Satranç Severlerin Deneyebileceği 16 Oyun

Mehmet Tandoğan

 
 
Oyun dünyası içerisinde aksiyondan maceraya keşiflerden bulmacalara birçok öğe bulunuyor. Her oyuncu farklı farklı türleri seviyor ve o yapımlara yöneliyor. Bulmaca ve yoğun düşünmeyi gerektiren oyunlar uzun süre oynandığı zaman oyuncuyu gerçekten yoruyor. Satranç ise strateji ve düşünme gibi eylemleri birleştiriyor.

Satranç oyunu hemen hemen her kesime hitap ediyor. Oyunu öğrenmek kolay ama rakibi alt etmek için yoğun strateji gerektiriyor. Uzun süre oynayanlar için bu durum daha kolay hale gelebiliyor ancak yeni giriş yapmış olanlar için tam tersi.

Satranç, diğerlerinden daha iyi oynuyorsan çok daha eğlenceli bir aktivite. Biri sizi satranç oyununa davet ediyorsa ve kendinden eminse bu onun uzun süredir oynadığı anlamına geliyor. Oyunu uzun süre oynayan oyuncular, strateji, derin düşünme ve önceden plan yapma gibi yetenekler konusunda bir adım önde oluyor.

Öte yandan birçok oyuncu için satranç oynaması sıkıcı ve katlanılması zor bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü sürekli olarak aynı şeyleri yapmak, (Eğer yenilgiye uğruyorsan durum daha da sıkıcı hale gelebilir), yapacağın şeylerin belli olması ve yeniliklerin olmaması gibi nedenlerden dolayı birçok oyuncu kesimini hitap etmiyor. Ancak şu anda halihazırda satranç oyununu daha eğlenceli hale getirmeye çalışan uygulamalar ve oyunlar yer alıyor.

Bu listemizde sizlere satrancı eğlenceli hale getiren yapımları, yeni başlayanlar için öneri niteliğindeki satranç uygulamalarını ve kendini geliştirmek isteyenler için satranç oyunlarını oyunu derledik. İşte listemiz:

1- Lichess
 
 

Lichess, ücretsiz olarak oyunculara sunulan çevrimiçi satranç sitesi ve uygulaması. Lichess'in hem bir web uygulaması hem de mobil uygulaması bulunuyor. Dileyenler iki yerden de ulaşabiliyor ve satranç deneyimi yaşayabiliyor. 3 Temmuz 2010 yılında Fransız yazılımcı Thibault Duplessis tarafından kurulan satranç uygulaması birçok oyuncu tarafından halen de kullanılıyor. Web uygulamasının yanı sıra 11 Şubat 2015'te Android cihazlara, 4 Mart 2015'te ise iOS cihazlara çıkışını yaptı.

Litchess, kayıt olmadan isimsiz şekilde satranç oynamaya da imkân tanıyor. Bu platformda birçok turnuva yapılıyor. Modern tasarımı ve çok sayıda özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bunun yanı sıra reklamsız ve kaynak kodları açık bir şekilde hizmet veriyor.

Uygulama içerisinde oyuncuları bulabilir, takip edebilir ve onlara meydan okuyabilirsin.
Oynadığınız her oyunun istatistiklerini görebilir ve satranç bulmacalarıyla pratik yapabilirsin. Çevrimiçi ve çevrimdışı özellikleri bulunan uygulama içerisinde birçok mod da bulunuyor. Bunlar arasında Crazyhouse, Chess 960, King Of The Hill, Three-check, Antichess, Atomic satranç, Horde, Racing Kings yer alıyor.

Hem telefonlar hem de tabletler için tasarlanan bu uygulama yatay modu destekliyor böylece oyuncular daha rahat bir deneyim yaşayabiliyor. Bunun yanı sıra Litchess uygulaması 80 dili destekliyor. Ayrıca hareket açıklamaları sayesinde oyunu öğrenmeye çalışan oyunculara da kolaylık sağlıyor.
 
2- Chess24
 
 

Litchess gibi hem web uygulaması hem de mobil uygulaması olan ve öne çıkan satranç oyunu Chess24, Dünyanın her yerine erişim sağlıyor. Oyunda, uygulama üzerindeki kullanıcılar veya yapay zekaya karşı oynayabiliyorsunuz. Chess24 ile diğer oyunculara meydan okuyabiliyor veya arkadaşlarınızı oynamaya davet edebiliyorsunuz. Çeşitli bulmacalar ve modlar ile de destekleniyor.

Chess24 kullanıcılara geniş kapsamlı bir satranç deneyimi sunuyor. Gerek web tarayıcısı üzerinden gerekse uygulama üzerinden ulaşabileceğiniz bu oyunda özel bir oda kurabiliyorsunuz. Bu uygulama sayesinde satrancı ilk defa oynayan oyuncular oyunu öğrenebiliyor hem de deneyimli oyuncular kendilerini daha da geliştirebiliyor. Oyunu çevrimiçi veya çevrimdışı olarak oynayabilirsiniz. Çevrimdışıyken yapay zekaya karşı mücadele edebilirsiniz.

Öte yandan Chess24, satranç konusunda kendini geliştirmek isteyenlere birçok avantaj sunuyor. En son satranç turnuvası raporlarını, röportajlarını ve daha fazlasını içeren özel bir haber bölümü de yer alıyor. Chess24 yaratıcıları Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen'in kurduğu Play Magnus Şirketler Grubu'nun bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Amaçları arasında ise satranç oynamayı eğlenceli hale getirmek ve çevrimiçi satranç deneyimini daha fazla kişiye yaymak yer alıyor.
 
- Android uygulaması
- iOS uygulaması

3- Chessboard Kingdoms
 
 

Bağımsız geliştirici Hashed Egg tarafından 2019 yılında sunulan bu oyun, satranç deneyiminden ilham alan bir yapımı oyunculara sunuyor. PC platformu için yayınlanan Chessboard Kingdoms, 3D grafikleri ve animasyonlarıyla ön plana çıkıyor.

Chessboard Kingdoms, satranç mekaniğinden ilham alan çok oyunculu, sıra tabanlı bir strateji oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunda savaşçıları ve mühendisleri işe alabiliyor, kuşatma makineleri inşa edebiliyor, duvarlar ve kuleler yapabiliyor bunun yanı sıra saray büyücünüze danışabiliyorsunuz.

Chessboard Kingdoms'da stratejinin ve sıra tabanlı savaşı deneyimleyebiliyor, Kasabalarınızı güçlendirirken ve birliklerinizi işgalcilere karşı savaşmak için gönderirken hayal gücünüzü de serbest bırakabiliyorsunuz. Bu oyunda kendi stratejinizi oluşturabiliyor ve kararlılığınızı geliştirebiliyorsunuz.

Hem yeni hem de eski fikirlerin buluştuğu bu oyun, eğlenceli ve rekabetçi çok oyunculu etkinlikleri de sunuyor. Akıllı stratejiler oluşturun ve bu stratejileri rakiplerinizi alt etmek için uygulayın. Kaleler inşa edin, kuşatın, büyü öğelerini kullanın ve bu bölgenin topraklarını dolaşın.

Chessboard Kingdoms'da satranç stratejileri ve taktikleriyle beyin jimnastiği yapabilir, becerilerinizi farklı tahta boyutlarında ve farklı birlik kombinasyonlarıyla test edebilir, bilinen satranç benzeri parçaları kullanmayı seçebilir veya benzersiz eklemeler yapabilirsin. Düşman o yüksek Duvarlar ve Kapıların arkasında saklanıyorsa, bir mancınık saldırısı başlatabilir ve kaleyi başlarına yıkabilirsin. Mancınıklar sağı solu yıkarken duvarların parçalanmasını da izleyebilirsin.

- Steam sayfası

Minimum sistem gereksinimleri

- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7 SP1 64-bit - Windows 8.1 64-bit veya Windows 10 64-bit
- İşlemci: Intel Core2 Duo CPU P8600 veya eş değeri
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce 8800 GT
- DirectX: Sürüm 9.0c
- Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
- Depolama: 3 GB kullanılabilir alan

4- Pawnbarian
 
 

Bağımsız geliştirici Jan Wojtecki tarafından ilk olarak 2020 yılında piyasaya sürülen Pawnbarian, satranç temalı hızlı oynanan, sıra tabanlı bir bulmaca oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda kahramanınızı bir satranç taşı gibi hareket ettirmek için kartları kullanabilir ve kurnaz canavarlarla dolu zorlu zindanları fethedebilirsin.

Pawnbarian, bir yandan eğlenceli ve bir yandan da zorlu karşılaşmalarıyla ön plana çıkan sıra tabanlı bir bulmaca oyunu. Oyunda çeşitli zorlu düşmanları alt etmek ve Satranç Topraklarının en güçlü savaşçısı olmak ana hedefiniz. Oyun içerisinde kalıcı yükseltme ve kilidin açılması gibi bir sistem bulunmuyor. Bu yüzden düz ve eğlenceli bir yapımı oyunculara sunuyor.

Canavar sürülerini parçalamak için satranç taşlarını kullanmanız gerekiyor. Satranca aşina iseniz temel bilgileri anında öğrenebilirsiniz. Eğer bilmiyorsanız da dakikalar içinde oyunun mekaniğini kavrayabilirsiniz. Oyunda zorlu ve taktik gerektiren durumlar olduğundan hamlelerinizi dikkatlice planlamanız gerekiyor.

Pawnbarian oyununda satranç taşlarını kart atar gibi sahaya sürüyor ve kartları ek güçlerle yükseltmek için paranızdan harcıyorsunuz. Yine oyun içerisinde benzersiz içeriklere sahip  3 zindan ve 6 karakter bulunuyor.

- Steam sayfası
- Android uygulaması
- iOS uygulaması

5- Real Chess
 
 

Real Chess hem PC hem de mobil cihazlardan ulaşabileceğimiz ve satranç deneyimini 3D yaşayabileceğimiz bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, klasik satranç oyununu yeni bir boyuta taşıyor. Gelişmiş 3D grafiklerle sanal satranç deneyimini daha da zenginleştiriyor. Oyunu yapay zekaya karşı veya gerçek rakiplerle oynamayı seçebiliyorsunuz.

Real Chess, klasik bir satranç deneyimi sunmayı hedefliyor ve çevrimiçi oynarken rakiplerle sohbet edebiliyorsunuz. Yeni başlayanlar için çeşitli ipuçları veriliyor ve yapılacak hamleler vurgulanıyor. Böylece oyunu bilmeyenlere yol gösteriliyor.

Oyun içerisinde ayrıca farklı satranç temaları bulunuyor.

- Microsoft store sayfası
- Android uygulaması
- iOS uygulaması

6- Chess.com
 
 

Chess.com, çevrimiçi satranç oynama imkanı sağlayan bir web sitesi olarak karşımıza çıkıyor. Satranç severler için hazırlanan bu web sitesi, çevrimiçi karşılaşmalara ve yapay zekaya karşı oynama imkanı sunuyor. Uygulama içerisinde çeşitli satranç bulmacaları yer alıyor. Bu bulmacalar oyunu daha iyi kavramanız ve eğlenmeniz için sunuluyor.

Chess, içerisinde çeşitli satranç dersleri de sunuyor. Bu dersler ve eğitimler, satranca yeni başlayanlar için ön ayak oluyor. Bu sayede oyunu kısa sürede kavrayabiliyor ve temel eğitimi alabiliyorsunuz. Satranç severler için hazırlanan bu uygulama birçok içeriği de bünyesinde barındırıyor.

Belli bir kitleye sahip olan bu uygulama birçok satranç sever tarafından halen kullanılmaya devam ediyor ve popülerliğini sürdürüyor.

7- Chessaria: The Tactical Adventure
 
 

Pixel Wizards tarafından oyunculara 2018 yılında sunulan Chessaria: The Tactical Adventure (Chess), oyunculara farklı ve eğlenceli bir satranç temalı bir deneyim sunmayı hedefliyor. Oyun içerisinde taktiksel derinlik, meydan okuma ve 4K grafikler yer alıyor. Bunun yanı sıra satranç, taktik ve klasik rol yapma öğelerinden ilham alan görevler bulunuyor.

Chessaria: The Tactical Adventure'da Chessaria'nın geleceği için uğraşıyor ve bilgisayar rakiplerinize karşı savaşırken taktik becerilerinizi geliştirebiliyorsunuz. Oyunda üç farklı mod bulunuyor. Bunlar arasında Macera Modu, Hotseat ve Çevrimiçi Çok Oyunculu mod yer alıyor.

Macera Modunda tek başına mücadeleye atılabilir ve 100 seviyesi bulunan bu oyunda (+20 saat) savaşı deneyimleyebilir ve bulmacaları çözebilirsin. Hotseat modunda, arkadaşlarınla veya yapay zekaya karşı 10 Klasik Satranç oyununu deneyimleyebilirsin. Çevrimiçi Çok Oyunculu modda ise Çevrimiçi savaşlarda Steam'deki arkadaşlarınıza karşı savaşabilirsin.

Oyun içerisinde oynanabilir 3 ordu bulunuyor: Yüce Elfler, Kara Elfler ve Orklar. Çıkacağınız bu yolculukta taktik becerilerinizi test edecek zorlu patron (boss) dövüşleri de yer alıyor. Bunun yanı sıra İngiliz besteci Ben Rawles tarafından oluşturulan duygusal bir orkestra müziği de oyunculara sunuluyor.

Oyunun hikayesi ise şu şekilde: Bin yıllık barış ve refahtan sürecinin arından Elf şehri Silveran, kuzeyden gelen bir ejderha tarafından yakılıp yıkılır. En cesur savaşçılar, adaleti aramak ve saldırının arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmak için Chessaria dünyasında destansı bir yolculuğa çıkar.
 
- Steam sayfası

Minimum sistem gereksinimleri

- 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
- İşletim Sistemi: Windows 7
- İşlemci: 2.0 GHz Çift Çekirdekli İşlemci
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: Nvidia GTX 960-M 2 GB
- DirectX: Sürüm 11
- Depolama: 11 GB kullanılabilir alan
 
8- Shotgun King: The Final Checkmate (2022)
 
 
 
PUNKCAKE Delicieux tarafından geliştirilen ve oyunculara sunulan Shotgun King: The Final Checkmate, satrancı eğlenceli hale getiren oyunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Oyunda bulunan tüm ordun beyaz tarafa geçiyor. Elinizde sadece pompalı tüfek ve kırılmış gururunuz kalıyor. Karşınıza çıkanları pompalı tüfeğinizle alt etme ve korkutma zamanı yaklaşıyor.
 
Klasik satranç tahtası üzerinden oynanan oyunda elinizde pompalı tüfek ile beyaz taşları indirmeye çalışacak ve yolunuza devam edeceksiniz. Normal yaptığınız hamle sonucu rakip taşları yiyebilecek veya yaklaşan düşmanları tüfeğinizle alt edebileceksiniz. 
 
Shotgun King: The Final Checkmate'de şah mat olayından kaçınmanız ve tahta üzerinde bulunan tüm düşmanları temizlemeniz gerekir. Ek olarak düşman kralı alt etmeniz lazım. Her seviyen sonra oyunculara özel bir yükseltme seçeneği sunulur ve iki rastgele kombinasyon arasından seçim yapabilirsiniz. Akıllıca seçim yapın ve seviyeleri temizlemeye devam edin. Böylelikle eski krallığınızı geri alabilir ve ihtişamlı günlere dönebilirsiniz. 
 
5 zorluk seviyesi bulunan oyun, satrancı başka bir boyuta taşımaya çalışıyor. Ayrıca İngilizce, Fransızca, Kastilya İspanyolcası, Basitleştirilmiş Çince,, Korece, Rusça ve Ukraynaca dillerini destekliyor.
 
Steam sayfası
 
9- Battle Chess (1988)
 
 
 
Interplay Entertainment tarafından 1988 yılında çıkış yapan nostalji tadında bir satranç deneyimi sunan Battle Chess, zorluğuyla ön plana çıkıyor. Açıklamasında ise dünyadaki en zorlu satranç oyunu Battle Chess'te hayat buluyor ifadeleri yer alıyor. Ortaçağ dünyasını temel alan bu oyunda bilgisayara veya arkadaşlarınıza karşı oynayabilirsiniz.
 
Battle Chess, satranç konusunda deneyimli oyuncuları bile zorluyor. En deneyimli oyuncuları bile zorlayan 10 seviyeden oluşan yapım, eğlenceli satranç taşı animasyonlarını da içeriyor. Oyunda 30.000'den fazla farklı hamle bulunuyor ve zorlu bir yapay zekaya sahip olarak karşımıza çıkıyor. 
 
Steam sayfası
 
10- Chess - Clash of Kings
 
 
 
Satranç konusunda her oyuncuya hitap eden yapısıyla ön plana çıkan Chess - Clash of Kings içerisinde 10 farklı zorluk seviyesi bulunuyor. Başlangıç seviyesindeki oyuncular için en çeşitli özellikler yer alıyor. Bu kapsamda deneyimsiz oyuncular için avantajlı hamleleri gösteren ipuçları, yanlış yaptığınız hamle durumunda yaptığınız eylemi geri alma seçeneği ve daha fazlası yer alıyor. Oyun ayrıca arkadaşınızla çevrimiçi olarak oynayabileceğiniz bir modu, yüzlerce satranç bulmacasını, toplanacak altın yığınlarını ve zorluk seviyelerini oyunculara sunuyor.
 
Çok oyunculu mod
 
Bir arkadaşınızla çevrimiçi satranç oynamak isterseniz bu modu deneyebilirsiniz. Arkadaşınızı oynamaya ve çevrimiçi bir satranç düellosuna davet edebilirsiniz. Bir arkadaşınızı çevrimiçi oynamaya davet etmek için uygulamadan ona bir davetiye gönderebilir, kabul ettiğinde ise mücadeleye hazır olabilirsin.
 
Mini oyun ve satranç bulmacaları 
 
Birçok oyunda bulunan mini oyunlar ve bulmacalar, bu oyunda da yer alıyor. Tam bir oyun deneyimi yaşamak veya çok oyunculu satranç modu oynamak istemiyorsanız, satranç bulmacalarını çözebilirsiniz. Bulmaca ile uzak bir ülkeye doğru yola koyulabilir, satranç Şövalyesi ile hareket ederek altın kazanabilir ve yüzlerce bulmaca ile bir sonraki seviyeleri keşfedebilirsiniz. Tahtadaki her alanın altında, ilerlemek ve altını toplamak için çözmeniz gereken bir satranç bulmacası yer alıyor. Satranç bulmacaları, sınırlı sayıda hamle ile rakibinize şah mat yapmanız gereken hızlı görevleri içeriyor.
 
10 seviyeden oluşan zorluk
 
Her deneyimden oyuncuya hitap eden bu yapım, satranç becerilerinize uygun seviyeyi sizlere sunuyor. Bu oyunda 10 farklı zorluk seviyesinden birini seçebilir, bu sayede mini bir eğitim görebilir ve oyunu öğrenmeye başlayabilirsiniz. Böylece çok oyunculu satranç düellosunda arkadaşlarınıza yeni satranç taktikleriyle meydan okuyabilirsiniz.
 
Android sayfası
iOS sayfası
 
11- iChess - Chess puzzles
 
 
 
Satranç bulmacaları, bir rakip bulmak veya gerçek bir oyuncu ile yüzleşmek satranç konusunda ustalaşmanın yollarından biri. iChess, gerçek turnuva oyunlarından 1000 çevrimdışı bulmacayı oyunculara sunuyor. Böylece yapılan taktikleri öğrenebilir ve bu konuda deneyim sahibi olabilirsiniz.
 
Üç zorluk seviyesi bulunan iChess - Chess puzzles'da  tüm bulmacalar çevrimdışı olarak sunuluyor. İnternet bağlantısı gerektirmeyen bu uygulama ile bulmacaları analiz edebilirsiniz.
 
Oyunda gerçek turnuva şampiyonlarının bulmacaları yer alıyor. iChess - Chess puzzles'da Dünya şampiyonları Anand, Magnus Carlsen, Kramnik, Aronian, Nakamura, Gelfand, Radjabov, Polgar ve diğerlerinin oyunlarından bulmaca çözmenin keyfini çıkarabilirsiniz. 
 
iOS sayfası
 
12- Really Bad Chess (2017) 
 
 
 
Bu ücretsiz mobil oyun, tahtanın her iki tarafındaki taşların tamamen rastgele olması dışında standart bir satranç deneyimi sunuyor. Her oyuncunun hala korunması gereken tek bir Kralı bulunuyor. Really Bad Chess'de ister her gün satranç oynayın, ister kuralları öğrendikten hemen sonra çıkın size kalmış.
 
Really Bad Chess'in ücretsiz sürümü, Sıralamalı, Günlük veya Haftalık Mücadelelerde yapay zekaya karşı rekabet etmenize olanak tanır. Freeplay modunu kullanarak becerilerinizi geliştirebilir ve tek bir uygulama içi satın alım ile Versus Mode'un kilidini açabilirsiniz. Böylece yerel olarak arkadaşlarınızla rekabet edebilirsiniz. Bu satım alım ayrıca oyun içi reklamları kaldırır, yediğiniz taşları gösterir ve aralarından seçim yapabileceğiniz alternatif renk paletlerini oyunculara sunar. 
 
Oyun, standart satrançla aynı taşlara ve kurallara sahip olarak karşımıza çıkıyor ancak her oynadığınızda size farklı taş setleri vererek işleri değiştiriyor. Satrancın özü adil ve dengeli olmak üzerine kurulu. Standart bir satranç maçından ne bekleyeceğinizi bilirsiniz. Her iki oyuncu da aynı taşlarla başlar ve bu taşlar her seferinde aynı yerde bulunur. Really Bad Chess, her iki tarafın da hangi taşları alacağını tamamen rastgele seçerek satrancı daha ilginç hale getirir.
 
Android sayfası
iOS sayfası
 
13- 5D Chess With Multiverse Time Travel (2020)
 
 
 
Beş boyutlu bir satranç deneyimi sunan 5D Chess With Multiverse Time Travel, uzay, zaman ve paralel boyutları bünyesinde barındıran bir yapım. Satranç oynamanın yanı sıra bu oyunda zaman çizelgeleri oluşturacak, paralel bir boyutta yer alacak. şimdiki ve geçmişteki krallarınızı koruyama çalışacaksınız.
 
5D Chess With Multiverse Time Travel'da tek yapmanız gereken, herhangi bir zaman boyutunda sıkışmış şahı korumak. Bu nedenle her boyuta çok dikkat etmeniz gerekiyor. 
 
Özellikleri 
 
- Çoklu evrenli satranç bulmaca koleksiyonunu çözerek taktiklerinizi geliştirin.
- Her biri farklı güçlü yönlere ve tarzlara sahip olan dört farklı yapay zekaya karşı pratik yapın.
- Çeşitli farklı başlangıç ??pozisyonları ve senaryoları deneyin.
- Arkadaşlarınızla veya yabancılara karşı çevrimiçi oynayın. 
- Gittikçe daha da öğrenin. Oyunda bulunan kullanıcı arayüzü, oyunu daha kolay hale getirir.
- Son derece parlak tahta görünümleriyle parçalarınızın nasıl hareket ettiğini daha iyi deneyimleyin.
 
Steam sayfası
 
14- Chess Online
 
 
 
2 milyondan fazla kullanıcı sayısıyla ön plana çıkan Chess Online, deneyimsiz oyunculardan profesyonel oyunculara ve büyük ustalara kadar herkes için uygun bir deneyim sunuyor. Bu uygulama sayesinde satranç oynamak dışında performansınızı takip edebilir, sıralamanızı görebilir, grafiklerle ayrıntılı istatistiklere göz atabilir, Web tarayıcıları ve mobil cihazlar da dahil olmak üzere çeşitli platformlardan hesabınıza erişim sağlayabilirsiniz.
 
Çoklu dil seçeneği sunan Chess Onlineile arkadaşlarınızla ücretsiz olarak karşı karşıya gelebilirsiniz. Bunun dışında yapay zekaya karşı çevrimdışı olarak oynayabilir ve 20 zorluk seviyesi arasından seçim yapabilirsiniz. 
 
Oyunda yapılan en son güncelleme oyundaki hataları çözüyor, tasarımda iyileştirmeler yapıyor, yeni satranç tahtası temaları ekliyor ve 3D satranç taşlarını dahil ediyor.
 
Android sayfası
iOS sayfası
 
15- Play Magnus - Play Chess 
 
 
 
Play Magnus - Play Chess, Dünya Satranç Şampiyonu MAGNUS CARLSEN ile satranç oynama şansını oyunculara sunuyor. Magnus dışında oyunda Wesley So ve tüm zamanların en iyi kadın satranç oyuncusu Judit Polgar yer alıyor. Satranca yeni başlayanlara ve amatörlere hitap etmeyen yapısıyla ön plana çıkana Play Magnus'da dünya şampiyonlarına karşı meydan okuyabilir ve bir yandan da hikayelerini keşfedebilirsiniz. Oyun içerisinde ayrıca başarıların kilidini açabilir ve oynadığınız için ödüller kazanabilirsiniz.

Play Magnus - Play Chess, bir yandan da satranç koçluğu yapıyor. Oyuncular bu oyunda faydalı ipuçları alabiliyor, hata yapıldığında taşları geri alabiliyor, oyundaki doğru veya yanlış kararlarda size rehberlik etmesi için Magnometre aracını kullanabiliyor.

En iyisi olmak için en iyilerle antrenman yapabileceğiniz bu yapım, Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen'in yanınızda oturmasını sağlıyor ve satranç gelişiminize yardımcı olmaya çalışıyor. Magnus ilk olarak size temel bilgileri veriyor daha sonra stratejik ipuçları ve kritik taktikleri paylaşmaya başlıyor. İster bu konuda kendinizi ciddi bir şekilde geliştirmeyi hedefliyor olun, ister yalnızca oyunu oynamaya çalışın, Magnus'ın tavsiyeleri sizin için çok değerli olacak. 
 
Android sayfası
iOS sayfası
 
16- Chess 
 
 
 
50 milyon indirme sayısıyla ön plana çıkan satranç uygulaması Chess, klasik bir deneyimi oyunculara sunuyor. Yıllardır listelenen 600'den fazla satranç uygulaması arasında en üst sırada yer alan Chess'de oyuncular satranç konusunda kendini geliştirebilecek.
 
Oyunda acemiden ustaya 12 zorluk seviyesi bulunuyor. Yeni başlayanlar için de kolay zorluk seviyesi sunan yapım, her türden oyuncuya hitap ediyor. Oyunda ek olarak birçok mod bulunuyor: Günlük ve Pro modlar. Günlük modlarda oyunu temel olarak öğrenebilir daha sonra kendinizi bir sonraki seviyeye taşıyacak Pro modlarına geçiş yapabilirsiniz.
 
Chess uygulaması, satranç stratejisini geliştirmek isteyenler için basit hatalardan kaçınmanız adına seçenekler sunuyor. Bu doğrultuda önerilen taşları görebilir, yapacağınız eylemi analiz edebilir ve böylece daha derin analizler yapabilirsiniz. Seviye 3 üstü oyuncular için "CPU Düşüncesini Göster" seçeneği de bulunuyor. Bu seçenek, kullanıcının yapay zekanın ne düşündüğünü görmesini sağlıyor.
 
Çok çeşitli 2D ve 3D tahtalar ve parça setleri arasından seçim yapabileceğiniz bu yapımda Başarılar ve Lider listeleri bulunuyor. Bunun yanı sıra 2 oyunculu çevrimiçi bir oyun modu da yer alıyor. Bu mod ile arkadaşlarınıza karşı oynayabilirsiniz.
 
Öte yandan Chess uygulaması, Microsoft'un MSN Chess uygulamasında kullandığı gibi Treebeard Chess motorunu kullanıyor.
 
- Android sayfası
 

 
Listemizin burada sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu listemizde sizlere öne çıkan satranç oyunlarını, satranç öğrenmek isteyenler ve kendini geliştirmek isteyenler için uygulama önerilerini ve satrancı eğlenceli hale getirmeye çalışan oyunları derledik.
 
Bu uygulamalar dışında sizin deneyimlediğiniz ve önermek istediğiniz oyunlar ve uygulamalar var ise bunları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.