Dan Greenawalt, Che Chou ve John Wendl; bu isimleri ayrı ayrı ele aldığımızda oyun dünyasında pek bilindiklerini söyleyemeyiz. Bu kişilerin Turn 10 Studios’un kurucuları ve en önemli isimleri olduğunu söylersek firmanın adından yola çıkarak ne kadar önemli işlere imza attıklarını anlayabiliriz. Turn 10 Studios, Washington-Redmond’da yani Microsoft ve Nintendo of America gibi iki dev firmanın merkezinin bulunduğu yerde kuruldu.
Microsoft Game Studios; Turn 10 Studios’u Xbox konsollarına özel olarak 1. sınıf araba yarışı yapma amacıyla kurdu. Her ne kadar Bizarre Creations’ın Project Gotham Racing serisi Xbox’a özel olsa da bu firmanın sahibi Microsoft değildi. Açıkçası Project Gotham Racing’in yeterli kalitede olamamasından dolayı Microsoft Game Studios’un Turn 10 Studios’u kurmakla doğru bir adım attığını her yeni Forza Motorsport oyununda tekrarlayıp duruyorum.
İlk Forza Motorsport oyunu 2005 yılında Xbox için piyasaya çıktığında birçok oyun sitesinden beklenmedik derecede yüksek puanlar aldı. Yaklaşık 1 milyon civarında satan ilk oyun gelecek oyunlar için de ümitlenmemizi sağlamıştı, zaten Turn 10 Studios’ta sonraki 2 oyunda da bizi hayal kırıklığına uğratmadı. Xbox 360 için 2007 yılında çıkan Forza Motorsport 2 yine kalitesini kanıtladı ve 4 milyon üzerinde satarak oyuncuların da favori yarış oyunu oldu.
Aradan 2 yıl geçtikten sonra Forza Motorsport 3 ile birlikte Turn 10 Studios bu işte nasıl profesyonelleştiğini gösterdi. Artık yarış oyunu denilince Xbox platformlarında akla ilk gelen oyun hiç kuşkusuz Forza Motorsport serisi olacaktır. Microsoft’u Turn 10 Studios’u kurduğu ve bize böyle bir seriyi sunduğu için kutlamak gerek.
Öncelikle Forza Motorsport serisinin, özellikle 3. oyunun yarış oyunlarının hangi kategorisine girdiğini açıklamak gerektiğini düşünüyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Forza Motorsport 3 bir simülasyon oyunudur ve gerçekçi bir yarış deneyimi yaşatmak amacıyla yapılmıştır. Yalnız gerçek hayatla birebir olduğunu söylememiz mümkün değildir. Zira Gran Turismo gibi ağır bir simülasyon oyunu da değildir. Bunun nedeni genel kitleye hitap etmek istemesidir. Örneğin Gran Turismo gibi gerçek yaşamı birebir yansıtmayı hedefleyen bir oyunu herkes oynayamaz, ya da oynayabilen herkes oynamak istemeyebilir. Bazı kişiler için gerçek hayattakiyle birebir olan bir oyunu oynamak sıkıcıyken, bazıları için çok büyük bir nimettir. Bu tamamen zevk meselesidir. Her ne kadar Gran Turismo serisi gibi oyunları uzun süre oynamış olsam da kişisel olarak simülasyon öğelerinin yumuşatılmış olması beni Forza Motorsport 3’e çeken etkenlerden birisidir.
Serinin 3. oyunu iki disk halinde piyasaya çıktı. Oyunun ikinci diskini yüklemek önemli zira bazı araba ve pistler bu diskte bulunuyor ve eğer yükleme yapmazsak bu arabalarla oynamamız mümkün değil. Forza Motorsport 2’de ek paketlerle birlikte 349 olan araba sayısı 3. oyunda henüz ek paket çıkmamışken 400’ün üzerinde bulunuyor. Bu arabalar en sıradanından başlayıp en hızlı yarış otomobillerine kadar çeşitlilik gösteriyor, isterseniz bu arabaların birçoğunu “Free Play” bölümünde deneme şansına sahipsiniz. Eğer kendi profilinizi yaratıp bu arabaları atın almak isterseniz birçoğuna ulaşmak için çok çabalamanız gerekecektir. Eğer araba modifikasyonuna meraklı değilseniz, bu bölümde arabaları test edip daha sonra satın almanızı tavsiye ederim. Üstelik arabaları test ederken oyundaki pistlerin çoğunu kullanabilirsiniz. Oyundaki pistlerin hepsinin gerçekte var olduklarını da belirtmeliyim.
Tabi ki hepimiz için oyunun asıl önemli bölümü kendi profilimizi yaratıp araçların klasmanına göre sezonluk yarışlar yaptığımız Kariyer modu olacaktır. Bu bölüm diğer oyunlardan çok da farklı değil, klasik olarak yarış kazandıkça para kazanıp arabalarımızı modifiye edebileceğimiz ve yeni arabalar satın alacağımız bu bölümde ayrıca hediye olarak yeni araba da kazanabiliyoruz. Kariyer modu oldukça tatmin edici çünkü 50 saatten uzun sürüyor. İlk sezonu oynadıktan sonra oyunu kısa sürede bitiririm demeyin, çünkü her sezon bir diğerinden daha uzun ve zorlayıcı geçiyor. Seçtiğiniz zorluk seviyesini de oyunun ileriki bölümlerini düşünerek ayarlamanızı tavsiye ederim, çünkü normal zorluk seviyesi bile ileride sizi çok zorlayabilir. Forza Motorsport 2’de de bulunan Turn 10'nun Drivatar sistemi ile diğer araçların sizin sürüş şeklinize göre yarışmaları özellikle hard mode’da oynayanları oldukça zorlayacaktır. Sanki yapay zekâya sahip yarışçılarla değil de gerçek insanlarla yarışıyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Simülasyon öğelerine sahip oyunlar her zaman zorlayıcı olmuşlardır ve bu nedenle bu tür oyunları herkesin tercih etmediğini belirtmiştim. Forza Motorsport 3’le birlikte oyuncular için bazı kolaylıklar getirilmiş; serinin daha önceki oyunlarında olmayan otomatik fren sistemi bu yeniliklerin en büyüğü olarak göze çarpıyor. Bu sistemin oyuna alışma aşamasında benim çok işime yaradığını itiraf etmeliyim, özellikle keskin bir dönemeçe girdiğinizde son derece başarılı bir şekilde kendiliğinden fren yapmanızı sağlıyor. Bu sistem kesinlikle oyunun zevkini kaçırmıyor ve kontrolün elinizden alındığını hissetmiyorsunuz. Turn 10 Studios bu özelliği başarılı bir şekilde oyuna uyarlamış.
Oyunumuzdaki yeniliklerden birisi de Over Drive adındaki, yarışı geriye sarabildiğimiz sistem oluyor. Yarış sırasında bir kaza yaptığımızda Joy Pad’deki “Back” tuşuna basarak oyunu kaza öncesine alabiliyoruz. Over Drive sisteminin kullanımı sınırsız olduğundan oyunu çok gerilere de sarabilirsiniz. Özellikle uzun yarışlarda küçük bir hata yüzünden yarışa tekrar başlama zahmetinden kurtuluyorsunuz. Eğer bu sistemin yanlış olduğunu ve oyunun zevkini kaçıracağını düşünüyorsanız, kullanmayabilirsiniz, ama kullanmadan durmak hiç kolay değil. Bence oldukça iyi düşünülmüş bir özellik olmuş.
Oyunun kontrol mekanizması her ne kadar çok iyi işlese de uzun süren yarışlarda dikkatinizi oyundan ayırmamanız gerekiyor. Otomatik fren sistemi gibi size yardımcı olan etkenleri kaldırırsanız zaten kaza yapma olasılığınız her simülasyon oyunundaki gibi artıyor.
Eğer hız yapmak istiyorsanız dönemeçte biraz geç fren yapmalısınız bunun için de otomatik fren sistemini kaldırmalı onun yerine “manual” vitesi seçmelisiniz. Özellikle zorluk derecesini arttırdığınızda otomatik fren ve vitesi kaldırmanız şart.
Forza Motorsport 3’ün en iyi özelliklerinden birisinin de debriyaj sistemi olduğunu söylemeliyim, direksiyon setiyle oynarken oldukça başarılı uyarlanmış bu debriyaj sistemi size gerçek yaşamda araba sürüyormuş izlenimini fazlasıyla veriyor. Yalnız aldığınız direksiyon setinin debriyaj sistemi var mı diye kontrol etmenizi öneririm, zira bazılarında bulunmayabiliyor. Özellikle kokpit görünüşünün gelmesiyle birlikte bir direksiyon seti şart oldu.
Forza Motorsport 3 ile beraber gerek seriye gerekse de türüne oldukça yararlı yenilikler geldi. Bu tür yenilikler bir yarış oyununu cazip kılan etkenler, fakat oyuncuları bu yenilikler kadar görsellik de ilgilendiriyor. Şunu rahatlıkla belirtmeliyim ki Turn 10 Studios sözünü tutmuş ve şu an piyasada olan en iyi grafikli yarış oyununu yapmayı başarmış. Forza Motorsport 2’ye göre gerek çevre gerekse de arabaların görünüşünde ilerleme kaydedilmiş. Şöyle ki arabaları ayrıntılı incelediğimizde aslında Forza Motorsport 2’den çok daha ileride olduğunu söyleyebiliriz.
Şu an piyasada olan diğer oyunlar ise bu konuda Forza Motorsport 3’ün yanına yaklaşmaktan çok uzaklar. Need for Speed: Shift’te gördüğümüz sert köşeli görüntülere Forza 3’te rastlamanız mümkün değil. Turn 10 Studios; her ne kadar zamanının en iyi grafikli oyununu yapsa da oyunda bazı hatalara da rastlamak mümkün. Özellikle çevre tasarımı iyi olsa da çok daha iyisini başarabilirlermiş. Bu konuda sanki yeterince uğraşmamışlar gibi görünüyor. Gölgelendirmelere dikkat ettiğinizde sizin de gözünüze bu hatalar çarpacaktır. Neredeyse her 2 yılda serinin yeni oyunu çıkınca bu tür hatalar kaçınılmaz oluyor.
Daha uzun geliştirme süresiyle daha kaliteli grafikler sunma şansına sahip olabilirler, ama bu defa da serinin fanları bekletilmekten memnun kalmayacaklardır. Aslında bu hala çözülememiş bir ikilem, zira en beğenilen araba yarışlarından Gran Turismo’nun 5. oyunu hala yeni nesilde çıkabilmiş değil, fakat bunun karşılığında da mükemmel (belki de kusursuz) grafiklerle karşılaşabiliriz.
Her şeye rağmen Forza Motorsport 3 şu an kendi türünde en iyi grafiklere sahip ve kesinlikle bu konuda takdir edilmeyi hak ediyor. Gran Turismo 5 çıkana kadar da grafik konusunda kendi türünde rakibi olmadığını söylemeliyim. Özellikle arabalarınıza online özellikleri kullanarak çeşitli resimleri yapıştırma şansına sahip olmamız mükemmel bir özellik. Forumlarda Halo veya taraftarların kendi futbol takımlarının renkleriyle boyadıkları arabaların resimlerini görünce eminim siz de bu alanda yeteneklerinizi sergilemek isteyeceksiniz. Üstelik bu arabaları online ortamda satma şansına da sahipsiniz.
Eğer arabanızı gerçekten etkileyici şekilde boyayabilir ve yaratıcılığınızı oyuncuların ilgi duyduğu alanlarda yaparsanız oldukça yüksek fiyatlara arabanızı satma şansınız var. Yalnız fiyatların çok yükselmemesi için açık arttırma sisteminde bazı sınırlamalara gidilmiş ve fiyatı birden arttırmanız mümkün olmuyor. Bu bir bakımdan iyi bir uygulama, fakat uzun süre açık arttırmada beklemenize neden olabiliyor. Gerçi bu sistemin yapılma amacı da zaten başka birşey değil. Ne olursa olsun açık arttırmaları büyük bir dikkatle izleyeceğiniz kesin.
Forza Motorsport 3 yeni özellikleri ve grafikleriyle her oyuncu tarafından beğenilecek bir oyun ama sesler konusuna gelince bazı Turn 10 bu konuda çok uğraşmamış gibi görünüyor. Araba sesleri, lastiklerin dönüşlerdeki sürtünme sesleri veya çarpışma anındaki sesler oldukça başarılı olmuş, ama sanki müzikler yeterli değil. Menü müziklerini oldukça beğensem de çeşitlilik konusunda sınıfta kalıyorlar.
Bu kadar yüksek satış rakamına ve beğeniye sahip bir oyunun müziklerinde daha fazla seçenek ve açıkçası daha kaliteli şarkıların olması gerekirdi. Müzikleri biraz da kişisel zevklere göre değişse de bu konuda herkesi tatmin edecek kadar geniş bir yelpaze sunan yarış oyunlarının da olduğunu biliyoruz.
Aslında yarış oyunlarında Last FM gibi Xbox'ta kullanılmaya siteleri oyunlarda kullanma gibi seçenekler olsaydı çok daha iyi olurdu. Birçok yeniliğe imza atmış Forza Motorsport serisinden en azından ilerde bu tür uygulamalar görme umudundayız. Eğer bu tür birşeyler olamayacaksa en azından müziklerin türünü ve sayısını arttırma yoluna gitmeleri gerekiyor.
Xbox 360’ın tartışmasız en iyi yarış oyunu olan Forza Motorsport 3 türündeki en iyi grafiklere ve online sisteme sahip. Geniş yelpazedeki online seçenekleri ile çok uzun süre Xbox Live’ın başından ayrılamayacaksınız. Yarışın türünü ve kurallarını belirleme şansına sahip olma imkanının yanı sıra 2. el otomobillerinizi satabileceğiniz bir açık arttırma sistemi gerçekten çok çekici. 50 saatlik kariyer modu size asla yetmeyecektir o nedenle geniş seçenekleri olan online bölüm arkadaşlarınızla birlikte çok uzun süre sizi eğlendirecektir.
2009 yılının en iyi yarış oyunu olan Forza Motorsport 3’ü yarış oyunu severler kaçırmamalı. Microsoft sonunda kendi konsolunda gıpta edilecek bir yarış oyunu yapmayı başardı. Anlaşılan Gran Turismo’yu nasıl sabırsızlıkla bekliyorsak, bundan sonraki Forza Motorsport oyunlarını da aynı sabırsızlıkla bekleyeceğiz. Turn 10 Studios'un 2011 yılında yeni bir Forza Motorsport 4'ü çıkaracağı söylentiler arasında bulunuyor. Bunun yanında yeni bir Project Gotham Racing oyunu üzerinde çalıştıkları ile ilgili bir başka söylenti var. Hangi yarış oyununu geliştiriyor olursa olsun Turn 10 Studios özellikle Forza Motorsport 3 ile birlikte artık yarış oyunları türünün en iyi geliştirilerinden birisi olduğunu kanıtladı.