15 yılı geride bırakan Dead or Alive serisinin yeni oyunu Nintendo 3DS’in duyurusu ile birlikte ortaya çıkmıştı. Nintendo’nun yeni nesil konsoluna destek vereceğini açıklayan Tecmo tarafından geliştirilen serinin bu yeni oyunun da sahip olduğu özelliklerle, Super Street Fighter 4 3DS ile birlikte konsolun merak edilen dövüş oyunları arasına girmeyi başarmıştı. Peki piyasada Super Street Fighter 4 gibi bir 3DS oyunu var iken Dead or Alive: Dimensions hangi özellikleri ile ön plana çıkmış. Daha doğrusu çıkabilmiş mi?
Öncelikle Dead or Alive: Dimensions’un geniş bir oyun moduna sahip olduğunu söyleyebilirim. Gerek tek kişilik gerekse de çoklu oyuncu kısımlarında oyun modu olarak geniş bir yelpazeye yer verilmiş. Oyun modlarını kısa kısa açıklayacak olur isek ;
Serinin bilinen karakterleri tekrar bir arada.
Chronicle: Chronicle adlı oyun modu için kısaca hikaye modu benzetmesi yapabiliriz. Ara sahneler ile süslenen bu oyun modunda, hikaye ilerleyişine göre farklı karakterlerin kontrolünü sağlıyor ve hikayede karşınıza çıkan rakipler ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca oyun motoru ile yapılan ara sahneler dışında CGI olarak karşınıza çıkan ara sahnelerde, bu oyun moduna ayrı bir keyif katmayı başarmış. Oyun motoruyla yapılan bazı ara sahnelerde ise ilginç bir yöntem kullanıldığını görüyoruz. Donuk ifadeler ile ekranda beliren karakterler, arka planda seslendirilerek farklı bir ara sahne metodu kullanılmış. Yani bu ara sahneler için bir nevi oyun motoru ile yapılan fotoroman benzetmesini yapabilirim. Bu durumun ise çoğu oyuncunun hoşuna gitmeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim.
Arcade: Oyunun Arcade modu oldukça kısa bir şekilde karşımıza çıkıyor. Seçtiğiniz karaktere göre birkaç rakip ile karşılaşıyor ve bu modu tamamlıyorsunuz. Tabi bölüm bölüm ayrılan bu modun ömrü de böylelikle uzatılmış. İlk bölümü bitirdiğinizde bir sonraki bölümün kilidini açıyorsunuz.
Bu ara sahneler için bir nevi oyun motoru ile yapılan fotoroman benzetmesini yapabilirim.
Survivol: Survival oyun modu da genel olarak Arcade ile aynı özelliklere sahip. Gene bölüm bölüm ilerleyen bu oyun modundaki tek fark, rakiplerinizin peş peşe gelmesi oluyor. İlk bölümde 10 rakip ile karşılaştıysanız ikinci bölümde 20 rakip ile karşılaşıyorsunuz.
Tag Challange: Bu oyun modunda adında da anlaşılacağı gibi 2’ye 2 mücadelelere giriyorsunuz. Yaptığınız kombalara veya sizin çağrınıza göre seçtiğiniz ikinci oyuncu savaş alanına giriş yapıyor.
Kızlar serinin her oyununda olduğu gibi gene ön planda yer alıyor.
Bu ana oyun modları dışında tabi ki local ve internetten olmak üzere oyunun live sistemi de bulunuyor. İnternet maçlarında her ne kadar nadir de olsa kopma ve lag problemleri yaşansa da local maçlarda ise rakibiniz ile anında mücadeleye girebiliyorsunuz. Oyunda ayrıca normal teke tek mücadeleye gireceğiniz Free to Play ve antreman yapabileceğiniz Training kısmına da yer verilmiş. Nintendo 3DS’in en önemli özelliklerinden biri olan StreetPass özelliğinde ise indirilebilir içeriklerini yer aldığını hatırlatayım. Bu sayede karakterlerin yeni kostümlerini indirebiliyorsunuz.
Dead or Alive Dimensions’ta Zack, Ryu, Kasumi, Tina, Bayman ve Ayane gibi serinin daha önceki oyunlarında da karşımıza çıkan biri gizli olmak üzere 26 karakter bulunuyor. Oyunu ilk açtığınızda tüm karakterleri açamıyorsunuz. Hikaye veya diğer oyun modlarında ilerledikçe yeni karakterlerin kilidini yavaş yavaş açıyorsunuz. Üstelik ilerlemenize göre bu karakterler dışında kostüm, oyun alanı ve figür gibi içerikler de açılıyor. Açtığınız bu karakter figürlerini de oyunun ana menüsünden kontrol edebiliyor ve dilediğiniz açıdan resimlerini çekerek oyun albümüne ekleyebiliyorsunuz.
Dead or Alive Dimensions oynanış olarak ise basit bir yapıya sahip. 3DS’in üst ekranında oyun alanına yer verilmiş. Alt ekranda ise oyundaki komboların yer aldığını görüyoruz. Çok farklı komboların yer alması iyi olsa da bu kombolar arasındaki seçim ise bir o kadar zor olmuş. Kaydırma kısmı ile kombolar arası geçiş yapıp, dilediğiniz komboyu seçmek hem sizi oyundan koparıyor, hemde oyunu kolay bir yapıya sokuyor. Böylesine bir sistem yerine SSF 4’te olduğu gibi çok özel hareketler burada listelenebilirmiş. Kısaca dokunmatik ekrandaki kombo listesinin çok işe yaramadığını söyleyebilirim.
Ara sahnelere geldiğimizde ise alt ekranda oyuna ve karakterlere ait bilgiler verildiğini görüyoruz. Örneğin serinin ilk olarak 1996 yılında ortaya çıktığı veya o an çıkan karakterler hakkında bilgilerin gözükmesi gibi. Veya gene alt ekranda o sırada hikaye gereği bulunduğunuz geminin özelliklerini öğrenebiliyorsunuz. Bu bilgilerden bazıları merakınızı giderdiği gibi bazıları ise sanki alt ekran boş kalmasın diye konmuş izlenimini yaratıyor.
Dövüş alanının değişmesi oyunun en önemli özelliklerinden.
Oyunun dövüş sistemi kontra atak üzerine kurulmuş. Yani rakibiniz size hamle yaptığında korunma veya tutma tuşu ile direk olarak kontra atağa geçebiliyorsunuz. Bu oynanış kavgaları renkli bir yapıya sokmuş. Tek handikabı ise bazen tek bir tuşla bile rakiplerinizi alaşağı edebiliyorsunuz. Yani sadece kontra atak olarak kullandığınız tutma tuşuyla bile, rakibiniz size hamle yaptığında doğru zamanda tuşa basarsanız, dövüşleri kolaylıkla geçebiliyorsunuz. Zaten oyundaki tuş dağılımına baktığımızda tekme, yumruk, korunma ve tutma şeklinde sıralandığını görüyoruz. Tek bir tuşa atanan tekme ve yumruk ise yön tuşları ile çeşitlendirilmiş. Yani yukarı çapraza veya aşağı doğru çekmenize göre tekmeleriniz veya yumruklarınızda farklı kombinasyonlar yakalayabiliyorsunuz.
Super Streef Fighter 4 3DS’in gerek oynanışı, gerek komboları, gerekse de kontrol sistemiyle bu oyundan bir gömlek üstün olduğunu söyleyebilirim.
Oyundaki dövüş alanı ise serinin önceki oyununda olduğu gibi aktif bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yani tahta bir köprü üzerinde dövüşürken rakabinizi aşağı atarak, sizde peşinden aşağı atlayabiliyorsunuz. Veya karlı mekanda rakibinizi aşağı doğru yuvarlayabilir ya da dövüş alanının kenarlarında bulunan elektrikli tellere doğru hamle yaparak daha fazla canının gitmesine sebep olabilirsiniz. Kısacası üç boyutlu olan oyun alanı, farklı alanlara sıçramasıyla da oyuna ayrı bir tat katmayı başarmış.
Oyun görsel açıdan gayet tatmin edici.
Dead or Alive Dimensions teknik açıdan ise başarılı bir görünüme sahip. Grafik yapısı her ne kadar SSF4 gibi canlı olmasa da, mekândaki derinlik ve karakter detaylarının gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Özellikle fotoroman dışındaki bazı ara sahnelerde karakter detayları bir hayli ön plana çıkmış. Ses konusunda ise Japonca ve İngilice seslendirme seçeneklerinin oyunculara sunulmuş olması oyun için iyi bir artı. Oyundaki üç boyut kavramına gelecek olur isek, SSF4’e göre daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Zaten oyun alanının tamamen üç boyutlu olması da doğal olarak bu etkide karakterleri ön plana çıkarmayı başarmış.
Kısa bir karşılaştırma yapacak olur isek Super Streef Fighter 4 3DS’in gerek oynanışı, gerek komboları, gerekse de kontrol sistemiyle bu oyundan bir gömlek üstün olduğunu söyleyebilirim. Fakat bu tabi ki Dead or Alive Dimensions'u geri plana atmıyor. Sonuç olarak Dead or Alive Dimensions, kontroldeki problemler ve kolay oyun yapısına rağmen grafikleri, hikayesi ve oyun yapısı ile serinin hayranlarını memnun edecektir.