İlk kez 2005 senesinde PC’lerimize konuk olan ve pek de iz bırakamayan Heretic Kingdoms serisi aradan geçen yılların ardından Shadows: Heretic Kingdoms ile devam ediyor. Hikaye olarak ilk oyunun 20 yıl sonrasını konu alan Shadows: Heretic Kingdoms, aksiyon RPG türüne yeni mekanikler ekleyerek oyunculara farklı bir deneyim sunma peşinde.
Senaryo açısından ilgi çekici bir temaya sahip olan oyunda Penta Nera adında gizli bir topluluk bulunuyor. Beş kişiden oluşan bu topluluğun dört üyesi katledildikten sonra geriye kalan son üye, intikam almak amacıyla yola çıktıktan sonra oyuna dahil oluyoruz. Bu noktada Devourer olarak katıldığımız oyunda, farklı ruhların içerisine girerek yola koyuluyoruz.
Shadows: Heretic Kingdoms, iki farklı dünyayı bir arada oyunculara sunmayı başarıyor. Asıl karakterimiz karanlık dünyadayken, başlangıçta üç sınıf seçeneğiyle beraber gerçek dünyaya adımımızı atıyoruz. Oyunda Hunter, Warrior ve Mage olmak üzere üç farklı sınıf bulunuyor. Ayrıca oyunun ilerleyen safhalarında bu sınıfların, daha doğrusu ruhların arasına yepyeni karakterler de ekleniyor. Bu noktada seçeceğimiz sınıf, oyunda yapacağımız bazı görevleri de etkiliyor. Örneğin Warrior ile yapacağınız görevlerle Hunter'da yapacağınız görevler tamamen aynı değil.
Türe yeni mekanikler kazandırma amacıyla yola çıkan oyunda birden fazla karakteri aynı anda yönetiyoruz. Bu doğrultuda bulmacalar gibi farklı yerlerde karakterler arası değişim yapma ihtiyacı duyuyoruz. En basitinden ruhuna girdiğimiz karakter kırık bir köprüden geçemiyorken, Devourer haline geri dönerek o bölümü atlatabiliyoruz. Bu ve benzeri bulmaca öğeleri oyunun ilerleyen kısımlarında oyunculara sunulduğundan yönettiğimiz bütün karakterlere ihtiyaç duyuluyor. Hal böyle olsa da oyundaki her ruh, ana karakter olan Devourer’a muhtaç durumda. Devourer öldüğünde oyunun sonu gelirken, diğer ruhlar öldüğünde ana karakterimizle beraber onları yeniden diriltebiliyoruz. Buna ek olarak oyundaki iyileşme sistemi de benzer Aksiyon RPG’lere göre farklılık gösteriyor. Shadows'ta yaratıkları öldürdükçe ruh kazanıyor, sıkıştığımız durumda da ruhları kullanarak karakterlerin canı doldurulabiliyor. Tabi ki iyileştirme iksirleri de var ancak böyle bir mekanik varken çok fazla ihtiyaç duyulduğunu söylemek zor.
Shadows’un diğer Aksiyon RPG oyunlarına nazaran farklılığı sadece bu konularda kendini göstermiyor. Normal oynanış olarak da Shadows, örneğin bir Diablo’ya kıyasla daha farklı bir sunum ortaya koymuş. Oyundaki karakter hareketleri Diablo 3’e alışmış bir oyuncu için çok yavaş gelecektir. Dolayısıyla karakter kontrolüne alışmak biraz uzun sürebilir ve bu konuda zorluk çekebilirsiniz. Bunun haricinde Shadows, yine Diablo veya benzeri oyunlara nazaran direkt olarak loota odaklanmıyor. Evet oyundaki amaçlarımızdan birisi bosslardan değerli eşyaları düşürmek ama Shadows’ta düşen eşya oranı, diğer oyunlara nazaran çok daha az.
Shadows: Heretic Kingdoms’ta her karakterin altı tane aktif, altı tane de pasif yeteneği bulunuyor. Karakterlerin her bir aktif yeteneğine de iki adet özellik ekleme seçeneği sunulmuş. Oyunda seviye arttıkça yetenek güçlendirmesi yapabiliyoruz. Her karakterin farklı yetenek ağacına sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, oyun bu konuda oldukça çeşitli yetenek kombinasyonları yapmaya müsait görünüyor.
Oynanış olarak türünün örneklerine nazaran daha farklı şeyler önümüze koyan oyun, grafik anlamında etkileyici bir sunum yapıyor. Shadows'taki mekan tasarımları, izometrik kamera açısına sahip olan bir oyun için oldukça kaliteli. Ayrıca oyundaki karakter tasarımları kendine has bir çizgiye sahip olsa da, yetenek efektleri ve karakter animasyonları olarak çok farklılık göremiyoruz. Animasyonların haricinde seslendirmelere de aynı önemin verildiğini söylemek zor. Oyundaki karakter seslendirmelerinin biraz yapay durduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de Shadows, müzikler konusunda oldukça başarılı bir iş ortaya koyuyor. Ana şehirlerde dolaşırken çalınan ezgiler, bilgisayarınızın sesini yükseltmenize sebep olabilir.
Shadows, teknik açıdan kimi oyuncuları sıkıntıya sokabilir. Özellikle RAM ve işlemci olarak böyle bir yapımın daha düşük gereksinimlere sahip olması beklenebilirdi. Optimizasyon sıkıntısından olsa gerek, oyunda çok fazla yükleme ekranıyla karşılaşıyoruz. Bu da kimi zaman oyunculara rahatsızlık verebiliyor.
Genel olarak Shadows, yapısal olarak aynı türdeki diğer oyunlara nazaran koyduğu farklılıklarla kendini gösteriyor. Yapacağınız seçimlerle yön verebileceğiniz bir hikayeye sahip olan oyun, aynı anda farklı karakterleri yönetmeye izin vermesiyle de farklı bir deneyim sunuyor. Sahip olduğu yeniliklerle beraber Shadows: Heretic Kingdoms, Aksyion RPG sevenler için taze bir hava niteliği taşıyor. Oyunu bu haliyle beraber türü seven oyunculara önerebiliriz. Herkese iyi oyunlar...