Skype Oyunlarınızın Performansını Düşürüyor

Samet Basri Taşlı


     Son bir kaç aydır PC üzerinden oyun oynarken performans kayıpları, normalde başınıza gelmeyen uzun yükleme süreleri ve dengesizlikler gibi problemleriniz mi var? Büyük ihtimalle Skype programının eski bir sürümünü kullanıyorsunuz.
 
     Microsoft tarafından çıkartılan "geliştirilmiş" Skype versiyonu 6.09 çıktığında, o kadar geliştirilmemiş olduğu, hatta varsayılan tarayıcı olarak  Google Chrome kullanan kişilerde bazı uyumsuzluk problemleri yarattığı ortaya çıktı. Bir çok kişinin Chrome kullandığını düşünürsek, bu sorun çok fazla kişiyi etkiledi.
 
     Bu uyumsuzluk problemi sebebiyle, 6.09 öncesi neredeyse hiç CPU gücü kullanmayan Skype, bir anda yüksek miktarlarda güç çekmeye başladı. Bilgisayarınızda boğulmaya sebep olan bu durum, özellikle CPU gücüne dayanan oyunlarda 3-4 FPS gibi bir düşüşe sebep oldu.
 
     Eğer bu problemi yaşan oyunculardan biriyseniz merak etmeyin, çözümü oldukça basit. Yeni yayınlanan 6.13 versiyonu ile bu hata giderilmiş bulunmakta. Fakat hala 6.11 versiyonunu kullananlar bu versiyonu tekrar kurmak zorunda. 6.13 yepyeni bir yapı olduğunda dolayı, otomatik güncelleme programı bu yeni versiyonu tanımıyor.  Yapmanız gereken şey Skype resmi sitesine girerek programı indirmek. Eski Skype versiyonunuzu silip tekrar yüklerseniz bu problem ortadan kalkacaktır.
 
     Bir oyunun bu problemden ne kadar etkilenebileceğini merak mı ediyorsunuz? Örnek göstererek anlatırsak, Skype programının eski versiyonlarını kullanan bir oyun bilgisayarında Final Fantasy XIV benchmark test sonuçlarına bakabilirsiniz.
 
    
 
     İkinci resimde ise Skype en yeni  versiyona güncelleniyor. Aradaki CPU farkına dikkat edin.
 
 
     Son olarak Unigine tarafından geliştirilen Heaven benchmark testinin Skype 6.09 versiyonu ile 6.13 versiyonu arasındaki farkı. Gördüğünüz gibi ortalama FPS çok farklı değil. Fakat minimum ve maksimum FPS değerleri arasındaki 3-17 puanlık kayıp dikkat çekici.