Gizle
Kullanmakta olduğunuz tarayıcı güncelliğini yitirmiştir. Bölüm Sonu Canavarı, sorunsuz bir gezinti için tercih ettiğiniz tarayıcının en güncel sürümünü kullanmanızı önerir.
Mobil Sürümü Görüntüle »

Wii Hayatta Kalabilecek mi?

    
 
     Wii, 2006 yılında duyurulduğunda, yenilikçi kablosuz sistemi, harekete duyarlı kontrolleri ve gerçekçi oynanış yapısıyla oyuncular tarafından büyük ilgiyle karşılanmıştı. Bu etki Wii-fit ile de dahada pekişti. Ve tabi ki bu kadar orjinallik, Nintendo Wii'ye bu neslin en çok satan ev konsolu ünvanını getirdi.
 
     Microsoft ve Sony ise, heralde en başta konsollarının grafik ve online özellikler açısından daha üstün olmasından dolayı, Wii'den daha başarılı olacaklarını düşünmüş olcaklar ki, ancak Wii'nin satış rakamlarıyla, kendi konsollarını ikiye katlamasından sonra hareket kontrolü eklentilerini açığa çıkarmaya başladılar. Ve bu durum, şuan için Wii'nin grafik gücünüde ele alırsak:
 
PS3/Xbox 360 = Hareket Kontrolü + HD Grafikler ve Wii = Hareket Kontrolü + Standart Grafikler ise PS3/Xbox 360 > Wii
 
Denklemini ortaya çıkartıyor, yani bu durum en azından kağıt üzerinde böyle görünüyor. Şimdi birde diğer etkenlere bakalım. 
 
     Xbox 360 ve PS3'ün bir diğer büyük avantajıda, hareket kontrol sistemlerini, Wii'nin aksine neredeyse bir zorunluluk olmaması ve  bir eklenti şeklinde çıkarmaları. Sonuçta hala koltuğuna oturarak sadece bir kumanda cihazıyla oynamak isteyen oyuncular bulunmakta. Ama bu koşullar Wii'de bu kadar gelişmiş değil, Wii'de Sixaxis'e ve Xbox'ın Game Pad'ine alternatif olabilir dediğimiz Gamecube Controller ve Classic Controller bulunmakta fakat bu oyun kumandalarını kullanabileceğimiz oyunlar gerçekten sınırlı. Bu kontrollerin daha fazla oyunda kullanılarak yaygınlaştırılması, Wii'nin ömrünü de uzatabilir.
 
 
 
     Grafiklerde diğer önemli etkenlerden birisi. Hepimizin bildiği gibi, PS3, Blu-Ray diskler üzerinden grafik limitlerini zorlarken, Wii, standart DVD diskleri kullanıp PS2 kalitesinde grafikler verebiliyor. Nintendo şimdiye kadar bu eksiğini, hareket kontrol sistemi ve eğlenceli oyun yapısıyla kapatıyordu fakat, çoğumuzun farkettiği üzere hem Sony hem Microsoft, sadece hareket kontrol sistemine geçmekle kalmıyor, aynı zamanda Wii'nin lansman oyunlarına aşırı derecede "benzeyen" oyunlarıda piyasaya sürüyorlar.
 
     Tabi ki Wii'de bazı avantajlara sahip, örnek olarak, Wii Virtual Console, üzerinden indirilebilen eski "Atari" zamanı oyunları, o zamanın çocukları olan şimdinin 18 yaş üstü kitlesinin dikkatini çekmekte.
 
      Wii'nin bir diğer önemli avantajı ise, asla Nintendo konsollarını bırakmayacak olan Mario ve Zelda oyunları. Tüm zamanları en çok satan serisi olan Mario, değişik varyasyonlarıyla sürekli olarak Nintendo konsollarında yer almayı sürdürecek. Tüm zamanların en başarılı oyununu da barındıran Zelda serisi ise pek çok oyuncu için vazgeçilmezlerin başında geliyor.
 
     Bir gerçekte şu ki: henüz ne Sony ne de Microsoft, hareket kontrollerini piyasaya sürmedi ve gerçek oyuncu henüz bunları deneyemedi. Yani bu 2 sistemin henüz kullanılabilirliği, hareket tanıma ve uygulama başarıları açığa çıkmış değil. Wii'nin hareket kontrol sisteminin ise 5 yıldır piyasada olduğunu ve geçtiğimiz sene piyasaya sürdüğü Motion Plus eklentisiyle, oyuncunun hareketlerini neredeyse %100 başarı seviyesi ile oyuna yansıtabildiğini gördüğümüzden en azından şuan için Nintendo avantajlı durumda, fakat bu durum, Microsoft'un Kinect'i ve Sony'nin Move'u piyasaya sürdüğü gün sona erebilir.
 

Bu haberin bağlantısı
URL
Kaynak Nintendo Sony Microsoft Wii PS3 Xbox 360 Kinect Move Mario Zelda
Red Dead Kanatlandırır! Playstation Move'un Japonya Çıkış Oyunları
Yorumlar yeniden eskiye doğru listelenmektedir. Sıralamayı değiştirmek için sağdaki menüyü kullanabilirsiniz.

heavyblitzer

18.7.2010 12:19:07

0
Önümüzdeki günler ne gösterecek bilmiyorum ama wii nin işi biraz zor gibi, eğer ki move ve natal ı firmalar oyunlara iyi entegre ederse bu wii nin satışlarına yansıyacaktır.

BSC Misafiri

6.7.2010 23:17:31

0
ben ps3 dışında diğer iki konsola sahibim... ps3 için yorum yapamam ama diğer konsollar hakkında şunları söyleyebilirim. evet xbox grafik kalitesi olarak gerçekten iyi özellikle özel oyunlarında bunu görüyoruz. live sistemine diyecek birşey yok zaten. ama bir konsolu grafik olarak değerlendirmek yanlış bence... wii de oynadığım oyunlardan aldığım zevki xboxtan alamıyorum. her iki konsolunda hitap ettiği kitle farklı... gerçekliği arıyorsanız xbox.a takılın yok ben eğlenmek istiyorum diyorsanız wii alın... yalnız şu bir gerçek ki bazı wii oyunlarında grafiklerin çok da üst düzey olmasına gerek yok. kontrolleri ve rengarenk dünyası ile bazı oyunların sizi grafiklerle bezenmiş oyunlardan daha çok etkisi altına alacağı aşikar... diye düşünüyorum.

Tenth Doctor

6.7.2010 21:38:07

0
normal değil direk atari kalitesindeki grafikler rezil

cellathkn

6.7.2010 18:21:42

0
quote:

Orijinalden alıntı: BSC Misafiri Bence wii yinede piyasada kalacak insanlar sırf super mario oynamak için bile olsa wii alır.
Yok daha neler yav. Super Mario için wii alınır mı ya?

BSC Misafiri

6.7.2010 15:16:08

0
ikisi de henüz bana gamepad kadar özgürlük tanımıyor. kaldı ki çıkacak oyunlar da heyecanlandıracak cinsten değil, en azından açıklananlar öyle. ayrıca wii asla ölmez, arkasında nintendo var. wii sahibi değilm ama kabul etmek lazım yaratıcılıkta nal toplatıyor nintendo. bu yüzden wii'nin geleceği açısından bir sorun göremiyorum.

BSC Misafiri

6.7.2010 15:15:49

0
Bence "şu oyun konsol aldırır" lafı saçmalık.Yani, MGS4 08'de çıktı.Ben oyunu daha yeni aldım.God of War da öyle.Killzone öyle,Uncharted öyle,Heavy Rain öyle(ki ben Heavy Rain'den hiç hoşlanmadım).Öyle bir oyun henüz dünyada yok.Bence.

sonofmana

6.7.2010 14:19:14

0
bence natal tutabilir .. sanırım pc ye de uyumlu olacaktı .. tutması için 2. bir sebepte yenilikçi olması .. sony gibi özenti olmayışı onu farklı yapmış .. gene söylüyorum move'un tutacagını hiç sanmıyorum .. controlleri vibrator gibi yapmasalardı belki 1-2 eve daha girebilirdi ama sanırım alıcıları cogunluk olarak porno şirketleri olacak

ShafakCool

6.7.2010 13:55:51

0
Bence Move tutmayacak.

jrazrael

6.7.2010 13:48:26

0
Blu-Ray disk sayesinde grafikler uç noktasında demiyorki. PS3, Blu-Ray diskler ÜZERİNDEN grafik limitlerini zorlarken diye belirtmiş özellikle yazar arkadaş. Bence yazımda herhangi bir hata yok ikista.

ikista

6.7.2010 13:21:16

0
Ne zamandan beri grafik kalitesi kullandığı medya ile mi belirleniyor? xbox360 da DVD kullanıyor, o zaman nasıl grafikleri ps3'le aynı seviyede diye sorarlar adama...

lllmag07

6.7.2010 13:18:18

0
tabi tabi motion plus ın ne kadar hassas olduğunu e3 te zelda ile gördük:) şimdiye kadar izlediğim videolardan hareket yakalama ve tepki süresi olarak en başarılı move gözüküyor. wii nin veya knectin bu hassasiyeti verebileceğini pek sanmıyorum.

BSC Misafiri

6.7.2010 13:08:38

0
Bence wii yinede piyasada kalacak insanlar sırf super mario oynamak için bile olsa wii alır.

BSC Misafiri

6.7.2010 13:08:35

0
senin gibi oyuncukarında oyun sitelerinde fink atması son bulur inşallah

waltran

6.7.2010 12:16:17

0
kalmaz bence move bile yeter milattan önce kalma grafikleri artık son bulacak inşallah
  • 1
  • 2
  • Siz de aşağıdaki form aracılığıyla yorum yapabilirsiniz.
Mesajınız
Üyeyim Üye Değilim

DonanımHaber üyeliğinizi kullanabilirsiniz.

E-Posta (Onay için gerekli.)

Kullanıcı Videosu Yükle ▲ Siz de video yüklemek için tıklayınız