God of War: Ghost of Sparta'nın videosundaki “Her son, önce başlamalıdır” sözü Kratos'un hikayesinin daha da ayrıntılı olarak ele alınacağının göstergesiydi. Müthiş atmosferiyle bizi büyüleyen God of War 3 sonrası serinin bittiği söylentileri olsa da, aslında böyle bir şeyin olmayacağı konusunda hiç şüphemiz yoktu. Bazı insanların “Playstation” alma nedenleri olan ve satış rakamları ile de Sony'nin yüzünü güldüren God of War'un bitmesi mümkün değil. O nedenle bu seride her son mutlaka bir başlangıç olacaktır. Oyun dünyasının en karizma karakterlerinden Kratos'un öyküsünü en ince ayrıntısına kadar öğrenme fırsatı bulacağımızı düşünüyorum. Zaten Sony de bu yöndeki ilk adımını attı ve Kratos'un karanlıkta kalan geçmişi ile ilgili yeni bir macera olan Ghost of Sparta'yı Playstation Portable için duyurdu. Her ne kadar bu God of War oyununun adının sonunda bir “sayı” olmasa da, Ghost of Sparta'nın baştan savma bir oyun olmayacağı konusunda şüphemiz yok. Zaten serinin hayranları da bu oyunu yakından takip ediyorlar.
2008 yılının Mart ayında ayında piyasaya çıkan God of War: Chains of Olympus'u geliştiren Ready at Dawn Studios tarafından geliştirilen olan Ghost of Sparta'nın yapım aşamasında serinin yaratıcısı Sony'nin Santa Monica Stüdyoları da önemli bir rol oynuyor. Bu iki önemli geliştiricinin Ghost of Sparta'da gücünü birleştirmesi sayesinde ortaya başarılı bir oyun çıkacağını düşünüyoruz. Chains of Olympus'un baş tasarımcısı olan Dana Jan, Ghost of Sparta'nın yönetmen koltuğunda oturuyor. Sanırım Sony kendisinden çok memnun kalmış. Zaten Chains of Olympus'un piyasaya çıkmasından 5 ay sonra Ghost of Sparta'nın geliştirilmesine başlanmış, yani yaklaşık 2 yıldır geliştirilen bir oyunla karşı karşıyayız ki bu süre bir taşınabilir cihaz oyunu için oldukça iyi. Böylece geliştiricilere ayrıntısı oldukça fazla olan bir oyun yapmak için bol bol zaman kalmış.
Ghost of Sparta, God of War 1 ve 2'nin arasındaki bir zaman diliminde geçecek. Yayınlanan videolarda da vurgulandığı üzere Kratos'un kardeşi Deimos ve annesini oyunda görme şansını yakalayacağız. Kratos, bu yolculuğunda kardeşi ile ilgili karanlıkta kalmış noktaları açığa çıkarak. Tabi doğal olarak da Kratos'un geçmişini öğrenme şansımız olacak. (Ghost of Sparta'yı edinen oyuncuların God of War 3'te Kratos'un kardeşi Deimos'un skin'ine ulaşma şansına sahip olacağını hatırlatalım.) Kahramanımız Kratos, bu sırları ortaya çıkarmak için Atlantis şehrine yolculuk yapıyor. Atlantis; “Atlas'ın Adası” olarak da bilinen efsanevi, batık bir ülke. Burası Batı Avrupa ve Afrika'nın büyük bölümünü fetheden ve M.Ö 9.500 civarında Atina'yı ele geçirmeye çalışan bir uygarlık olarak biliniyor. Yani Kratos büyük bir uygarlığa yolculuğa çıkacak, bunun anlamı maceramız da büyük olacak. Zaten Ready at Dawn Studios'un açıklamasına göre Ghost of Sparta, Chains of Olympus'tan daha uzun ve geniş kapsamlı bir oyun olacak.
Geliştirici stüdyo, Ghost of Sparta konusunda oldukça iddialı. Şimdiye kadar oyunun daha uzun olmasının yanı sıra daha büyük boss'lar, geliştirilmiş düşman yapay zekası, yeni büyüler, yeni yeteneklerin yanı sıra ekranda aynı anda daha fazla düşman gözükeceği gibi önemli özellikler açıklandı. Yani daha kalabalık savaşlar bizi bekliyor. Oyunun demosunu denediğimizde Scylla adlı boss'un yanı sıra Scylla Brood, Minotaur, Geryon, Triton Soilder, Triton Assassin gibi düşmanlara karşı savaşma şansımız oldu. Bu düşmanlar genellikle 3-4 kişilik gruplar halinde bize saldırıyordu. Yapay zekalarının Chains of Olympus'a göre daha gelişmiş olduğunu söyleyebilirim. Her ne kadar Kratos'un güçlü darbeleri ve yakalama hareketleri karşısında pek bir şansları olmasa da kendilerini korumaya almayı ve kaçış hamleleri yapmayı ihmal etmiyorlardı. Oyunun demosunda sadece kolay ve normal zorluk dereceleri vardı; diğer 2 zorluk seviyesi açık değildi, ama doğal olarak o zorluk derecelerinde düşmanlarımız bizi çok daha fazla zorlayacaklardır. Ghost of Sparta, en azından Dante's Inferno kadar zor olmalı diye düşünüyorum. Böylece oyun daha zevkli olacaktır.
Oyunun dövüş sistemi daha önceki oyunlara benzer olarak tasarlanmış, ama daha fazla hareket ve daha farklı silahlar bizi bekleyecek. Geliştiricinin açıklamalarına göre Ghost of Sparta'da Chains of Olympus'tan %25 daha fazla oynanış dinamiği olacak; bu da daha fazla etkileşim anlamına geliyor. Yine oyunun demosunda “Blades of Athena ve Arms of Sparta (mızrak ve kalkandan oluşuyor) gibi silahları kullanma şansına sahip olduk. Özellikle Arms of Sparta'yı kullanmanın çok zevkli olduğunu söylemeliyim. Yine de demoda en zevk aldığım özellik Eye of Atlantis adlı büyü oldu. Çevreye elektirik şokları saldığımız büyünün vuruş hissi çok yüksek ve resmen elektrik verdiğinizi hissettiriyor. Umarım Ready at Dawn Studios, Eye of Atlantis gibi bir çok büyüyle karşımıza çıkar, çünkü bu büyüleri kullanmak gerçekten eğlenceli. Tabi tıpkı eski oyunlarda olduğu gibi bu büyüleri geliştirme imkanımız da olacak. Zaten düşmanlarımızı bu tür büyüleri geliştirmeden öldürmek hiç de kolay olmayacaktır; çünkü düşmanlar kalabalık ve yapay zekaları da gerçekten iyi.
Ghost of Sparta'da boss savaşları da eskisine göre çok daha zor geçecek. Demo'da karşımıza çıkan Scylla adlı Boss'u öldürmek için onunla 3-4 defa karşılaştık, (ki demo sonuna kadar öldürmemiz mümkün olmuyordu) bu boss'la savaşmak çok zor olmasa da kolay da değildi. Yine de oyunun atmosferine uygun zevkli bir boss olduğunu söyeleyebilirim. Atlantis'teki yolculuğunuzda daha bir çok sürprizle karşılaşacaksınız. Demo'daki izlenimlerimiz kadarıyla oyunun atmosferi oldukça sağlam olacak gibi görünüyor. Düşmanlar eskisi gibi sırf aksiyon olsun diye karşınıza çıkmıyorlardı. Bir çok mekanda gizli bölmelere ulaşma ve buradaki sandıklardan çeşitli güçler elde etme şansını şansına kavuşuyorduk. Oyunda “soğuk-sulu” bir dünya ve diğer God of War oyunlarındaki gibi bol atlama ve tırmanma sahneleri yine bizi bekliyor. Demoya bakarak konuşursak oyunun görselliği doğal olarak God of War 3 standartlarının çok gerisinde, ama PSP standartları için oldukça iyi; zaten çevre ve karakter tasarımları Chains of Olympus'a göre çok daha sağlam görünüyor.
Oyunun oynanış elementleri ve görselliğinin yanında demo'da dikkatimi çeken en önemli şey ses efektleriydi. Çok fazla konuşmaya şahit olmadığımdan seslendirmelerin kalitesi ile ilgili konuşmak için henüz erken olduğunu söyleyebilirim; ama silahların çarpışma seslerinden, düşmanların çıkardıkları sese kadar bu konuda harika işler çıkarılmış. PSP'nizin sesini sonuna kadar açarsanız bunu daha iyi anlıyorsunuz.
God of War: Ghost of Sparta'nın dikkatimi çeken diğer önemli yönü ise Combat Arena adlı oyun modu oldu. Adından da anlaşılacağı gibi bu modda bir Arena'da düşmanlara karşı savaşıyorsunuz. Combat Arena'da düşmanların enerjileri, sayıları, atak yapıp yapmayacakları; Kratos'un enerji ve büyü gücü, arena'nın zorluk derecesi, zaman uzunluğu gibi çeşitli özellikler ayarlanabiliyor. Senaryo modunu bitirdikten sonra bu modda dövüş yeteneklerinizi test edebileceksiniz.
PSP 2'nin adının anılmaya başlandığı bu günlerde PSP sahipleri için yine mükemmel bir oyun geliyor diyebiliriz. Sony'nin en önemli kozlarından God of War serisi, Ghost of Sparta ile muhtemelen PSP'deki son macerasını yaşayacak. Oyunun demosundaki izlenimlerimiz çok olumluydu. Atmosfer bizi resmen kendine bağladı. Atlantis uygarlığına yapılacak olan bu macerayı serinin hayranları zaten kaçırmayacaktır. Eğer aksiyon-macera oyunlarından hoşlanıyorsanız ve PSP'niz varsa bu oyunu merakla beklemenizi öneririm. Ghost of Sparta, 2 yıldır geliştirildiğinden uzun bir oyun olmasını da umuyorum. God of War 3 gibi kısa bir oyun olursa bu gerçekten üzücü olacaktır. Ghost of Sparta serinin önceki oyunlarına benzer oynanış dinamiklerine ve yepyeni bir senaryoya sahip; sanırım bu da oyunu almak için bir neden olarak görülebilir. Serinin hiç bir oyununda hayal kırıklığına uğramadık, Ghost of Sparta'da da uğrayacağımızı düşünmüyorum.