursak ön bölümde 105 tane silah arasından 6 tanesi bizlere sunulacak. Erken erişim sürümünde 105 taneden 20 tanesi bizlere aktarılacak. Tam sürümde ise tüm silahlar oyuna dahil edilecek. Rün taşları konusuna gelecek olursak ön bölümde bu taşların hiçbiri bizlere sunulmuyor, erken erişim sürümünde 48 rün taşından 20 tanesi bizlere sunulacak, tam sürümde ise tüm taşlar bizlere aktarılacak.

Yine yol haritasından devam ediyorum: Yetenek ağacı kısmına bakalım. Yetenek ağacında ilk etapta 19 tane yetenek sunulacak. Erken erişim sürümünde yine aynı şekilde 19 yetenek bizlere aktarılacak, tam sürümde ise bu rakam bilinmiyor. Dolayısıyla bu yetenek ağacının arttırılması söz konusu. Ancak bu rakam belli değil. Son olarak oyun modlarına bakacak olursak ilk etapta sadece standart bir mod yer alacak. Erken erişim sürümünde standart ve sonsuz bir mod olacak. Tam sürümde ise bu modların sayısı bir Hayli artıyor. Bu modlar arasında standart, sonsuz, günlük mücadeleler, sandbox ve daha fazlası yer alıyor.

Geliştirici ekip oyunu erken erişim sürecinde bir hayli geliştireceğini belirtiyor. Bu süreçte oyuncu geri bildirimlerine çok önem vereceklerini ve sık sık yeni içeriklerin oyuna dahil edileceğini belirtiyor. Bunun dışında oyun içerisinde çok farklı fikirlerin yer alacağı ve bu fikirlerin de oyuna dahil edileceği bildiriliyor.

- Astro Colony (7 Kasım)
 
 

Terad GamesTarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan kaynak yönetimi üç boyutlu uzay simülasyon oyunu Astro Colony, 7 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Bilim kurgu ve uzay temalı oyunları severler için gayet iyi bir yapım sunacağa benziyor. Bu oyun içinde birçok evreni keşfedebiliyor ve çeşitli koloniler oluşturmaya çalışıyorsunuz. Oyunun atmosferi, evren tasarımları ilgi çekici görünüyor.Oyun 13 farklı dil desteğine sahip ve içerisinde Türkçe dil desteği de bulunuyor.

Oyun içerisinde birçok unsur bulunuyor: Keşif unsuru, yönetim sistemi ve simülasyon öğeleri yer alıyor. Oyun bizlere geniş bir dünyayı vaat ediyor. Çeşitli gezegenlere ulaşabiliyoruz ve bu gezegenlere geçiş yapabiliyoruz. Burada beklenmedik olaylar bizleri bekliyor ve etrafı keşfetmek tamamen bize kalıyor. Yine oyun içerisinde bir üretim hattı kuruyorsunuz yani koloni. Bu koloni de yeni astronotları işe alabiliyorsunuz, yiyecekler üretebiliyorsunuz ve astronotların barınması için çeşitli yapılar kuruyorsunuz. Tamamen burada yaşanılabilir bir bölge oluşturmaya çalışıyorsunuz.

Oyun tabii bilim kurgu temasına sahip olduğu için çeşitli yeni teknolojiler yer alıyor. Bu oyun içerisinde 70'in üzerinde benzersiz teknoloji yer alıyor. Oluşturacağınız bu bu kolonileri iyi bir yere kurmanız gerekiyor çünkü oyun içerisinde solucan delikleri veya kara delik dediğimiz çeşitli tehlikeler bizleri bekliyor. Bunlar tarafından yutulmak istemeyiz.

Kısacası uzayda yaşanılabilir bir bölge kurmak istiyorsanız ve bu tarz içeriklere ilginiz varsa kesinlikle denenmesi gereken bir yapım olacağını düşünüyorum. Oyun 7 Kasım'da bilgisayar platformuna geliyor. Yapısı, içeriği, gezegenleri ve tehlikeleriyle oyunun dünyası şahsen ilgimi çekti diyebilirim.

- Sonic Frontiers (8 Kasım)
 
 

Sonic Team tarafından geliştirilen ve SEGA tarafından yayınlanacak olan açık dünya macera aksiyon keşif oyunu Sonic Frontiersi 8 Kasım'da biz oyun severlerle buluşuyor. Bu sefer Sonic hiç olmadığı kadar aksiyona dalacak ve açık dünya içerisinde gezinecek. Açık dünyası gayet renkli ve dolu dolu olacağı görülüyor. Dolayısı ile bu oyun diğer Sonic oyunlarına göre daha büyük olacak. Umarım bize bu vaat ettikleri açık dünya dolu dolu içerikler sunar da bu dünya içerisinde sıkılmayız.Gerçi açık dünya içerisinde Sonic ile son hızla koşturmak bizlere büyük bir eğlence sunacaktır.

Oyunun açık dünyası devasa bir yapı sunmayı hedefliyor. Oyunun bu açık dünyasında yan görevler, ana görevler, bulmacalar, keşfedebileceğiniz bölgeler ve daha fazlası yer alıyor. Oyun içerisinde farklı farklı etkinliklere katılabileceksiniz. Sonic Frontiers oyununda balık tutmaya gidebilir, etrafı göz atabilir ve yüksek tepelere doğru yol alabilirsiniz. Oyunda tabii ki olmazsa olmaz bir de savaş sistemi - kombo sistemi bulunuyor. Oyunda Sonic ile kaçınabilirsiniz, savuşturabilirsiniz karşı saldırı yapabilirsiniz ve çeşitli komboları birleştirerek düşmanları kolayca alt edebilirsiniz.Zaten bu standart savaş ve aksiyon sistemine hemen hemen Sonic oynayan herkes bilir. Ancak bu sefer Sonic karşımıza büyük bir açık dünya ve aksiyon ile çıkacak. Bakalım oyun çıktığı zaman bizlere nasıl bir yapı sergileyecek. Açık dünyası dolu dolu mu olacak yoksa tekdüze bir yapı mı sergileyecek bunu hep birlikte göreceğiz.

Oyun şu anda Steam platformunda ön siparişlere açık. Oyunun standart sürümü 699 Türk Lirası, Dijital Deluxe sürümü ise 749 Türk lirası.Oyun 12 farklı dili destekliyor ancak içerisinde Türkçe dil desteği bulunmuyor.

- Football Manager 2023 (8 Kasım)
 
 

Yayıncı SEGA ve geliştirici Sports InteractiveGerçek zamanlı taktik simülasyon spor oyunu Football Manager 2023 8 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor oyun tüm platformları çıkış yapıyor Bunun yanı sıra Türkçe dilini destekliyor ve ilk çıktığı gün de Xbox Game Pass platformunda yer alacak.

Oyunun çıkış yapacağı platformlara şöyle bir göz atarsak: Football Manager 2023’ün standart sürümü Steam, Epic Games Store ve Microsoft Store üzerinden PC'ye geliyor. Bunun yanı sıra Xbox Game pass PC abonelik hizmetinde de yer alacak. Football Manager 2023 Console sürümü Hem yeni nesil konsollara (yeni nesil konsollar içerisinde PlayStation 5 ve Xbox series konsolları yer alıyor) hem de Xbox One konsollarına geliyor. Menajerlik spor oyunu mobil tarafa da çıkış yapıyor.Hhem iOS hem de Android işletim sistemlerine 8 Kasım tarihinde geliyor. Son olarak Football Manager 2023 Touch sürümü Switch konsollarına ve Apple Arcade hizmetine geliyor. Görüldüğü gibi oyun birçok platforma, birçok hizmete ve konsola çıkış yapıyor.

Oyunun detaylarına bakacak olursak:

Oyunda diğer menajerlik oyunlarında veya önceki menajerlik oyunlarında olduğu gibi kendinize ait bir kulübünüz yer alıyor. Bu kulübü dilediğiniz gibi yönetebiliyor, kendi stratejilerinizi oluşturabiliyor ve takımınıza yeni oyuncular alabiliyorsunuz. Oyun içerisinde tabii ki en üst kademede yer almıyorsunuz. Dolayısıyla üstünüzde yer alan yönetim Kurulunu memnun etmek zorunda kalıyorsunuz. Oyun ilk olarak erken erişim sürümü ile karşımıza çıkacak daha sonra tam sürümü biz oyun severlere sunulacak. Oyundaki yeni özellikler ve lisans güncellemeleri Eylül ayının sonlarından itibaren oyuna dahil edilecek ve aktarılacak.

Oyun içerisinde yer alan çeşitli liglere katılarak takımınızı oluşturacak ve  Lig sıralamalarında en üste ulaşmaya çalışacaksınız. Bu süreçte takımınıza yeni transferler yapacak, daha önce hiç denenmemiş stratejileri uygulayacak ve rakibinizi yenmeye çalışacaksınız. Yine klasik menajerlik oyunlarında olduğu gibi bu oyunda da birçok detay ve sistem yer alıyor.

Football Manager 2023’te yenilenmiş oyuncu alımı sistemi bulunuyor.  Bu kısımda dilediğiniz transferleri, gözlemleri yapabiliyor ve transfer yapacağınız oyuncularla görüşmelere katılabiliyorsunuz. Yine daha önceki oyunlarda yer alan ancak daha gelişmiş bir maç yapay zekası ve animasyonları geliyor.

Oyunda lisanslardan bahsetmiştik. Resmi UEFA kulüp turnuvaları da bu oyun içerisinde yer alıyor. Oyunda ek olarak bir de taraftarların güvenini kazanma sistemi bulunuyor. Burada  taraftarlarının güvenini kazanmak çok önem arz ediyor. Gerekli transferleri yapmak, oyunlarda sağlam stratejileri uygulamak ve rakipleri yenmek taraftarların güvenini kazanmanızı sağlayacak unsurlardan birkaçı.

Dolayısıyla menajerlik oyunlarını seviyor ve futbol takımlarını yönetmekten hoşlanıyorsanız bu oyunu da oynamanızı tavsiye ediyorum. Oyunu şu anda ön sipariş verebilirsiniz. 15 farklı dili destekleyen oyun yüzde yirmi indirimli olarak Steam üzerinde 479 Türk Lirasından satılıyor. Oyunun indirimsiz fiyatı ise 599 Türk Lirası.

- A Litlte to the Left (8 Kasım)
 
 

Max Inferno tarafından geliştirilen ve Secret Mode Tarafından yayınlanacak olan bulmaca-macera basit eğlence oyunu A Litlte to the Left, 8 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Oyun tam da simetri hastalarına hitap ediyor. Çünkü bu  oyunun temelinde dağınıklık yer alıyor ve bizim de amacımız bu dağınıklığı en düzenli bir şekilde ortadan kaldırmak. Oyun içerisinde çeşitli aşamalar bulunuyor ve Tabii bir de bu dağınıklığı yaratan yaramaz bir kedimiz yer alıyor. Bu yaramaz kedi odadaki tüm eşyaları dağıtıyor ve etrafa saçıyor. Biz de bu durumdan şikayetçi oluyoruz ve etrafı toplamaya başlıyoruz. Etrafa dağıtılmış nesneleri büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralamaya çalışıyor ve tam bir simetri oluşturmaya çalışıyoruz. Oyunda dağıtılmış eşyaların arasında bir de tabii ki bulmacalar yer alıyor. Bu bulmacalar da oyuna farklı bir hava katmaya çalışıyor.

A Litlte to the Left oyununda herhangi bir aksiyon sistemi veya sağlık barı gibi sistemler yer almadığından dolayı rahatlama sekansları sunuyor. Bulmaca severler, dağınıklıktan hoşlanmayanlar ve simetri hastaları bu oyunu gerçekten de deneyebilirler. Bu oyun içerisinde düzenlemeniz gereken birçok eşya bulunuyor. Bu eşyalar içerisinde gazeteler, kağıtlar, etrafa saçılmış mektup zarfları, kopartılmış sayfalar ve daha fazlası yer alıyor.

Oyunda belirtilene göre 75 den fazla bulmaca yer alıyor. Bu bulmacaları çözmek için günlük olarak oyuna ara sıra uğrayabilir ve çözebiliriz. Dilerseniz de oyunu bir oturuşta bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak bu mümkün mü şu anda bilemiyorum.

Oyuna görsel tarzına bakacak olursak çok tatlı ve renkli bir sanat stili var diyebilirim. Oyun sadece İngilizce dilini destekliyor ve 8 Kasım'da da karşımıza çıkıyor. Oyunun şu anda Steam üzerinde bir demosu bulunuyor. Dilerseniz bu demoyu deneyebilirsiniz ve oyunun bizlere neler sunabileceği konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer hoşunuza giderse de yine Steam üzerinde bu oyunu istek listenize ekleyebilirsiniz. Böylece çıkış yaptığı gün mailinize bildirim gelecektir.

- Tactics Ogre: Reborn (11 Kasım)
 
 

Square Enix Tarafından geliştirilen ve yine aynı ekip tarafından oyunculara sunulacak olan taktiksel rol yapma oyunu Tactics Ogre: Reborn, 11 Kasım'da piyasaya sürülecek. Oyun, serinin yeniden doğuşunu temsil edecek ve 2010 sürümüne dayanacak. Dolayısıyla eski sürümde yer alan hatalar ve sorunlar giderilecek. Bunun yerine geliştirilmiş grafikler, güncellenmiş oyun tasarımları ve daha fazlası yer alacak. Bunun yanı sıra da güncellenmiş sürüm oyunun köklerine sadık kalacak.

8 farklı dili destekleyen (Türkçe dili desteklemiyor) bu yapım bizlere neler sunuyor bir bakalım:
Bu taktiksel rol yapma oyununda bizlere çeşitli seçimler sunulacak. Bu seçimler arasından istediğimizi seçeceğiz ve oyun boyunca dilediğmiz yoldan ilerleyebileceğiz. Yani bizim seçimlerimiz aslında hikayenin gidişatına etki edecek.

Oyun içerisinde yine üç boyutlu savaş alanları, taktiksel savaşlar ve sizin tercihinize göre çeşitli strateji unsurları yer alacak.Oyunda yer alan Yapay Zeka sistemi eski sürüme göre daha fazla  iyileştirme gösteriyor. Bakalım karşımıza nasıl çıkacak.

Oyundaki grafikler eski sürüme göre daha fazla iyileştirme gösterecek ve yüksek çözünürlüklü bir oyun deneyimini bizlere sunacak. Oyun içerisindeki ara sahneler hem İngilizce hem de Japonca olarak tekrardan kayıt alınarak seslendirilmiş. Dolayısıyla bu da ses kalitesinin tekrardan düzenlendiği anlamına geliyor.

Orijinal sürüme göre birçok yenilik içeren bu taktiksel rol yapma oyunu 11 Kasım'da piyasaya sürülecek. Bakalım bu yenilikler oyun içerisine nasıl adapte edilmiş - nasıl işlenmiş hep birlikte göreceğiz. Eğer serinin önceki oyunlarını oynadıysanız ve taktiksel rol yapma türünü seviyorsanız bu oyuna da bir şans verebilirsiniz.

Ogre serisi şu oyunlardan oluşuyor:

- Ogre Battle: The March of the Black Queen (SNES, PlayStation, Saturn) – Mart 1993
- Tactics Ogre: Let Us Cling Together (SNES, Saturn, PlayStation) – Ekim 1995
- Ogre Battle 64: Person of Lordly Caliber (Nintendo 64) – Temmuz 1999
- Ogre Battle Gaiden: Prince of Zenobia (NEOGEO Pocket Color) – Haziran 2000
- Tactics Ogre: The Knight of Lodis (GBA) – Haziran 2001
- Tactics Ogre: Let Us Cling Together remake (PSP) – Kasım 2010

- The Lost Village (11 Kasım)
 
 

Chengdu Funyoo Technology Tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından bizlere sunulacak olan şehir kurma simülasyon rol yapma oyunu The Lost viliage, 11 Kasım'da çıkış yapacak. Oyun Martials adlı köyde geçecek ve bu köyü İhya etmeye çalışacağız. Dolayısıyla şehir kurma simülasyon ve yerleşim bölgesi oluşturma gibi oyunlardan hoşlanıyorsanız bu oyun ilginizi çekebilir ve deneyebilirsiniz.

Oyun görsel anlamda ve efekt anlamında gerçekten hoş gözüküyor. Eğer oyunu şu anda deneyimlemek İstiyorsanız bir demosu mevcut. Dolayısıyla çıkış yapmadan önce oyunun demosunu deneyerek oyunda neler olduğunu az çok öğrenebilirsiniz. Oyun iki farklı dili destekliyor bu diller arasında İngilizce ve basitleştirilmiş Çince yer alıyor.

Oyunda boş bir köyü sıfırdan ve yeniden inşa ederek halka açmaya çalışıyoruz. Burada köyü istediğimiz gibi inşa edebiliyoruz. Çeşitli insanları bu köye davet edebiliyor ve canlı bir yer haline getirmeye çalışıyoruz. Oyunda yine dediğim gibi istediğimiz yapıyı istediğimiz yere yerleştirebiliyoruz. İnsanların barınması için kulübeler veya evler, odun kesip depolamak için depolama alanları ve daha fazlasına inşa edebiliyoruz.

Oyun Unreal Engine motoruyla geliştiriliyor ve tam bir uzak doğu sanat stilini benimsiyor. Oyun içerisinde daha çok yeşil rengi benimsenmiş. Bu da doğa ile iç içe olduğumuzun göstergesi. Oyunda yine çeşitli bölgelere gidebiliyor elde ettiğimiz karakterler ile düşmanlara karşı tıpkı rol yapma oyunlarında ve strateji oyunlarında olduğu gibi savaşabiliyor ve onları alt etmeye çalışıyoruz. Oyunda ek olarak mevsim geçişleri yer alıyor. Kışları kar manzarası altında ilerleyebiliyor yazları ise güneşin alnında sıcaklıyoruz. Bunun yanı sıra oyunda uçan adalar da yer alıyor. Bu Uçan Adalar arasına birtakım köprüler inşa edebiliyor ve maceramızı ilerletebiliyoruz.

Oyunda tehlikelerle karşılaşabileceğiniz düşmanlar da yer alıyor. Bunlara karşı da bir savunma sistemi oluşturmanız gerekiyor. Oyunu oynarken arka planda ortama uygun müzikler çalıyor ve oyun içerisinde ek olarak bir de senaryo modu bulunuyor. Eğer rahatlamak istiyorsanız ve bir yandan da bu rahatlık içerisinde düşmanlarla kapışmak istiyorsanız bu oyunu tavsiye edebilirim.

- Valkyrie Elysium (11 Kasım)
 
 

Square Enix tarafından geliştirilen ve yine aynı ekip tarafından yayınlanacak olan aksiyon rol yapma oyunu fantezi oyunu Valkyrie Elysium, 11 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Oyun tek oyunculu bir yapıyı bizlere sergiliyor ve 12 farklı dili destekliyor. Oyun içerisinde bir hikaye modu bulunuyor ve yüksek hızlı aksiyon rol yapma öğeleri yer alıyor. Bunun yanı sıra oyun içerisinde kullanabileceğiniz bir yetenek ağacı yer alıyor. Klasik rol yapma oyunlarında olduğu gibi oyunda yine karakteriniz  düşmanlara uygulayabileceği bir Kombi sistemine sahip.

Valkyrie Elysium’da oyun tarzınızı kişileştirmek ve geliştirmek için silahlarınızı yükseltebiliyorsunuz. Silahların yanı sıra becerilerinizi de geliştirebiliyorsunuz.Oyunun şu anda ön siparişleri açık standart sürümü 499 Türk lirasından Deluxe Edition sürümü ise 525 Türk lirasından satışta.

Oyun tam bir uzak doğu sanatını benimsiyor gerek atmosfer gerek ortamları ile bunu görebiliyoruz. Yine karakter tasarımları ve patron savaşları da uzak doğu'ya ait. Oyunda bir kadın karakteri yönetiyoruz. Bu kadın karakterimiz birçok beceriye ve Kombo sistemine sahip. Oyundaki dövüş sistemi videolarda görüldüğü üzere çok akıcı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Karakterimiz gerçekten de aksiyon anlarında çok hızlı davranıyor ve kılıcını sallıyor.

Oyunda kadın karakter haricinde herhangi bir karakter seçebiliyor muyuz onu bilemiyorum. Yani oyun içerisinde (en başta) karakter yaratma sistemi bulunuyor mu onun hakkında bilgi bulamadım. Oyunda yine küçük çaplı düşmanların haricinde kapışabileceğiniz patron savaşları bulunuyor. Her bir patronun kendine ait yetenekleri ve öğrenmeniz gereken saldırı stilleri yer alıyor. Oyun içerisinde yine mitolojik yaratıklardan ölümsüz yaratıklara kadar birçok düşman çeşidi bulunuyor. Tek oyunculu bir yapı sergilediğinden dolayı bizlere arka planda bir hikaye sunuyor ve bunu ara sahnelerle de destekliyor. Eğer tam bir uzak doğu rol yapma oyunu arıyorsanız bu oyuna bir şans verebilirsiniz diyebilirim.

- Horse Tales: Emerald Valley Ranch (3 Kasım)
 
 

Aesir Interactive tarafından geliştirilen ve Microids tarafından yayınlanacak olan açık dünya keşif spor oyunu Horse Tales: Emerald Valley Ranch, 3 Kasım'da biz oyun severlerle buluşuyor. Oyunda at sırtında ilerliyor ve açık dünyayı hem keşfediyor hem de sporumuzu yapabiliyoruz. Oyun tek oyunculu bir yapıya bizlere sunuyor ve 10 farklı dili destekliyor. Oyun içerisinde açık dünyada keşfetdebileceğimiz çeşitli bölgeler, ormanlık alanlar, göl kıyıları, şelaleler, terk edilmiş bölgeler, harabe alanlar ve daha fazlası yer alıyor.

Oyundaki bu açık dünyada tabii ki tek canlı bir değiliz. Bu oyunda yeni arkadaşlar edinebiliyor, çeşitli yan görevleri ve ana görevleri tamamlaya biliyor, tamamladıktan sonra da birçok ödülü ve kaynağı elde edebiliyoruz. Oyunda yapacağımız tek şey açık dünyayı keşif değil bir de kendimize ait çiftliğimiz bulunuyor. Bu çiftlik harap olmuş ve döküntü durumda. Bir yandan çiftliğimizi geliştirmek için çeşitli kaynaklar toplayabiliyor, yeni binalar inşa edebiliyor ve döküntü kısımları tekrardan canlı hale getirebiliyoruz. Çiftliği kişileştirmek ve özelleştirmek tamamen bize kalıyor.

Oyunun açık dünyasına ve sanat tarzına bakacak olursak görseller çizgi film tarzında karşımıza çıkıyor. Oyunda renkli bir dünya bulunuyor. Kısacası canlı ve açık dünya bizleri bekliyor diyebilirim.

- Pentiment (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Obsidian Entertainment tarafından geliştirilen ve Xbox Game Studios Tarafından yayınlanacak olan ortaçağ temalı macera oyunu Pentiment, Kasım ayı içerisinde biz oyun severlerin karşısına çıkacak. Pentiment oyunu içerisinde yapacağımız seçimler çok önem arz edecek ve 2D bir grafik stiline sahip olarak karşımıza çıkacak. Oyunun görsellerini bakacak olursak tam bir ortaçağ dönemini yansıtıyor: Gerek çizimler gerek atmosfer direkt olarak bu dönemin içerisine bizleri götürüyor. Oyun şu anda ön siparişlere açık. Steam üzerinde 129 Tl den ön sipariş verebiliyorsunuz. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve 7 farklı dili destekliyor.

Oyunun odaklandığı yapı ise hikaye. Hikaye anlatımı, karakterlerin gelişimi ve diğer unsurlar biz oyunculara sunulmaya çalışılıyor. Oyun içerisinde bir yandan rol yapma üyeleri bir taraftan gizem ve macera unsurları da bulunuyor. Hikayemizin arka planında ise bir komple bulunuyor. Bu komployu açığa çıkarmak için de bizim bir ton yol kat etmemiz gerekiyor.

Ortaçağ macera oyunu Pentiment, bazı kaynaklarda 15 Kasım'da çıkış yapacağı yazıyor. Ancak ben Steam platformu'na baktığım zaman sadece Kasım ayı ibaresi yer alıyordu yani tam bir gün belirtilmemiş. Dolayısıyla bu oyuna kasım ayı içerisinde çıkış yapacak diyebiliriz.

Oyunun açıkçası gerek çizimleri gerek tasarımı gerçekten ilgimi çeken unsurlar oldu. Çıktığı dönemde oynamayı şahsen düşünüyorum. Zaten geliştiricisi de sağlam firmalardan: Obsidian Entertainment. Bu firma birçok büyük oyunun öncüsü konumunda. Nitekim siz de bilirsiniz ki Fallout New Vegas. The Outer World, Star Wars Kotor ve daha fazlası büyük yapımın bizlere sunulmasında öncülük eden geliştiricilerden biri. Dolayısıyla bu oyundan da beklentim yüksek.

- Floodland (15 Kasım)
 
 

Vile Monarch tarafından geliştirilen ve Ravenscourt tarafından yayınlanacak olan kıyamet sonrası hayatta kalma strateji oyunu Floodland, 15 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Bu oyunda günümüzde olduğu gibi iklim değişikliğinden bahsediliyor. Ancak bu oyunda iklim değişikliğinden dolayı büyük bir kaos meydana geliyor ve Dünya büyük bir kıyametin eşiğine sürükleniyor. Dolayısıyla biz kıyamet sonrası bir dünyaya atılıyor ve burada hayatta kalmaya çalışıyoruz. Ayrıca. kendi stratejilerimizi uygulamaya çalışıyoruz.

Oyun 15 Kasım 2022 tarihinde çıkış yapacak. Şu anda oyunun bir demosu mevcut. Oyunu Eğer önceden denemek isteyenler ve oyundan neler bekleyebileceğini görmek isteyen oyuncular bu demoyu indirebilir. Demo Steam üzerinde mevcut. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve 12 farklı dili destekliyor. Oyunda klasik hayatta kalma unsurları yer alıyor yani oyun içerisinde bir şehir inşa edeceksiniz, hayatta kalmak için çeşitli barınaklar - binalar yapacaksınız, etrafı keşfedeceksiniz ve çeşitli bölgelere yağmalayacaksınız. Dolayısıyla bu kıyamet sonrası dünyada kaynaklarınız çok kıt ve siz de bu kıtlıktan sıyrılmaya ve hayatta kalmaya çalışacaksınız. Bunun yanı sıra zor seçimler yapmak durumunda kalacaksınız.

Bu oyunu geliştirenler arasında ünlü isimler bulunuyor. Oyunda yer alan sanat yönetmeni daha önce dying Light oyununda yer almıştı.Oyunun müziklerini besteleyen kişi this War of Mine, Frostpunk ve daha fazla oyunun arka planındaki müziklerini oluşturan bir isim. Son olarak da şunu diyebilirim: Villa Monarch adlı geliştirici ekip 2015 yılında kuruldu daha önce War of Mine üzerinde çalışan 2 kişi tarafından kuruldu.

Eğer siz de kıyamet sonrası bir dünyada oyun oynamayı seviyorsanız ve bu temayı beğeniyorsanız hatta bunun yanı sıra bu tarz oyun dünyalarında hayatta kalmaya çalışmaktan hoşlanıyorsanız bu oyun tam size göre diyebilirim. Oyun içerisinde yine kıyamet sonrası dünya iyi yansıtılmaya çalışılmış. Grafik anlamında da tatlı ve hoş bir yapısı bulunuyor. Oyunda ilk olarak küçük bir yerleşim bölgesinden başlıyorsunuz. Etrafı keşfediyorsunuz, kapalı olan kısımları açıyorsunuz ve daha fazla kaynak elde etmeye çalışıyorsunuz. Floodland’de gece ve gündüz döngüsü yer alıyor. Işıklandırmalar ve sesler buna göre dizayn ediliyor. Oyunda etrafı keşfederek yağmaladığınız kaynakları çok iyi şekilde kullanmanız ve yönetmeniz gerekiyor.

- My Hotel (16 Kasım)
 
 

BrainSwapper tarafından geliştirilen ve G-DEVS tarafından yayınlanacak olan simülasyon yönetim oyunu My Hotel, 16 Kasım'da biz oyun severlerle buluşuyor. Oyunda isminden de anlaşılacağı gibi bir oteli çekip çeviriyoruz. Bu Otel eskiden beri unutulmuş bir konak şeklinde karşımıza çıkıyor. Burayı öncelikle elimize alıyor, odaları, kapıları, bacaları restore ediyor ve kendi otelimiz haline getirmeye çalışıyoruz. Bu sayede de itibarımızı arttırmaya çalışıyoruz.
Oyun tek oyunculu bir yapıyı bizlere sunuyor. Bunun dışında Türkçe ile beraber 12 farklı dil desteğini bünyesinde barındırıyor. Oyunda asıl olarak 1950'lerden kalma bir harabenin başına geçiyoruz. Bu harabeyi yani Oteli baştan aşağı yeniden toparlıyoruz ve çok daha iyi bir görünüm kazandırmaya çalışıyoruz. Eğer bu tarz simülasyon oyunlarına - yönetim oyunlaraı ilginiz varsa bu oyun da sizin dikkatinizi çekecektir.

Oyunda zemin kaplamalarından duvar tasarımlarına kadar tüm iç mekanları düzenleyebilir, değiştirebilir ve yeni parçalar alabilirsiniz. Oyundaki ilerlemenize bağlı olarak farklı farklı tasarımların, mobilyaların, pencerelerin ve kapıların kilidini açabilirsiniz. Böylece daha şık bir stili müşterilere sunabilirsiniz. Oyun tamamen sizin hayal gücünüze bağlı şekilde ilerliyor ve bu hayal gücünüzü Otel üzerinde yansıtmak için cebinizde (oyun içi bakiyeniz) para olması gerekiyor. Bakiyenize dikkat ederek bu oyunda dilediğiniz içeriği satın alabilirsiniz.

Eğer bir oteliniz varsa burada çalışanların da olması gerekiyor. Müşterilerle ilgilenebilecek bir resepsiyon görevlisi veya kat görevlisi bunların hepsi ve dahası bir otelde bulunması gerekiyor. En iyi hizmeti sizin vermeniz için bu hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu oyunda çalışanları tek tek bilgilendirebiliyor, görevlendirebiliyor ve daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Kısacası otelin tüm yönetimi sizin elinizde. My Hotel birçok detayı içerisinde barındıran bir yapım..

Restorasyon ve düzenleme işinden hoşlanıyorsanız, etrafı yenilemek veya bir otel  sahibi gibi olmak istiyorsanız bu simülasyon oyununu deneyebilirsiniz.

- My Fantastic Ranch (17 Kas 2022)
 
 

Piece of Cake Fabulous tarafından geliştirilen ve Nacon tarafından yayınlanacak olan tek oyunculu çiftlik macera oyunu My Fantastic Ranch, 17 Kasım'da geliyor. My Fantastic Ranch, sevimli bir sanat stiline sahip olarak karşımıza çıkacak ve renkli görselleriyle gözlerimizi parlatacak. Oyunda normal bir çiftliği değil, çeşit çeşit efsanevi canlıların yer aldığı bir çiftliği yöneteceğiz. Oyunda efsanevi canlılar arasında ejderhalar ve tek boynuzlu atlar (Unicorn) bulunuyor.

My Fantastic Ranch oyununda canlı bir dünya sizleri bekliyor olacak. Gerek görselleriyle gerekse sanat stiliyle hoş anlar yaşayacağımız kesin. Eğer çiftlik simülasyon ve yönetim oyunlarına ilginiz varsa bu oyunda dikkatinizi çekecektir. Ancak bu tarz oyunlarda içerik gerçekten de çok önem arz ediyor. İçerik ne kadar yoğunsa ve farklı hissettiriyorsa o kadar oyun kendine çekiyor. Düz sıradan görevler, etkileşimsiz bir dünya, gelişim hissinin olmaması gibi olumsuz unsurların olmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu oyundan az da olsa beklentim var.
Oyunda efsanevi canlıların olduğundan bahsettik peki bunları ne yapacağız?

Tabi ki eğiteceğiz. Civarın en iyi eğitmeni olarak yola koyulacağımız bu çiftlik macerasında bunlar eğiterek ünümüze ün katmaya gelecek ve adımızı tarihe yazdıracağız (biraz abartılı cümle oldu farkındayım =)). Bu yerde çeşit çeşit unicornlar, ejderhalar yer alacak. Birçok renkte ve animasyon çeşidine sahip bu canlılara en iyi bakıcı bizim olmamız gerekiyor.

Tabi eğitime başlamak için öncelikle yerleşim yerleri - barınaklar kurmamız gerekecek. Barınma işini hallettikten sonra sıra geliyor günlük işleriyle ilgilenmeye. Yeme, içme, temizlik gibi günlük yapmanız gereken rutin bakımlar da yer alacak. Sağlıklı bir şekilde canlıları beslememiz için gereken her şeye sahip olmamız lazım. Dolayısıyla oyundaki birçok ayrıntıya dikkat etmemiz ve gereken ne ise onu uygulamamız şart. Tabi oyunda tek çalışan ve günlük işlerle uğraşan biz olmayacağız. Zamanla çiftliğiniz büyüyecek ve gelişecek böylelikle yanınıza birçok çalışan da alabileceksiniz. Böylece iş yükünüz azalacak ve siz de başka şeylerle ilgilenebileceksiniz.

Oyun tabi ki bu kadar şeyle sınırlı değil. Çiftliğe çeşitli ziyaretçiler gelecek, onları bu efsanevi hayvanlara bindirebilecek, çeşitli dersler verebilecek ve daha fazlasını yapabileceksiniz. My Fantastic Ranch, tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve 14 farklı dili destekliyor.
 
- Goat Simulator 3 (17 Kasım)
 
 

Coffee Stain North AB tarafından geliştirilen ve Coffee Stain Publishing AB tarafından yayınlanacak olan macera oyunu Goat Simulator 3, 17 Kasım'da geliyor.

Eğlence macera serisinin yeni oyunu sonunda geliyor. Oyun tek oyunculu bir yapının dışında eşli olarak da bir yapı sunuyor. Oyun içerisinde üç arkadaşınızla beraber oynayabilir ve eğlenceye daha da eğlence katabilirsiniz. Oyunda bir keçisiniz ve dilediğiniz şekilde keçileri özelleştirebiliyor ve elde edebiliyorsunuz. Çizgili keçilerden düz keçilere birçok farklı türde bulunan bu keçilerle eğlenceye dalmak bir hayli zevkli.

Oyun büyük bir dünyayı bizlere sunacak ve oyun içerisinde birçok etkinlik yer alacak. Mini oyunlar, yeni etkinlikler, çeşitli içerikler ve daha fazlası bizlere sunulacak. Oyun tam olarak bizlere absürt bir komediyi sunuyor.

- Cardfight!! Vanguard Dear Days (Kasım ayı içerisinde)
 
 

FURYU Corporation, LANCARSE tarafından geliştirilen ve Bushiroad Inc. tarafından yayınlanacak olan kart tabanlı strateji oyunu Cardfight!! Vanguard Dear Days, Kasım ayı içerisinde geliyor. Kart tabanlı sıra tabanlı strateji türünü sevenler için denenmesi gerekenler oyunlar arasında yer alıyor. Uzak doğu tarafını yansıtan yapısıyla ön plana çıkan oyun Yu-gi-oh kart oyunlarını andırıyor. Oyun tek oyunculu yapının yanı sıra çevrimiçi PvP modunu da bünyesinde barındırıyor. Oyunda geniş çaplı kart havuzu bulunuyor ve 1000'den fazla kart yer alıyor. Bu da gerçekten geniş bir kart havuzunun olduğunu gösteriyor. Bu sayede çeşit çeşit stratejileri oyun içerisinde göreceğiz.

Oyun şu anda sadece iki farklı dil desteğine sahip: İngilizce ve Japonca. Cardfight!! Vanguard Dear Days, bizlere eğlenceli bir yapı sunmayı hedefliyor. Oyunda dünya çapındaki oyuncularla rekabet edebileceğiz, bu sayede rekabet üst seviyeye çıkacak. Bunun yanı sıra gündelik etkinlikler ve görevler yer alacak. Bu da bizi oyunda tutacak unsurlardan biri. Ek olarak arkadaşlarınızla birlikte mücadele edeceğiniz ve karşılaşabileceğiniz bir mod yer alıyor.

Yukarıda da bahsettiğim gibi kart temalı strateji oyunlarını sevenler ve farklı bir oyun denemek isteyenler Cardfight!! Vanguard Dear Days oyununa göz atabilir. Oyun bize gerçekten fazlasıyla farklı kart seçeneklerini sunuyor. Ancak bu oyun içerisinde nasıl bir denge kurar onu bilemiyoruz.

- Monochrome Mobius: Rights and Wrongs Forgotten (16 Kasım)
 
 

AQUAPLUS tarafından geliştirilen ve DMM GAMES, Shiravune tarafından yayınlanacak olan japon rol yapma strateji oyunu Monochrome Mobius: Rights and Wrongs Forgotten, 16 Kasım'da geliyor.

Tek oyunculu bir yapı sergileyen bu oyun 3 farklı dil desteğine sahip. Japon rol yapma oyunu olarak karşımıza çıkan bu yapım içerisinde strateji unsurları da bulunuyor. Oyunda bunlar dışında aksiyon ve macera sistemi bunun yanı sıra dövüş sistemi bulunuyor. Görsel efektleri ile ve dünyası ile de dikkat çekmeye çalışan bu yapımda bir ekibimiz yer alıyor ve bu ekiple beraber düşmanları alt etmeye çalışıyoruz.

Oyunun görsellerine ve atmosferine bakacak olursak uzak doğu dövüş sanatlarını ve atmosferini yansıttığını görebiliyoruz. Oyunda Görüldüğü kadarıyla 4 kişiye kadar bir ekip kurabiliyor ve bu ekipteki karakterlerin becerilerinden faydalanabiliyoruz. Oyun serinin 20. yıl dönümüne özel olarak oyun severlerle 16 Kasım'da buluşacak.

Oyun içerisinde farklı farklı karakterler yer alacak. Bu karakterlerin her birinin arka planda farklı hikayeleri bulunacak, her bir karakter farklı seslendirmen tarafından seslendirilecek ve farklı becerileri bulunacak. Bu becerileri uygulamak ve oyun içerisindeki düşmanları alt etmek için yapacağınız stratejiler tamamen size ait olacak. Oyun tek oyunculu bir yapı sergilediğinden dolayı arka planda bir hikaye işlenecek. Ancak bunun sunumu nasıl yapılır onu hep birlikte göreceğiz. Şunu biliyoruz ki uzak doğu rol yapma oyunları genellikle aksiyon ve dövüş sistemi ile ön plana çıkar hikaye biraz daha absürt ve geri planda kalır. Tabi bunu çok iyi başaran oyunlar da yer alıyor.

Eğer siz de Japon rol yapma türünden hoşlanıyorsanız ve oyun bulmada sıkıntı yaşıyorsanız Kasım ayı içerisinde bu oyunu deneyebilirsiniz.

- The Dark Pictures Anthology: The Devil in Me (18 Kasım)
 
 

Gelelim Kasım ayı içerisinde beklenen oyunlardan birine. Supermassive Games tarafından geliştirilen ve Bandai Namco Entertainment Europe tarafından yayınlanacak olan korku temalı aksiyon macera oyunu 18 Kasım'da biz oyun severlerle buluşacak. Kasım ayı içerisinde beklenen oyunlar arasında yer alan bu yapım içerisinde yer alan önemli seçim anlarında kontrol tamamen bize bırakılacak. Oyun tek oyunculu bir yapı sergileyecek ve 11 farklı dil desteğine sahip olacak.

Bu yeni oyun, Until Dawn’ın yapımcılarından bizlere sunulacak. Yine içerisinde cinayet dolu bir hikaye, bu cinayeti çözmemiz gereken - perdeyi aralamamız gereken bir macera ve önemli seçimlere adım atacağımız bir yapı yer alacak.

Oyunda bir grup belgeselci yer alıyor. Bu belgeselci grup hiç beklemedikleri bir davet alıyor ve bu davete icabet ediyorlar. Ancak gittikleri yer çok daha fazlasını arka planda barındırıyor. Reyting uğruna yapılan bu hamle bakalım nasıl sonuçlanacak…

Oyunda serinin önceki oyunlarında olduğu gibi bir grup yer alacak, bu gruptaki karakterlerin hayatları tamamen bizim elimizde olacak, yaptığımız seçimler oyunun sonuna doğru bizleri götürecek ve hangi karakterin hayatta kalması gerektiğini aslında biz seçimlerimizle beraber belirlemiş olacağız. The Devil in Me’de sinematik bir anlatım yer alacak ve seçimlerimiz çok önem arz edecek. Yine önceki oyunlarda olduğu gibi birden fazla son yer alacak: Tüm karakterleri kurtardığımız mutlu son, hiç bir karaktere kurtaramadığımız -  tek bizim hayatta kalabildiğimiz bir son ve daha fazlası yer alacak.

Oyundaki karakterlerin jest ve mimikleri dikkat çeken unsurlardan biri. Gerek animasyonları gerekse karakterlerin hareketi ve korku dolu anları ön plana çıkacak. Bakalım bu sefer bizlere hangi hikaye sunulacak ve bu hikaye nasıl sonuçlanacak.

Oyun şu anda Steam üzerinde ön siparişlere açık. 479 TL'den ön sipariş verebilirsiniz.

- Reknum Fantasy of Dreams (21 Kasım)
 
 

NAPE GAMES tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan aksiyon macera oyna Reknum Fantasy of Dreams, 21 Kasım'da piyasaya sürülecek. Oyunda renkli bir sanat tarzı benimseniyor ve platform öğeleri yer alıyor. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve sadece İngilizce dil desteğine sahip olarak karşımıza çıkıyor.

Oyun yandan görünümlü bir yapıyı bizlere sunacak ve 2D bir grafik stilini karşımıza çıkaracak. Oyunda bir yandan bir platformlar arası geçiş yaparken bir yandan da aksiyon, macera ve keşif unsurlarının tadını çıkaracağız.  

Oyun içerisinde farklı farklı bölümler yer alacak. Her bölümün kendine özel temaları, zorlukları, keşfedilecek yerleri, açılabilecek silahları ve daha fazlası bulunacak. Ek olarak her bölgede farklı farklı patronlar olacak. Oyunda bir kadın karakteri kontrol edeceğiz ve farklı bölgelere doğru maceraya çıkabileceğiz.
 
- Evil West (22 Kasım)
 
 

Flying Wild Hog tarafından geliştirilen ve Focus Entertainment tarafından yayınlanacak olan üçüncü şahıs aksiyon macera oyunu Evil West, 22 Kasım'da geliyor. Oyunda nişancı unsurları, aksiyon - macera öğeleri, vahşi batı teması ve daha fazlası yer alıyor. Eğer vahşi batı ve kovboy gibi temalardan hoşlanıyorsanız, bu oyunu şimdiden denemenizi tavsiye edebilirim. Çünkü bu temada çok fazla oyun çıkış yapmıyor (Birçok yapım var: RDR ve Call of Juarez gibi ancak sayıca çok az). Dolayısıyla belki bu temaya aç olan oyuncular vardır. Bu oyunu da istek listenize atabilirsiniz. Oyunda gizli bir vampir avcısı örgütünün son ajanlarından biri olan Jesse Rentier, Amerikan sınırını doğaüstü canavarlardan koruması gerekiyor.

Oyunun atmosferine ve grafiklerine bakacak olursak gayet iyi yansıtıldığını görebiliriz. Görsel kalitenin iyi olacağından hemen hemen eminiz ancak biz oyuncular olarak grafiklerden ziyade içeriğe odaklanıyoruz. Eğer içerik gerçekten bizleri memnun etmezse o oyundan kısa sürede sıkılıyoruz.  

Yani eğer bir dünyada içerik dolu dolu değilse bu oyuncuları yani bizleri tamamen olumsuz etkiliyor. Bölgeler arasında boş boş dolaşmak belki oyunun manzarası iyi ise bu hoş olabilir ama bu durum bir yere kadar idare eder. Çünkü içeriğin olmaması ve içerikten yoksun bir yapım gerçekten de eleştirilerin odağı olacak bir oyunun sinyallerini veriyor. Dolayısıyla bu tarz yapımların görevlerde dahi tekrara binmemesi gerekiyor. Çünkü bir ana görev dışında yan görev varsa ve bu yan göreve gittiğimiz zaman şunu getir şunu götür veya sizin de sürekli dediğiniz gibi ayak işleri yapmak bazı kesimler için iyi gelebilir ancak bunu sürekli olarak tekrar tekrar eyleme dökmek bir yerden sonra bayar. Dolayısıyla Bu da oyundaki alacağımız zevki en aza indiren unsurlardan biri olarak karşımıza çıkar.

Bu oyun açık bir dünyayı içerisinde barındırmıyor. Önümüze gelen düşmanları kesip içeceğimiz - alt edebileceğimiz çzigisel bir yapıyı sergiliyor. Dolayısıyla oyunda kullanacağımız çeşit çeşit silahlar yer alıyor. Bunların tabii hepsi Batı temasına uygun olarak karşımıza çıkıyor. Oyundaki grafikler ve görsel efektler gayet hoş bir şekilde oyuna dahil edilmiş durumda. Oyun tek oyunculu ve çevrimiçi PVP yapısını bizlere sunuyor. Bunun yanı sıra 12 farklı dil desteğini içerisinde barındırıyor.

Evil West şu anda Shadow Warrior serisinin geliştiricisi olan Polonyalı stüdyo Flying Wild Hog tarafından geliştiriliyor. Oyunun kombo sistemi, Devil May Cry serisinden ilham alırken üçüncü şahıs bakış açısı ve yakın dövüş sistemi 2018 yılında yayınlanan God of War'dan ilham alıyor.
Flying Wild Hog ve yayıncı Focus Entertainment, ortaklıklarını ilk olarak Eylül 2020'de duyurdu. Oyun, The Game Awards 2020'de resmi olarak sunuldu. Evil West başlangıçta PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One ve Xbox Series X/S için 20 Eylül 2022'de piyasaya sürülmek üzere planlanmıştı ancak daha sonra 22 Kasım 2022 tarihine ertelendi.

Temel hikaye:

Evil West, üçüncü şahıs nişancı oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda, oyuncu bir vampir avcısı olan Jesse Rentier'in kontrolünü eline alıyor. Jesse, altı atışlı tabanca, tüfek ve alev makinesi gibi güçlü ateşli silahlarla yola çıkıyor. Bunun yanı sıra elektrik enerjisi ve balta biriktirebilen bir eldiven gibi yakın dövüş silahlarıyla da düşmanları alt etmeye çalışıyor. Düşmanlar, bir yakın dövüş saldırısının ardından sersemleyebiliyor ve sendeleyebiliyor. Sersemleyen düşmanlara bitirici vuruşlar yapabiliyoruz.

Oyuncular ayrıca çevreyi kendi lehlerine kullanabiliyor. Örneğin, düşmanları keskin uçlu bir tuzağa atabiliyor veya patlayıcı varili ateşleyerek toplu bir şekilde yakabiliyorsunuz. Oyuncular zaman zaman benzersiz saldırı düzenlerine sahip güçlü düşmanlar olan patronlarla karşılaşıyor. Oyuncu oyunda ilerledikçe seviye atlayabiliyor. Bu sayede yeni beceriler ve yetenekler kazanabiliyor. Ana hikaye, başka bir oyuncu ile co-op bir şekilde oynanabiliyor.

Oyunun yayınlanan geniş bir oynanış videosuna bakacak olursak:
 
 

Kullanabileceğimiz uzun namlulu silahlar, çukurlar arasından karşıdan karşıya geçebileceğimiz bir kanca sistemi, etrafta loot yapabileceğimiz kutular ve yağmalanabilecek eşyalar yer alıyor. Bunun yanı sıra oyun çizgisel bir yapı sergiliyor ve tamamen hikaye ve aksiyon sistemine odaklanmış durumda. Oyundaki nişan sistemi gerçekten de ön plana çıkan unsurlardan biri. Zaten oyunun temelinde bu yatıyor. Oyun tam bir Batı temasını bizlere sunuyor: Kurak çöller, yıkılmış binalar ve karşılaştığımız düşmanlar hepsi bu temaya uygun.

Oyunda yine düşmanlarla kapıştığımız esnada mermi yağdırabiliyoruz. Mermilerin değdiği yerlerde gerçekten de büyük hasarlar meydana geliyor ve düşmanların parçalanışını ne net bir şekilde görebiliyoruz. Bu da oyunun gerçekçi yapısını ortaya koyuyor. Düşmanların gerçekten de mermi yedikten sonra tüm uzuvları kopabiliyor ve parçalanabiliyor.

Oyundaki temel hikaye ara sahnelerle destekleniyor. Oyunda yeni bölgelere geçtiğimiz zaman hem atmosfer hem de düşman tipleri değişebiliyor. Yine uzun namlulu silahların yanı sıra yakın dövüş Combo sistemi de bulunuyor. Düşmanlara silahlardan ziyade yumruklarımız ile de konuşabilirsiniz. Yumruklar sayesinde düşmanları havaya fırlatabiliyor ve havayı fırlattıktan sonra duvara çarpabiliyoruz.

Oyun içerisinde yeni yeteneklerin açılacağı Park sistemi yer alıyor. Bunun dışında yine bu menü içerisinde yükseltmelerin yapılacağı bir kısım yer alıyor. Oyun bir taraftan rol yapmaya öğelerini de bünyesinde barındırıyor diyebiliriz. Oyunda ilerlediğiniz zaman belirli zaman aralıklarında veya bölüm sonlarına doğru patronlarla karşılaşıyorsunuz. Her patronun yine kendine ait dövüş şeması ve aksiyon sistemi bulunuyor. Bu zorlu patronları alt etmek tamamen sizin stratejinize ve yeteneğinize kalıyor.

- Ship of Fools (22 Kasım)
 
 

Fika Productions tarafından geliştirilen ve Team17 tarafından yayınlanacak olan aksiyon roguelike oyunu Ship of Fools, 22 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Ship of Fools hem tek oyunculu hem de co-op modunu bizlere sunuyor. Nasıl oynamak istediğiniz size kalmış. Oyununda grafikleri ve sanat tarzı ilgi çeken unsurlardan biri. Üstten görünüme sahip olan bu yapımda denizlere yelken açabilecek, düşmanlarla kapışacak ve onları toplarınızla alt etmeye çalışacaksınız. Yoksa deniz canavarları gerçek mi?

Oyun içerisinde üstten görünüme sahip bir yapı bizlere sunuluyor. Oyunda tatlı ve ilgi çeken karakterler yer alıyor ve bir de tabi ki gemimiz bulunuyor. Bu gemi ile birlikte hem takımadalara hem de denizlere yelken açabiliyoruz. Birçok adayı keşfed biliyor ve birçok bölgenin kilidini açabiliyoruz ve büyük maceralara adım atabiliyoruz. Oyun içerisinde hem tek oyunculu hem de co-op olarak yani iş birliği içerisinde oynayabileceğiniz bir yapı bulunuyor. Burada dilediğiniz gibi ilerleyerek geminize karşı gelen deniz canavarlarını ve yaratıklarını alt etmeye çalışıyorsunuz. Oyunda alt ettiğiniz bu yaratıklardan başka bir de tabi ki patron savaşları yer alıyor. Bu patron savaşları ile beraber büyük bir kapışma sizleri bekliyor. İster tek oyunculu ister co-op olarak oynayacağınız bu oyunda nasıl bir strateji belirleyeceğiniz size kalmış.

Oyunun temel özelliklerine ve dinamiklerine bakacak olursak şunları söyleyebilirim:

Oyun zaten eşli bir yapıya sahip yani temelinde bu şekilde karşımıza çıkıyor.  Co-op olarak oynarsanız İki gemi arkadaşı olarak büyük bir maceraya atılıyor ve çok büyük savaşları deneyimleyebiliyorsunuz. Oyun içerisinde karşılaşacağınız büyük devasa su canavarları, bunun yanı sıra küçük deniz yaratıkları da bulunuyor. Oyunda rotanızı belirleyeceğiniz bir harita sistemi ve fırtınaya karşı koyabileceğiniz bir macera yer alıyor.

Oyun içerisinde yine aksiyon ve roguelike öğeleri bulunuyor. Bu öğeler içerisinde çeşitli özel yetenekler bulunuyor. Bu özel yeteneklerin her biri benzersiz bir yapıda karşımıza çıkıyor. Bu yetenekleri kullanarak yolculuğumuzu daha da kolay hale getirebiliyoruz. Bu yapımda 100'ün üzerinde eşya ve eser yer alıyor. Bunları tabi ki yeni bölgelere keşfederek ve etrafa göz atarak bulabiliyoruz. Bu da yine keşif unsurunu öne çıkaran yapılardan bir tanesi.

- ZERO Sievert (22 Kasım)
 
 

CABO Studio tarafından geliştirilen ve Modern Wolf tarafından yayınlanacak olan kıyamet sonrası açık dünya macera oyunu ZERO Sievert, 22 Kasım 2022 tarihinde geliyor. Oyun klasik hayatta kalma unsurlarını bünyesinde barındırıyor ve üstten görünümlü bir yapıya sahip.
ZERO Sievert, Rusya'nın hayali bir bölgesinde geçen kıyamet sonrası bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Bu dünyada yeni göreve dahil olan bir avcı olarak, farklı geçmişlere sahip çeşitli kişilerden verilen görevleri yapıyoruz. Düşman varlıklar ve insanlarla dolu alanları araştıracak ve terk edilmiş Zakov şehrinin sırlarını ortaya çıkaracağız. Sarf malzemeleri son derece sınırlı dolayısıyla elinizdekileri verimli kullanmalı ve ihtiyacınız olan şeyleri özenle aramamız gerekecek. En ufak bir dikkat dağınıklığının bile ölümünüzle sonuçlanabileceği bu dünyada, açgözlülüğün kötü bir şey olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Dış dünyayla hiçbir teması bulunmayan bu hayali dünyada hiç kimse size yardım etmek için gelmeyecek. Bunun farkında olun çünkü bir tehlike sona erdikten sonra ardı arkası kesilmez.

Oyunun dünyası tamamen prosedürel olarak oluşturulmuş yani her oyuna başladığınızda farklı deneyim elde ediyorsunuz. Prosedürel yapıyı açacak olursak yani her yeni oyuna başladığınızda yağmalayabileceğiniz kutular, bölgeler ve yapılar hepsi rastgele olarak dünyayı dağılıyor. Yani bir önceki oyunda aynı yerde bulduğunuz bir öğeyi bir sonraki oyundaki farklı yerde buluyorsunuz. Dolayısıyla değişkenlik gösteriyor diyebilirim.

Zero Sievert'da iki beceri seti yer alıyor:

İlk tür beceriler, örneğin Koşma, Yağmalama, Ateş etme ve Ticaret gibi oyun içi eylemlerle artırılır. İkinci tür beceriler arasında yer alan okuma becerisi kitaplarla artırılır. Bu da yemek tarifleri ve istatistik artışlarını etkiler.

Oyun içerisinde harap olmuş bir dünya yer alıyor. Bu dünyaya adım atarak hayatta kalmaya çalışıyoruz. Oyun içerisinde yine nişancı öğeleri bulunuyor: düşmanları alt etmek için. Oyunda yağmalayabileceğimiz kutular, etrafı keşfedebileceğimiz yeni bölgeler ve daha fazlası yer alıyor. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve sadece İngilizce dil desteğine sahip.

Oyunun grafiklerine ve çizimlerine bakacak olursak biraz karışık ve eski tarz gelebilir. Bu tarz stili her oyuncuya hitap etmeyebilir ama yine denemekte fayda var. Bu tarz oyunlarda dünyanın içeriği gerçekten çok önem arz ediyor. Yani keşfedebileceğimiz ortamlar yağmalayabileceğimiz ve geliştirebileceğimiz silahların bol bol olması gerekiyor. Oyunda temel amacımız en uzun süre hayatta kalmak ve bu Dünya'yı arşınlamak. ZERO Sievert’da çeşitli toplama görevleri ve diğer unsurlar yer alıyor. Oyunda kendimize ait bir base yani bölgemiz bulunuyor. Bu bölgemizi geliştirebiliyor ve daha da korunaklı hale getirebiliyoruz. Etraftan topladığımız öğelerle bu yaşam alanımızı daa da genişletebiliyoruz.

- Warhammer 40,000: Darktide (30 Kasım)
 
 

Fatshark tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan hack and slash aksiyon macera oyunu Warhammer 40,000: Darktide, 30 Kasım'da oyun severlerle buluşuyor. Warhammer 40,000 serisinin en yeni oyunu olarak karşımıza çıkacak bu yapımda vahşet ve korku dolu bir maceraya atılacağız. Oyun ilk olarak Temmuz 2020'de, Fatshark'ın 2021 yılı için planlarını sunduğu Xbox Series X ve Series S canlı yayın etkinliği sırasında duyuruldu. Oyun tabi bundan sonraki süreçte ertelemeye uğrayacaktı.

Temmuz 2021 tarihine geldiğimizde Fatshark, COVID-19 pandemisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan zorluklar nedeniyle, çıkış tarihinin 2021'den ilkbahar 2022'ye erteleneceğini duyurdu. Bu oyuncular tarafından normal karşılandı. Daha sonra yapılan duyuruda çıkış tarihi 13 Eylül 2022'ye ertelendi. Son olarak oyun 30 Kasım 2022'de çıkış yapacağı açıklandı. Bunlar bilinen son ertelemeler.

Serinin yeni oyununda bizlere geniş bir özgürlük sunacağı belirtiliyor. Oyunun en başında karakterimizi ve oyun tarzınızı kendimize göre belirleyebiliyoruz. Oyuna başlamadan önce kendi benzersiz karakterimizi ve fiziksel görünümünüzü seçebiliyoruz ve oluşturabiliyoruz. Bunun yanı sıra karakterimizin sesini ve milletini tamamı ile değiştirebiliyoruz ve özelleştirebiliyoruz. Bu tamamen bizim seçimlerimize kalmış durumda. Daha önce bir oyuncunun karakterindeki ses değişimini özelleştirmesi pek de karşımıza çıkan unsurlardan biri deği (Diğer yapımlara kıyasla).l Ancak serinin bu yeni oyununa güzel bir ekleme olmuş.

Oyunda karakterimizin dış görünüşünü yani fiziksel görünüşünü değiştirmenin yanı sıra yine kendimize ait benzersiz özelliklerimiz ve beceri setlerimiz yer alacak. Bu beceri setlerini yeri geldiği zaman düşmanları üzerinde uygulayabileceğiz. Beceri setleri tabii ki seçeceğimiz sınıfa göre değişkenlik gösterecek. Her sınıfın kendine ait becerileri yer alacak ve bunları düşmanlar üzerinde uygulayabileceğiz. Dolayısıyla bu seçim tamamen bizlere ait olacak ve oyun bu konuda bizlere derin bir özgürlük ve yapı sunuyor diyebilirim.

Warhammer 40,000: Darktide’da tabi bunlar dışında aksiyon ve nişancı öğeleri ön planda olacak. Zaten oyunun yapmak istediği de tam olarak bu. Hack and slash türü olarak karşımıza çıkan bu yeni oyunda yine düşmanların üstesinden gelmeye çalışacağız ve üstesinden gelirken de birçok aracı - silahı kullanabileceğiz. Yine oyun içerisinde hem menzilli  hem de yakın dövüş çatışmaları yer alacak. Bunlar arasında geçiş yapmak tamamen bize ait olacak. İster lazer tabancaları ile düşmanları kızartın veya herhangi bir kılıç ile düşmanları doğruyayın. Oyun içerisindeki aksiyon akışı gayet hızlı bir şekilde ilerleyecek ve biz de buna göre gardımızı alacağız.

Oyunun resmi olarak yayınlanan kapalı beta fragmanına  bakacak olursak şunları söyleyebilirim:

Oyunda kesip biçeceğimiz, düşmanları yakabileceğimiz alev makineleri ve bunun yanı sıra çeşit çeşit silahlar karşımıza çıkacak. Karşımızda yine çeşit çeşit düşmanlar ve patronlar yer alacak. Devasa düşmanlara karşı geleceğimiz bu oyunda aksiyonun ritmi hiçbir zaman durmayacak diyebilirim. Oyunda düşmanların uzuvları gerçekten parçalanıyor. Bu da gerçekçilik anlamında ve vahşet anlamında ön plana çıktığının bir kantı.

Yine oyun içerisinde karakterimizin yukarıda da bahsettiğim gibi her türlü özelliğini değiştirebiliyoruz ve özelleştirilebiliryoruz. Oyunda ilerledikçe yeni silahların kilidini açıyor ve bunları düşmanlara karşı kullanabiliyoruz. Oyunda birçok farklı bölge yer alıyor ve her bölgenin kendine ait düşmanları ve özellikleri bulunuyor. Oyun içerisinde karşımıza kalabalık düşman orduları gelebiliyor veya tek tek üzerimize doğru atlayabiliyorlar. Oyunda yine kullanabileceğimiz birçok beceri seti yer alıyor . Bu beceri setleri sayesinde düşmanları toplu bir şekilde kesiyoruz ve biçebiliyoruz.

Eğer Warhammer evrenine ve serisine ilginiz varsa veya daha önce oynamışsanız bu oyuna da bir göz atmanızı öneririm. Yine son dönemlerde saf aksiyon ve kesme biçme olaylarını içeren oyunlar pek karşımıza çıkmıyor. Bunun dışında daha çok free-to-play yani oynaması ücretsiz Battle Royale oyunları revaçta. Bu türüm tutulmasına rağmen ekipler halen bu türe yeni oyunlar getirmekte kararlı. Dolayısıyla bu tarz kesip biçmeli ve ilerlemeli oyunlar oyuncuların gerçekten de ilgisini çekiyor ve stres atma da nitekim birebir geliyor.

- Vayan (2022'nin 4. çeyreği)
 
 

GoFlood Studio tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan 3D platform oyunu Vayan, 2022'nin dördüncü çeyreğinde biz oyun severlerle buluşacak. Oyun 1 ila 4 oyuncu desteğine sahip olacak ve erken erişim sürümünde yayınlanacak. Oyun tek oyunculu, çevrimiçi PVP ve çevrimiçi eşli oyun desteğine sahip olacak ve bunun yanı sıra Fransızca ve İngilizce dil desteğini sunacak. Oyunda bir Arena'da yer alacağız ve bu Arena'dan sağ çıkmaya çalışacağız. Oyundaki sanat stili gerçekten de ön plana çıkan unsurlardan biri. Daha çok kırmızı tonlarını benimseyen bu oyunda oyuncular bir araya gelerek çeşitli arenalarda mücadele etmeye başlayacak.

Oyuncular Vayan oyununda farklı farklı arenalara atlayacak.Bu arenaların farklı özellikleri bulunacak. Arenalar içerisinde bir yandan mücadele ederken bir yandan kendinizi alevler arasından kaçarken ve mızrakların üzerinden atlarken bulacaksınız. Dolayısıyla etrafta iblislerle ve düşmanlarla savaşacak bunun yanı sıra tuzaklarla da haşır neşir olacaksınız.

Oyun içerisinde becerilerinizi ve reflekslerinizi test edecek bir dizi zorluk yer alacak. Oyunda kazanmak istiyorsanız mümkün olduğunca çok puan almanız gerekiyor.  Vayan oyunu tuzaklarla dolu. Ne kadar çok oynarsanız ustalaşmanız o kadar hızlı olur.

Oyun görsel açıdan ve yapı açısından çok büyük bir yapımı olmadığı için hemen hemen tüm bilgisayar sistemlerinde çalışabilir. Oyunun minimum sistem gereksinimlerini bakacak olursak en düşük 2 GB RAM, İşletim sistemi Windows 32, 25 GB boş alan ve ekran kartı olarak da Nvdia GeForce 1070 istiyor.

Vayan oyunu yukarıda da bahsettiğim gibi 2022'nin dördüncü çeyreğinde geliyor. Kasım ayı içerisinde çıkması olası. Dolayısıyla bu tarz hem e-spor hem platform tarzı oyunlardan hoşlanıyorsanız ve mücadele etmeyi seviyorsanız bu oyunu da deneyebilirsiniz. Oyunun şu anda ön siparişleri açık değil. Dolayısıyla Steam platformu üzerinden istek listenize ekleyebilirsiniz.
Oyun ilk etapta yukarıda da bahsettiğim gibi erken erişim sürümünde çıkacak. Bu erken erişim sürecinin ne kadar süreceği hakkında bir bilgi yer almıyor. Bu süreçte oyunun sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz ve ilgili haberleri okuyabilirsiniz ayrıca oyunun gidişatı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Erken erişim sürecinde çok fazla Arena'nın sunulacağını tahmin etmiyorum. Dolayısıyla bu içeriğin zamanla fazlalaşacağını düşünüyorum.

- Roboplant (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Rebelpug tarafından geliştirilen ve yayınlanacak olan kaynak yönetim - simülasyon oyunu Roboplants, Kasım ayı içerisinde oyun severlerle buluşuyor. Oyun içerisinde robot ekibimizle beraber yeni bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculukta kaynaklarımızı yönetiyor, yeni bir bölge kuruyor yani üs kuruyor ve hayatta kalmak için gerekli ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Oyun içerisinde kurduğumuz bu üssü zamanla kaynak toplayarak geliştirebiliyoruz ve tamamen kendimiz yönetebiliyoruz. Oyun içerik anlamında fazla bir şeyler sunmaya çalıştığından dolayı bu ilk etapta size karışık gelebilir. Oyunda yine hayatta kalmak için bitkiler yetiştirebiliyoruz ve farklı bölgeleri keşfe çıkabiliyoruz.

Oyun çok uzak olmayan bir gelecekte geçiyor ve yabancı bir gezegende bulunuyoruz. Bu yabancı gezegeni keşfetmek tamamen bize kalıyor. Oyun tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve 11 farklı dil desteğine sahip olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda yine uzay üssümüzü kendimiz oluşturuyoruz ve kendimiz şekil veriyoruz. Zamanla buradaki popülasyonu artırabiliyor ve yeni yeni odalar inşa edebiliyoruz. Yine burada hayatta kalmak için bitkiler yetiştirebiliyoruz.

Bitkiler içerisinde yine maruldan kavunlara kadar her türlü bitki yer alıyor. Bunların büyümeleri için tabii ki ortam koşullarını doğru şekilde oluşturmamız gerekiyor. Yoksa bitkiler yetişmiyor ve ölüyor. Yine dediğim gibi bu konuda başarısız olmamak için gerekli kurallara ve şartlara dikkat etmemiz gerekiyor.

Tabii kurduğumuz bu üste çalışmaları için çeşitli robotları iş alabiliyoruz. Burada kısacası bir fabrika oluşuralabiliyoruz diyebilirim. Buradaki robotları dilediğimiz gibi yönlendirebiliyor ve görevlendirebiliyoruz. Tobotlarla beraber üssümüz hem genişliyor hem de gelişiyor. İçerisinde bir üretim fabrikası kurarak robotları çalıştırabiliyoruz ve yeni kaynaklar üretebiliyoruz. Bu şekilde ürünlerimizi satarak üsse yeni şeyler almak için gerekli parayı kazanabiliyoruz. Bu sayede bir yandan üretimi arttırıyor bir yandan da kazanç elde edebiliyoruz.

Oyun erken erişim sürümü olarak karşımıza çıkacak. Erken eşim sürümünde kısıtlı içerikler yer alacak. Zamanla bu içerikler doldurulacak. Oyunun kamera açısı üstten görünüm diyebiliriz. Şu anda oyunu Steam üzerinde istek listenize ekleyebilirsiniz. Hatta oyunu denemek isteyenler ve oyundan neler bekleyeceğini görmek isteyenler demosunu deneyebilir. Mevcut bu demoyu Steam üzerinden indirebilir ve deneyebilirsiniz.

- Primal Roar - Jurassic Dinosaur Era (Kasım ayı sonlarında)
 
 

Vipera Games sp. z o.o. tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan tek oyunculu dinazor temalı simülasyon oyunu Primal Roar - Jurassic Dinosaur Era, Kasım ayının sonlarında geliyor. Tam gün belli değil. Oyun VR başlıklarına özel olarak çıkış yapıyor ve popüler dinozor temasını gözlerinizin önüne getiriyor. Oyun içerisinde birçok dinozor türü yer alıyor ve etrafı keşfedebileceğiniz egzotik alanlar bulunuyor. Oyunda tarih öncesine gidebiliyor ve buradaki canlıları görme şansınız oluyor. Oyunu ister oturarak ister ayakta oynayabiliyorsunuz. Oyunda Türkçe dahil toplamda 31 dil desteği yer alıyor.

Oyun içerisinde dinozor türleri arasında Trex, boynuzlu Triceratops, Rapture ve daha fazlası yer alıyor. Oyunda dinozorlar hakkında aslında bir nevi bilgiler öğrenebiliyorsunuz. Dinozorların dikkat çekici animasyonları ve sesleri de ön plana çıkan bu oyunda gerçekçilik anlamında titiz bir çalışma yapılmış gibi. Gerek alanlar gerekse dinozorların hareketleri üzerinde çalışılmış gözüküyor. Oyunda farklı farklı modlar yer alıyor. Örneğin dinozor avı modu içerisinde herhangi bir dinozorun rolünü üstlenerek avlanmaya çıkıyorsunuz. En güçlü  dinozo olmaya çalışıyorsunuz. Bu mod içerisinde toplamda 6 dinozor arasından seçim yapabiliyorsunuz ve büyük bir mücadele atılabiliyorsunuz.

Oyunu kısaca şöyle özetlersek büyük bir dinozor dünyası yaratılmış ve eskiye doğru gidilmiş. Dinozorların animasyonları ve çevre unsurları gayet iyi gözüküyor. Oyunda hem etobur hem de otobur dinozorlar bulunuyor.

- 4D Miner (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Mashpoe tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan sandbox madencilik macera oyunu 4D Miner, Kasım ayı içerisinde geliyor. Oyunun grafik stili, görselleri ve bunun yanı sıra içeriği Minecraft'tı andırıyor ve ondan ilham aldığı görünüyor. Oyunun isminden de anlaşılacağı gibi 4 boyutlu bir hayatta kalma oyun deneyimi bizlere sunuluyor. 4 boyutlu bir dünyayı keşfedebileceğimiz bu oyunda her şey prosedürel olarak oluşturulmuş. Yani aynı Minecraft'ta olduğu gibi her yeni dünyaya başladığımızda bölgelerin, öğelerin, düşmanların ve yapıların yeri değişkenlik gösteriyor. Diğer bir deyişle her yeni oyunda yeni bir deneyim elde ediyorsunuz. Oyun tek oyunculu, çevrimiçi Pvp ve çevrimiçi eşli oyun yapılarını bünyesinde barındırıyor. Bunun yanı sıra sadece İngilizce dil desteği yer alıyor. Oyun 4 boyutlu olması ile beraber dikkat çekiyor.

Oyun içerisinde hayatta kalma unsurları yer alıyor. Etrafı kazabileceğiniz ve yeni madenler çıkarabileceğiniz kazmalar, baltalar bulunuyor. Ek olarak düşmanlarla savaşabileceğiniz kılıçlar ve daha fazlası bulunuyor. Oyunda yine 4D manzaralar, ağaçlar yapılar ve daha fazlası sunuluyor.

Eğer Minecraft oynamayı seviyorsanız ve daha farklı bir boyuta geçiş yapmak istiyorsanız 4D Miner sizin işinizi görebilir. Oyunun zaten ön plana çıkmasının sebebi de 4D bir dünyayı bizlere sunması. Oyun bunu ilk defa oyunculara sunacağını belirtiyor yani oyundaki göreceğiniz her şey üç boyutludan artık 4 boyutluya geçişin göstergesi. Oyun içerisinde yer alan ağaçlar, öğeler, karakterler, bölgeler hepsi 4 boyutlu olarak geliştirilmiş ve bizlere sunulmuş durumda.

- Malice (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Nimbus Games tarafından geliştirilen ve SCRY SOFT tarafından yayınlanacak olan çevrimiçi eşli oyun moduna sahip korku bulmaca oyunu Malice, Kasım ayı içerisinde çıkış yapacak.
Karanlık bir atmosfere sahip bu oyunda korku dolu anlar yaşayacaksınız. Oyun, Uzakdoğu temasını benimsemiş ve buradaki bir bölgeyi keşfe çıktığınız biri temeli baz alacak. Oyunda co-op modu yani 2 oyunculu bir yapı sergileniyor, tek başınıza oynayamıyorsunuz. Kısaca sadece işbirliği modunda oynanıyor ve burada hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz. 4 dil desteğine sahip bu oyunda 2 kişilik kaçış odası  deneyimi yaşıyorsunuz.

Oyuncular bölümler arasında ilerlerken korku dolu anlar yaşayacak. Korku dolu anlara tanıklık edeceğimiz çeşitli korku unsurları yer alacak. Oyunda siz ve arkadaşınız sürekli ilerleyecek ve buradaki bir tapınağı keşfe çıkacaksınız. Karanlık odalarda dolaşacak, karanlık atmosferin nasıl yansıtıldığını görecek ve zorlu bulmacaları çözmeye çalışacaksınız. Oyun içerisinde bir taraftan arka planda hikaye işleyecek ve elle çizilmiş bir sanat tarzı karşınıza çıkacak. Hikaye ara sahnelerle desteklenecek ve bu yapımın nihayetinde bir lore’u yer alacak.

Oyunun temel yapısı yukarıda da bahsettiğim gibi zorlu bulmacaları içeriyor ve bu bulmacaları çözmek için mantığınızı kullanmanız gerekiyor. İşbirliği içerisinde oynayacağınız bu yapımda şifre çözme, yön bulma, labirent içerisinde kendi yolunuzu tayin etme gibi çeşitli bulmaca öğeleri yer alacak. Oyun 3 farklı bölümden oluşacak ve benzersiz bir hikayeyi bünyesinde barındıracak.

Eğer sizde co-op olarak bir arkadaşınızla beraber hayatta kalma-korku deneyimi yaşamak istiyorsanız Kasım ayı içerisinde çıkış yapacak bu oyunu istek listenize alabilirsiniz. Oyunun tam çıkış günü belli değil.

Bu tarz hayatta kalma korku yapımları son dönemlerde artış gösteriyor. Bu tarz oyunlar daha çok arkadaşlarınızla vakit geçirmeye odaklanıyor. Dolayısıyla tek oyunculu hikayeli yapıdan ziyade co-op modları ön plana çıkıyor. Daha önce korku hayatta kalma deneyimini arkadaşlarıyla beraber yaşamış olanlar bu oyunun da yapısına bakabilir. Oyun ne kadar farklı içerik sunacak bilemiyoruz.  

Oyun ile aynı isimli yapımlar daha önce de geldi ancak bu yapımların birbirleri ile herhangi bir ilgisi yok. Malice (2004 video oyunu), Argonaut Games tarafından geliştirilen ve Kuzey Amerika'da Mud Duck Productions ve Avrupa'da Evolved Games tarafından yayınlanan, 2004 yılında Xbox ve PlayStation 2 için piyasaya sürülen bir platform oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Diğeri ise Malice (1997 video oyunu), Quantum Axcess tarafından ortaklaşa geliştirilen ve Quantum Axcess tarafından Kasım 1997'de yayınlanan Quake'in saf hali.

- eXpanSIM (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Raving Bots tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan oynaması ücretsiz yarış simülasyon sürüş oyunu eXpanSIM, Kasım ayı içerisinde geliyor. Oyun VR başlıklarını da destekliyor ve tam bir araç sürüş deneyimini sunuyor. Oyunda gerçekçi fizikler, gerçekçi araç sürüş dinamikleri ve daha fazlası yer alıyor.

eXpanSIM ile beraber sürüş becerilerinizi oyun içerisinde geliştirebiliyorsunuz, araçların yol tutuşunu iyileştirebiliryorsunuz ve daha fazlasını yapabiliyorsunuz. eXpanSIM, ücretsiz bir şekilde karşımıza çıkacak ve erken erişim sürümünde yayınlanacak. Oyunun şu anda playtesti bulunuyor ve erişim talep edebiliyorsunuz. Erişim talep etmek için Steam üzerinden oyunun ismini aratıp sayfasına giriyor ve burada alt kısımda bulunan erişim talep et butonuna tıklayabiliyorsunuz. Dilerseniz de Yine erişim talep et butonunun üstünden istek listenize ekleyebiliyorsunuz. Oyun tek oyunculu bir yapı sunuyor ve kısmi kumanda desteğini bünyesinde barındırıyor. Oyun 3 fark dili destekliyor. Desteklediği diller arasında İngilizce Lehçe ve Fransızca yer alıyor.

Oyunun erken erişim sürecinde hem harita olarak hem de içerik bakımından tam sürüme kıyasla daha az unsur yer alacak. Dolayısıyla tam sürüme giderken oyuna dönem dönem yeni güncellemeler ve içerikler gelecek. Bu sayede oyunun hem içeriği genişleyecek hem de iyileştirmesi sağlanacak. Oyun içerisinde sadece ticari araçlar değil kamyon, tank, tır ve daha fazlasını sürebiliyoruz. Her bir aracın farklı kursları ve sürüş dinamikleri bulunuyor.

eXpanSIM usta olmak bir hayli kolay. Oyunun içerisinde Sürücü Kursu denilen bir mod bulunuyor. Bu kısımda sürücü becerilerinizi geliştirebilirsiniz ve özel olarak tasarlanmış eğitim senaryolarını oynayabilirsiniz. Böylece her aracı ayrı ayrı deneyim ederek üzerinde ustalaşabilirsiniz.
 
Oyun içerisinde standart sürüşten ziyade bir de yarışmalar yer alıyor. Çeşitli zorluklara sahip bu yarışlara üzerinde usta olduğunuz bir araçla katılabiliyor ve galip ayrılmaya çalışıyorsunuz. Oyun içerisinde çok farklı araç tipleri yer alıyor. Bunlar içerisinde Formula araçları, şehir araçları, karavanlar, şehir otobüsleri, dozerler, pikaplar, tırlar, limuzinler ve daha fazlası yer alıyor.

Oyun dünyasındaki trafik akışı sağdan veya soldan akabiliyor. Yani hem sağdan trafik hem de soldan trafik dinamiği bulunuyor. Araç koleksiyonunun sürekli olarak genişletileceği ve yeni güncellemelerle bu içerikler daha da arttırılacağı belirtiliyor.

Eğer siz de bu tarz sürüş simülasyon oyunlarını seviyorsanız, daha önce de bu oyunları aşina iseniz ve hatta bu türe yeni başlayanlardansanız  bu oyunu da deneyebilirsiniz. Oyun gerçekten de farklı farklı araç türlerini bünyesinde barındırıyor ve bu oyundan zevk alacağınızı düşünüyorum.

- Portal with RTX (Kasım ayı içerisinde gelebilir)
 
 

Lightspeed Studios tarafından geliştirilen ve NVIDIA tarafından yayınlanacak olan tek oyunculu aksiyon bulmaca oyununun RTX sürümü ücretsiz bir DLC  olarak karşımıza çıkacak. Oyunun tam çıkış günü henüz belli değil ancak Kasım ayı içerisinde gelecek. Oyun, isminden de anlaşılacağı gibi RTX teknolojisini bizlere sunacak ve o görsel deneyimi hissettirecek.

Portal with RTX, yukarıda da bahsettiğim gibi ücretsiz bir ek paket olarak karşımıza çıkacak. Portal sahipleri bu ek paketi ücretsiz olarak edinebilecek. Oyun Işın izleme yani Ray Tracing teknolojisi ile beraber yeniden tasarlanıyor. Eleştirmence beğenilen Portal oyununu bizlere farklı şekilde yansıtılıyor. Oyunda 17 farklı dil desteği yer alıyor, Nvidia ile lightspeed Studios tarafından bizlere sunuluyor.

RTX teknolojisi bildiğiniz gibi gerçek zamanlı yansımaları, yüksek çözünürlüklü dokuları yine gerçek zamanlı gölgeleri ve daha fazlasını bizlere sunuyor. Oyun içerisinde bu yukarıda saydığım özellikler ve daha fazlası yer alıyor. Oyunun çözünürlüğü bu sürüm ile beraber 4K’ya kadar yükseltilmiş durumda.

Eğer Sizinde RTX bir ekran kartınız var ise bu oyunu yani ek paketi deneyimliyebilirsiniz. RTX teknolojisine biz ilk olarak Minecraft ile gördük ve deneyimledik. Yine burada (Minecraft’ta) güneş ışınlarının gerçek zamanlı yansımalarını, gerçek zamanlı gölgeleri ve daha fazlasını gördük. Oyundaki her bir piksel çok net bir şekilde karşımıza çıktı ve görsel anlamda gerçekten oyun yeni baştan yazıldı diyebiliriz. Dolayısıyla bu teknoloji ile beraber oyunların hem görüntü anlamında yüksek işler başardığını görebiliyoruz hem de bir nevi gözlerimizin bayram ettiğine şahit oluyoruz.

Gerçekten de oyunun sunacağı içerikleri merak ediyorum. Eğer sizin de Steam hesabınızda portal oyununuz varsa zaten çıktığı gün yani kasım ayı içerisinde bu ek pakete erişebileceksiniz. Kasım ayı içerisinde beklediğim ek paketler arasında ilk olarak bu yer alıyor. Bakalım bizleri ne gibi görsel illüzyonlar ve değişiklikler bekliyor, hep birlikte göreceğiz.

- Sylvarcon 2049: A Cybersecurity Adventure (Kasım ayı içerisinde gelebilir)
 
 

Threatia Studios tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan gelecek temalı görsel roman macera oyunu Sylvarcon 2049: A Cybersecurity Adventure’ın Kasım ayı içerisinde çıkış yapacağı belirtiliyor. Oyunda siber güvenlik teması işlenecek ve kolay orta ve zor seviyelerde çözmeniz gereken bulmacalar yer alacak. Oyun tek oyunculu bir yapıyı bizlere sunacak ve İngilizce ve kastilya İspanyolcası dil desteğine sahip olacak. Oyunun isminden de anlaşılacağı gibi bulunduğumuz yıl 2049.

Oyunun temel hikayesi yine pandemiyi işliyor. Yeni bir virüs dalgası ile beraber milyonlarca insan hayatını kaybediyor ve ekonomiler çöküş yaşıyor. Bu durumdan sonra hükümetler devriliyor ve ilaç şirketleri zirveye oynuyor. Oyun içerisinde Lazarus sistemi adı verilen bir güvenlik sistemi geliştiriliyor. Bu sistemin temel amacı dünyanın dört bir yanındaki insanları karantinaya almak ve bunların güvenliğini sağlamak. Hem bir yandan pandemi dolayısıyla sağlık durumlarını izleyebiliyor hem de bireyin güvenliğine sağlayabiliyorsunuz. Oyunda istediğiniz karakteri seçebiliyorsunuz isterseniz bir hacker olabiliyor veya bir analist rolüne bürünebiliyorsunuz. Oyun içerisinde kısacası siber güvenliği öğrenmeye çalışıyorsunuz.

Oyun görsel roman niteliğinde olduğu için hikaye ve gidişat metin üzerinden ilerliyor. Karşınıza çıkan metinleri isterseniz atlayabiliyor isterseniz de teker teker okuyabiliyorsunuz. Yazıların arka planında olaylara ilişkin temalar yer alıyor. Bunun yanı sıra tabii ki elinizin altında bir bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayar ile beraber istediğiniz işlemi yapmaya çalışıyorsunuz.

Siz de bu tarz gelecek temalı bilgisayar korsanlığı ve hack işlemlerinden hoşlanıyorsanız bu oyuna da bir şans verebilirsiniz.

- Sheepy: A Short Adventure (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Mr Suicide Sheep tarafından geliştirilen ve aynı ekip tarafından yayınlanacak olan piksel grafikli 2D bağımsız macera platform oyunu Sheepy: A Short Adventure, Kasım ayı içerisinde çıkış yapacak. El yapımı bölümlere sahip bu yapımda kısa bir deneyim bizleri bekliyor olacak.
Piksel sanatının ve arka plandaki manzaraların dikkat çektiği bu oyunda arka plandaki müzik atmosfere uyum sağlıyor. Bu sayede oyundan daha da yüksek deneyim elde edebiliyoruz. Tabi ki oyun ritim ve müzik üzerine de kurulu diyebiliriz.

- Autopsy Simulator (Kasım ayı içerisinde)
 
 

Woodland Games tarafından geliştirilen ve Team17 Digital Ltd tarafından yayınlanacak olan tıp temalı simülasyon korku oyunu Autopsy Simulator, Kasım ayı içerisinde çıkması bekleniyor. Oyunun adında da anlaşılacağı gibi bu oyundaki temel amacımız çeşitli bedenlere otopsi yapmak ve insanların bedenini kurcalamak. Bu çoğu kişi için rahatsız edici bir durum olabilir. Dolayısıyla görüntüler ve içerik rahatsız edici ise sizin açınızdan, oynamamanızı tavsiye edebilirim.

Autopsy Simulator oyununda biz oyuncular oyun içerisinde yer alan cesetleri inceleme altına alacağız ve ölüm sebeplerini belirleyeceğiz. Otopsi zaten bunun için yapılır. Bir yandan bu işlerimizi hallederken arka planda da korku unsurları yer alır. Bu da atmosfere ve oyuna daha da gerilim katan unsurlardan biri. Yani her cesedi incelediğinizde ve bir yerden başka bir odaya geçerken net bir şekilde gerilecek ve atmosfere kendinizi kaptıracaksınız. Dolayısıyla oyunu oynarken sadece ceset inceleme simülasyonu olarak bakmayın. İşin diğer tarafından gerilim de var.

Autopsy Simulator, temel olarakarka planda bir hikaye barındırır. Bu hikayeye kısaca bakacak olursak şunları söyleyebilirim:
 
Oyunda Jack isimli bir uzman rolüne bürüneceğiz. Biz, ana karakter olarak tabi ki işimizi yapıyoruz ve bir gün bir kadının cesedi önümüze geliyor. Kadının cesedini incelerken tuhaf şeylerin olduğunu fark ediyoruz. İnceleme devam ederken bedeni iyice açar ve bakmaya başlar. Ancak işte olaylar tam da burada başlar. Jack adlı ana karakterimiz incelemiş olduğu kadının bedeninde kayıp karısına ait izler bulur. Bir nişan yüzüğü. Bu yüzük nasıl bu kadının içerisine girmiş ya da girdirilmiş olabilir ki... İşte bu esnada şeytani güçler ve diğer korku unsurları devreye girer. Ortama gerginlik veren atmosfer ile atılacağımız bu macerada gerçeği açığa çıkarmak ve arka planda ne yada neler olduğunu bulmamız gerekir. Bu yüzük buraya nasıl geldi? Kim bu yüzüğü buraya getirdi? Yüzüğün sahibi kim? Gibi bir dolu soru sizleri bekliyor olacak...

Aslında hikayenin temeline bakacak olursak şahsen benim ilgimi çekti. Ancak bu hikaye bizlere nasıl sunulur ve nasıl aktarılır merak konusu. Çünkü simülasyon oyunlarında daha çok başlıkta ne yazıyorsa ona odaklanılır. Hikaye unsuru aslında simülasyon oyunlarında pek yer almaz ve önem arz etmez. Çünkü odaklandığı şey zaten oyunun adındaki eylemlerdir. Yani demek istediğim bu oyunun adı Autopsy Simulator, direkt olarak oyun otopsi üzerine odaklanır, animasyonlar, çalışmalar, detaylar ve daha fazlası bu eylem üzerine inşa edilir. Diğer kalan unsurlar ise sağa sola serpiştirilir ve oyunculara bu şekilde sunulur.

Oyundaki cesetleri nasıl inceleyeceğiz?

Oyunda tabi ki cesetleri incelemenin birçok yolu olacak. Bu incelemeler arasında öncelikle kesip biçme yer alacak. Bunun dışında tabi her insanın bir künyesi var. Bu künye içerisinde o insan hakkında birçok bilgi yer alır. İşte nerede doğdu, adı nedir, işi neydi gibi birçok kişisel bilgileri bulunur. Biz bu raporları inceleyeceğiz, dosyalara ve künyelere bakacağız, cesetlerin içini açacağız ve böylece kurbanların geçmişine ve yaşadıklarına dair ne varsa öğrenmeye çalışacağız. Oyunda her bir insanın yani kurbanın arka planda hikayesi yer alıyor. Yani buna kısaca ölüm sebebi diyebiliriz. Bu yüzden otopsi yaparken çok dikkatli olmalıyız ki gözden kaçırdığımız bir unsur veya detay olmasın. O yüzden oyunda biraz da ustalaşmak gerekiyor. Usta olmak için de tabi oyun içerisinde biraz vakit geçirmek gerekiyor ve detaylara hakim olmak lazım.

Oyundaki bu cesetlerin hikayeleri tahmin ettiğim kadarıyla raporlar üzerinden sunulacak. Yani eğer bir cesedin arka plandaki hikayesini öğrenmek istiyorsak otopsi yapmamız gerek, raporları okumamız gerek - geçmiş raporları, ardından saklı gerçekleri varsa açığa çıkarmak gerek. Otopsiyi iki şekilde yapacağız. Hem cesetleri kesip biçerek yani içini açarak hem de vücudunda yara bere varsa bunları dışarıdan gözlemlemek. Yani hem içten hem de dıştan inceleme yapacağız. Böylece o bedene yani cesede ait ne varsa öğreneceğiz.

Oyunda ne gibi aletler yer alacak?

Oyunda tabi ki cesetleri incelemek temel görevimiz. Dolayısıyla cesetleri incelemek için ameliyathane malzemelerinin hepsi yer alacak. Keski, makas, neşter ve daha fazlası oyunda bulunacak. Bu malzemeler ile cesetlerin içini açacağız, neler olup bittiğine bakacağız, eğer geçmişte darp edilmiş ise bunu görebileceğiz ve arka planda varsa sırları açığa çıkaracağız.
Ekibin belirttiğine göre her bir ceset yani vaka uzman kişiler tarafından hazırlanmış. Yani şunu demek istiyorum. Oyundaki göreceğiniz vakalar adli tıp uzmanlarınca da elden geçirilmiş ve onayını almış. Dolayısıyla bu kısımda gerçekliğe odaklanılmış diyebilirim. Zaten yukarıda da bahsettiğim gibi oyun otopsi üzerine kurulu ve bu konuda gerçekçiliği ön plana çıkarmaya çalışıyor. Böylece bizi de bu gerçekçilik içerisine çekmek istiyor. Bakalım bunu başarabilecek mi hep birlikte göreceğiz.

Oyunda yer alan cesetler ve bedenler, gerçekçilik unsuruna sahip olacak. Yani her bir doku ve organ gerçek hayatta nerede olması gerekiyorsa orada olacak ve şekilleri aynen aktarılacak. Oyundaki göreceğiniz yaralanmalar, zedelenmeler, kırıklar, çıkıklar ve daha fazlası gerçekte hayatta nasıl ise öyle bize aktarılacak ve biz de bunların ne olduğunu direkt olarak söyleyecek ve bulacağız. Oyun bu konuda gerçekçiliğe takıntılı ve her bir vaka bu duruma uygun bir şekilde hazırlanmışa benziyor.

Oyunda korku unsurları da var:

Bu simülasyon oyunu diğer standart simülasyon oyunlarına benzemiyor çünkü içerisinde arka planda anlatılması gereken bir hikaye ve korku unsurları yer alıyor. Bu daha önce simülasyon oyunlarında çok rastlanılan bir durum değil ancak bu oyun bizlere başka bir deneyim sunmak istiyor. Aslına bakarsak bu tarz kombinasyonların yapılması oyuna daha derinlik ve zenginlik katıyor. Tabi oyunun temel amacı yine gerçekçilik ancak buna arka planda bir hikaye eklenince tadından da yenmiyor. Bu unsurların sunuş şekilleri de önemli. Yani bir hikaye ve korku unsuru var ancak bunlar nasıl karşımıza çıkacak. Çok sıradan mı yoksa gerçekten üzerine çalışılmış mı. Bunların tabi ki de aktarılma şekilleri de önemli. Dolayısıyla bu denge iyi korunmalı ve ona göre karşımıza çıkmalı. Şu anda oyunun demosu vs. bulunmadığı için nasıl bir şekilde sunuluyor bilemiyorum ancak yakında deneyeceğiz.

Oyun toplamda 7 dili destekliyor. Türkçe dilini desteklemiyor. Genelde simülasyon oyunlarında Türkçe dil eklenirdi ancak bu sefer yok. Tek oyunculu bir yapı sergiliyor ve kontrolör desteği yer alıyor. Oyunu ister klavye fare isterseniz de bir oyun kolu ile oynayabilirsiniz. Oyun bu detaylarıyla şimdilik ilgimi çekti ancak tabi ki beklentim düşük. Beklentiyi her oyunda düşük tutmakta fayda var çünkü yüksek beklentiye girdiğimiz her bir yapımda geliştirici ekip ne kadar büyük olursa olsun hayal kırıklığına uğrayabiliyoruz ve sonumuz hüsran olabiliyor. O yüzden her zaman düşük beklenti olsun ki iyi bir şeyler çıktığı zaman ve bununla karşılaştığımız zaman şaşırıp mutlu olabilelim. Umarım oyunun fiyatı yüksek olmaz da her bir oyuncu, en azından denemek isteyen ve oynamak isteyenler bu oyuna erişebilir.

- Last Monarch (Kasım ayı içerisinde)
 
 

ado, Sand Traveler tarafından geliştirilen ve Mango Council tarafından yayınlanacak olan piksel grafikli aksiyon rogue-like oyunu Last Monarch, Kasım ayı içerisinde oyun severler ile buluşuyor. Üstten görünümlü (top-down) bir kamera bakış açısına sahip bu oyun piksel grafikleriyle ve dünyasıyla ilgi çekiyor.

Oyun rol yapma unsurlarının aksine daha çok nişancı ve savaşlara odaklanmış durumda. Yani oyun içerisinde ateşleyeceğiniz bir silahını ve dalgalar haline üzerinize gelecek olan bir dizi düşman türü yer alıyor. Bunun dışında belli bölümlerin sonunda patron savaşlarına da dalacaksınız ve her patronun kendine ait aksiyon şeması bulunacak. Bunları ezberleyerek hamlelerini tahmin edecek ve patronları bu şekilde hem kendi stratejiniz hem becerileriniz hem de reflekslerinizi le alt etmeye çalışacaksınız.

Oyun piksel grafikleriyle sanki rol yapma oyunu olarak gözüküyor ancak bize tam olarak rogulike bir nişancı deneyimi sunuyor. Oyunun temelinde tabi ki düşmanları durdurmak ve hayatta kalmak yatıyor. Dolayısıyla oyunda farklı farklı savaş alanlarına adım atacak ve farklı düşman türlerine karşı savaşacaksınız. Burada yapmanız gerekenler oldukça basit. Elinizdeki silah ile düşmanları alt etmek, kaçmak, koşmak ve reflekslerinizi kullanmak. Bu unsurları harmanlayarak siz de bunların üstesinden gelebilirsiniz.

Oyunda ateş edebildiğiniz silah harici kullanabileceğiniz farklı yetenekler ve beceriler yer alacak. Zamanla bunları açabileceksiniz ve düşmanlara karşı kullanabileceksiniz. Yine kendinizi geliştirmek ve güçlendirmek için oyunda birçok farklı öğe bulabileceksiniz. Bu öğelerin kullanım amaçları farklı. Dolayısıyla birçok farklı öğe karşınıza çıkacak, bunları toplayacak ve bu sayede yetenek ve becerilerinizi geliştireceksiniz.

Oyunda tabi ki düşmanları atlatmak için kullanacağınız farklı farklı yeteneklerimiz olacak. Bu yetenekler arasında çok standart olan depar özelliği sayesinde düşmanların saldırılarından kolayca kaçabileceğiz. Bir nevi sıyrılma hareketi olarak karşımıza çıkıyor. Oyun içerisinde bunun dışında yine birçok beceriyi kullanabileceksiniz.

Last Monarch'da yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Belirli bölgelere ilerleyeceğiniz, yeni yerlerin kilidini açabileceğiniz ve NPC'ler ile etkileşime geçebileceğiniz bir dünya sizlere sunulacak. Oyun içerisinde üç farklı ana karakter yer alıyor ve bu ana karakterlerin hikayeleri bir yerde kesişiyor. Siz de bu bağı koruyarak ana karakterler hakkında gerçeği öğrenecek ve büyük bir maceraya atılacaksınız.

Oyunun bir ana hikaye modu ve Infinity meydan okuma yer alıyor. Ana hikaye standart oyun tarafından sunulan klasik oynayabileceğiniz, kendinizi geliştirebileceğiniz ve hikayenin sonunu görebileceğiniz bir yapı sergiliyor. Ana hikayeyi bitirdikten sonra ise Infinity meydan okuma moduna geçiş yapabilirsiniz. Bu mod adında da anlaşılacağı gibi düşman dalgalarını ortadan kaldırma üzerine kurulu. Eğer meydan okumayı ve yok etmeyi seviyorsanız bu modu da deneyebilirsiniz.

Son olarak şunları söyleyebilirim, oyunda yukarıda saydığım özellikler dışında bir de etkileşime geçebileceğimiz nesneler, yok edilebilir kısımlar ve daha fazlası yer alıyor. Oyunun şu anda Steam üzerinde bir demosu mevcut. Çıkmadan önce bu demoyu kütüphanenize ekleyebilir, indirebilir ve oynayabilirsiniz. Oyunun temelde bizlere ne veya neler sunulacağını öğrenmek istiyorsanız bu demoyu deneyebilirsiniz.