Project Zomboid: En İyi 8 Yakın Dövüş Silahı

Mehmet Tandoğan

 
 
The Indie Stone tarafından geliştirilen ve 2013 yılında oyunculara sunulan Project Zomboid, zombi temalı açık dünya hayatta kalma oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Çıktığı günden bu yana halen erken erişim sürümünde bulunan oyunun tam sürüme kavuşması oyuncular tarafından bekleniyor. 
 
Çok oyunculu sistemin oyuna dahil edilmesiyle beraber tekrardan isminden söz ettiren yapımda zombileri alt etmek için birçok silah bulunuyor. Bunlar arasında yakın dövüş silahları, ateşli silahlar ve daha fazlası yer alıyor. Ancak başlangıç için yakın dövüş silahları zombi avlamanın ilk unsuru.
 
Oyunda birçok yakın dövüş silahı bulunuyor. Bunlar arasında çekiç, levye, beyzbol sopası, balta ve daha fazlası bulunuyor. Bu listemizde sizlere Project Zomboid'de bulunan en iyi 8 yakın dövüş silahını derledik. İşte listemiz:
 
1- Metal Çubuk
 
 
 
Zomboid oyununda bulunması en kolay silahlardan biri olan metal çubuk. Metal çubuklar oyundaki en temel silahlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu çubuklar fabrika bölgesinde, depolarda veya garajlarda bol miktarda bulunuyor. 
 
Oyunun başlangıcında en çok kullanacağını yakın dövüş silahı arasına girecek olan metal çubuklar ile zombileri alt edebilirsiniz. Bu sayede daha iyi silahlara ulaşabilirsiniz. 
 
2- Cop
 
 
Bir polis memurunun temel yakın dövüş silahı olan cop, Project Zomboid dünyasında oldukça sıkça karşınıza çıkacak yakın dövüş silahlarından biri. Bu silahlara zombi polisleri alt ederek, devriye arabalarını veya polis karakollarını araştırarak erişebilirsiniz.
 
Copların en iyi tarafı, dayanıklılığını diğer birçok kısa ve körleşmiş silahlardan çok daha yavaş kaybetmesi. Hasar olarak oyuncuları pek tatmin etmese de hızlı hamleler yapabildiğiniz için sayesinde bunu telafi ediyor.
 
3- Çekiç
 
 
 
Zombi dünyasının olmazsa olmaz yakın dövüş silahlarından biri olan çekicin, normal, topuzlu ve daha birçok çeşidi bulunuyor. Her bir çeşit çekicin kendine ait özellikleri ve istatistikleri bulunuyor. 
 
Çekiçlerin oldukça kısa bir menzilleri bulunuyor ancak yüksek hasar veriyor. Çekiçleri hemen hemen her yerde bulabilirsiniz. Bu da bu çekiçleri sıkça kullanabileceğiniz anlamına gelir.
 
Çekiçler genellikle evlerdeki garajlarda ??veya ev içerisinde yer alan dolapların birinde bulunabiliyor. Çekiçler, zombileri alt etmenin yanı sıra belirli eşyaların işlenmesinde de işe yarıyor. Bu nedenle çantanızda her zaman bir tane çekiç bulundurmayı unutmayın.
 
4- Levye
 
 
 
Bulabileceğiniz en yaygın uzun ve dayanıklı yakın dövüş silahlarından biri olan levye, Zomboid dünyasında kullanabileceğiniz en iyi silahlar arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra levyeler birçok önemli rolü yerine getiren bir yardımcı araç niteliğinde de karşımıza çıkıyor. Barikatları, pencereleri ve daha birçok şeyi kaldırmak kaldırmak için bu levyeler kullanılabiliyor. 
 
Ortalamanın üzerinde hasara ve menzile sahip olan levyelerin vuruş hızı oldukça yavaş. Oyundaki en sağlam silahlardan biri olan levyeler dayanıklılığı ve işlevselliği ile ön plana çıkıyor. Levyeleri depolarda, garajlarda ve daha birçok yerde bulabilirsiniz. Hatta zombilerden bile düşürebilirsiniz.
 
5- Av bıçağı
 
 
 
Oyunda birçok kısa bıçak çeşidi olsa da av bıçakları açık ara en güçlü yakın dövüş silahı. Av bıçaklarını silah depolarında bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra zombilerin üzerlerinde de bu bıçaklara rastlama şansınız bulunuyor. 
 
Bu bıçakların hızı oldukça fazla ve iyi bir hasarı bulunuyor. Ayrıca rastgele bir şansla, zombilerin kafasına hızlı bir bıçak darbesi indirebileceğiniz özel bir saldırı seçeneği de yer alıyor.
 
6- Beyzbol sopası 
 
 
 
Beyzbol sopası çoğu zombi oyunu için ikonik bir silah olarak karşımıza çıkıyor ve Project Zomboid oyununda da bu durum farklı değil. Beyzbol sopalarını spor mağazalarında ve karşılaştığınız çoğu güvenli evde bulabilirsiniz. Louisville'in doğu kıyısında bulunan Louisville Slugger Fabrikası'nın içinde bu sopalardan bolca bulunuyor.
 
Oyundaki en iyi uzun ve dayanıklı silahlardan biri olan beyzbol sopası, iyi bir vuruş hızı ile mükemmel hasara ve menzile sahip olarak karşımıza çıkıyor. Ek olarak bu sopaları, çivileyebilir ve yine bir diğer ikonik çivili beyzbol sopalarından birine dönüştürebilirsiniz. Çivili sopaların tek dezavantajı, dayanıklılığını normal bir sopadan daha hızlı kaybetmesidir.
 
7- Balta 
 
 
 
Kalabalık zombi sürüleriyle başa çıkmak için ideal bir silah olan baltalar, oyundaki en güçlü yakın dövüş silahları arasında yer alıyor ve birçok çeşidi bulunuyor. Balta çeşitleri arasında yangın baltası, el baltası ve bir tahta balta bulunuyor. Ayrıca bir ağaç dalı ve bir taşla kendi taş baltanızı yapma seçeneği de yer alıyor.
 
Oyundaki tüm baltalar, tahta ve ağaç dalları gibi temel kaynakları almak için veya kapıları yıkmak ve ağaçları kesmek için kullanılabiliyor. 
 
Baltalar, yavaş bir vuruş hızına sahip olmasına karşın inanılmaz hasara ve menzile sahip. Baltalar, taş balta dışında dayanıklılıklarını oldukça yavaş kaybeder. Taş baltalar sadece ağaç kesmek için kullanılmalı. Çünkü mücadele sırasında bu baltanın dayanıklılığının tükenmesi sonunuzun geldiği anlamına gelir.
 
8- Pala
 
 
 
Listenin sonunda oyunda elde edebileceğiniz en iyi dövüş silahlarından biri olan pala  Düşme oranı çok az olmasına rağmen palalar, çoğu hırdavat ve silah mağazalarından bulunabiliyor. Palalar ağaç kesmek için de kullanılabiliyor. Zombileri kolayca alt etmek için palalar oldukça önem arz ediyor.
 
Palalar, tüm yakın dövüş silahları arasında en çok hasara sahip. Çoğu zombiyi tek vuruşta indirebilirsiniz. Çok nadir bulunmalarına rağmen oyunun ileri aşamalarında çantanızdan eksik olmasını istemeyeceğiniz bir silah.
 
Yakın dövüş silahlarını derlediğimiz bu listemizin burada sonuna geliyoruz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Project Zomboid oyunu şu anda erken geliştirme aşamasında ve oyuna yeni özellikler ve güncellemeler gelmeye devam ediyor. Tam sürüme ne zaman kavuşacağı henüz bilinmiyor. Dolayısıyla bu listeden sonra oyuna yeni yakın dövüş silahları eklenebilir ve seçenekler artabilir.
 
Kıyamet sonrası bir temayı işleyen Project Zomboid, yoğun oynanış detaylarıyla gerçekçi bir hayatta kalma hikayesi sunuyor. Oyun şu anda indirim kapsamında Steam'de 21,44 TL'ye satılıyor. Normal fiyatı ise 32,00 TL.
 
Project Zomboid hakkında eklemek istediğiniz herhangi bir şey varsa bunları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.