Pandemi Döneminde Elektronik Spor

Hamit Can Sayılgan

 
     Koronavirüs salgını sürecinde dijital oyunlara ilgiyi artırırken, esporcu sayısında da ciddi artış yaşanmasına yol açtı. Haziran 2020 itibariyle ülkemizdeki lisanslı esporcu sayısı 1.848’e ulaşırken kulüp sayısı ise 100’e çıktı.
 
     Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) Başkanı Alper Afşin Özdemir, pandemi sürecinin birçok spor branşını olumsuz etkilese de esporun büyüme ivmesini artırdığını belirterek, “Espor temas olmadan yapılabilen bir spor. Espor müsabakaları online olarak düzenlenebiliyor. Bu nedenle ilgi hiç azalmadı. Online turnuvalar hızla devam ediyor. Pandemi şartlarının atlatılması sonrasında fiziki espor turnuvalarının da tekrar başlamasını umuyoruz” dedi.

     Pandemi sürecinde Türkiye’de espor oyuncu sayısının artış gösterdiğini dile getiren Özdemir, “Haziran 2019 itibariyle 29’u kadın olmak üzere 546 lisanslı e-sporcu, 55 tane de tescilli e-spor kulübü vardı. Haziran 2020 itibariyle lisanslı kadın e-sporcu sayısı 159, erkek e-sporcu sayısı 1.689 olmak üzere toplam sporcu sayısı 1.848’e ulaştı. Kulüp sayısı da 100’e çıktı. Ayrıca 2019’da 3 olan espor salonu sayısı da 8’e yükseldi” bilgisini verdi.

     Özdemir, bu yılın ikinci yarısında yeni oyunlar için espor ligleri kurulmasının da planlandığını aktardı. Alper Afşin Özdemir, “TESFED tarafında okulların açılmasıyla beraber e-spor ligleri de başlayacak. Bu yıl içinde hayata geçireceğimiz TESFED Kupası ve liseler arası düzenlenecek espor Kupası’nın ön hazırlıklarına yoğun şekilde devam ediyoruz” diye konuştu.