PlayStation 3'ün sevilen serisi, yeni jenerasyona çıkışını yaptı. Sony'nin kara kutusu, yine bambaşka bir Little Big Planet 3 oyunuyla şenleniyor.
LittleBigPlanet 3, serinin önceki oyunlarına göre çok daha renkli bir oyun. Bunu özellikle senaryo modunda görüyoruz. Hatta senaryo modunun gerçekten de beklenmedik sürprizlere gebe olduğunu söyleyebilirim. Bu LittleBigPlanet 2'ye kıyasla gerçekten de ferahlatıcı bir yenilik olmuş.
Senaryo modu biraz kısa olmasına rağmen, oldukça eğlenceli. Özellikle oyunun hikayesini Stephen Fry'ın sesinden dinlemek çok keyifli. Tabii oyunun kötü adamı Newton'ı seslendiren Hugh Laurie ve Tara Strong gibi yıldızların da bulunması bu keyfi kat kat arttırıyor.
Fakat LBP3'ün önceki oyunlardan daha önemli bir farkı var ki o da bölüm yapısı. Daha önce bölüm yapısı episodik bir şekilde gelişirken, artık oyuna biraz daha açık dünya oynanışı hakim. Her bölümün kendine ait ayrı bir bölgesi var ve bu bölgelerin içerisinde bize verilen görevleri gerçekleştiriyoruz. Her bölümün içine ayrı gizler, ayrı meydan okumalar yerleştirilmiş. Bunların bazılarını ana karakterimiz Sackboy ile geçebilirken, bazılarını oyunun yeni karakterleri ile geçmemiz gerekebiliyor.
Evet, LittleBİgPlanet 3'te yepyeni oynanabilen karakterler var. Bunkum'a musallat olan titanlara karşı koymak için uyandırdığınız yeni karakterler Oddsock, Toggle ve Swoop, oyuna yepyeni bir anlayış getiriyor. Her birinin özelliği bambaşka ve her biri ile oynaması ayrı eğlenceli.
Yeni karakterler senaryo modunda çok gerekliyken, onları co-op modunda kullanamıyor olmak oyunun en büyük eksilerinden biri.
LBP3, eski oyunlara kıyasla çok daha dolu ve renkli bir dünyaya sahip. Yeni karakterlerin yanı sıra macera boyunca yanımızda olan pek çok eğlenceli NPC'de bizlerle birlikte dünyayı çok daha birbirine bağlı bir hale getiriyor. Oyunun iç içe geçen özgür dinamikleriyle bu bir araya geldiği zaman LittleBİgPlanet 3 serinin önceki oyunlarına göre çok daha eğlenceli bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.
Tabii tek yenilik bu değil. Önceki oyunların sadece üç adet boyutu varken LittleBigPlanet 3 tam olarak 16 boyuta sahip. Bu tabii ki bölüm yapım sürecine ve oyunun size tanıdığı özgürlüğe büyük katkıda bulunuyor.
Bu özgürlük hissi Oddsock, Toggle ve Swoop'un kendilerine has özellikleriyle daha bir şenleniyor. Oddsock, hızıyla ön plana çıkarken Toggle boyutlarını değiştirebiliyor. Oynaması en eğlenceli karakter ise uçma özelliği ile Swoop.
Bütün bu karakterlere rağmen oyunun büyük kısmını yine Sackboy ile oynayacaksınız. Fakat Sackboy'da oynaması eğlenceli bir hale getirilmiş, özellikle Pumpinator gibi pek çok yeni aleti kullanabiliyor ve bunları kullanarak önüne gelen bulmacaları çözebiliyor. Benim favorim Blink Ball oldu. Blink Ball aynı Portal'da olduğu gibi bir yerden bir yere ışınlanmanıza yardımcı oluyor. Tabii oyunda kullanabileceğiniz aletler sadece bunlar değil. Oyunun "Power Up Creator" özelliği sayesinde kendi eşyalarınızı yapabiliyorsunuz. Bunun dışında önceki oyunlardan gelenlerle birlikte tam olarak 70 adet eşya mevcut.
LittleBigPlanet 3'ün tabii ki en önemli özelliği içerik yaratımı ve oyuncuya sağladığı özgürlük. Önceki oyunlarda da bu özellik vurgulanmış olsa da, serinin son halkasında oyuncuya verilen özgürlük çılgınlık boyutunda. Yaratım süreci gerçekten çok daha kolaylaştırılmış ve daha eğlenceli hale getirilmiş. DualShock 4'ün dokunmatik ekranının gücü sonuna kadar kullanılmış. En hoş şeylerden biri ise önceki oyunlarda yaptığınız bölümlerin hepsini yeni oyuna transfer edebiliyor oluşunuz.
LittleBigPlanet 3'ten çok fazla şey beklememek lazım. Sonuçta Sumo Digital gerçekten diğer oyunlardan bir tık daha fazlasını başarmış. Yine de, bu oyunun genel yapısı yenilikten geçilmiyor anlamına gelmiyor. Daha önceki oyunlarda ne varsa, serinin üçüncü oyununda daha fazlası var fakat çok ciddi yenilikler beklemeyin.
Bütün bunlara rağmen, PlayStation 4 için alınabilecek en uzun ömürlü oyunlardan biri olarak arşivinizde yer almasını isteyeceğiniz başka bir oyun henüz yok.