Toy Story Mania
Ersin Kılıç

Sayfa 1

Sinemalarda animasyon filmi bazında önemli bir kapıyı aralayan Toy Story ikinci filmi dışında bir çok yapımı ve oyuncakları ile hala ilk günki etkisini koruyor. Önümüzdeki dönemlerde yeni filmi ile de tekrar gündeme gelecek olan Toy Story, yeni oyunu ile Wii oyuncularının karşısına çıktı.

İsmini çocukların uğrak noktalarından biri olan Disneyland’taki Toy Story Midway Mania’dan alan oyun hemen hemen aynı eğlenceyi evlerinizde oyun severlere sunmak için yapılmış.
Oyunu açtığınızda sizleri 4 farklı menü karşılıyor. Ayarlar kısmını es geçecek olursak aslında bu kalan üç kısmında birbirleri ile bağlantılı olduklarını söyleyebilirim. Oyunda bir hikaye modu bulunuyor fakat bu hikaye modunun serbest oynama modundan çok farklı olduğunu söyleyemeyeceğim. Aradaki tek fark hikaye modunda oyunun ana hatlarını oluşturan minik oyunları belli bir sıraya göre yapıyorken serbest oyun modunda adından da anlaşılacağı gibi dilediğiniz sıraya göre oynuyorsunuz.
 
Hediye kısmında ise bazı oyunların kilitlerini açıyorsunuz. Bu kilit açma işlemi ise tabi ki istediğiniz şekilde gerçekleşmiyor. Bu kısımdaki kapalı olan oyunların kilidini açabilmek için öncelikle hikaye modunda bölümleri geçip puan toplamanız gerekli. Bu puanlarla farklı puanlamalara sahip oyunların kilidini açıp oynayabiliyorsunuz.

Toy Story Mania’da bir çok mini oyun bulunuyor. Fakat bu mini oyunların hemen hemen hepsi hedefi tutturma üzerine kurulmuş. Bu oyunu oynarken braz sıkıcı bir hal alsada oyun modlarındaki farklı kurallar bu durumu bir nebze de olsun kurtarabiliyor.
Halka geçirme, tilt, pasta atışı ve ülkemizde bul karayı al parayı diye bilinen oyun türü gibi bir çok mini oyun Toy Story Mania’da kendisine yer edinmiş. Oyunların kimisinde hedefi vurmaya çalışırken kimisinde ise zamanlamaya ve yön verme kabiliyetinize güvenmeniz gerekiyor. Bu oyunların her biri de farklı Toy Story karakterleri tarafından sunuluyor. Başta Woody, Buzz, Rex ve Yeşil Askerler olmak üzere Toy Story filminde bulunan hemen hemen her karaktere oyunda yer verilmiş.

Oyunun belki de en büyük artılarından birisi dört kişiye kadar çoklu oyuncu desteği sağlamasıdır. Her ne kadar kalabalık oynayınca ekrandaki hedef işaretleri büyük bir kamaşaya sebep olsa da bu durum aksine eğlenmenize daha da yardımcı oluyor.
Sayfa 2

Toy Story Mania’nın belki de en ilginç ve yenilikçi özelliği ise içerisinden çıkan 3D gözlükler ile ortaya çıkıyor. Oyunun içerisinden iki adet 3D gözlük çıkıyor ve bu gözlükleri oyundaki bazı özel olarak tasarlanmış mini oyunlarda kullanabiliyorsunuz. Diğer oyun modlarına göre oldukça farklı bir oyun deneyimi sunsa da 3D oyunlardan beklediğim performansı alamadığımı eklemek istiyorum. Normal oyun modları ile 3D oyun modlarındaki görünümün hemen hemen aynı olduğunu söyleyebilirim.
 
Oyun bu yönüyle yenilik getirerek büyük bir artı kazansa da maalesef bu yeniliği tam anlamıyla kullandırtmadığı için bekleneni veremiyor. 3D oyunlarda daha çok oyunun sunumunu yapan Toy Story karakterlerinde meydana gelen farkı gözlemleyebiliyorsunuz.
Oyunun kontrolleri oldukça basit. Bazı durumlarda Nunchuk’unuzu sıkı sıkıya sallamanız gerekirken bazı durumlarda ise sadece hedef almanız gerekiyor. Özellikle tilt ve halka atma oyunlarında oyunun kontrollerinin çok daha başarılı bir hal aldığını görebiliyorsunuz. Oyunların arasına eklenen ekstra hareketler ise kontrol açısından farklılık sunan bir diğer nokta oluyor. Buna rağmen hemen hemen her oyunun aynı oynanış dinamiklerine sahip olması oyunun belki de en büyük eksisi oluyor ve belli bir süre sonra sıkılmanıza neden olabiliyor.

Oyundaki müzikler oldukça eğlenceli ve Toy Story’nin havasına uygun olarak kaydedilmiş. Müziklerden çok daha başarılı olan ise karakter seslendirmeleri olmuş. Tüm Toy Story karakterleri çok fazla replikleri bulunmasa da özenle seslendirilmişler.

Oyun sunduğu 3D teknolojisi ile grafiksel anlamda bir adım ön plana çıkıyor. Fakat dediğim gibi daha önce bu teknolojiyi görmeyen oyuncular için oldukça ilginç bir deneyim vaad etse de bu teknolojiyi çok daha iyi bir biçimde gören oyun severler için tam manası ile bir hayal kırıklığı yaratabilir.
Bunun dışında oyunun genel grafikleri rengaren ve olması gerektiği gibi. Oyun sunumu için aralarda gözüken Toy Story karakterleri tamamı ile CGI olarak tasarlanmışlar ve normal oyun dinamiklerine arada bir gözükmeleri ile çok iyi bir hava katmayı başarabilmişler.

Sonuç olarak Toy Story Mania özellikle küçük yaştaki oyunseverleri oldukça eğlendirebilir. Hele hele bu küçük yaştaki oyunculara arkadaşları da katılırsa oyundan alacakları keyfin çok daha fazla olacağını söyleyebilirim. Diğer oyuncular için ise parti oyunlarını sevenler için bir süre eğlenceli bir oynanış vaad etse de belli bir süre sonra oldukça sıkılacağınızdan emin olabilirsiniz.