Formula 1 eski günlerini özletiyor mu dersiniz? Michael Schumacher ile Mika Hakkinen arasındaki rekabette yerinde duramayan, David Coulthard’ın süratiyle büyülenen, zafere giden yolda Schumacher’e yol açan Rubens Barrichello’yu izleyenlerin o günleri mumla aradığı kesin. Takımlar arası eşitliğin sağlanması adına getirilen kurallar, günden güne küçülen motorlar ve seyir zevkini azaltan yarış içi rekabet kurallarıyla bir nesli Formula’dan soğutan kararlar bütününe hepimiz şahit olduk ve olmaya devam ediyoruz. Bu durum içerisinde kendi Formula 1 hikayesini yazmak isteyenlerin uğrak noktası da hiç kuşkusuz F1 oyunları serisi. Biz de kontrolleri elimize alıyoruz ve F1 2014’e yakından bakıyoruz.
F1 2014 bizi karakter yaratma ekranıyla karşılıyor. Sürücümüzü oluşturup bir kaç ayarlama yaptıktan sonra ise kendimizi menüde buluyoruz. Oyunda hızlıca yarışlar düzenleyebileceğiniz Grand Prix modu, kendi Formula 1 kariyerinizi şekillendireceğiniz kariyer modu, diğer oyuncularla rekabete girebileceğiniz çoklu oyuncu modu, verilen senaryoları gerçekleştirmeniz üzerine kurulu Proving Grounds modu ve ayarlarınızı özelleştirebileceğiniz My F1 kısmı bulunmakta. Şimdi bu modları kurcalayalım ve Codemasters bize neler sunmuş birlikte görelim.
Grand Prix modu aynı zamanda oyunun içeriği hakkında da fikir verecek türden. Yarışabileceğiniz pistler bu sezonki yarış takvimine ait. Yani 2012 yılında yarış takviminden çıkartılan İstanbul Park oyunda yer almıyor. Seçimlerinizi yaptıktan sonra ise kendinizi aracınızın içinde buluyorsunuz. Oynadığınız moda göre ufak değişiklikler gösteren bu alanda isterseniz hızlı ayarlarla direkt yarışa geçebilir veya ince ayarlar yaparak randıman sağlayabilirsiniz. Tabi aracı sürülemez hale getirmeniz de mümkün.
Hemen arkasından kariyer moduna göz attığımızda ise etkileyici bir sunum ile karşı karşıyayız. Evolution Test bölümü performansınızı test etmeniz üzerine tasarlanmış diyebiliriz. Season Challenge modu bir F1 sezonunu başından sonuna oynamanıza olanak tanıyor. Kariyer ise sezonlar boyu sürecek maceranıza adım atma noktanız. Bu modlar içerik açısından güzel düşünülmüş. Doyurucu mu derseniz belki değil ama sunumu özenle hazırlanmış menüler kendini hissettiriyor. Maillerinizi kontrol edip gelişmelerden haberdar olmak, aracınızın ayarlarını özelleştirmek, başarılarınız sonucunda yeni takımlarla sözleşmeler imzalamak gibi kariyer modundan beklenen temel özellikler oyunda mevcut.
Hızınızın limitlerini zorladığınız veya zamana karşı yarıştığınız Time Trial ve Time Attack modlarının haricinde İlgi çekeceğini düşündüğüm bir diğer mod ise Senaryo modu. Burada zorluklarına göre kategorize edilmiş senaryolar mevcut ve sizden istenen senaryonun gereğini yerine getirmeniz. Ufak bir farkı kapatıp rakibinizin önüne geçmekten tutun en arka sıralarda başladığınız bir yarışı kazanmaya kadar pek çok senaryo yeteneklerinizi test etmek için sıraya girmiş durumda. Modları tanıyıp aracımızın son ayarlarını da yaptığımıza göre artık piste çıkabiliriz.
Codemasters GRID: Autosport’ta olduğu gibi F1 2014’ü de PC, PS3 ve Xbox 360 için çıkardı. Yani F1 2014 yeni nesil bir oyun değil. Bu sebeple grafiksel anlamda büyük beklentiler içine girmek doğru olmaz. Bu noktada sorgulamamız gereken, oyunun neden yeni nesil olmadığından ziyade Codemasters’ın neden yeni nesle yönelmediği olabilir. Tabi bunun başlı başına ayrı bir konu olduğunu hesaba katarsak şimdilik elimizdeki malzemeyle neler yapıldığına bakalım.
F1 2014’te çevresel detaylar yeterli seviyede ve dinamik hava koşulları mevcut. Ayrıca yol dışına çıktığınızda tekerleklerin kirlenmesi gibi detaylar es geçilmemiş. Değişken hava koşullarında tekerlek seçiminizde büyük önem arz etmekte. Bu seçim hızınıza, hızlanmanıza ve yol tutuşunuza direkt olarak etki ediyor. Bu da gerek sıralama turlarında gerekse yarışlarda tekerlek seçimini stratejik bir noktaya getiriyor.
Araç sürüş dinamikleri konusunda kişiselleştirmelere sahipsiniz. Yani dilerseniz yardımlar açık bir şekilde gazı kökleyebilir veya yardımları kapatarak tüm kontrolü avuçlarınızda hissedebilirsiniz. Özellikle araç dışı kamera açılarıyla sürüş keyfi yaşamakta zorlandığımı söyleyebilirim. Sürüş dinamikleri, şayet beklentileriniz uç noktada değilse keyif alabileceğiniz ölçüde. Yapay zeka zorluğunun kademeli olarak arttığı oyunda diğer sürücüler için fazla bir şey söyleyemiyoruz. Zira kurallar gereği gerçek yarışlarda da olduğu gibi büyük kapışmalar ve yol kesmeler geçmişte kaldı. Yine de olur da rakiplerinizle etkileşime girmek isterseniz seçiminize bağlı hasar modellemelerinin sonucunu bu noktada göreceksiniz. Dilerseniz hiç hasar almayan araçlara sahip olabilir veya bir kazayla pit stop’a giremeyecek hale gelebilirsiniz. Hasar modellemeleri eski nesil bir oyun için yeterli seviyede.
Sürüş özgürlüğünüze kıstas olacak bir diğer unsursa yarış kuralları. Yarış içi kuralları kapatarak, bir kısım kuralları aktif ederek veya realistik modu aktif ederek Formula 1 deneyiminizi arttırabilirsiniz. Şayet bu kuralları çiğnerseniz diskalifiye olmanız an meselesi.
Tüm bu içeriği rekabet ortamına taşıyan online modları da unutmamak lazım. LAN üzerinden yerel ağınızdaki oyuncularla yarışabilir, split screen modunda aynı ekran üzerinden yarışabilir veya online üzerinden tüm dünyadaki oyuncularla kozlarınızı paylaşabilirsiniz. Ancak Formula 1’in kendine has bir kitlesi olduğu için çok fazla etkinlik beklememenizi öneririm. Zira online olduğumuz süre içerisinde aynı anda gerçekleşen etkinlik sayısı genellikle yirmi civarıydı.
Formula 1’i severek takip edenlerin sayısı eskisine oranla azalsa da Formula 1 heyecanı yaşamak isteyenler hala mevcut. F1 2014 eski nesil bir oyun. Ancak F1 takipçilerinin bunu sorun edeceğini düşünmüyorum. İçerik olarak kendini oynattırabilecek bir oyun olan F1 2014’ü türü sevenlere tavsiye ediyorum.
Herkese iyi oyunlar.