Oyun Endüstrisinin Koşulları Bir Anketle Gün Yüzüne Çıktı

B.Onur Yıldız

 
     Uluslararası Oyun Geliştiricileri Kuruluşu'nun (IGDA) yaptığı ankette oyun endüstrisinin sorunları masaya yatırıldı. 2200'den fazla geliştiricinin katkıda bulunduğu anket, endüstride çalışanların demografik istatistikleri, çalışma deneyimleri ve yaşam koşulları gibi özellikleri belirlemek açısından son derece önemli.
 
     Ankete katılanların %68'i, kötü çalışma koşullarının toplumun oyunlara ve oyun geliştiricilerine olan bakış açısında olumsuz katkısının olduğunu düşünüyor. %67'si ise oyunlardaki cinsiyetçiliğin bunda önemli payı olduğunu düşünürken %62'lik bir kesim de oyunların şiddetle bağdaştırılmasının bu durumu körüklediğini söylüyor. Katılımcıların %51'i çalışma gücündeki cinsiyetçiliğin bu durumu kötü yönde etkilediğini söylerken %49'u oyun geliştirmenin "obezite" ile ilişkilendirilmesini kötü imajın nedeni olarak görüyor. %42'lik kesim ise sektörün çeşitlilik sunamadığından yakınıyor.
 
     Anket ayrıca oyun endüstrisinin hala erkek egemenliğinde olduğunu da açığa çıkardı. Katılımcıların %76'sı erkek, kadınlar ise ancak %22'lik bir oranla kendilerine sektörde yer bulabiliyorlar. Trans bireylerin oranı ise %2. Kadınların oranı 2009'da %11.5 idi.
 
     Katılımcıların %24'ü, bir oyunu yetiştirebilmek adına yapılan fazla mesaileri gerekli bulurken, %53'ü bunu gereksiz görüyor. Ayrıca katılımcıların %45'i bu mesailere karşılık ücretlerini tahsil edebildiklerini belirtirken %37'si fazladan ücret almadıklarını söylüyor.
 
     Mesleği bırakanların öne sürdüğü ana neden ise yaşam kalitelerinin yeterli olmaması. Yani oyun geliştiricileri genel olarak bu işin onlara güzel bir yaşam kalitesi sunamadığından yakınıyorlar.