Gran Turismo 5 İncelemelerinde Yapılan Büyük Hata

Levent Polater

 
 
 
    Gran Turismo 5'in incelemeleri ve inceleme skorlarında dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, takip edenler hemen farkedecektir enterasan bir yükseliş var... İlk incelemeleri bir hışımla çıkaranlar oyuna skor olarak 80 civarı bir puanı layık görürken, son incelemelere baktığımızda oyunun 100'e yakın skorlar elde ettiğini görebiliyoruz. Peki, neden böyle oldu? Görünüşe göre Gran Turismo 5, sürprizlerle dolu bir oyun ve bunu bir kaç saatlik oyun süresinden sonra incelemeye kalkarsanız çok yanlış bir inceleme çıkarmış oluyorsunuz. Dâhi Yamauchi, oyunu inceleyeceklerin keşfetmeleri için bir kaç gizli kapı bırakmış, fakat bazı inceleme yapanlar bunu keşfedememişler.
 
    Genel olarak Gran Turismo 5 incelemelerinin olumlu seyrettiğini ya da seyretmeye başladığını söyleyebiliriz. Fakat normalden düşük puan veren incelemelere göz attığımızda oyun için yapılan en büyük eleştirinin Gran Turismo 5'te "gerçekçi hasar" olmaması oluyor. Aslında hiç de öyle değil, hemen sizi aydınlatalım...
 

    Hatta durumu biraz daha dramatize etmek açısından şunu da sizlerle paylaşayaım; Bir Gran Turismo 5 oyuncusu şöyle bir yorum yapmış:
 
    “Jetta ile saatte 150 km hızla duvara vuracağım ve bu olaydan sonra aracımın yola devam edeceğini biliyorum. LOL"
 
    İşin aslı şu; Gran Turismo 5'te çoğu şey aşama aşama açılıyor. Hasar da bunlardan biri. Gran Turismo 5'te hasar almaya çok hevesliyseniz oyunda epey bir zaman harcayarak hasar kilitlerini açmanız gerekiyor.
 
    Gran Turismo 5'te 3 aşamalı bir hasar kilidi bulunuyor ve bu 3 aşamalı hasar sistemi de Physics-hesaplamalı hasarlar, yani her kaza aynı sonucu vermiyor, gerçek bir kaza gibi aracınızın temas ettiği yerler parçalanıyor, gerçeğe çok yakın bir şekilde yamuluyor. Bu çok gerçekçi hasar sistemine sahip olduğunu söylediğimiz Forza Motorsport 3'te bile yoktu.
  
     Bahsettiğim aşamalı hasar sisteminde level atladığınız sürece yeni hasar seviyeleri açabiliyorsunuz. Alınan rapora göre oyunda level 20 olduğunuzda neredeyse tam hasar alabiliyorsunuz ve orta seviye teknik sorunlar yaşayabiliyorsunuz. Fakat level 40'a ulaştığınızda işte gerçek hasar deneyimini yaşamaya başlıyorsunuz. Burada tam hasarı hissedebilir, ve çok belirgin mekanik sorunlar yaşayabilirsiniz.
 
    Aşağıdan level 40'a ulaşan bir oyuncunun arabasının ulaştığı hasar boyutunu görebilirsiniz. Araç neredeyse hurda yığınına dönmüş, kapılar sallanıyor, kaput yere oturmuş, Siz oyunu bir kaç saattir oynayanlar, böyle bir şeyin farkına vardınız mı? Hiç sanmıyorum;
 

  
       Bu hasar seviyesinde, aracın kullanabilirliği ve aerodinamikleri çok teknik sorunlar yaşatabiliyor. Yamauchi, GT5'in böyle bir hasar sistemine tabii tutulacağını söylememişti. Belki de incelemeleri yapacakların kendileri keşfetmelerini istedi, ancak işler en azından en başta istediği gibi gitmedi ve 90'ın üzerinde olacağına kesin gözüyle baktığımız Gran Turismo 5'in metacritic skoru şu anda 88 seviyelerinde dolaşıyor. Yeni inceleme skorları ise bir süredir gelmiyor, sanırım oyunu inceleyenler harıl harıl oyunu oynuyor ve en başta yapılan hataları yapmamaya çalışıyorlar.
 
    Her yönüyle harika bir oyun olan Gran Turismo 5'in inceleme skorlarındaki bu yanlışlığı da sizlerle paylaşmak istedim. Eminim bundan sonraki inceleme skorları Gran Turismo 5'in hakkettiği gibi olacaktır diyorum ve hepinize iyi oyunlar diliyorum :)