Battlefield 3 - Ekran Kartı Performans Testi

Levent Polater

Steam'deki sistem analizi kullanıcıların yalnızca %16'sının PC'lerinin Battlefield 3 için hazır olduğunu gösteriyor.

 
    Battlefield 3, Beta için istediği sistem gereksinimleriyle gösterdi ki çoğu PC kullanıcısının Battlefield 3 ile başlayan yeni nesle (biraz öyle) ayak uydurmak için sistemlerini yenileme vakti geldi.
 
    Bu yönde Steam'in kullanıcıları üzerinde yaptığı sistem istatisiği de Battlefield 3'ün istediği önerilen sistem gereksinimleri şartına %84'lük bir kısmın uygun olmadığını ortaya çıktı. Şu anda Battlefield 3 ile ortaya çıkan kriz, 2007 yılında PC'lerde baş gösteren "Crysis Etkisine" benzetiliyor. Ekran kartı pazarı ve tartışmaları Battlefield 3 ile yine kızışıyor. Peki Battlefield 3'ü hangi ekran kartı ve hangi model en iyi şekilde çalıştırıyor? Belki bununla ilgili aşağıda yapılan testler bizi biraz olsun aydınlatabilir. Çeşitli donanım uzmanlarının Battlefield 3 ile ilgili yaptıkları ekran kartı performans testleri sonucu aşağıdaki durum ortaya çıkıyor:

 
 
 
GTX 580/AMD 6990: Maksimum ayarlarda oynanabilir, hatta çift monitör desteği de sağlayabilir.

GTX 570/AMD 6970: Maksimuma yakın performans, çift monitör desteği sağlaması kolay değil. 3D efektleri, ayarları biraz kısmadan sağlamak zor.

GTX 560/AMD 6870: Anti-aliasing'i düşürmeniz gerekiyor. Kalabalık sunucularda shader'ları da aşağıya çekmeniz gerekebilir.

GTX 460/AMD 5830: Anti-aliasing'i büyük ölçüde kapatmalısınız. Yumuşak gölgelendirme (Soft shadows) veya diğer atmosfer efektlerini de kaldırmanız gerekebilir.

GTX 8800/AMD 3870: Şu seçenekleri ya kapaltmalı ya da azaltmalısınız: atmospheric bloom, atmospheric smoke, high-dynamic range lighting, soft shadows, ambient occlusion, anti-aliasing, ve motion blur.

    Oyunu 3D Vision veya bir diğer adıyla 3D teknolojisiyle oynayıp seçenekleri ultrada tutmak için 2 adet GTX 580 kullanmanız gerekiyor.

    Görüldüğü gibi sistemleri hazır olmayanların Battlefield 3, cebini fena hâlde yakacak. Eğer bir de sıkı bir performans istiyorsanız, GTX 570 veya AMD 6970'den aşağısı kesmiyor...